• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ITCHYHEAD: eh.. vlastně počínaje dívkou tančící na palouku, přes kroky v mechu (obojí jak kdybys ukradl z večerníčků - víla Amálka, pohádky z mechu a kapradí) po "spojeni v nahotě".
    ale předmětem toho vyjádření bylo, že je to popis nějaký situace, který na mě nepůsobí vůbec ničím. v tom se pro mě nějaký "spojení v nahotě" ztratí.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    NANTHEI: mohla bys být konkrétní ohledně těch klišé?
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    JJOXER: ale TO je ta přidaná hodnota, kterou jsem myslela. si to přečti ještě jednou - vidím popis situace obsahující klišé BEZ ničeho navíc. nepřijde mi to ani zajímavé, hluboké, chytlavé, ani zábavné, když už tedy mám být surově konkrétní.
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    To už je podruhé v krátké době, co vytahujeme koncept přidané hodnoty v kritice tvorby. Je to opravdu na místě? Nestačí hodnota estetická, nebo ta zábavní?
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ITCHYHEAD: já vidím popis nějaké situace s pár klišé k tomu, ale žádnou přidanou hodnotou.
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Dal uz ji nedotahnu, jsem zvedavej co reknete. Uz je to alespon poezie?

TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    CICHLASOMA: Poslyš, Ty se tu snažíš o úplný a přesný výčet všech možností, kterým lze formálně málo co vytknout. Já -- protože narozdíl od Tebe už vím, jak dokážu být ukecaný ;) -- se snažím o jeden přesný řez, kterým bych rád vystihl jednu momentální podstatu věci. Obě metody mají i své zápory. Já se snadno můžu netrefit a Ty můžeš celou diskusi i s jejími případnými přínosy zasypat pískem, kterým se nikdo nebude chtít prohrabávat.

Když se koukneš na kontext, zdá se (aspoň mě) všechno, cos k tomu napsal málo pravděpodobné pro případ té dámy, které jsme se snad už nadobro zbavili, a tudíž irelevantní. Je to něco, co by mělo své místo ve vědeckém pojednání, pro které by tento případ byl jen jedním ze stovek sledovaných, ale tady je to jen tl;dr.

Ta madam totiž hlavně postrádá tu nejvyšší naléhavost, a dokud to tak zůstane, nikdy nebude schopna nadřadit své dílo potřebě podrbání vlastního ega. Proto se bude opakovaně dostávat do pasti, kterou nám tu popsala, kdy si kritiku přebírá tak, že se pak snaží zavděčit svou další tvorbou kritikům, místo aby si šla za svým a kritika ji jen usměrňovala.

Jsem si vědom určitých zjednodušení v tom, jak jsem se k tomu prve vyjádřil. Ale troufám si říct, že nastala "bez újmy na obecnosti". Samozřejmě, že by si člověk měl sám jít za svým, např. vybírat témata, o kterých píše, a že je to něco jiného, než být sám sobě soudcem a kritikem svého výsledku, což je cesta do pekla. Nicméně někteří jedinci nejsou s to tyto dvě věci ve své kognici oddělit (což už stihli prokázat), tak do toho nemá ani cenu zabředávat.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    TOMASZ: (Plus teda, ja vim, ze to pises v nadsazce, ale v realu plati, ze ani z tech, kdo sli “proti zdi” jen se svym vlastnim vkusem a tak ci onak se nakonec “zapsali do dejin”, to skoro nikdy “nepadalo samo od sebe”, vetsinou, pokud vim, porad dokola psali a cetli a palili a prepisovali, ale cekali jen, az to bude pripadat dokonale jim.)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    TOMASZ: Jo, v podstate uplne souhlasim, jen mi jeste prijde dulezite, ze dokonce ani vylozeni geniove se zpravidla nezavdeci vsem, a to nejen proto, ze je nedoceni “blbeckove”, cili casto to nestoji tak, jestli ma clovek sazet na to, ze je genius a vsichni ostatni blbeckove, ale jestli treba chce “si delat svoje” a vyrazne tim oslovit 20 lidi, nebo se prizpusobovat vkusu jinych, a zaujmout jich 200. (V dobach priznivejsich poesii treba oboje krat deset nebo jeste vic, to je jedno.)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    TOMASZ: dik. nevsiml si to poradne v zahlavy...
    a dik za recenzy, i sracka je sracka...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    DRUDRIGER2: Bylo by pro příště možné sem takovéhle nedodělané sračky vůbec nepsat? Děkuji. (Nástěnka, bod 6.)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    CICHLASOMA: V principu s Tebou souhlasím. Ano, mezi těmi miliony lidí, co si myslí, jak jsou vyjímeční a že jim nikdo nemá právo kecat do toho, co je jejich skvostné a unikátní a dokonalé dílo, které ti blbečci kolem prostě nemohou nikdy pochopit, se opravdu najde pár jedinců, kteří byli bohem políbeni a padaly z nich perly úplně samy od sebe. Ale kdybychom měli opírat své naděje o to, že budeme jedním z nich, nebylo by prostě statisticky lepší vsadit si Sportku, vyhrát a do smrti se válet v penězích s kurvama a na básničky se vysrat? ;)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    vse je relativne.
    dnes neco pastnes na fejs
    a zitra je to passe

dnes sformulujes ideu
    a zitra je to passe

dnes te napadne genialna myslenka
    zitra je passe

Jak se nestratit v te rychlosti sveta
    ktery se zene
    ani sam nevi kam.
    a i kdyby to vedel
    tak neprestane....

