• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO - debata a komentáře
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    FIONOR: to by ovsem byl zajimavej performance art:p
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    HNILOB: kdybys dokázal dát dohromady ucelenou definici umění, vyřešil bys hádanku, která sužuje lidstvo od chvíle, kdy poprvé někdo otiskl barevnou dlaň na stěnu jeskyně.
    Je performace Mariny Abramovic, při které sedí za stolem na židli, umění? Někdo, kdo není obeznámený s jejím tvorbou bude tvrdit, že ne. Je obnažená žena s bizarní nadváhou umění? Když to budu považovat za svébytný komentář ke klasickým glamour fotkám, asi ano.

    V tomhle ohledu si nemyslím, že kdokoliv z nás je dost fundovaný, aby byl arbitrem, zda je něco umění. Ale je korektní prohlásit, že se ti "zrovna tohle" umění nelíbí a nechceš ho vídat.
    Já takový vztah mám třeba k filmům Larse von Triera, které za umění považuji, ale raději si uřežu péro tupým rezavým nožem, anež abych se na ně díval.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    LUSINDA: 4chan je plny umelcu! Dve zidle na sobe (sedatko na sedatku) vylozene evokuje moderni jin/jung a vytirat podlahu kozama je utrpeni a udel zeny jako spolecenske dogma. Proste dame jakekoliv picovine hezky nadpis aby lide vedeli jak to maji chapat pac kdyz je to bez "titulku" tak by se tim dalo zivit tak mozna na live camera/Pigwoman. V jejim podani je zamenovat fetis za umeni art performance ;)

    Ps: taky jsem zvracel na verejnosti a masturboval ve meste ale nikdy me nenapadlo se tim zivit jakoze ztvarnit pretlak "civilizovane" spol.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    HNILOB: Byla tady asi jedna z prvních odvážných žen (malý rybníček čr) s takovými performance.....
    podle mě se uměním uživí jen málokdo.....je dost pravděpodobné, že svou tvorbu dotuje z jiného příjmu.

    Žena jako přírodní síla. Fotografka Bet Orten slaví úspěch se svou sérií fotek | Design | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/relax/design/zena-jako-prirodni-sila-fotografka-bet-orten-slavi-uspech-se-svou-serii-fotek.A200211_133031_ln-bydleni_ape
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    Mel bych par otazek k debate od vedle

    1.Proc je to, co slecna predvadi umeni?
    2.Co umi lip, nez normalni fetisista?
    3.Uzivi se tim takze to je umeni?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Tyjo, to postovani umirajicich lidi mi dela takova zvlastni pocity.
    Dobra osveta, o tom neni pochyb. A urcite forma terapie.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    PALEONTOLOG: záhnědy z vysočiny jsou prtouskové proti tem krystalům z Alp :-) ale je pravda, že ta barva záhned má něco do sebe
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LUSINDA: v pohode, pulmetrovy zahnedy spoluzak tahal z vysociny.
    vis, kdyz nekdo za pultem vychvaluje jedno nad druhy, aniz by zminil vyhody nebo nevyhody obou, tak predklada vyslovene zaujatej postoj.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    GRANTORINO: bacha oni vydrží poškrábání, ale nezničitelný nejsou :-) tvrdý, ale křehký.

    PALEONTOLOG: ano na tom videu je vidět jak d. krásné láme světlo. Mě snubáky s diamantama nevaděj pokud jsou to starobrusný diamanty :-)))


    Jinak pokud tě to bude zajímat a dostaneš se do Mnichova tak doporučuju Gem show. Jezdili jsme tam před koronou a tam jsou vidět sakra hezký šutry. Např. rodina, která kutá v Alpách metrový křistály. (ta fotka je z muzea z Bernu jen pro ilustraci)



    Munich Gem show 2021 video part 2
    https://www.youtube.com/watch?v=CtXNfbB-eQ8&ab_channel=EthiopianOpals%26Gems


    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LUSINDA: pokud si nekdo poridi kamen na snubak, tak stejne patri do pekla.
    jinak prirodni zirkony jsou nejstarsi objekty na planete, pokid ma rad nekdo veci s pribehem.

    jedina nevyhoda zirkonu je mechanickej oter, takze v prstenu neni idealni, to je jediny, co jsem ochotnej uznat. nicmene s tvrdosti 7,5 prekonava kremen a dohani topaz. kdo s tim meje nadobi je stejne debil. vam fakt jeblo.


    100 TON HIDRAULIC PRESS VS NATURAL DIAMOND
    https://youtu.be/MObYpxKG9XI
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SALVATOR: tak zlato nějakou hodnotu samo o sobě má, jakožto vodič

    zbytek je marketing, stejně jakože "chlapi žerou stejky", nutno dodat že docela úspěšnej marketing

