MATT: Ty mluvíš o custom řešení, a předpokladáš, že bude existovat vodní blok pro každý vyprodukovaný ASIC, GPU. Your way. Z hlediska pořizovací ceny a životnosti (jestžli na GPU s vodárnou nechceš ještě 5 let hrát doma v obývaku Virtual Sokoban 5D ;)) tak je to už posledních - odjakživa miningu - let mrtvý proud
Moje ůvaha míří jiným směrem. Krabice, vložíš do ní svůj asic, nebo rig a připojiš ho na vodní okruh. Vlož si do něho co chceš. Kup si jich kolik potřebuješ a ať tě to stojí tolik, že zauvažuješ o prodeji svého zánovního elektrokotle. Bonusem by byla certifikace, že se jedná vpodstatě o teplovodní kotel a získat levnější elektřinu a postavit to mimo potřebu živnosti. Kryptokotel. Nebo tepelné kryptočerpadlo.
Kompresorový okruh s chladivem se mi zdá univerzálnější pro odvod konstantího tepelného výkonu do jiného kapalného média. Jo, bude to stát další práci kompresoru. Ale umožní ti to přenést jakékoliv teplo ze vzduchu do vody a akumulovat ho.
Těžkopádně se předáva teplo ze vzduchu do vody (řádově jiná tepelná kapacita). Chladivo v kompresorovém oběhu má takovou vlastnost, že při určitém tlaku se dokáže pri nějaké výparné teplotě odpařovat (výparné teplo řádově jinde než hmota×kapacita). Tím umožní pří "tvé" teplotě odvést několikanásobně víc tepla, než by si přenesl do vody přímo např."přebubláváním horkého vzduchu přes vodu", nebo výměníkem tepla jakékoliv konstrukce (kapacita × potřebná změna teploty).
No a jedno s druhým, co z troho získáš je několikrát (2÷5)x víc, než energie, co vložíš do kompresoru. Takže úvaha od boku, jestli můj rig celoročně ohřívá vzduch výkonem 1000W a já přidám ještě 333W (kompresor) a těch 1000W (možná i něco z těch 333W) (× nějaká úočinnost) si celoročně schovám na ohřev teplé vody na sprchování, tak si otevřu kryptolázně. A teď ta metafyzika, kdybych celou svoji potřebu tepla na ohřev vody (kterou bych i tak zmařil na nějaké spirále, nebo hořáku) vyrobil těžbou, takže bych vlastě těžil těžebným výkonem jako 1000W miner a "platil" bych za to jenom 333W.. :)
Od běžné představy TČ se to líší jinýámi provozními parametry (teploty v cyklu, konstatní výkon).