Jak vyjadrit svuj nazor..?
    copak vse je platne jen den.?
    je den tou onou jednotkou..?

Je li to tak.
    Tak dulezite je tento den
    prozit nejlepe jak umim.

rika si co si chci-dnes
    zitra budu rikat neco jineho.

zitra dozraji poznani a tak dookola
    dokud neprijde den D.

Den jako zakladni jednotka.
    jedine co ma vyznam psat a sdelovat
    jsou basne.
    oni totiz nemuzou bejt relativne...
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    TOMASZ: "Myslím, že "nějací lidé z internetu" je ještě ta lepší varianta, než abychom se "obecnými zákonodárci" nad naší vlastní tvorbou stali my sami."

Tohle je hrozně ošemetná věc, ale fakt je, že mezi velkými básníky bylo hodně takových, kteří si sami zákonodáci programově byli. Hodně jich neřešilo primárně, pro koho píšou. Asi každýmu někdy nějaká kritika opravdu změní pohled na nějaký jeho vlastní dílo, ale u některých autorů je to opravdu výjimečné. Samozřejmě je otázka, kdo si to může/má dovolit, řídit se bez ohledu na cokoli jen vlastním vkusem (a netřeba jistě říkat, že to záleží taky na tom, čeho chce dosáhnout)...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    BURKHAR: Mám odloženu spoustu textů, jako je tenhle. Když jsem je psal, měl jsem tušení něčeho neobvyklého, ale nedokázal jsem to zachytit, a záznam sklouzával zarputile k prvoplánové banalitě, k něčemu, co nemá žádnou přidanou hodnotu. Takové texty patří do šuplíku. Jednou za čas se k nim vrátíš. A -- ačkoli pravděpodobnost je malá -- může se stát, že Ti jednou dojde, jak jsi to měl napsat.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    * * *

Život je jen projekce mnoha činů
    V časovém průběhu
    Nemá žádnou přidanou hodnotu
    Vězení v časoprostoru
    Všichni chtějí jenom pudy
    Žrát, šukat a chrápat
    Kéž už přijedou pověstní jezdci
    Apokalypsy
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    BURKHAR: Pak si to schovej jen na autorská čtení. Já myslím, že by stálo za to zkusit vymyslet, jak ten správný rytmus učinit samozřejmým.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    ARGANNAH: Chraň mě pámbů, abych se stavěl do role být někomu mistrem. Myslel jsem, že to je zřejmé z mého postu, že tady je to trochu jiný boj. Básníci obvykle nejsou takto individuálně vedeni. Tu kritickou roli přebírá plošně okolí. A na básníkovi je, aby zpětnou vazbu správně interpretoval. To s tím mistrem byla zkušenost odjinud, pro příklad, pro znázornění určitého postoje. Kdybych věděl, že to bude takto zjednodušeně pochopeno, buď bych se na to musel vysrat rovnou, nebo tomu věnovat ještě dva, tři odstavce navíc pro ty pomalejší.

Ale Ty zjevně stejně žádného mistra nepotřebuješ. Tady, ani jinde. Není v Tobě to potřebné odhodlání. Řekl bych Ti k tomu víc, ale když už stejně odcházíš...

A pak tahle věta: "že se měřítkem obecného zákonodárství stává ne on sám, ale nějací lidé z internetu"! Myslím, že "nějací lidé z internetu" je ještě ta lepší varianta, než abychom se "obecnými zákonodárci" nad naší vlastní tvorbou stali my sami.

Jen škoda, že odcházející mají takovou úzkostnou snahu tu po sobě vždycky tak pečlivě uklidit. Asi nechápou, že tahle diskuse nemá sloužit jen jim, ale i ostatním, kteří by se mohli vyhnout aspoň jejich chybám. Čímž s konečnou platností vidíme, jak je to s těmi egy (a egoismem) tady. Kdyby mohli, smazali by všecko! Zato nám tu často nechávají veliké transparenty jako náhrobní kameny. Kež by pod nimi někdy aspoň pohřbili kus své malosti.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    BURKHAR: Bez toho "to", našeptávač Google mi to tam strčil sám.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    TOMASZ: Záleží, jak to frázuješ. Když ti to zarecituju, rytmus bude to úplně cajk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam