• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOMILOMIšperky ve fotografii
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Neni zac. Ja ted nejaky bude potrebovat poridit, ale jeste jsem nevidela co bych potrebovala- totiz stan bez dna, abych mohla fotit na bilem pozadi.
    MFIN
    MFIN --- ---
    Myslela jsem si,ze to tak bude. Vcera jsem zkousela dle tveho navodu, pozadi super, ale prstynek strasne tmavy. Budu zkouset dal.....zatim dekuji za rady. Az z toho vyleze neco obstojneho,tak se pochlubim.
    Trochu me mrzi,ze jsem kupovala ten stan...rada bych ho vyuzila
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MFIN: pouzivam průsvitný papír - bud primo pridělaný na světle nebo kolem jako světelný stan
    MFIN
    MFIN --- ---
    LOMILOMI: dekuji. Vcera jsem si prinesla domu plexi,tak budu zkouset. Potrebuji s tim pohnout,aby ty webovky nejak vypadaly. jeste se zeptam k tem svetlum. Pouzivas na ne neco k rozptyleni svetla?
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MFIN: Na vysvetlenou tady posilam puvodni fotku - je na ni snad patrna instalace, kterou ted pouzivam :
    Na zemi bila deska, stativ s "zirafim krkem", pod stativem svetlo nasvicujici bilou desku - zastinene kartonem. Dve zidle s krabicema a na nich plexisklo.

    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    GIZZZER: jojo...ono to chce nejdriv vyzkouset, nez do neceho investujes - radeji koupit jednu vec co budes opravdu vyuzivat nez levne fotopomucky co nejsou adaptovane na tve potreby :) Jo a dik za tip na doostrovani v PS - pouzila jsem ostrici filtr na nekolika mistech a vysledek je lepsi.

    Prave asi pujdu koupit poradny fotostan, pecici papir se mi casem zmackal a dostala jsem dalsi varku masivnich strbrnych sperku s extra lesklym povrchem.
    GIZZZER
    GIZZZER --- ---
    LOMILOMI: Hehe, člověk se nesmí bát improvizovat :-]

    LOMILOMI: Děkuji :-]
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    GIZZZER: ta puvodni fotka neni uplne idealni, ale pekne jsi to z toho vytahl.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    GIZZZER: fotostan se da nahradit dobre umistenou odrazovou plochou - bilou ctvrtkou, nebo trebas polopruhlednym napr. pecicim papirem (vyzkouseno :)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MFIN: ta podlozka musi byt podsvicena, jinak na ni budou odrazy. Tady ty leskle podlozky se pouzivaji, aby tam byl odlesk naschval - rikaji tomu efekt "Tiffany"


    MFIN: ladeni svetla - tim myslim pridat nebo ubrat silu svetla. Proste tu lampu das bliz nebo dal. Ja si na lampu namontovala stmivac, ale resili jsme tu, ze to meni teplotu svetla - svetlo bude zlute. Coz je jedno u stribrnych sperku, proste je odbarvis - stribro je cernobile. U barevnych to je potom problem :/
    MFIN
    MFIN --- ---
    GIZZZER: ono jde spíše o to, že si stan odráží v té podložce pod foceným předmětem
    GIZZZER
    GIZZZER --- ---
    MFIN: Tak to ti bohužel neporadím, protože dostávám emailem už hotovou kupu fotek a "jen" z nich vybírám nejlepší a upravuji je. Ale tak nějak z logiky věci, pokud je předmět hodně lesklý, tak na něm prostě odrazy budou. Jinak by ostatně ani nebylo poznat, že je ten předmět lesklý. Takže odlesk samotný by na škodu být neměl - záleží spíš na tom, co se v předmětu odráží.
    MFIN
    MFIN --- ---
    GIZZZER: a nemas problemy s odrazy? Poridila jsem si fotostan s tim,ze mi pomuze a zatim jsem v nem neudelala jedinou obstojnou fotku. Mam i ten epoxidovy stolek co je na te fotce ve stanu, ale odrazi se mi v nem cely stan.
    GIZZZER
    GIZZZER --- ---
    MFIN: Ahoj, já upravuji fotky šperků pro jeden eshop a musím říct, že je to docela věda. Při focení je důležité mít rozptýlené světlo, ideálně fotit v tzv. fotostanu, což vypadá takto:


    A pak už si s tím člověk musí trochu vyhrát. Zkoušet třeba různá nasvícení a potom v PC vybrat nejhezčí pokus. Náušnice se třeba dobře fotí zavěšené na vlasci, který se pak musí vyretušovat. Čistě bílé pozadí také není podmínkou, i to se dá dodělat ve Photoshopu. Dále vypadá dobře zvýšit zřetelnost, použít nějaký doostřovací efekt, na těch správných místech přidat kontrast, vyretušovat drobné vady a celé to překrýt nějakým spíše studenějším barevným tónem. Může to pak vypadat například takto:
    MFIN
    MFIN --- ---
    Diky,ale nejsem si vubec jista,zda to spravne chapu. Hlavne s tou intenzitou svetla, nevim co myslis tim ladenim intenzity. Zajedu pro plexi a budu zkouset.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Doporucila bych ti aby sis koupila kus obycejneho plexiskla. Na zem pod plexisklo (asi 1 m) potom poloz bily karton. Jednim ze svetel nasvit ten karton z uhlu 45 stupnu. Dej pozor, at ti tohle svetlo neosvicuje nausnice - kdyztak si ho pristin. Druhym svetlem osvit nausnice. Svetlo zespodu by melo byt o dost silnejsi. Urcite to taky bude chit stativ. Chce to nekolik pokusu k vyladeni intenzity svetel.

    Muzes napriklad nejdriv vyfotit nausnice pouze se svetlem pozadi na maximum a nastavit cas expozice tak, aby kontury byly dokonale ostre (pokud se ztraceji, je expozice prilis dlouha) a pozadi bile (pokud je sede, je expozice kratka). Az budes spokojena, nastav inenzitu druheho svetla.
    MFIN
    MFIN --- ---
    Omlouvam se za tapetu,ale nevim jak ji zmensit,jestli to teda vubec jde.
    MFIN
    MFIN --- ---
    Ahoj, jsem fotograf amater a zatim fotim jen kompaktem. Nemate tip jak lepe vyfotit napr.
    Nejradeji bych mela na vsech fotkach stejne pozadi,idealne bile.Ale nausnice na nem vzdy zaniknou. Navic kdyz upravuji pozadi dodatecne v pc,tak predmet uz je pak prepaleny. K dispozici mam fotostan a dve svetla a pak jsem si koupila nejakou epoxidovou desku,bilou a cernou. Ale v tom se mi odrazi uplne vse.....tahle fotka je teda focena jen u okna.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Prave jsem se dozvedela, ze clovek co foti ceske korunovacni klenoty si na nejake fotky vystaci s obycejnym kompaktem. Toz asi prestanu stresovat s kvalitou sveho fotografickeho vybaveni ! :)

    Co se tyce vybaveni, snazim se vystacit si s minimem, ale investovala jsem do poradneho stativu Manfrotto. Miluju na nem krom jineho tu moznost vysunout stojan a dat ho do vodorobne polohy - muzu tak fotit predmety seshora. Kdyby mel nekdo zajem - muj bratr se chce zbavit sveho stativu Manfrotto, chce si koupit vyssi - ten jeho ma "pouze" 2 metry - tak kdybyste mel nekdo zajem, piste do posty.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Mam objektiv Sigma 18-200 mm F3,5-6,3 DC OS HSM II

    Sigma Objectif 18-200 mm F3,5-6,3 DC OS HSM II: Amazon.fr: Photo & Caméscopes
    http://www.amazon.fr/Sigma-Objectif-18-200-5-6-HSM/dp/B005QJOIP8

    myslela jsem, ze je to Makroobjektiv, ale spletla jsem se ! Jaky je rozdil mezi nim a makroobjektivem stejne kvality?

    Sigma Objectif Macro 18-250 mm F3,5-6,3 DC OS HSM: Amazon.fr: Photo & Caméscopes
    http://www.amazon.fr/...t=201&pf_rd_i=B005QJOIP8&pf_rd_m=A1X6FK5RDHNB96&pf_rd_r=09JG04X0ACXSMKZ0831A
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam