• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MRAKY: at to jeste dopovim - co by se mi libilo, tak kdyby bylo fpv povolene, trebas v ramci normalni licence na drony & povinneho pojisteni.... tim by se zajistila alespon nejaka minimalni kvalita pouzivanych dronu a zaroven pripadne skody/postihy
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    JAVOR: co mi prijde absurdni
    - povoleni fpv by prece neznamenalo odstraneni omezeni, ktere jsou dneska...
    - v obou pripadech jakykoliv pruser bude stejny. Uz ted ty drony, modely se pohybuji ve stovkach metru.

    kdyz se podivam na ostatni pravidla, ktera plati - viz omezeni na priblizeni k budovam, lidem, vyhrazenych prostor atd, tak to ma svoji logiku a je to zduvodnitelne... a trebas me prekvapilo, jak se dobre a rychle komunikuje s pidi letisti... a bez nejakeho zbytecneho buzerovani, reknou, jak se mas chovat v jejich blizkosti.

    v tehle letech se vytvari zakony, ktere maji vytvorit ramec pro drony... zaroven prichazi doba, kdy sestavit drona jako lego dokaze male dite... pokud ty zakony se nenastavi rozumne a bez zbytecneho buzerovani, tak to nedopadne dobre. To neni moje prani, to je jen konstatovani.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    MRAKY: tak a ted co ti nad zakazem fpv prijde tak absurdní.? kdyz budes premejslet tak jak premejslis tak se nediv ze spousta lidi vola po vetsi regulaci.. bohuzel je spousta debilu kteří nikdy s nicim nelital, vykaknou 40litru za mavica a mysli si, ze se nemuze nic posrat...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MERTLAS: ja, s dovolením , lítani, kde je nutné mít někoho na visuální kontrolu , za fpv nepovažoval. Schazi tomu ta svoboda. Ze je to v cr zakázané, je třebas respektovat, nicméně je to postavené na hlavu. Lepší by byla nějaká forma licence a povolit pod určitými pravidly. Zákaz fpv dopadne jako každý jiný absurdni zákaz, který nebude kontrolovatelny a bude porusovany.

    Co se týká modeláru. Když ja zatim kontrolu nad dronem, ten doleti sám zpět.. autopilot v maviku je natolik spolehlivy a přesny, že jsem se přestal obtěžovat s litanim nazpět. Když ulitne to, s čím vídam lítat modeláře, tak vždy bude následovat pád. Je jen otázka do čeho...


    K tomu dronu. Jak sám píšeš, jde i mavic predelat... navic jsem videl youtube video s jednoduchou hw úpravou, aby startoval v prostoru letiste.

    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    AQUARIUS: Vypich by mel bejt celej v pohode. Nejblizsi bod je cca 5,7km daleko od vztazneho bodu LKPR. Nesmis litat se strojem nad 0,91kg bliz nez 5,5km. Se strojem lehcim nez 0,91 muzes i bliz, ale nesmis vys jak 100m. :)

    Navic modelari nejsou takovi strelci, jako hobby piloti dronu, ktery si ho koupi, vybali z krabnice a rovnou jdou do vzduchu. Bohuzel jsem byl takovychto strelcu nekolik a to navic v unoru nebo zacatku brezna, kdy byla kosa jak hovado, oni to vybalili rovnou pred obchodem a s baterkou nabitou od vyrobce to rovnou posilali nad lidi. A kdyz za nim dosel kolega, co ma letecky prace s tim, ze tohle je jaksi zakazany a velmi nezodpovedny, tak ho poslal do nekam, ze jemu to je jedno... Takze uprimne je jen otazka casu, kdy se stane nejakej vaznejsi pruser... Tohle bylo druhy varovani... Loni v kvetnu jeden magor lital primo u paty runwaye... bohuzel zrovna ve chvili, kdy tam provadeli letecky prace licencovani piloti, takze podobny halo jako vcera... nastesti tehdy ho chytli za 7 minut a v soucasny dobe to je nejak v reseni...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MERTLAS: jak se to vlastne ma s tim litanim kolem letiste? Konkretne ted myslim plan na Vypichu, kde se modelari schazi roky, je to mimo osu drahy, ale velmi pravdepodobne bliz nez tech 5.5km, jedinej leteckej provoz v okoli jsou vrtulniky, ale modelari obvykle litaji pod urovni stromu / dratu VVN, co jsou tam vsude kolem... Chapu spravne, ze provoz modelu/"dronu" tam uplne legalni neni, ale dokud nebude pruser, resit se to nebude?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Tak jedno po druhym :)

    WERT: Vcera to hned po poplachu psal jeden kolega z ŘLP, co v tu chvili byl primo na vezi... Dron visel bliz nez 2,5mile od drahy 06 v letovym koridoru a to letadlo ho podle hlaseni pilota podlitlo... coz je trochu sileny.

    MRAKY: kterykoliv dron to byt nemohl. Respektive ne ty od DJI, ktery maj NFZ a nepustej te v tomto prostoru vubec do vzduchu, ba dokonce ani nezapnou motory. Takze to bud byl hacknutej DJI, nebo mel zastinenou GPS, aby nepoznala, ze je v NFZ a nebo to byla nejaka cina. Udajne byl cervenej o velikosti cca 30cm (to netusim, jestli je takhle mozny identifikovat, ale treba byl tak blizko, ze ano). At tak nebo tak, je to v kazdem pripade totalni pruser a nehorazna nezodpovednost daneho dronare, kterej by si zaslouzil exemplarni trest s velkou medializaci! Je to pro nej sice drsny, ale proste to jinak nejde.


    MRAKY: FPV je u nas povoleny pouze v pripade, ze mas u sebe nekoho (tzv spottera), kdo na dron kouka a ma ho na vizualu respektive je schopen prevzit rizeni v pripade nouze. Do toho nejsou popravde zahrnuty zavodni stroje do 250g, ktery UCL toleruje a muzes s nima litat celkem volne (v Malesicich lita celkem dost lidi, nekteri i na Letny atd...). Nicmene napriklad litani s DJI Goggles je u nas nelegalni. Tedy pokud s sebou nemas spottera.

    Povoleni s tim, jestli se jedna o let FPV nebo klasicky vizual, nema co delat. Povoleni neboli letecke prace potrebujes jen pokud chces litat komercne, tedy si litanim vydelavat. Pokud nechces, tak povoleni k leteckym pracem nepotrebujes a plati pro tebe jen Doplnek X.
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    MRAKY: Detaily nevím, četl jsem o tom tak před rokem, možná před rokem a půl. Prej snad v Japonsku to vyvíjejí, poněvadž v těch jejich městech žije strašný množství lidí na malým prostoru.

    Osobně bych nebyl ani proti odstínění i mobilního signálu, protože stejně doma má člověk připojený telefon na WiFinu a všechny messengery a podobný voloviny pořád fungujou. Já jsem třeba klasickej hovor neměl už tak měsíc minimálně. Všechno řeším přes data.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    JAKUBMOKRIS: a to jako jak?,))) nějaké detaily?,)))
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    AQUARIUS: Mělo by to umět odfiltrovat jen frekvence WiFi.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JAKUBMOKRIS: takze si z bytu udelas faradayovu klec a kdyz tam prijdes s mobilem, tak ten bude muset zvysit vykon, aby se vubec domluvil s BTSkou? To zni jako dobrej napad :)
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    FABIAN: Zarušení pásem je zvěrstvo, který v současné době nedokážeme odstranit. Kdyby se to týkalo jen dronů, tak by to ještě bylo v pohodě...

    BTW co vím, tak poslední novinka v zabraňování odrušení je speciální barva, kterým by se natřelo obvodové zdivo bytu zevnitř. Barva bude obsahovat cosi, co prostě odstíní WiFi signál, takže třeba jednotlivé byty budou v podstatě izolované od sousedních WiFin. A co vim, tak by to ani nemělo bejt nějak extra drahý, ty barvy. Každopádně, než se to dostane k nám...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DEEJAYY: Podle toho co vim ja, ciste fpv je zakazane komplet. vzdy musis mit nekoho, kdo ma visualni kontakt s dronem. Ikdyz jsem cetl, ze (jako v pripade rizeni) osoba blizka to zvladne taky ;)

    jsou tady ID, ktere maji lepsi prehled o zakonech. radsi bych pockal na jejich nazor...
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    MRAKY: takže i k téhle DEEJAYY: hračce která FPV disponuje, bych měl mít povolení?
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    MRAKY: No myslim, ze pro myslivce neni az takovy prus..vi, ze sestrelil dron, ale ze dost razantne porusil zakon o strelnych zbranich a strelivu.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MRAKY: fpv. Ne fvp...
    '
    Drony lze navádět až z tříkilometrových vzdáleností a sledovat přitom jejich let prostřednictvím tabletu odněkud z bezpečí. Provoz takových zařízení patří pod kontrolu Úřadu pro civilní letectví.

    „Provozovatel takového dronu by měl mít povolení k létání letadla bez pilota,“ říká oficiální pilot dronů David Malík'
    Já vím že aha je bulvár. Ale i tak...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    Sestřelil šmírácký dron ...nyní čeká, zda bude platit! | Ahaonline.cz
    http://www.ahaonline.cz/...usite-vedet/137820/sestrelil-smiracky-dron-nyni-ceka-zda-bude-platit.html

    300k za sestřelení dronu? Slušná pálka.

    Btw naznačuje se tam, že fvp je povolené, pokud máte licenci.... což je imho nesmysl. Pletu se?
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    WERT: letova vyska ~180m ( pri uhlu sestupu 3% ), to mohl byt skoro kterykoliv dnesni dron
    FABIAN
    FABIAN --- ---
    YAKOBO: taky mám problém se signálem. Párkrat už jsem ztratil signál úplně, tak se Spark začal vracet na home pozici. Když přiletěl blíž, stopnul jsem návrat a mohl zase ovládat.

    Strašně to ruší Wifi vysílače, kterých tady po městech a vesnicích Prahy západ jsou hromady (v našem městě 2500 lidí 3 poskytovatelé, takže na každym druhym baráku 5gHz wifi..).

    Tohle ale firmwarem asi úplně nevyladí, ne? Když je pásmo zarušený, tak imho smůla.
    WERT
    WERT --- ---
    tak kdo z vas to byl? Priznejte se :)

    Dron v Praze se pohyboval v dráze přistávajícího letadla, hlavní dráhu museli uzavřít – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...-pohyboval-v-draze-pristavajiciho-letadla-hlavni-drahu-museli-uzavrit.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam