SALVATOR: ale to prostě není pravda, opět. anebo, na druhou stranu, bys takhle mohl mluvit úplně o všem. jen to jenom kus kovu. jenom kus papíru. jenom kus blablabla. diamant má specifický vlastnosti, ale to už je koukám fakt zbytečný...
"diamanty jsou věčný" vážně neznamená nekonečno - ale tomu snad rozumíme všichni, ne? ale, teď navážu na
LUSINDA, diamant ve 130 let starým prstenu pořád vypadá úplně stejně. jakýkoli jiný kámen v 50 let statým prstenu většinou vypadá tak, že se vyhodí nebo přebrousí. TOHLE je tím myšleno.
ano, všechny drahý kameny jsou křehký a ano, diamant se může rozštípnout, pokud dopadne na kaletu nebo rundistu. pokud s ním ale neflákneš o zem jak Michal se sovětskýma skleničkama, nestane se mu nic.
k tomu článku - nevim, já vážně nejsem (geo)fyzik. sami tam ale píšou, že kinetická energie atomů je tak nízká, že ta degradace je mimořádně pomalá až neexistující. a že by proces trval miliony až miliardy let (hezký rozmezí, když jsme u toho;) - takže otázka, jestli je to pravda nebo ne, mi přijde takřka irelevantní.
PALEONTOLOG: z čeho budu mít větší užitek, jsem už vysvětlila. stejně jako jsem už mluvila o vzácnosti kamenů vs jejich hodnotě, a tom, že ne zcela souvisí, a to zdaleka nejen u diamantů.
bezbarvé přírodní zirkony se na trhu ve špercích prakticky nevyskytují. ono se jich vůbec vyskytuje poměrně málo. argument jedním linkem na volný kámen postrádá relevanci. takový tanzanity jsou vzhledem ke svému nalezišti a zákazu vývozu surových kamenů mnohem vzácnější, přesto je (broušený) jenom v ČR prodává několik firem a šperky s nimi mají všichni hlavní klenotníci na trhu...
jo a etický otázky do toho budeme míchat, jasně. to jsme se od té vizuální stránky najednou posunuli trochu úplně mimo, ne?
získávat další informace v tomhle směru, narozdíl od spousty jinejch, fakt nepotřebuju, dík. a tvoje debilní patronizování typu "dovzdělej se" už vůbec ne.
u obou z vás mám pocit, že vás vůbec nezajímá jakýkoli fakt a argument, který uvedu, protože vy máte svůj náhled na věc. prostě marketing je zlej, diamanty jsou zlý a budeme skákat od jednoho argumentu k druhýmu, abychom to dokázali. jak už bylo níže řečeno - tak prostě pokračujte v jejich nekupování a vyserte se už na to. mě taková diskuse fakt ničím nenaplňuje - on ji taky začal prostě jen obrázek před & po.