• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NECECH: Já ignoruji předposlední strofu. Zkus si to.
    BRIDGET
    BRIDGET --- ---
    celá je pěkná
    NECECH
    NECECH --- ---
    NATASHA: naopak: konec je slaby
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KONTRAPHUNKA: První strofa mě nadchla, pak se to možná začíná moc vysvětlovat, ale ke konci zase sílí. Dobré.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    Waiting, I got no town to hide in
    The country's got a hold of my soul
    TV's dead and there ain't no war in my head
    And you seem very beautiful to me

- Damon Albarn

Na moři

přes všechnu dálku
    je náš vztah k moři
    veskrze pozitivní

v noci sníme
    o Lamanšském průlivu
    v bytech na Václavském náměstí

v létě zase
    když slunce tne
    na vlnitý venkov

sníme o Norském moři
    fialových barvách v něm
    a osvěžujícím větru

na moři textu
    s rukou nad hladinou
    couráme se korálovým dnem

FIN
    FIN --- ---
    prostě - stručně řečeno - tvrdil, že nezval je hrozně užvaněný (v poetismu), samá hezká slovíčka, ale podstatný obsah někdy jaksi schází :-)
    FIN
    FIN --- ---
    SONA1: no zrovna u kritiky nezvala mu vytýkal totéž co natashou citovaný:
    Chalupeckého Obhajobou umění, neb ji teď podrobně a nadšeně čtu a činím si výpisky etc.
    Jeden z mých výpisků praví: "Tvrdím neústupně, že báseň není skladiště na překvapující obraty, nenadálá spojení, úžasné metafory". Tím on tedy zrovna kéruje do Nezvala :-)

proto mě to tak pobavilo :-)
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Jen malý rýp s užitím nadsázky. Nemohla jsem si pomoct. Peroutka, jak byl jinak báječný, zrovna u kritiky avantgardy šlápl vedle. Neshodnem se, nechme to spát dál.
    FIN
    FIN --- ---
    (hint: neřekl. jen ho mám prostě velice rád. dokonce ani peroutkovu kritiku nezvala jsem nepřijal proto, že to řekl peroutka, ale naopak jsem byl nadšen tím, jak trefně řekl něco, s čím +- souhlasím - a že jsem podobné věci o slovíčkaření pro samo slovíčkaření tvrdil i dříve, než mi josef k půjčil peroutku. takže kde je glorifikace? nikde.)
    FIN
    FIN --- ---
    SONA1: to není glorifikace peroutky. fakt, že jinak shledávám peroutku velmi pravdivým, je a) něco jiného než rozbor toho, co kritizuje zrovna na nezvalovi a proč, a b) to ještě stále není glorifikace. glorifikace by byla, kdybych tvrdil, že peroutka je bůh a co myšlenka, to automaticky správně, dalšího myšlení netřeba...řekl jsem někdy něco takového?
    SONA1
    SONA1 --- ---
    NATASHA: Šak se třeba brzy naskytne nějaké pěkná příležitost si trochu zaglorifikovati:)

FIN: "co peroutka kritizuje na nezvalovi a jak hlubokou má při tom pravdu" ano, to se konalo.
    FIN
    FIN --- ---
    SONA1: nikdy se žádné nekonalo. konalo se kolo "co peroutka kritizuje na nezvalovi" a to je něco trochu jiného.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SONA1: S chutí bych nekriticky glorifikovala někoho zde, ale když my jsme tu samí nanyxbásníci ;)
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Prosím jen ne další kolo nekritické glorifikace Peroutky:)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Na tomto památném místě Natasha připustí, že občas něco plácne.
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: ha ha a když do nezvala kéroval úplně přesně stejně peroutka, moc jsi to tenkrát nechtěla odsouhlasit :-)
    MEYBYBY
    MEYBYBY --- ---
    BUBLINKY: tomuhle už ale vůbec nerozumim... mohla bych načíst miliony básní a u toho sníst tuny žlutých melounů... ovšem tohle mi rozum nebere.. jakto?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    BUBLINKY: Ten název to trochu zachraňuje, ale stejně, stejně.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    WHISPERMOONLITE: Hmmmm. Já teď budu každého otravovat s Chalupeckého Obhajobou umění, neb ji teď podrobně a nadšeně čtu a činím si výpisky etc.
    Jeden z mých výpisků praví: "Tvrdím neústupně, že báseň není skladiště na překvapující obraty, nenadálá spojení, úžasné metafory". Tím on tedy zrovna kéruje do Nezvala :-)

Ale, poslyš, já tu z toho mám přesně ten dojem. Mně se dílčí věci líbí velmi - park s vykácenou lavičkou, dívky vytahané za vlasy, cizí nedobytné předměty, třeba. Ale, zase naopak, WTF "průvan ze zástavy myšlenkových pochodů", "okluzní fronta krmící lilie"?!
    Pravda, napadá mě vykloubená příběhovost přítele básníka Fišmeistera, kterému ledacos v podobném duchu spolknu, ale on se pohybuje obvykle na mnohem užším prostoru, takže Tě vrhne mezi dva tři obrazy, a pak nechá balancovat a domýšlet.
    Tys to na mne nahrnul, že to budu ujídat ještě měsíc... Pokud ale za minutu neodstrčím talíř.

Máš skvělou obraznost, ale šetři kořením.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Alibi

Tehdy
    na lukách
    jsem zemřela
    pro budoucnost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam