VERONIKA22: přijde mi to poněkud extrémní, takhle rázně změnit výchovný styl, snažila bych se asi víc pozvolna, vysvětlovat dětem, snažit se diskutovat o tom s nimi, k odměnám a chválení se mi líbí např. tenhle článek
http://www.svobodauceni.cz/clanek/odmeny-a-chvaleni a podle mne důležitá poznámka:
"Nemusíme si zacpávat ústa, chvála je výborná, když se nepoužívá manipulativně. Odměny by například neměly být slibovány předem, ani by neměly být garantovány pokaždé, když dítě udělá něco, co se vám líbí. Pozitivní zpětná vazba nejvíce prospívá vztahu s vaším dítětem, když je vyjádřena spontánně, když pramení z vašeho srdce, a ne jako úmyslný manévr sloužící k tomu, abyste od dítěte získali více toho, co chcete."
Jinak na tvůj dotaz mám otázku - jak jsi doposud na to reagovala, když dítě chtělo, aby ses na ně podívala?
Protože tedy můžeš svojí reakci zjednodušit jen ta to, že řekneš - divám se na tebe, koukám se, helám :)
Zase mi přijde přirozené, že dítě chce nějakou interakci s rodičem, takže chce, aby se rodič na něco podíval, z čeho dítě má radost, může se tak s rodiče podělit a mít společnou radost. Tím směrem bych to asi směřovala.