• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: a snad zabere toto vyjádření: vůbec ti nemám za zlé, že bys zabil nějaké levičáky nebo pravičáky. mým celoživotním snem je být na den diktátorem, protože bych vzal krajní (a leckdy agresivní) levičáky a krajní (a neméně agresivní) pravičáky a naházel je na jeden ostrov a pak hrozně vydělal na prodeji práv přímého přenosu s teplým konzumním popcornem v ruce. jen kdybych to, co jsem právě řekl, napsal do básně, asi to moc dobrá báseň nebude. a v tm je ta potíž :-)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: zdá se mi to nebo se na stránce wagonu nějak nedokáži proklikat na archiv starších čísel?
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: já chápu. a ty zase pochop, že mi je úplně jedno, zda své politickospolečenské proklamace píšeš ve fraku, v ponožkách nebo v sukýnce z rákosových vláken. čiliže autor je mi více méně šumák - ovšem ten obsah je mi dáván k nahlédnutí, tudíž nahlížím. a obsah promlouvá a něco o autorovi říká. v tomto případě vyjadřuje světonázor a to sakra. to je problém manifestačních a podobných vyjádření. a nejsi první, z jehož textu něco takového promlouvá, to rozhodně ne. a nejsi ani první, jehož manifest nepovažuji za dobrý - formálně. že si eventuálně myslíš, žes obklopen tupou masou konformní, na to máš právo - to ti neberu. ale napiš to dobře - a ta kvalita je už něco, na co právo nemáš (resp. její nedostatek) v tomto klubu :-)

    KONZUM23: cha. jestli má nějaký experiment sklony ke kýči či nepodarku, je to takový, který je samoúčelný. a naopak: býti experimentem samo o sobě vůbec neznamená "jsem dobrý (jen proto), že jsem experiment". nepředpokládej, že jsme tu parta pitomců, která netuší, co je to experimentální poezie - spíš předpokládej, že někteří z nás už jí hezkou řádku viděli a četli. (slyšet se leckdy moc nedá:-)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONZUM23: Nenapsala jsem, že nutně musí. Pro mě je však předpokladem k dobrému experimentu znalost řemesla. Proč nám tedy neodhalíš svého génia? V experimentálních textech asi nebude.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONZUM23: Experiment jako takový mě neštve, spíš se domnívám, že experiment by měl na něčem stavět, což se v tvém případě příliš nedaří.
    Většina klasických forem? Sem s tím! Nebo odkazem.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    FIN: Nepochybuji o tom, že tak někomu připadat může, stejně jak jsem to napsala Momentovi. ;) Rozhodně díky za reflexi. ;) Třeba časem vypadne něco s větším odstupem. Zatím však takto.;) Díky.
    FIN
    FIN --- ---
    BUBLINKY: jinak - abychom se jen teple neplácali po rameni - připojuji se k momentovi a upřesňuji, že má laškovná připomínka byvšího idolu československého socpopu k tvé básni znamenala, že se shoduji s momentem. dotyčná báseň je imho špatná, protože hrozně a hrozně moc srdíčkovitá. (ne, že bych pár takových taky kdysi nenapsal. napsal, ale většinou, minimálně časem, pak člověk přijde na to, že zkrátka dobré nejsou.)
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: místo těch keců zkus toto: vynech ideové a postojové proklamace a pak využij talentu se vyjadřovat a napiš něco normálního. guess what: mohlo by to zafungovat.
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: averze vůči tvé osobě se - v mém případě a jedině za ten mohu ručit - zakládá na dvou skutečnostech:
    první je tvůj ukázkový antikonformistický přístup, který je tak hrozně nekonformní, že odpovídá modelu a1, b2 nebo c3 v obchodě se sériově vyráběnými antikonformistickými postoji.
    druhý je ten, imho nebetyčně pitomý, plk s tím "lepší sem dávat nebudu, vykradli byste mě", který mi dodnes prosvětluje pošmourné dny, jako je ten dnešní :-)

    "I kdyby zbytek světa věděl že holokaust byl tak já můžu říkat že ne!" - lol, můžeš, to víš, že můžeš, máme už konečně demokracii. (i když popírání holokaustu je v některých evropských jurisdikcích trestné, osobně bych netrestal.) jenom se pak nesmíš rozčilovat, že v očích myslících lidí budeš vypadat jako blbec. což je kořenová a dlouhodobá podstata lidí určitého typu: moc rádi říkají některé pitomosti - a budiž jim přáno - ale pak se, bůh ví proč, hrozně rozčilují, že si okolí dovolí říct "pitomost". a už jsme zase u toho.

    mistr světa nejsem, nicméně, abych se tedy odhalil, be my guest: http://finskej.bloguje.cz/878239-finska-poezie-souhrn.php
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    ;DDD
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONZUM23: Hm, naštvanej výčet. Ani pan Baudelarie na efekt to nezachrání.
    FIN
    FIN --- ---
    FIONOR: KID_MCHUTT --- --- 12.20:46 10.1.2005
    Pochopil jsem neco, co by mel pochopit kazdy, kdo tvori...

    ...A pravidlo druhe: NIKDY nevysvetluj proc jsi napsal to, cos napsal, nikdo to nechce slyset. Pokud to neni pochopitelne v dile samotnem, je dilo spatne.
    FIN
    FIN --- ---
    NANTHEI: no on sem dává jenom to horší, protože kdyby sem dal to lepší, neudrželi bychom se a vykradli ho :-) (c) konzum23

    mimochodem, jedna z nejteplejších výmluv, které jsem kdy slyšel, pročež jsem pojal (od)vážné podezření, že to lepší by mohlo spadat do kategorie mýtů :-)
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: vesmíru je úplně jedno, že ty nepovažuješ levicovou politiku za politiku...

    ...takže si za "k politice" dosaď "k politice, včetně té, kterou konzum23 a někteří další za politiku nepovažují, i když zbytek světa ví, že to je 'politika' taky, protože jde o určitý soubor idejí s tím či oním společenskokulturním dopadem v širším měřítku" a máme to vyřešeno. podstatný byl smysl vyjádření, nikoliv tvé slovíčkaření.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    FIN: Vidno, že jsi nevyplnil nejnovější dotazník Ústavu proti jazyku českému. Jinak bys věděl, že velkými písmeny autor "signalizuje důležitost, ačkoliv se jedná o obecné názvy", o čemž se uvažuje jako o možné úpravě pravidel psaní velkých písmen. Příklad: "Přípravek proti Chřipce a Nachlazení." ;)
    FIN
    FIN --- ---
    KONZUM23: především bych zabil odvážné rebely, což je tvůj případ. na rovinu: používat libovolnou uměnu, včetně poezie, k politice - a tvé vyjádření ničím jiným není, protože i antikonformismus, zejména ten křečovitý a s hrdým čelem, politika je - se musí umět. neboli: jakmile se do poezie začne plést politika, dopadá to trapně a jen několika vyvoleným ve vesmíru to prochází.

    dále pak hipstery s "h" a punkery s "p", nejsou to vlastní jména. woe.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Ale ten dalekohled se mi zas líbí. Připomněl mi pana Franklanda na blatech... ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---

    Cigareta zapálená v dešti
    to jsou léta strávená
    přelézáním plotů

    voní jak tajné ohníčky
    domácí úkoly odložené na později
    a ustrašené pohledy k oknům

    že babka z druhého patra
    na nás už jednou opravdu zavolá
    esenbáky

    MOMENT
    MOMENT --- ---

    ***

    Udržet v lukách roztěkanou mysl
    a konejšit nervózní vědomí;
    ty věčné strachy,
    nezbytné pro obsluhu dalekohledu,
    ale co je za obzorem?

    To samé
    a ještě jednou tolik.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Takhle roztomilé vyústění jsem nečekal :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam