• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    MASTA
    MASTA --- ---
    A mimochodem byl jsem nazivo svedkem tohoto a bylo to neskutecny, podle me tohle je jedna z budoucnosti pouziti dronu..

    300-strong drone show to light up NDP 2017, Singapore News & Top Stories - The Straits Times
    http://www.straitstimes.com/singapore/300-strong-drone-show-to-light-up-ndp-2017
    MASTA
    MASTA --- ---
    CALIBOS: Nechci, aby to vyznelo spatne, ale mozna by sis mel jeste neco nastudovat ;) velikost senzoru nesouvisi s rozlisenim obrazu, ve fotakach mame mensi cip nez ma Spark a mame tam uz kolikrat i 20mpx rozliseni. Duvod proc Spark nema 4k bude spis ve vypocetnim vykonu, proste zpracovat vetsi objem dat ve 4k potrebuju uz nejaky vykon a ten se musi uchladit, coz v malym tele muze byt problem. Ale taky to muze byt tak ze DJI tu technologii ma, ale jaksi nema duvod kalet do hnizda. Me na tom vadi spis to, ze to nema 24p nebo 25p a moznost profilu, ale verim ze to odladej treba ve firmwarech. Ohledne softwarove stabilizace si asi jedinej kdo to tvrdi, videl jsem tunu videi a nikde to nezminuji. Nechapu proc by to DJI dokurvovalo softem kdyz maj velmi slusny gimbal, to trhani pri rotaci do stran bude spis tim, ze gimbal v tyhle ose nepracuje a je to zavisli na plynulosti rotace Sparka. Jinak s tebou souhlasim, ze pokud chces slusne vybavenyho Sparka tak to stoji ranec, vim sam, ted jsem kupoval baterky, ovladac, externi nabijecku... ale zase pro me byla velikost priorita, ale treba skoncim casem s druhou verzi Mavica.
    CALIBOS
    CALIBOS --- ---
    MASTA: však mrkni na to video - při rotaci se video Sparka cuká => důsledek digitální stabilizace. Krom toho spark má taky 12Mpx senzor (tzn 4k video by zvládal bez nutnosti stabilizace) a zbytek senzoru se tedy používá k digitální stabilizaci.
    A hlavně, když srovnáš video z Mavica (super plynulé) a ze Sparka (to cukání hlavně), tak není co řešit :(
    Ale je fakt, že dronem se vesměs točí plynule záběry bez rotace, takže to je v 99% bezvýznamené asi (proto řeším jestli nestačí ten Spark - ale chci ovladač každopádně a 22k už je dost peněz).
    MASTA
    MASTA --- ---
    CALIBOS: Kde si vzal tu digitalni stabilizaci u Sparka? Mavic je pecka, ale kdyz pridas nekolik baterek, ovladac atd tak to proste vazi dvakrat tolik a je to i o neco vetsi... kdyz hodne cestujes, je to fakt znat. Sparka mam a ten gimbal je skvelej a funguje ac dvouosej.
    CALIBOS
    CALIBOS --- ---
    MASTA: však Mavic :) Spark fly more combo (protože ovladač) stojí 21,5k, Mavic stojí 30k.
    Mi vadí, že Spark má 2-osý gimbal, viz video:
    DJI Spark vs Mavic Pro Comparison and Buyer's Guide
    http://www.youtube.com/watch?v=Gm8yhYp8h-I&t=5m28s

    Spark má 15 minut letu a digitálně stabilizované full hd, tzn reálně to ani není full hd... Mavic má 25 minut letu a až 4K.
    Jinak existují malí droni s 4K kamerou, ale vesměs nemají gimbal, takže to nestojí za řeč. Takže mi z toho zatím vychází, že nevím co koupit :D
    MASTA
    MASTA --- ---
    CALIBOS: Urcite mi hodis tip na drona ve velikosti Sparks s lepsim videem? Nejsem sarkastickej, fakt me to zajima, jestli mi neco uniklo..
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DAVVID: Cena Mavica pres dji store je €1199 vcetne postovneho, cla a dph.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    CALIBOS: Fer cena, mas ten obchod overeny? Za $899 s US koncovkou poslano z Ciny nebo $1080 s EU koncovkou z Nemecka... Vzhledem k tomu ze zbozi z Ciny ti na 95% na celnici zastavi, budes muset zaplatit DPH, takze se dostanes minimalne na $1080. Pokud si to objednas z nemeckeho skladu, nemel bys platit zacne clo/dph diky evropsky unii.

    Jeste muzes zkusit zjistit kde ma DJI sklady, jestli tech jejich 999 usd nakonec naaahodou nevyjde levneji.
    CALIBOS
    CALIBOS --- ---
    DAVVID: Konkrétně (je problém to najít):
    Only US$1199.99, us Original DJI Mavic Pro Foldable Obstacle Avoidance Drone FPV RC - Tomtop.com
    https://www.tomtop.com/dji-multicopter-1111/p-rm7139us.html

    Jako potřebuju ho do prosince (trip po JAR - taková životní vysněná dovolená), ale chtěl jsem hračku na léto :) Jak to vidím teď, tak není moc na výběr - když chci drona na cesty (letadlo atd). A Spark je drahý (s ovladačem) a video nekvalitní.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    CALIBOS: V alze ale nakonec jsem ho vrátil. Ty detaily mě fakt stvaly a workaround mít to preostreny se mi nelíbilo. Vzhledem k tomu že v ČR se dá to fly more combo pořídit za 40 tisíc, tak za ty peníze očekávám slušnou kvalitu. Nemožnost vypnutí redukce šumu je velekravina :) tak trochu jsem doufal že to firmware updatem už upravili ale zatím nic. Pro mě je to hold podstatná drobnost.

    Říkám si že bude moudřejší počkat na druhou verzi ve který vychytaji další věci. Na tom odkazu cos poslal jsem našel jen za nějakých 1250 usd, na dji.com mají 999 za drona, coz mi v přepočtu přijde jako fér cena a za to bych ho s radostí bral. Jen počítej s tím že pokud si to necháš poslat poštou tak ti to na celnici určitě zastaví a budeš platit minimálně 20% DPH.

    Na ty stránce cos posílal je pěkný protektor na joystick ovladače za pár usd. To je fajn. Já dostal tlustej molitan co zabírá zbytečně místo.
    Jinak jestli nepotřebuješ být ultra mobilní tak ti asi stačí koupit dvě baterky, dvě náhradní vrtule, ND filtry a třeba redukci na powerbanku a vyjde to asi levněji než fly more combo a pouzdro si můžeš koupit jaký chceš.
    CALIBOS
    CALIBOS --- ---
    DAVVID: Díky za info, zrovna uvažuju, že bych ho pořídil :) klidně piš víc :) Kupoval jsi ho u nás? Na tomtop.com ho mají v akci za 900 USD, ale tohle asi zrovna není věc, kterou chci kupovat jako šedý dovoz bez záruky.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Hobbyists and Hackers Are Overriding DJI Drone Flight Restrictions at a Rapid Pace - The Drive
    http://www.thedrive.com/...-and-hackers-are-overriding-dji-drone-flight-restrictions-at-a-rapid-pace
    6746
    6746 --- ---
    DAVVID: Výpadky obrazu za letu řešim vypojením a znovu zapojením kabelu. Asi už mam polamanej kabel...
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Tak jsem si poridil na zkousku Mavica, ze si konecne troufnu na neco vyvinutejsiho nez je malej Hubsan a mam dost smiseny pocity... Krome pocatecniho strachu z prvniho nastaveni a strachu ze neco podelam se s tim lita krasne hezky drzi na miste, ma spoustu moznosti na upravu nastaveni apod, ale kdyz jsem se dostal z dovci domu, koukam ze video ma dost silnou redukci sumu ze detaily tmavsich casti jsou uplne v prdeli. DJI zatim neslysi na requesty mit moznost NR vypnout. Da se to obejit maximalne pridanim ostrosti na +1 ale pak mi to prijde krapet moc preostreny... viz
    DJI Mavic Pro - DON'T Get This Setting WRONG! | Soft Footage Fix
    https://www.youtube.com/watch?v=ZEQvOAsY6ks.


    Taky me stve ze bag co k tomu byl by mel mit tak o 1-2 cm vetsi jednu kapsu aby se tam dron pohodlne zasunul se vsema vrtulema nasazeny protoze takhle ho tam musim celkem opatrne zasouvat. Ted jsou tam dve stejne velky kapsy, v jedny je ovladac s molitanem chranici packy a urcite by to zvladlo mensi prostor, ve druhy je natesno dron se sundanyma prednima vrtulema.

    Dalsi vec co jsem zjistil pozde je, kdyz na ovladaci zmacku ve video modu foto mod, cvakne to jen JPG screenshot videa, RAW to da jen po prepnuti na foto mod (mrzi ze se to nikde nenapise, nebo jsem si toho nevsiml ve vzduchu ale az doma pri prochazeni souboru.)

    Posledni co me mrzi je ze se ND filtry nedavaji k dronu uz v zakladu protoze na 1/50 sec se vlastne dostat za normalnich podminek moc neda a ten jitter a skubani me dost taha za oci, zkusim to prohnat nejakym motion blur generatorem.

    Jinak skladani a celkova mobilita s dronem je super, to je vychytany vyborne ale ta obrazova kvalita me zatim dost stve... Taky mi parkrat vypadnul video signal prestoze byl tak 20-50 m daleko, v krajine kde nic neni coz me celkem vydesilo a nevim jestli je nejakej jinej postup jak video obnovit... snad 1x se mi to chytlo po prileteni hodne blizko, a jinak jsem musel pristat a drona vypnout/zapnout. Fajn je ze se baterky nabiji rychle, i v aute...

    Kdyztak uvitam postrehy ostatnich, nebo nejaky tipy apod...
    B30
    B30 --- ---
    MERTLAS: jj:)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    B30: dolni mokropsy? :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    RADAK: já mám (teď je teda v reklamaci) P3S, a ten má kameru lepší. nejspíš díky tomu, že je "jen" 2,6k
    mavic dnes vrácen, v podstatě jsem se s ním bál lítat a pořád prudil s abdejtem (kterej trval hodinu, vyždímal baterky a po restartu ho buď chtěl nahrávat znovu, nebo oznámil sw mismatch a šlus). chtěl jsem lítat a točit, ne řešit stále dokola nějaký píčoviny... když pominu, že jsem si kvůli němu koupil novej foun a ten držák mi v něm lámal USB konektor, protože tam má ty gumový grippy, ale bohužel v místech, kde se ten konektor nachází, takže ho to dost ohejbalo...
    B30
    B30 --- ---
    jeden testík...kvůli velikosti odkazem: http://i.imgur.com/NN8lQQb.jpg

    poznáte kde to je? :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    jak dlouho ti vydržela ta gumová šprcka než jsi ji ztratil? já to zjistil teď. vím, že když sem to soukal do batohu, určitě tam byla...
    RADAK
    RADAK --- ---
    Hehe. Koukam ze tu kazdy cte poctive manualy jak ja. Heh. Jinak jsem mel P3P a ted mam mavic a kvalita fotek je identicka. Mavic ma jen delsi ohnisko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam