• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    VEXCZ: trochu prehnany ne? mozna se trisku zklidnit by obcas prospelo
    VEXCZ
    VEXCZ --- ---
    JAVOR: Postav si rusicku na 2.4gHz a 5.8gHz mozna ho GPS posle zpet domu ale pokud to ma blbe nastavene pristane ti na zahrade vyndas baterku a mas noveho quada proste se s nim neser
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    Popř. Jestli jsi šikovný pošli na něj heli :))

    Alan Szabo Jr. ALIGN Trex 550X Dominator over the Lake
    http://www.youtube.com/watch?v=u4Q2KmQ1vNI
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    JAVOR: Co tohle

    Open a New Era in Drone Dogfight-G445 high speed rubber band gun
    http://www.youtube.com/watch?v=9O1nqF7MpGE
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Pokud ti fakt vadi, tak ho priste natocit a zavolat policajty... jediny mozny legalni zpusob, jak se s takovym clovekem vyporadat.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    JAVOR: To je špatný řešení, jednak průserový z pohledu zákona o zbraních, druhak quad bez jednoho motoru je dost divoká a nebezpečná záležitost, a pokud trefíš baterku tak nejspíš začne hořet, a poslat někomu náhodně hořící kouli na hlavu je fakt blbej nápad. Asi nejlepší je volat na něj benga.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    SPECZ: nabizi se malorazka, ta ani neni slyset kdyz se z toho vystreli, ale to uz mi prijde moc.. :D ja se s blbcem hadat nebudu, leda tak na nej zavolat benga, ale nevim jestli bych si nejak pomohl.. i kdyz po tom incidentu nad brezinevsi by jim mozna mel co rict..
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    JAVOR: Litat mi takhle nad zahradou pravidelnejs tak najdu zpusob jak ho uzemnit at uz stroj nebo pilota.
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    SPECZ: jsem z brezinevse, a rikal jsem si co tam ten vrtulnik nacvicuje.. spis jsem myslel ze nekdo nekde zdrha podle toho kolik bylo slyset houkacek.. nicmene nam nad barakem lita nekdo s dronem kazdou chvilku (P3) je to evidentne kokot pac kdyz jsem mu rekl at si lita nad svoji zahradou ze nepotrebuju aby mi to spadlo nad hlavu tak me poslal do prdele ze si bude litat kde chce.. jestli to byl ten samej clovek tezko rict, ale pokazde kdyz jsem ho tam videl tak byl tak do 50m..
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MHO: jak rikam... neco podobneho v mensim meritku tu uz 2x na LKPR bylo. Naposledy nekdy loni nebo kdy, kdy na hodinu a pul tusim byl zastaven jakykoliv provoz. Bohuzel to jednak vysumelo do ztracena a druhak drtiva vetsina lidi ve vetsine hobby skupin na FB z toho mela tak akorat srandu. Takze pouze uzavrit letiste bohuzel nepomaha. A obavam se, ze by nepomohlo ani to nejhorsi (a nepreju si, aby se cokoliv vaznyho stalo!!!). Imho by stacilo, kdyby UCL rozdalo nekolik pokut na vyssi hranici (rekneme v radech statisicu), na coz maji pravo, a vsechny pripady medialne proprala.

    A dal by imho stacilo, kdyby medialne znamy osobnosti, ktery litaji, se zacali o problematiku zajimat a trochu zacali lidi vzdelavat a ne to naopak posilat na hulvata... ale to uz jsme v rovine utopickych prani :)


    DRAGON: Ja si dovedu predstavit, co by se stalo, kyby to trefilo plášť... Na to je letadlo celkem pevny. Skoda by byla velka, ale imho by to ustali (samozrejme zalezelo by na zkusenosti pilotu). Horsi by bylo nasani do motoru... Btw kdyz jsem tu jmenoval Sullyho, tak me napada dalsi paradox... Reka Hudson je celkem dooost velika... kdyby se neco podobnyho stalo tady u nas, na Vltave by asi nesednul a imho by to v nasich podminkach dopadlo o hodne hur.

    Uz vloni jsem premyslel, ze bych chtel udelat nejaky rozhovory s pilotama. A to jak dopravnich letadel (napadl me treba Karel Kuthan, ktery ma presah jak z dopravnich tak pres akrobaticky letadla), tak sportovnich respektive vojenskych - Martin Sonka, nebo piloti IZS vrtulniku... Ale potrebuju to jeste nejak vymyslet, aby to melo hlavu a patu atd... Zatim je to jen napad v hlave. A melo by to byt o tom, co vlastni vidi jina strana leteckyho provozu. A urcite bych tam zahrnul i UCL, RLP a klidne i zastupce zelenych hlav... proste udelat takovy celkovy vhled do problematiky formou poradu. No zatim sbiram nejaky inspirace a napady a tak nejak cekam az me s tim nekdo predbehne (jako s nejakejma jinejma napadama ala Krajinou domova :D kvuli takovymu projektu jsem si kdysi dron poridil, nez jsem zjistil, co vsechno obnasi pravidla atd. Pak jsem nenasel koule na to to nejak zprocesovat a Orchisaci me predbehli :D).
    MHO
    MHO --- ---
    DRAGON: Tak jsem to pochopitelně nemyslel. Ale uzavírka provozu letiště ve stylu toho co se stalo v Londýně s následným dopadením pachatele by neškodila.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MHO: nechci ani domyslet, co by se stalo, kdyby dron sejmul charter...zas to s tim pranim medializovanyho pruseru neprehanejte.
    MHO
    MHO --- ---
    No KRNAP bych raději neřešil. Jakožto spolumajitel chaty lyžařského oddílů, která je ve II. zóně blízko první opravdu tuto zkratku nemám rád. Krnap na jednu stranu buzeruje, na druhou si spříznění lidé staví kde chtějí, skůtry jezdí všude, na čtyřkolkami se zavírají oči. Což se ale netýká dronů.

    Ale zpět k dronům. Rozdíl je, že pokud budou v chráněném území lítat všichni je rušení daleko větší. A také riziko problému.

    Co se týká letišť, tak to je naprostý průser. A obecně HOP. Já sám jsem víceméně dost porušovač zákazů. Třeba pravidla silničního provozu jedu spíš podle zkušenosti než podle vyhlášky. Ale mám to odstupňované. V autě se chovám docela slušně, na kole už to je trochu punk a jako chodce mně nejaká červená většinou nerozhází. Vyplývá to ale z toho, že mám za ta léta vytrénovaný odhad rizika. Svého i pro okolí.

    Problém dronu je, že tento odhad rizika není. Je to novinka. Navíc většina DJI-like vlastníků to vnímá spíš jako hračku než stroj. Takže si neuvědomují co se všechno může stát. Stačí vidět všechna ta youtube videa na téma "jak jsem zratil kontrolu".

    Souhlasím s MERTLAS, že tohle by chtělo paradoxně nějaký medializovaný průser, který si někdo odskáče.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: vyvedu te z omylu, KRNAP ani nam licencovanejm ikdybychom chteli zaplatit neprojde :D tam je tetrivek svatejsi nez panenka Marie :D

    mas pravdu v tom ze to to 0,1% neodradi. Do ty doby, dokud to urad nezacne uspesne (podotykam uspesne) resit a neudela par opravdu exemplarnich pripadu (je to hnusny, ale klidne i likvidacnich), tak na to samozrejme lidi budou mit totaln na salamu. Zavani to totalitou, ale v urcitejch pripadech to proste jinak bohuzel imho nepujde. Slusnej clovek si dava pozor, neslusnej, kterej na to kasle by mel dostat po cuni a hotovo dvacet.

    A zaroven druhym dechem dodavam, ze tohle, co jsem vyse napsal, se mi lidsky prici... nicmene z profesniho hlediska to tak vidim.

    DRAGON: ochrana prirody ano. Nicmene do urcite miry, kterou KRNAP prekracuje respektive vyzaduje defacto do posledniho puntiku. Proc by to ale nemohlo byt tak, ze pokud si v takovemhle exklusivnim prostoru chces zalitat tak ok v tomhle a tomhle terminu, kdy to nerusi a za takovy a takovy poplatek, kterej pujde zpet do parku na obnovu stezek, znaceni bla bla bla nevim ceho a samozrejme s pojistenim, kdyby se cokoliv stalo.

    DRAGON: chapu nadsazku, ale videl bych to tak, ze v dobe, kdy tam ta postolka zrovna hnizdi, tak by tam nemel litat nikdo a to ani my - tecka. Ale placnu v hluboky zime, kdy tetrivek je zahrabanej pod zem mi to neprijde uplne nebezpecny, tak se da urcita kvota na pocet letu za den/tyden/mesic nevim, zaplatim bratru 5k a litej si v tom miste na zaklade povoleni. A tohle klidne at si litaj i hobici, kdyz se vejdou do kvoty. Proc ne... imho win win situace (krom tech, ktery by se do kvoty nevesly... ale hold takovej je zivot).

    A ano dronovani povazuju za urcitou (jak to nazvat) luxusni a rekneme zbytnou cinnost a proto nevidim duvod to nemit regulovany.

    SPECZ: presne tak.

    DRAGON: tak zas na druhou stranu je treba si rict, kdo tam byl driv? Ti, kteri tam bydleli/hospodarili/podnikali, nebo KRNAP? Opet... ochrana uzemi ano, ale ocamcat pocamcat :) A KRNAP to v dost vecech opravdu hodne prehani (a to jsou realne informace od lidi, kteri tam ziji/hospodari/podnikaji a lidi z KRNAPU je tam proste nechtej a delaj vsechno pro to, aby jim ten zivot tam co nejvic ztizili).
    A opet - zivobyti je podle me nezbytny ucel, kdezto poletovani si nejakym cinskym plastovym bazmekem naopak nezbytny neni a je podle me mnohem mensi duvod to povolovat globalne.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    AXTHEB: pokud oba dve veci jsou zakazane kvuli stejne veci "ruseni zvere", tak v tom zas takovy rozdil nevidim.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DRAGON: To je dobrá argumentace odvedením pozornosti:) To jestli se smí nad parkem lítat a to jestli tam jezdí stavební auta a motorky jsou nesouvisející problémy.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPECZ: jasne, to me hodne pobavilo, kdyz nekdo timhle argumentoval na facebooku ve skupine DJI a nejakej ochrane krnapu mu tam na to napsal, ze by byl mnohem radsi za to, kdyz mu tam budou litat drony nez kdyz mu tam kazdej den jezdej stavebni auta a motorky a cely mu to tam rozrejvaj a efektivne mu ty ochranny pasma pro zvirata kurvej mnohem vic.
    Ale jako jo, ja s tebou souhlasim, jen si myslim, ze to je cely nonsens, neco jako kdyz chces ochranovat oceany tim, ze zvysis cenu letenek k mori.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    AXTHEB: jo tak (ja to cet jako kvalita..)to je sice pravda, nicmene uplne se mi nechce verit, ze to lejstro zabrani rozmnozeni dronu. Ale dobry, s tim kvanita uz to aspon dava nejakej smysl.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    DRAGON: Postolka neni debil, do dronu nevleti. Jde spis o ruseni hlukem, o obdobi kdy k nemu dochazi a hlavne o cetnost. A jako filtr proti tomu aby jim chodilo 30 zadosti do tydne bude nezanedbatelna cena vcelku fungovat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DRAGON: Kvantitativní. Když máš na kopci dvacet dronů denně, tak je malinko větší šance na srážku s poštolkou než při jednom za dva týdny.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    NRG: to úplně nevím, jak s tím souvisí :) pořád je to o tom, že když máš zaplaceno, tak ti do toho dronu asi ta Poštolka nevlítne, jestli tomu dobře rozumím :) (nadsázka samozřejmě)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam