• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    MAUS:

    Jsem determinován leností k psaní
    proto tě v řiť
    nepošlu
    ani

    ;)
    FIN
    FIN --- ---
    co si přeje paní z frýdlantu
    dyja dyja dá
    vaši dceru
    dyja dyja dá
    a my vám ji nedáme
    dyja dyja dá
    a my si ji vezmeme
    dyja dyja dá
    MAUS
    MAUS --- ---
    Determinační

    Jsem determinován leností,
    hlukem, místem, časem
    Jsem determinován marností
    jsa osminovým Sasem

    Zde lidé přecpaní masem,
    libovým od kosti,
    hovězí anebo prase,
    když máme možnosti

    A decibely rostou,
    člověk by blil,
    neb rostou funkcí prostou
    a prostor se slil

    Budu tu dýl,
    než večer se překlene,
    snad mnoho jsem pil,
    mám myšlenky zmatené

    A dým, jak znám
    Snad tím, že sám
    tu bdím, ten krám
    slídí, co si dám

    Dnes povečeřím,
    dnes posnídám,
    tady a tam
    a čtvrtě bytí změřím
    MAEROR
    MAEROR --- ---



    za plotem školky podzim nic
    nedrží u sebe
    ani jaterní skvrny na lipových listech
    to modré nad městem
    ani ty
    ani já

    za plotem školky zčernal svět
    prudce
    vrženým světlem

    TOMASZ
    TOMASZ --- ---

    Pokoj bez hodin

    Ticho
    jen kapky
    deset deka
    odměřuje váha
    noc

    venku přestalo —
    nedýchat!

    v komoře bez hodin
    jsou chlopně
    zticha

    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    KONZUM23: "Né" taky neni spisovně. Ale Tloudev neni první, kdo použil v básni hovorovou češtinou.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    I robot citem zahoří
    když škůdku starou vidí
    jež na šroťáku táboří
    Tam kov je jen, né lidi

    Světlama na něj zamrká
    laškovně v barumkách postojí
    až on jí motor rozhrká
    pak navždy spolu soustrojí
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    SOSAD: Ač se mi osobně líbí to spojení Harald -- nabubřelost, ;P musím říct, že je to jinak hrozitánský blábol.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SOSAD: na jedne radce 3 hrubky je celkem dobra prace ;-)
    Hledej...CICHLASOMA napovedel...
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    SOSAD: (česky je "generálů již se nesou")
    SOSAD
    SOSAD --- ---
    24. 7. 2014

    Harald a vojska jeho, v řadách táhnou
    pod jejich nohama květy už chřadnou
    a podél stěn i na konci všech plání
    čpí smrad a nabubřelost z pohrdání

    VPŘED! VPŘED! VPŘED! VPŘED!

    Řady se trhají není už hrdinů ni slávy,
    jen padlích a generálů jenž se nesou jak pávy.
    Umělé světlo se láme a drtí strukturu
    je konec, zvony zní, nehledej v bratru oporu

    VPŘED! VPŘED! VPŘED! VPŘED!

    Jsi mor, jdi dopředu, hlásej jim spásu,
    seznej v utrpení plebsu tu krásu.
    Vítej v mém království v neštěstí mnohém,
    věz já jsem tou horou, já jsem tím bohem.

    Soused
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    OPIC: Já to trochu generalizoval a moje reakce byla malinko fúzí mezi dojmem, který ve mně vyvolal samotný text, a tím, co jsi vysvětlil později. Ale i přes ty vtípky o modelech a Googlu, kterými jsem to chtěl odlehčit, to bylo naprosto vážně míněno. Říct někomu, že je zcela mimo téma klubu, je také konstruktivní, přinejmenším, pokud mu ani nestálo za to si v textu opravit četné překlepy. A mimochodem, náboje se přebíjejí, aby se ušetřilo, a vzhledem k tomu, že nový náboj do devítky stojí okolo 4 korun, nechci si představovat, co přebíjeného bys dostal za 9.50. Pokud tedy nejsi slon... ;)
    OPIC
    OPIC --- ---
    TOMASZ: panove mi hlavne dali konstruktivni kritiku, coz byl hlavni duvod, proc jsem to prezentoval zde. taky bych si dovolil trochu rozporovat - navykovych latek v tomto smeru nevyuzivam, takze ti bohuzel zadny model nemohu doporucit. zasadne neprve pisu na papir, posleze nasleduje prevod do elektronicke podoby. ale kazdy to delame jinak, ze:) klasteru na lovu zdar.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Já bych k tomu řekl, pánové, jen tolik, že to musel bejt fakt dobrej model. Nicméně (obecně vzato), takovéto pokusy, psané z mobilu s nastavením automatických oprav na hodnotu "I fully trust Google", prostě nepatří do tohoto klubu, ať jsou jinak okolnostmi vzniku jakkoli zajímavé. :)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    OPIC: "to je taky podle me o tom, psat, psat, psat"

    No možná ještě víc - číst, číst, číst. Teď myslim po sobě, a to i s časovym odstupem. ;) A pokud nemáš při soustředěnym čtení (soustředěnym samozřejmě nejen na slova) pocit, že je tam každý písmenko a každá tečka přesně na svym místě a celý je to zajímavý právě tak, jak to je, tak prostě nejsi hotov. Až budeš mít pocit, že právě v téhle podobě je zajímavé to opakovaně číst a že už nechceš měnit ani čárečku, můžeš zkusit, jestli to přijde zajímavý i někomu jinýmu (a je slušná pravděpodobnost, že za té podmínky někoho najdeš...).

    (Jen zcela na okraj, to je v tomhle případě "detail", máš tam blbě přechodníky (číslo a předopkádám, že i čas). A spoustu překlepů; jestli ještě něco, nevím, nebyl jsem popravdě řečeno s to to přečíst celé.)
    OPIC
    OPIC --- ---
    FIN: s tou formou souhlasim, to je taky podle me o tom, psat, psat, psat. a jasne, popsat neotrele, trefne neco, co uz udelalo x lidi predtim neni zrovna jednoduchy. cimz se nechci nejak ospravedlnovat, bylo to ciste me rozhodnuti neco takoveho napsat.

    s tou ublabolenosti mas pravdu, jsem navenek velice tichy a obcas se to na tom papire projevi:D na druhou stranu me to casto svadi zpetne upravovat atd., coz bylo vetsinou na skodu, cili to nechavam tak, jak to je. mam to spis zatim jako konicek, resp. spis si plnim jeden takovy sen. aspon castecne:)

    Villona i Kryla tu mam.:D takze bych se mozna mel trochu stydet. kazdopadne diky za nazor! treba se zas nekdy odvazim sem neco hodit.
    FIN
    FIN --- ---
    OPIC: no a teď prakticky k věci: náladu ti neberu. dokonce bych s tebou i souhlasil. jenže kromě vyjádření nálady je poezie i řemeslo a kromě obsahu má (mít) i formu. za ty roky, což nemusí být tvůj případ, jsem tu milionkrát od autorů řemeslně nevydařených (až vysloveně špatných) textů slyšel "pro mě je to feeling, ty konzervativní plechovko". i kdyby to někdo napsal po miliónté prvé, zhola nic to nezmění na skutečnosti, že kromě obsahu má poezie i formu (a je i řemeslo). i kdyby se kdokoliv rozkrájel, pořád tomu tak bude.

    a tak, i když budu souhlasit s tvým postojem k člověku (jako že já souhlasím), problém je, že to, co řekneš velice ukecaně, krásně definuje staré úsloví: homo homini lupus*

    (*které je hrubě urážlivé vůči vlku a vymysleli jej lidé v době, kdy o vlku zhola nic nevěděli, což ale nyní vynecháme - pro technický účel nyní berme význam úsloví, jak je civilizačně zažit a vžit.)

    když ty chceš sdělit totéž, potřebuješ něco navíc - například elegantní a neotřelé podobenství nebo ctnost stručnosti. a proto mi tvůj text přijde zbytečně ublábolený**.

    (** aby nedošlo k mýlce: také jsem jich v životě napsal spoustu. jen už vím, že byly špatné.)

    mohli bychom nyní zmínit třeba villona nebo kryla, kteří struční nebyli - jenže... to byli machři a mistři formy. zkrátka si dovolím tvrdit***, že poezie politicky angažovaná nebo mravokárná (obě k sobě mají blízko a často se prolínají a překrývají) musí být ještě lepší než krajinka či citovka. co do kvality. protože co? vynáší soud. a soud chce autoritu. a autoritu seznáme dle umu - protože jinak třeba o autorovi nevíme zhola nic****.

    (*** ano, já, ano, subjektivní názor, taky jaký jiný, že?)

    (**** a i dkyž pak víme, vztahuje se to spíš k věrohodnosti jeho vyjádření, než že bychom mu tleskali za zbodaný text, protože jinak víme, že je to člověk dobrý...)

    tak tohle je prozměnu můj pocit :-)
    FIN
    FIN --- ---
    OPIC: to všechno může být pravda. přesto musíš stále počítat s jednou věcí: jsou dva typy poezie, které jsou velmi těžké. je to poezie politicky angažovaná a poezie, řekněme, mravokárná. jak naprosto každej na planetě dokáže zbodat sebemenší lyriku, o níž si (v 99 % případů mylně) myslí, že musí bložánkem poskytnout světu, tak zbodat dva uvedené druhy je ještě mnohem častější. ve skutečně jen málokdo dokáže napsat politicky angažovanou anebo "mravokárnou" báseň taky, aby nebyla debilní. a to je celej problém.
    OPIC
    OPIC --- ---
    FIN: pro me je poezie spis vyjadreni aktualni nalady a tohle konkretne je starsiho data, kdy jsem mel mensi krizi. navic me lakalo vyzkouset napsat neco stylem "jak to ze mne vypadne". tematicky je to nejspis takovy povzdech nad tim, ze spousta lidi zije bezohledne nejen vuci sobe, ale take vuci ostatnim. treba se diky tomu dost mozna vyhubime sami navzajem. PS.: cenu si poznamenam, nicmene takhle rychle to nefunguje:) diky.
    FIN
    FIN --- ---
    OPIC: 1 přebíjený náboj = 9,50- vystřel si mozek a nirvána nastane hned. PS: nám ostatním neříkej, že máme umřít taky, aby nastala. děkujeme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam