• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMIRAPrvní - druhý - třetí odboj
    Příběhy osob i organizací, sporné kauzy, foto - video a vše k tématice československého prvního, druhého i třetího odboje.
    www.facebook.com/2odboj

    rozbalit záhlaví
    NJAL
    NJAL --- ---
    ARCAK: Zabijeni soudruha celkem slo, az na toho utlocitneho Gottwalda v zaveru...
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    Třba XX. rok sjezdu KSSS je historicky zlomové datum, bez kterého se těžko utvoří objektivní obraz té doby. Přesné datum je asi naprd. Pro kohokoli, kdo bude chtít v historii jít dál, ta data mohou mít smysl - ale nakonec se je asi stejně časem bude učit znovu a pokud s nimi bude často pracovat (např. se budou objevovat v literatuře při školní práci), tak si je nakonec stejně zapamatuje i bez biflování.

    Na ZŠ mne jen těsně minuly dějepisné atlasy, které se z půlky věnovaly internacionálám a zbrojení. Výklad končil v roce 45, asi bohudík s ohledem na ruský přízvuk a ruskou voňavku naší dějepisářky. Na gymplu už jsme prolomili hranici roku 48. Zločiny padesátých let nám přiblížili skvěle.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NJAL: Jo, ona ta data sou na tom asi jediná věc, na který se jednotlivý názorový proudy shodnou.
    Za mejch časů to bylo jasný, kantor to musel odmeldovat v souladu s oficiální doktrínou, ve třídě byla pestrá směs žáků, potomstvo skalních komunistů nevyjímaje, takže odchýlení se od linie v jeho výkladu znamenalo že se dozví rodiče, soudružsky se rozhořčí a prásknou to dál. Zažil jsem dvakrát, jednou i s hodným strýčkem který se nás vyptával v ředitelně. A ani jednoho už sem ve škole nepotkal, dokonce pamatuju na hovor nové třídní, že není správné naši bývalou třídní při setkání zdravit.
    Dneska se mi zdá nejvíc záleží na tom, jakého smýšlení je kantor (i když po tom příkladu co sem nahodil to vypadá i na ředitele a politiky na kraji:-) a znám teda spíš příklady z druhý strany(vedu dětičky fabrikou a pančitelka "všiměte si, pro kolik lidí dokázali zajistit práci a jaké krásné podniky vystavět komunisté?").
    A tuším že můj výklad o roce 48 by se poněkud lišil od verze třeba komunisty a bývalého politruka Václava Sloupa( náměstek karlovarského hejtmana pro školství, máme tam samý experty) a ani jedna by nebyla objektivní, teď navíc jak všechno není černobílé, z různých pohledů vypadá různě......


    Tak ono je asi lepší že se učej jen data a jaký měl Caesar nohy a barvu spoďárů:-)

    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    ARCAK: Ještě že tu zbydou nějaký nerdi s Magicama v ručičce,škoda že se dalších plodných diskusí už neúčastním,unbook :D
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ARCAK: No a teď jsi mu nalil tak na 10 odstavců slintů... :-(
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    Mno jo, bav se týpkem s ikonkou postavičky osmiletého dítěte facinovaného Hitlerem v klubu o odboji :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TALPENNY: pro tebe je to možná bulvár, ale já kvůli tomu kriplovi musel tvrdnout asi hodinu u výslechu, protože jsem měl "tu čest" být u toho, když tohle Vojtek dělal.

    Pá pá - je to nejlepší a nejhezčí co jsem od tebe kdy četl, čest a sbohem...
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    ADAMIRA: :D
    Tady se ale řešila politika konkrétně že údajně někde předlistopadový aparátčici co znova přišli do funkcí dělají tlaky ohledně besed kde přednáší bejvalý disidenti což po projetí článků k témuž vypadá už trošku jinak that's all.
    To že je Vojtek "mamrd co řídí vožralej a bije šestnáctiletý holky ve Fast Foodu" mě naprosto nezajímá,řeč byla o tom jeho a dalších jakože antibolševik válu kterej dostával banán na rádiích,obdobný bulvarity přenechávám důchodcům a ostatním co je obdobný blbosti zajímaj.
    Klidně Banán je mi tu úplně u prdele,papa
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    NJAL: S tím Štefanikem jsem byl taky překvapenej...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    NJAL: Ano já tím chtěl říct, že problém je jinde a dost zásadní, tak to potom tvýmu člověku z ročníku 89 gratuluju že se mu dostalo výuky alespoň do roku 1945, neznám nikoho kdo by se zvládl přehoupnout přes rok 1848.

    Navíc ono to zní hrozně krásně, naučíme děti jaký to bylo, ale tohle je hrozně dvojsečný, teenager který by se o daný téma zajímal je vzácnost a snaha vychovávat v tomhle směru má spíš negativní výsledky (když někdo teenagerovi každej tejden v TV apod. nalejvá do hlavy informace o koncentrácích, začne si vůči tomu vytvářet takovou "ironickou obranu" prostě ho to začne štvát.)

    Dle mýho, by se měl dějepis učit čistě obecně (pokud to není spocializovaná škola) a věci na téma tohodle klubu by se měli probírat dejme tomu v rámci rozšířený občanský nauky.

    Navíc je to dneska hrozně medializovaný a ze všech stran všech zájmovejch skupin propíraný téma, ve výsledku zná každej Mašíny, ale tím znalosti o třetím odboji končí, navíc snad nikde ve světě (pokud tam není zrovna vedena občanská válka nebo nějákej konflikt) není obyvatelstvo tak polarizovaný, jako tady u nás.
    NJAL
    NJAL --- ---
    ADAMIRA: Sleduju, hodne zklamalo. Chapu, ze autori chteli spise projevit ducha doby nez skutecne udalosti, ale misty to hodne skripe. A ze v prvnim dile nebyl Stefanik ani zminen v nejakem dialogu, to bylo dost velke zklamani.
    NJAL
    NJAL --- ---
    ADAMIRA: Mam informace z prvni ruky od cloveka rocniku 89.

    Jinak ja nerikal, ze dejepis ma byt o memorovani dat. To naopak povazuju za spatne, resp. ne tak podstatne, ale deje se to holt proto, ze to je neco, co kantor muze ohodnotit jednoduse a bez interpretaci, nez aby prezkusoval nekoho z dejinnych souvislosti. :-/ Presne datum Bartolomejske noci nikomu nic neda, nebo datum XX sjezdu KSSS.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Úvodní stránka — České století — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10362640311-ceske-stoleti/

    Sledujete někdo tenhle pořad? Já jsem zatím viděl jenom první díl, který mi přišel docela OK, na další si musím počkat, na českou filmovou a televizní tvorbu poslední doby jsem až na vyjímky alergickej, takže si musím počkat na dobrou náladu...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ARCAK: Zatím nemám důvod, ale věřím, že Talpeny to do stavu kdy ten důvod mít budu určitě dotáhne...
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    ADAMIRA: Výhoda moderování je, že můůžeš lidi, co máš normálně v ignore, bannovat.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    NJAL: Já vím, to byl ale tak blbej koment že si nic jinýho nezasloužil.

    MANFRED: Ne nepřebírali, možná tak nějáký praktiky gestapa převzali po válce, ale NKVD apod. mělo taktiky a cíle dost jinačí (jak sám zminuje dotyčný v článku, gestapo potřebovalo pravdu, NKVD a spol. akorád podpis).


    NJAL:
    NJAL:

    A kde bereš tohle přesvědčení? Tvoje děti či nějáké děti známých? Co já si pamatuju střední a základní školu, tak dějepis byl nesourodý mix přemyslovců a francouzské revoluce, ve kterém šlo o to, namemorovat se několik jmen a letopočtů a pak je co nejrychleji zapomenout, aby na příští zkoušku bylo v palici místo na další jména a letopočty (nějáký souvislosti apod. neexistovali). A vidím to samé i u dětí kterym kouknu do sešitu dějepisu dnes.

    Pokud si někdo myslí, že zvedne "dejepisnou gramotnost" týkající se totality tím, že donutí teenagera naučit se nějáký další data nazpaměť, tak je kašpar nebo blázen.



    No a jedna z nevýhod moderování je ta, že musím číst i slinty lidí, který mám normálně v ignore, takže Talpeny, jediná věc, nejen že je to OT, ale navíc ta mrdka Vojtek, mamrd co řídí vožralej a bije šestnáctiletý holky ve fast foodu za pokladnou si může s těma StBákama podat ruku, na stupnici zmrdovství jsou tak zhruba na stejný úrovni...
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    MANFRED: Ee,Josef :).
    Už to začíná bejt jasný takže nějakej agil se chtěl blýsknout,mě se na tom totiž od začátku nezdálo že by si krajský partajníci jako grupa dovolili nějakej tlak to by v týhle době nemuselo být přijato jednoznačně.
    V týhle souvislosti jsem si vzpomněl na případ antibolševické agitky z per Fanánka/Vojtka z Kabátu
    Fanánek,Vojtek,Kraft - Vítejte do zlých časů
    http://www.youtube.com/watch?v=00w8YFSPQ6k

    No a když to tehdy chtěli dát plošně do rádií tak to skoro nikdo nechtěl hrát ne kvůli tomu že jim volali (ex)STBáci ale kvůli tomu že by údajně ve velkém přicházeli o posluchače :D
    Jinak zrovna Slánskýho a dál zejména pana Reicina nikterak neželím,oba nehorázné svině a fakt že oba okoštovali "revoluční spravedlnost" shledávám spíš zábavným

    MANFRED:
    Mimochodem setkání kámošova fotra-to bylo pro změnu se spřátelenými vojsky nějak kolem r.68- proběhlo tak že ho nenapadlo nic lepšího než že opojen čerstvou láskou vyvedl tu svoji za ručičku na Petřín,romantika jak má být načež z křoví vylezli tři zubící se Rusáci a s napřaženými kvéry mu sdělili že ." ty chadí,děvočka zděs..",po tom z velký lásky nějak sešlo a komouše brutálně nesnáší dodnes :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NJAL: Ano, na to táta vzpomínal taky:-)
    Ze vzpomínek který se ve škole nedaly nějak hezky použít (na rozdíl od vzpomínek předků mých spolužáků, kde měl každej dědu partyzána a milicionáře bojujícího s reakcí) bylo třeba dědovo setkání se sovětem osvoboditelem s napřaženým samopalem a křikem"daváj časy" nebo hodným esesákem (dovedl babičce vlčáka, kterýho jim změnila svým pravidelným drbáním a přikrmováním cestou z a do krámu kolem služebny na vrtichvosta přítulu, takže neposlouchal psovoda ale loudil po civilistech drbání a nějakej mls. Tušim ale, že psovod tak dobře nedopadl.)
    NJAL
    NJAL --- ---
    MANFRED: Heh. No, jeste vetsi maglajz v tom mely deti padesatych let. Nejdriv je Tito kamarad, pak krvavy pes, pak se v 56 provede Stalinova inverze, a Tito je zase kamarad, no proste docela zmatek, jak vzpomina mati :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NJAL: Se školou se mi pojí samý zajímavý vzpomínky:-) Ono nějak sloučit v dětskym věku ty blbosti z občanský nauky a dějepisu se vzpomínkama dědečků, táty, babiček, matky a do toho eště kapitalistická televize...no člověk se slušně naučil lhát už v dětském věku, takže předpoklady pro vstup do strany měl každej od dětství.
    S tou školou je to složitý, záleží na tom, jak je vidět, kdo je zrovna u vesla, kantor je jak řiká mamka profesorka kurva prodejná a aby si zachoval místo, je schopen lecčehos (naštěstí učila matematiku a fyziku, tak měla štěstí, tak se toho s režimama moc nemění, maximálně se mění osoby ze zadání ze sedláků na konsomolce takže jí bylo umožněno učit na zapadlém učňáku).
    NJAL
    NJAL --- ---
    MANFRED: Pekny clanecek, ten primer s popiracem holocaustu na besede o WW2 sedi jak prdel na hrnec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam