• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CORWEX: S tím charakterem písňového textu je to pravda. Ale mně přijde, že v první strofě to coby text, který si na nějakou "hoch" poesii určitě nehraje, celkem obstojí i jen ke čtení - ten obraz se zrnky písku by byl sám o sobě opravdu hodně otřelý, ale bere-li se v návaznosti na to, že "v bezčasí se milujem", určitou míru enigmatičnosti má. A pak přijde ten zpívající chlápek s křídly na střeše, který už sám o sobě není úplně z arsenálu těch největších triviálností.

    A na tom trojverší, co cituješ, mě neruší tolik ten skok - abych upřesnil, co jsem psal, přijde mi víc, že z toho trčí, že se chce zachytit celková vymknutost situace, vlak nebo jinej prostředek řítící se bez řízení a ples či jiná veselice v pozdní fási jsou asi dvě věci, co se k tomu nabízej úplně nejvíc, tak se po nich sáhne, šoupnou se tam, je to furt totéž, bez vývoje a pomocí klišé. Jo, v písňovém textu se to snese mnohem spíš, můžou to taky zachránit jiný aspekty písně, ale je to z mýho hlediska škoda - kdyby se to vylepšilo, mohl by to být text, který neurazí ani bez hudby a při hudbě se před ním jako před celkem nemusí vůbec "přivírat uši".
    (Po tý úpravě předposledního verše, co jsme navrhoval, se to podle mě zas dá i přečíst tak, že to zní vlastně celkem zajímavě.)
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    JEZINKA: Mně přijde, že na zhudebnění už myslíš, poslední tři verše určitě půjdou líp ufrázovat, než vypadají napsané. Plus by v písňovém textu líp obstály všechny ty ne až tak svěží obrazy, a hlavně skákání mezi nimi, které myslím dosahuje vrcholu v trojverší "a po neznámé trase / na tomhle zpitém plese / jsme podivní smuteční hosti".
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    JEZINKA: Díky, to je fajn, že tam ta Magnolie vyvolava jeste neco dalsiho ...
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CICHLASOMA: ježiš pardon, chtěl jsem napsat, že by ten předposlední verš rytmicky imho šel, kdyby tam bylo "...se tak podobá...", ne "...se podobá..." :-/
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    JEZINKA: No mně ta minulá nepřišla horší, myslel jsem, že bylo jasné, že tam přinejmenším určité "docela fajn" jádro vidím - nejen v tomto druhém případě. ;)
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    CICHLASOMA: dík. "docela fajn" je zatím nejvyšší ocení, kterýho se mi tu kdy od koho za cokoliv dostalo, takže jsem rád :)) nad tvýma návrhama se zamyslím, až to budu zhudebňovat...
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    JEZINKA: Předposlední verš je takhle imho rytmicky neúnosnej. Už kdyby tam bylo "... se podobá...", tak by to šlo. A mně zas přijdou 3.-6. verš druhý strofy trochu příliš explicitní a klišovitý. Ale jinak docela "fajn".
    A přišlo by mi lepší "když v dlaních přesýpá se", ale to je celkem detail.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---


    ...

    milujem se v bezčasí
    a míjíme se v čase
    jsme jak dvě zrnka písku
    co v dlaních přesýpá se
    na střeše chlápek s křídly
    zpívá chraptivým hlasem
    a naše zatracení
    tak podobá se spáse
    a naše zatracení
    tak podobá se spáse

    pohledy za sklem vlaku
    poslední drobák v kase
    ten rychlík jede sám
    a po neznámé trase
    na tomhle zpitém plese
    jsme podivní smuteční hosti
    a naše krása tak podobá se ošklivosti
    a naše ošklivost tak podobá se kráse...


    ..
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    OKEYA: hezký. tohle ve mně vyvolalo nějakej zajímavej pocit...a magnolie mám spojený s jedním konkrétním životním obdobím, takže si trochu do toho vkládám nějaký svoje obsahy...
    ARILIN
    ARILIN --- ---
    Snít myšlenky, co zradí,
    vybarvit si ocas hadí,
    ignorovat, že jsme mladí,
    zůstat tónem, který ladí.
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    plotýnka je ještě teplá

    další mol padá k zemi po spirále
    jako semínko javoru

    a krev s kafem tečou menšími
    a menšími
    vlásečnicemi

    každou další vteřinu
    rodí se na někde na synapsích
    další projekce představ a myšlenek

    dítě krve, dopaminu
    a okamžiků
    jako když mol padá po spirále
    nebo přímo k zemi
    a umírá

    nebo letí po zdánlivě
    Brownovské trajektorii
    a bezmyšlenkovitě tím
    brání smrti

    otevřu okno

    zvuk a vzduch a noc
    proudí do mne

    plotýnka chladne
    noc chladne

    moje city k tobě

    hledám slovo
    obraz který mne spasí
    ale zase mi zbývá jen

    úsměv z magnolie
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Je dobře, když se diskutuje. Ale bylo by dobré, aby tu byla mezitím taky nějaká poezie.
    Aleuž.

    FIN si ji přestane šušnit do svého privátku. A jiní rovněž. S kůží na trh, pravím.

    Není lepšího dialogu - v oblasti čtení - než je dialog básní.
    FIN
    FIN --- ---
    NOXNOCTIS: brilantní logika. právěs popřel vyluštění rosetské desky a celoživotní práci bedřicha hrozného. tedy kromě jiného. víš, když dojde na tento způsob argumentace, jsem si absolutně jistý tím, že se jedná o děsné žvanění :-)
    FIN
    FIN --- ---
    NOXNOCTIS: jinak podrobnější vysvětlení, ostatní přeskočí:

    ne jinak než výrazem "děsně žvanit", což je ve vulgární češtině taková zkratka pro jinak obsáhlejší souvětí, které by v podstatě říkalo totéž, jen by hezčeji vypadalo, ale zato se déle psalo. vždy jsem věřil ve stručnost.

    když jsem si přečetl toto
    Každý výrok je svým způsobem prázdný, je-li zapsán. To vyplývá z povahy jazyka. Obsah má u autora a následně ho znovu získá u čtenáře. To mezi tím je sdílený kód, forma oproštěná o melodii, rytmus a barvu.
    okamžitě mě napadly dvě věci:
    1. nesmyslnost části toho postřehu spočívající v jeho samozřejmosti. ano, z podstaty písemného projevu jaksi vyplývá, že nemá chuť, barvu, vůni atd. je to pravda. je nicméně tak objevná jako pravda typu "když z nebe padá voda, prší anebo někdo ve 3. patře zalejvá květiny".
    2. nesmysl dovodu a tvrzení. zapsaný text smysl samozřejmě má. kdyby ho totiž neměl, nemohl by ho nijak u nikoho získávat. dokonce se mi vždycky zdálo, že dobrou poezii píší právě ti lidé, kteří dokáží pomocí komunikačního nástroje zvaného jazyk vyjádřit to, co většina světa ne. přišlo mi to takové... očividné. hned po delším asi sekundovém přemýšlení, kdy mě napadlo toto, přišel mi na mysl charles olson a profese poezie. ten by se asi dost nasmál - jeho teze ohledně poezie doporučuji, může to být zajímavé zjištění.

    tolik mé vysvětlení. pokud jsi náhodou chtěl říci, že, což by bylo přesnější, se nevyjadřuji zrovna úplně zdvořile a slušně, tak ano, ale to je o mně známo. podobně jako lidem i myšlenkám dokáži vyjádřit respekt jedině, když jsou nějak nosné a za něco stojí. nemohu si pomoci, ale konstrukty následující za tvým úvodním postřehem mi takové nepřijdou. přijdou mi jako děsný plkání, fakt se omlouvám. přesně ten typ plkání, které budu chtít účelově používat, abych někoho zblbnul,vznosně to vypadalo a přitom se nepřišlo na to, že možná konstatuji něco tak samozřejmého, jako že když vyjde slunce, je na věci vidět líp než v noci.
    FIN
    FIN --- ---
    NOXNOCTIS: jsou věci, proti nimž na úrovni argumentovat nelze.
    FIN
    FIN --- ---
    NOXNOCTIS: prosím vás, přestaňte děsně žvanit, a něco dobrýho sem napište, díky.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    TOMASZ: 1 precetl... nemuslim ze by sem to mel podle nich davat jinak ale pokud to tak vidis hadat se nebudu...
    a nemam cvicebni ubor takze se nebudu prevlekat...

    2 vidis a ja som prznenie povazoval za celkem dobru zabavu... :P
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    TOMASZ: Ok sorry,) přečetl jsem si to ještě jednou, prve mi nedošlo jak jsi to myslel s tim cenzurováním. No mě prostě představa Polabí jako psa přijde lehce absurdní, that's all.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    JEZINKA: Můj záměr NEBYL konfrontační. Měl jsem za to, že nazvájem popisujeme, jak to na nás zapůsobilo, nikoli kritizujeme názor druhého. Čiže můj hormon je úplně v klidu, to spíš Ty jsi celý naježený. ;)
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    CICHLASOMA: jsou dva druhy překvapení, ta příjemná a ta nepříjemná :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam