ARGANNAH: u někoho sarkasmus a ironie plodí zlou krev, u někoho třebas pochopení. Kdybych musel myslet na to, že skoro každým řádkem nebo výrokem se někoho můžu dotknout, neřekl bych a nenapsal nikdy nic. Již před lety jsem ji ujasnil, jak k tomu budu přistupovat: kašlat na to. Nevidím důvod to měnit. (Myslím svůj přístup.)
Ve zbytku se v některých ohledech kolosálně mýlíš, a tak musím podotknout věci, které už jsem psal ráno, ale původně jsem si říkal, že nebudou potřeba, a tak jsem je nakonec nepostnul. Ale...
Stručně: klubů na nyxu bylo vždycky x a zrovna tenhle jeden měl už dávno ten princip, že se tu muselo počítat i s negativní kritikou a někdy i tvrdou. Nevidím důvod to měnit, dokud majitel neurčí jiný směr. (Pokud určí moc cukrkandlový, prostě už sem nebudu chodit.) A nevidím důvod to ani chtít měnit nebo být pro takovou změnu, když klubů, kde si celý roky nikdo nesmí dovolit říct ani popel, protože tam je chválen už jen za odvahu, s níž odhalil své nitro, je x. Kdo neunese zdejší realitu, má chodit tam.
Stejně jako v minulosti i nyní mi požadavek "zamkněte si to tu" připadá absurdní. A tým slovom, Kefalín, myslím absurdní jako absurdní. Proč by to tu měl někdo, proboha, zamykat? Kdo neunese, nemusí tenhle klub přece navštěvovat. Nebo je tak slabý, že se nedokáže ovládnout, musí sem kliknout a trpí? V tom případě budu dvakrát proti zamykání, protože miluji přírodní vědy a fandím darwinismu. (Jinými slovy, ať sem chodí a trpí, ať si třeba elektřinu pouští do myši, aby se odnaučil, ale furt nevidím důvod, proč by majitel/správci měli dělat práci za něj a měnit přístupnost klubu. Což je nadto změna systémová, která se dotkne i jiných osob. Jak říkám, absurdní.)
Ani v minulosti tu nebyly tuny (jen) kvalitní poezie, polemiky, a i ostřejší, byly vždy. Po celou tu dobu. A už dávno je na nástěnce napsané, co je na ní napsané.
Jak napsal kolega, myslím, že máme jiné chápání slova výsměch. V tomto ohledu se s ním zcela ztotožňuji. Mohu jen dodat, že nechceš vidět, jak vypadá
výsměch, když se do něj pustím. My jsme si tu zkrátka udělali docela normální prču. Se sarkasmem a ironií, to připouštím, neboť netřeba to tajit.
Dál se osobně domnívám, že tento přístup k tématu poezie a možné kritiky, jak formou vážné, tak/nebo formou humoru je problém spíš na straně svého nositele a vlastně mě nemusí zajímat, protože já nemohu a nemám jak ho řešit a vyřešit. Jinak viz výše napsané.
Nerad bych, abychom vypadali jak teplí bratři v triku - to, myslím, nebudeme, lidé, kteří znají nás oba (jsou tu takoví, víc než 1 osoba) vědí, že se dokážeme s Tomaszem pohádat velmi ostře - ale i ve zbytku musím souhlasit s kolegovým hodnocením. Ano, setkávaly se osoby více, psávalo se více, teď se to děje méně a...? A kvůli tomu tenhle (jeden z mála) klubů nelaciným na nyxu prostě degradujeme, abychom se nedotkli něčích citů, když napíše nějaký blábolíček? Smysl v tom nevidím a už vůbec ne, že by to snad nějak pomohlo věci - chytří lidé náhle sem zajímavě psát nezačnou jen proto, že se tu zakáže "negativní" vyjádření.
A na konec: nikdy jsem si nemyslel, že by tento klub měl vytvářet dobrou poezii. To je pro mě překvapením. Vždycky jsem jsem chodil proto, že to byl
dobrý filtr od špatné poezie, právě pro vše zmíněné. Proto sem, a ne do těch x ostatních.