• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    BUCHVI
    BUCHVI --- ---
    Jen taková drobnost, co mě napadla při pročítání těch asi čtyřiceti nových příspěvků za dnešek, můj subjektivní názor: experimentální poezie je blbost. Dada je blbost. Dobře si uvědomuji odvážnost tohoto tvrzení, ale nechte mě ho dokončit: Dada je blbost dneska. Ta poezie byla, Konzume, experimentální proto, že experimentovala s něčím, co tu ještě nebylo - co tu tenkrát ještě nebylo. Proto měla jakákoliv dadaistická báseň tenkrát na čtenáře daleko větší účinek, než může mít dnes. Psát dneska dada už nemá smysl, protože to už není experiement, ale pouze "experiment" - a zdůrazňuji ty uvozovky. Experiment s něčím, co už tu bylo před prakticky stoletím. Tedy houby experiment, ale laciná obhajoba.
    (A abych předem utnul Tvé slovíčkaření, za "dada" si můžeš dosadit jakýkoliv minulý experimentální směr.)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONZUM23: Má to pokračování? Kdybych hodně chtěla? Jsem jen zvědavá, zda je tvé nemalé sebevědomí oprávněné, to je celé
    SONA1
    SONA1 --- ---
    KONZUM23: Pravopisnou chybou zabiješ cokoli.
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: a snad zabere toto vyjádření: vůbec ti nemám za zlé, že bys zabil nějaké levičáky nebo pravičáky. mým celoživotním snem je být na den diktátorem, protože bych vzal krajní (a leckdy agresivní) levičáky a krajní (a neméně agresivní) pravičáky a naházel je na jeden ostrov a pak hrozně vydělal na prodeji práv přímého přenosu s teplým konzumním popcornem v ruce. jen kdybych to, co jsem právě řekl, napsal do básně, asi to moc dobrá báseň nebude. a v tm je ta potíž :-)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: zdá se mi to nebo se na stránce wagonu nějak nedokáži proklikat na archiv starších čísel?
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: já chápu. a ty zase pochop, že mi je úplně jedno, zda své politickospolečenské proklamace píšeš ve fraku, v ponožkách nebo v sukýnce z rákosových vláken. čiliže autor je mi více méně šumák - ovšem ten obsah je mi dáván k nahlédnutí, tudíž nahlížím. a obsah promlouvá a něco o autorovi říká. v tomto případě vyjadřuje světonázor a to sakra. to je problém manifestačních a podobných vyjádření. a nejsi první, z jehož textu něco takového promlouvá, to rozhodně ne. a nejsi ani první, jehož manifest nepovažuji za dobrý - formálně. že si eventuálně myslíš, žes obklopen tupou masou konformní, na to máš právo - to ti neberu. ale napiš to dobře - a ta kvalita je už něco, na co právo nemáš (resp. její nedostatek) v tomto klubu :-)

    KONZUM23: cha. jestli má nějaký experiment sklony ke kýči či nepodarku, je to takový, který je samoúčelný. a naopak: býti experimentem samo o sobě vůbec neznamená "jsem dobrý (jen proto), že jsem experiment". nepředpokládej, že jsme tu parta pitomců, která netuší, co je to experimentální poezie - spíš předpokládej, že někteří z nás už jí hezkou řádku viděli a četli. (slyšet se leckdy moc nedá:-)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONZUM23: Nenapsala jsem, že nutně musí. Pro mě je však předpokladem k dobrému experimentu znalost řemesla. Proč nám tedy neodhalíš svého génia? V experimentálních textech asi nebude.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONZUM23: Experiment jako takový mě neštve, spíš se domnívám, že experiment by měl na něčem stavět, což se v tvém případě příliš nedaří.
    Většina klasických forem? Sem s tím! Nebo odkazem.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    FIN: Nepochybuji o tom, že tak někomu připadat může, stejně jak jsem to napsala Momentovi. ;) Rozhodně díky za reflexi. ;) Třeba časem vypadne něco s větším odstupem. Zatím však takto.;) Díky.
    FIN
    FIN --- ---
    BUBLINKY: jinak - abychom se jen teple neplácali po rameni - připojuji se k momentovi a upřesňuji, že má laškovná připomínka byvšího idolu československého socpopu k tvé básni znamenala, že se shoduji s momentem. dotyčná báseň je imho špatná, protože hrozně a hrozně moc srdíčkovitá. (ne, že bych pár takových taky kdysi nenapsal. napsal, ale většinou, minimálně časem, pak člověk přijde na to, že zkrátka dobré nejsou.)
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: místo těch keců zkus toto: vynech ideové a postojové proklamace a pak využij talentu se vyjadřovat a napiš něco normálního. guess what: mohlo by to zafungovat.
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: averze vůči tvé osobě se - v mém případě a jedině za ten mohu ručit - zakládá na dvou skutečnostech:
    první je tvůj ukázkový antikonformistický přístup, který je tak hrozně nekonformní, že odpovídá modelu a1, b2 nebo c3 v obchodě se sériově vyráběnými antikonformistickými postoji.
    druhý je ten, imho nebetyčně pitomý, plk s tím "lepší sem dávat nebudu, vykradli byste mě", který mi dodnes prosvětluje pošmourné dny, jako je ten dnešní :-)

    "I kdyby zbytek světa věděl že holokaust byl tak já můžu říkat že ne!" - lol, můžeš, to víš, že můžeš, máme už konečně demokracii. (i když popírání holokaustu je v některých evropských jurisdikcích trestné, osobně bych netrestal.) jenom se pak nesmíš rozčilovat, že v očích myslících lidí budeš vypadat jako blbec. což je kořenová a dlouhodobá podstata lidí určitého typu: moc rádi říkají některé pitomosti - a budiž jim přáno - ale pak se, bůh ví proč, hrozně rozčilují, že si okolí dovolí říct "pitomost". a už jsme zase u toho.

    mistr světa nejsem, nicméně, abych se tedy odhalil, be my guest: http://finskej.bloguje.cz/878239-finska-poezie-souhrn.php
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    ;DDD
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONZUM23: Hm, naštvanej výčet. Ani pan Baudelarie na efekt to nezachrání.
    FIN
    FIN --- ---
    FIONOR: KID_MCHUTT --- --- 12.20:46 10.1.2005
    Pochopil jsem neco, co by mel pochopit kazdy, kdo tvori...

    ...A pravidlo druhe: NIKDY nevysvetluj proc jsi napsal to, cos napsal, nikdo to nechce slyset. Pokud to neni pochopitelne v dile samotnem, je dilo spatne.
    FIN
    FIN --- ---
    NANTHEI: no on sem dává jenom to horší, protože kdyby sem dal to lepší, neudrželi bychom se a vykradli ho :-) (c) konzum23

    mimochodem, jedna z nejteplejších výmluv, které jsem kdy slyšel, pročež jsem pojal (od)vážné podezření, že to lepší by mohlo spadat do kategorie mýtů :-)
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: vesmíru je úplně jedno, že ty nepovažuješ levicovou politiku za politiku...

    ...takže si za "k politice" dosaď "k politice, včetně té, kterou konzum23 a někteří další za politiku nepovažují, i když zbytek světa ví, že to je 'politika' taky, protože jde o určitý soubor idejí s tím či oním společenskokulturním dopadem v širším měřítku" a máme to vyřešeno. podstatný byl smysl vyjádření, nikoliv tvé slovíčkaření.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    FIN: Vidno, že jsi nevyplnil nejnovější dotazník Ústavu proti jazyku českému. Jinak bys věděl, že velkými písmeny autor "signalizuje důležitost, ačkoliv se jedná o obecné názvy", o čemž se uvažuje jako o možné úpravě pravidel psaní velkých písmen. Příklad: "Přípravek proti Chřipce a Nachlazení." ;)
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: především bych zabil odvážné rebely, což je tvůj případ. na rovinu: používat libovolnou uměnu, včetně poezie, k politice - a tvé vyjádření ničím jiným není, protože i antikonformismus, zejména ten křečovitý a s hrdým čelem, politika je - se musí umět. neboli: jakmile se do poezie začne plést politika, dopadá to trapně a jen několika vyvoleným ve vesmíru to prochází.

    dále pak hipstery s "h" a punkery s "p", nejsou to vlastní jména. woe.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Ale ten dalekohled se mi zas líbí. Připomněl mi pana Franklanda na blatech... ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam