SEBIEN: jeste jsem chtela reagovat na toho Lineho rodice. V podstate mi ten nazev knihy od nej pripada trochu jako podraz :-). Totiz, co on navrhuje za zivotni styl:
- zatahovat decko do pracovni cinnosti
- travit cas v prirode
- mit bandu deti a spriznenych lidi
- vystavovat dite hudbe
- interagovat se zviraty
- vyrabet spolu veci
- pouzivat a prozivat pribehy
Decko potrebuje aby rodice hlavne byli pritomni a byli decku modelem pro tvorivost a pro prace = hra.
Decko oceni doupe randal svobodu.
Jako jo, ma urcite pravdu (krome toho jak furt adoruje toho Rousseaua, kterej ale dal sveho syna do sirotcince (v te dobe byla umrtnost v sirotcincich pres 90 %).
Ale! Pripada ti, ze zit tim vyse popsanym stylem je "line"? Line podle mne znamena, ze decko vrazis do skolky, odpoledne pred telku/konzoli a o vikendech do komercni herny, kde za dve stovky o nem nekolik hodin neslysis. Naopak fakt si preorganizovat zivot tak, aby decko mohlo zit s tebou, nejak poresit to, ze nase prace (kariera) jaksi zpravidla s pritomnosti deti nepocita, nejak poresit prirodu hudbu zvirata spolek lidi vic nez dvakrat do roka na dovolene, nejak poresit antikonzum (vyrabeni, tvorivost... kdyz doma nemas prostor na dilnu a vsechno je mnohem levnejsi proste koupit...). Opakuju ze s nim souhlasim a na vetsinu veci jsem dosla i pred prectenim Lineho rodice (ze decko zije nejlepsi zivot kdyz s rodicema Zije, takze holt asi nejblizsich deset let nelze travit zivot za kompem datlenim nebo serialama a nelze se vymlouvat na socialni fobii a s nikym se nestykat a objednavat si pizzu), ale fakt mi to nepripada jako jednoducha cesta :-). Tobe jo? Pro decko udelam cokoli, i se pokusim o zdravy zivotni styl :), ale vidim holt ty tezkosti kolem toho...