    Upřímě řečeno, asi žiju mezi noliferskou spodinou ale teda musím říáct, že mý sociální bublině se tyhlo prehistorický obdivování nějakýho kovu úspěšně vyhybá.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Nio já teď už rok nosím na ruce prsten s modrým safírem. Též dost tvrdý po diamantu a vůbec ho neodkladám, takže zatěžový test, každou chvíli s ním někde omylem fláknu o futro nebo něco, nejsem zvyklá nosit prsteny, tohle je jedinej. Kolikrát jsem se lekla, normální šperk by byl v háji... Ale tohle teda ani škrábnutí, je to perfektní. A furt super barva.
    Doufám, že je fakt nezničitelnej a zůstane takhle aspoň sto let...
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    PALEONTOLOG: poznáš zirkon se hned poškrábe.......navíc kubický zirkon je výraz pro syntetický kámen.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NANTHEI: prostě okem rozdíl nepoznáš, ani u toho kubickýho zirkonu, nakonec diamant je taky kubickej minerál, takže jediný, co tě může hřát, je dejme tomu příběh-původ. a ten stejně neznáš, jedinej způsob ověření je certifikát. takže po tom všem se vrátím na začátek, že můžeš maximálně honit nad certifikátem, protože jako laik rozdíl nepoznáš ani s mineralogickou lupou.
    zbytečně se čertíš, prostě máme každej jinej názor. trh je iracionální a v tomhle se salvatorem souhlasím, stačí pár báchorek a poptávka je na světě. a přitom kdo by potřeboval řezat prstenem sklo ? nikdo, tak tam diamant vsazenej bejt nemusí...
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: to jsem ráda :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NANTHEI: Myslím, že to neprožívám(e) zdaleka tolik, jak by se ti mohlo zdát :-)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: ale to prostě není pravda, opět. anebo, na druhou stranu, bys takhle mohl mluvit úplně o všem. jen to jenom kus kovu. jenom kus papíru. jenom kus blablabla. diamant má specifický vlastnosti, ale to už je koukám fakt zbytečný...

    "diamanty jsou věčný" vážně neznamená nekonečno - ale tomu snad rozumíme všichni, ne? ale, teď navážu na
    LUSINDA, diamant ve 130 let starým prstenu pořád vypadá úplně stejně. jakýkoli jiný kámen v 50 let statým prstenu většinou vypadá tak, že se vyhodí nebo přebrousí. TOHLE je tím myšleno.
    ano, všechny drahý kameny jsou křehký a ano, diamant se může rozštípnout, pokud dopadne na kaletu nebo rundistu. pokud s ním ale neflákneš o zem jak Michal se sovětskýma skleničkama, nestane se mu nic.

    k tomu článku - nevim, já vážně nejsem (geo)fyzik. sami tam ale píšou, že kinetická energie atomů je tak nízká, že ta degradace je mimořádně pomalá až neexistující. a že by proces trval miliony až miliardy let (hezký rozmezí, když jsme u toho;) - takže otázka, jestli je to pravda nebo ne, mi přijde takřka irelevantní.

    PALEONTOLOG: z čeho budu mít větší užitek, jsem už vysvětlila. stejně jako jsem už mluvila o vzácnosti kamenů vs jejich hodnotě, a tom, že ne zcela souvisí, a to zdaleka nejen u diamantů.
    bezbarvé přírodní zirkony se na trhu ve špercích prakticky nevyskytují. ono se jich vůbec vyskytuje poměrně málo. argument jedním linkem na volný kámen postrádá relevanci. takový tanzanity jsou vzhledem ke svému nalezišti a zákazu vývozu surových kamenů mnohem vzácnější, přesto je (broušený) jenom v ČR prodává několik firem a šperky s nimi mají všichni hlavní klenotníci na trhu...
    jo a etický otázky do toho budeme míchat, jasně. to jsme se od té vizuální stránky najednou posunuli trochu úplně mimo, ne?
    získávat další informace v tomhle směru, narozdíl od spousty jinejch, fakt nepotřebuju, dík. a tvoje debilní patronizování typu "dovzdělej se" už vůbec ne.


    u obou z vás mám pocit, že vás vůbec nezajímá jakýkoli fakt a argument, který uvedu, protože vy máte svůj náhled na věc. prostě marketing je zlej, diamanty jsou zlý a budeme skákat od jednoho argumentu k druhýmu, abychom to dokázali. jak už bylo níže řečeno - tak prostě pokračujte v jejich nekupování a vyserte se už na to. mě taková diskuse fakt ničím nenaplňuje - on ji taky začal prostě jen obrázek před & po.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Tak si kup umělej, pokud tě tyhle otázky trápěj, vyřešíš tím prakticky všechno, od ceny, přes podporu šmelařů z deBears po financování genocid v Africe...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DAVIDOWITCH: zlato je užitečný, de facto ho potřebujeme a konzumem si i ztrácí, to o diamantu fakt říct nejde.

    jako proti gustu, žádný dišputát, ale já v tom prostě smysl nevidím.
    NANTHEI: diamant 0,1 ct za desítku a proti tomu zirkon 2,2 ct za dvacítku. z čeho budeš mít na pohled větší užitek ?
    pak je tady ještě jeden aspekt, kterej ale velice nerady ženské, že ty krásný vzácný věcicčky, kterýma si zdobí tělo, přináší konstantně utrpení lidstvu už pěkných pár stovek let. přetahovat se o ozdoby je prostě součástí lidský přirozenosti.
    doporučuju se v tomhle dovzdělat:
    Zlato, kaučuk, diamanty - Desider Galský | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/zlato-kaucuk-diamanty-102212
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DAVIDOWITCH: No jasně a nejen o něm. U něj ale nevím, že by probíhala tak masivní a intenzivní manipulativní kampaň. Hele třeba ve státech se zásadě podařilo vytvořit až sociální tlak, že dokud nemůžeš žádat o ruku s prstenem s diamantem za dva měsíční platy, tak to pomalu ani nemá cenu zkoušet. Wtf, proč jako?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam