• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    MERTLAS:
    MHO: dekuji za rady. Bohuzel kalibrace IMU nepomohla. Zkousel jsem jeste kalibraci ovladace a rekl bych,ze je problém prave u nej. Leva packa se casto úplně nevrati a zůstane viset. Proto se ten dron asi zacne tocit do prava. Obcas zustava viset i leva packa. Nejake rady co s tim? Mam ho odeslat na reklamaci?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DAN_F: "Myslíš kvůli lidem, co to při prvním letu pošlou nad cestu ve frekventovanym parku, na místě, kde jdou "co chvíli" na přistání vrtulníky ZS? :)" - jo, myslim presne tyhle kreteny.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MERTLAS: Karlštejn je myslím NPR, což tuším z pohledu pravidel vychází stejně jako CHKO, takže tam to člověk potenciálně posílá nad vysokou koncentraci lidí a ještě k tomu v chráněném území :D

    DRAGON: Myslíš kvůli lidem, co to při prvním letu pošlou nad cestu ve frekventovanym parku, na místě, kde jdou "co chvíli" na přistání vrtulníky ZS? :)

    Ty pravidla a regulace jsou na místě a to hlavně z toho důvodu, že zdaleka nejsme na vrcholu, co se množství UAV v provozu týče a na rozdíl třeba od autíček na dálkový ovládání, která se silničního provozu účastnit nemůžou, se quadrokoptéry letového provozu regulérně účastní, přitom můžou nadělat o dost větší paseku. Spousta lidí si dneska pořizuje quad jako hi-tech hračku, ale je to asi tak podobně hračka, jako třeba nějaký závodní speciál, které jednak často nejsou ani road-legal a i když jsou, na silnici podléhají stejným regulacím, jako jakákoliv jiná vozidla. Takže kdo si s nimi chce "hrát", je buďto odkázaný na okruh, nebo na speciální akce, obnášející povolení, uzavírky a spoustu legislativy kolem. Chápu, že v současnosti se to možná může zdát přehnané, ale lítá toho pořád víc (už teď mi na hiku co chvíli něco vrčí nad hlavou), což ve chvíli, kdy mezi "piloty" neexistuje žádná rozumná koordinace a vůbec nevíš, co se kdy odněkud může přimotat, začíná být pruda úplně pro všechny.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: hele o mne tady nejde, ja jenom pisu svuj nazor sem na nyz,nejsem v tom nijak podstatnej, spis jde o to, ze pokud jsou pravidla uz tak prisny, tak by mohli udelat revizi a ne je jeste vic zprisnovat. Ja ty pravidla budu stejne ohejbat podle svyho, pri dodrzeni nejakych mych vnitrnich pravidel a procesu. Navic je par tech pravidel nesmyslnejch, ktery se vic hodej k letadlum a ne dronum. A dron letadlo neni, ma uplne jinej fyzikalni model, takze by mel mit jiny pravidla. No doufam, ze to nekdo, kdo bude ty pravidla upravovat, zohledni.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Nelital dneska nekdo z vas na chodove u rozvodny ? Dneska nam tu nekdo s phantomem natacel akci, a docela odvazne lital dost blizko vedeni VVN '-)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: tvym pohledem jses ale "neprofesional a neodbornik" ty a tudiz by ses nemel (tvymi slovy) srat do vzduchu, protoze dron je v prve rade nejdriv letadlo a az v dalsi nosic fotoaparatu :) a ty rozhodne nemas pilotni prukaz a nemel bys ve vzduchu tedy co pohledavat ;) sorryjako :)

    Bohuzel to je dusledek toho, ze si muze v dnesni dobe ten stroj koupit kdekdo. Pred par lety to stalo jeste pres 60k nejlevnejsi stroj a to si proste kdekdo nemohl dovolit a navic si ty stroje vsichni teprve staveli z komponentu piloti sami a padalo jim to jak hrusky a rozhodne si tolik nedovolovali litat tak, jak 95% soucasnych nebojacnych uzivatelu techto stroju, s odpustenim vcetne tebe a me :)

    Ale vzdyt my nemame uplne stejna pravidla jako letadla, ktera prochazi certifikaci, zkouskama, pravidelnym servisem atd atd atd. Piloti prochazi vycvikem... Co vsechno z toho delas ty? :) Jsem si 100%, ze nic :) pilotni prukaz nemas, servis si nedelas (rozborku sborku za xy letovych hodin), tvuj stroj nema certifikaci pro letovy provoz atd atd... tedy nemuzes mit stejna pravidla, jako maji letadla, naopak z pohledu leteckych predpisu a risk assessmentu jsou ty nase hracky o hodne vic nebezpecne nez normalni letadla a je proto potreba mit trohcu prisnejsi regulaci :) Uvedom si, ze se pohybujes ve vzdusnem prostoru, ktery je velmi striktne regulovan a nese s sebou mnoha omezeni.

    Znova opakuju, ze pravidla, ktera mame u nas patri ve svete k jednem z nejvic liberalnich! Mame jen par omezeni a i ty lidi bytostne vytaci. Uplne zbytecne! Nikde na svete neni povoleno litat v narodnich parcich a chranenych uzemich... temer vsude ve svete je zakazano litat nad lidmi a nad zastavenou oblasti, silnicema atd... V roce 2010-11, kdy se pravidla resily, tak byly ve vzduchu uplne jiny stroje a drony typu Phantom byly teprve v plenkach. Tou dobou tu litaly nejmin nekolikakilogramove stroje a o tom, ze by mohlo existovat neco jako je spark, mavic a podobne se nikomu absolutne nezdalo. Zavedly se tedy pravidla upravena pro bezpilotni stroje. Drony soucasne velikosti jsou otazkou poslednich par let, kdy uz se resila nova evropska legislativa a tedy nebyla tedy nutnost soucasna pravidla menit. A to predevsim z duvodu moc dlouheho procesu schvalovani a prichodu evropske regulace. Soucasna pravidla jsou z pohledu uradu dostatecna a neni potreba je do EASA upravovat. Toto prijde az na prelomu letoska.

    Dal si priklad Rakouska... Ti jsou co se kamer dost ujeti... a byli jeste driv, nez prislo GDPR. Tam nesmis s dronem bez povoleni absolutne nic. Komercne nebo nekomercne nehraje roli (tak jako u nas)... Proto budme radi, ze tady u nas si muzeme opravdu litat celkem volne :)

    Me zas vytaci neustaly plakani a nadavani, kdyz tomu opravdu neni treba :) Zvlast od lidi, kteri jsou v oboru jen par mesicu (opet to nemyslim primo na tebe, ale obecne na lidi, kteri se vyrojili v posledni dobe diky nizke cene stroju a kteri si hned mysli, ze muzou cokoliv a ze jsou omezovani - z meho pohledu jsem jimi treba omezovan ja ve sve praci, vzhledem k tomu, ze se pomalu zacinam bat litat a to i v pripade, ze mam veskera povoleni, souhlasy a podobne, protoze si nemuzu nikdy byt jist, ze nepotkam nejakyho jantara, co ve vzduchu v danym miste narozdil odemne nema absolutne co delat). Vsechno je jen uhel pohledu ;)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: no dobře, tak ať, převzali to z něčeho, z leteckých pravidel, což nejsou dron, ty stroje se chovají jinak atd atd atd a NEMUZE MÍT tím pádem stejný pravidla: stejný hřiště, ale jiná hra. Tudíž je nutné ta pravidla změnit, ale to oni nedělají, oni je zpřísňují. A to je prostě nepřípustné. Vždyť omezují naší svobodu, ať ti to zní pateticky jak jen může, je to fakt. A to mě prostě mrzí a sere a hrozně vytáčí, protože to dopadne tak, že nebudeme moci dělat nic, vrátíme se do doby, kdy o všem rozhodoval stát? Ve světle toho, jaký zkurvenci sedí na nejvyšších postech vlády, tohle opravdu chceme? Aby se neprofesionalové a neodbornici srali do všeho? Oni ti sice někam napíšou, že to konzultovali s odborníků z oboru, ale kamarád mi moc pěkně popisoval, jak tohle ve vládě funguje... long story short: špatně.

    je to prostě v hajzlu, protože bude mnohem hůř.
    Podívej se na Rakousko: tam máš v aute byť i jen nezapnutou dash kameru a dostaneš kvůli GDPR (a to jsem spíš příznivce toho zákona, četl sem dopadovou analýzu) třeba tisíc euro pokutu. Tohle chceme se vším? No nechceme, ale delame vse pro to, aby se tak stalo :)

    sem trošku přesáhl, ale defakto se to toho týká..
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    KURE: vzdyt registrace a stitek neni absolutne nic proti nicemu :) Naopak. ikdyz si myslim, ze cesi to zas nejak ochcijou...

    Tak pokud bydlis v Beskydech, tak bych mozna zkusil napsat na AOPK dotaz, esi se v tvem okoli vyskytuji nejaka zvlaste chranena zvirata... Pokud ti napisou, ze ne, tak bych to uplne neresil a lital opatrne (pruser by byl, kdybys tim neco zapalil, kdyz ti to spadne... to by uplne dobry pak nebylo).

    Navic existuje vyjimka, ze v zastavenych oblastech se ten zakaz na zvlaste chranena uzemi nevztahuje, nicmene se na to zase vztahuje HOP :D Ale imho to pole by mohlo byt cajk.

    Ono je taky potreba si z toho zas tolik nedelat hlavu. Pokud clovek nelita jak jantar nebo to nedela komercne, tak to fakt nikdo resit z uradu nebude... vetsinou to vzdycky bude resit nekdo na itnernetu a bude rejpat, na coz ma samozrejme pravo.

    Pokud to ale nebudes davat nikde verejne, tak pokud te prislusnik nechytne na miste, tak jses v cajku ;)

    Takze letej s respektem, uvedomuj a eliminuj maximalne rizika, neposilej to na mile daleko, ale letej na dohled a budes v poohode ;)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: tak ono ta pravidla prevzali v roce 2012 z velke casti od vetsich letadel, pac v ty dobe fakt nikdo z uredniku netusil, kam a jak rychle se to vsechno vyvine :) Defakto teprv ted pod sedmi letech, kdy ty pravidla jsou takrka v nezmenenem stavu, se budou uzpusobovat.
    Pravda jeden vetsi zasah byl v 2017 tusim nebo kdy vesel v platnost ten zakon o narodnich parcich, ale ten byl vlastne jen takovym potvrzenim toho, co uz existovalo v DX.

    Vsechno se vyviji... nic neni dokonale od zacatku a hlavne tento obor a technologie v nem se vyviji extremnim tempem tak, ze neni realne, aby na to legislativa tak rychle a pruzne reagovala... nikde na svete (krom zemi, kde jsou drony zakazany absolutne) to neni top :) nicmene my to mame u nas oproti spouste statu velmi velmi liberalni :) opravdu si nemuzeme na nic stezovat :)

    A samozrejme to je vzdy o lidech... nekdy narazis na cloveka, kterej je do podobnych technologii zapalenej (a je to klidne ochrance v parku) a jen ti rekne abys to schoval atd. a nebo narazis na nerudnyho komouse, kterej ti narve vsechny paragrafy, ktery muze, protoze muze a ty neudelas absolutne nic, protoze si proste porusil zakon at je jakej je a hotovo dvacet. :)

    Dokolecka to je, vzdyt uz jsme to tu probirali nescetnekrat a jsem si jist, ze jeste nescetnekrat budeme :D
    KURE
    KURE --- ---
    MERTLAS: však jo, ja to respektuju. pořádek musí bejt a opravdu bych nerad zavinil nějakej pruser jen pro to že si chci zablbnout. jen jsem si povzdech že člověk má novou hračku a není kde si s ní hrát. :)

    ..změny budou, ale nevěřim že půjde o uvolnění restrikcí, spíš naopak. A čím víc pitomců použije dron na nějakou krávovínu, tím přísnější to bude.
    Na 100% budou chtít mít ten dron podepsanej, možná i registrovanej.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: hele to je furt dokolecka. Kdyz vylezes mimo stezky, v urcity rocni obdobi nicis svoji obuvi stovky endemitu. Kdyz letis a davas si bacha ma obdobi mladat u napr. dravcu, tak porusujes akorat tak hovno. U ty flory je to prakticky dany, slapnes a nicis, kdyz litas, tak to tak neni. A s tim tvym pristupem je to fakt uplnej nonsense, protoze ti lide nesepsali nejaka pravidla, oni maximalne ztizili vse tam, kde mohli. A to je na hlavu padly, protoze jednou siani neuprdnes abys nedostal mastnou pokutu. Mark my words, jednou si na to za xy let vzpomenes a chytnes se zpetne za hlavu :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: Tak to muzes dostat ikdyz treba jses mimo vyznaceny stezky... je to defakto to stejne. Porusujes rad daneho uzemi. Rad, ktery vymysleli a sepsali kompetentni lide k tomu urceni. Pokud te treba v KRNAPu ochrance chytne mimo stezky, muze ti dat pokutu 10k. Pokud budes mimo stezky jeste litat, preda to ze zakona polici a ta to preda UCL a muzes dostat dalsi... to je proste funkce pravniho statu. Bud to budes respektovat, nebo to budes porusovat (pak ale musis ocekavat, ze kdyz te chytnou, tak dostanes trest), nebo se s tim pokusis neco udelat a zakon zmenit :)


    KURE: soihlasim vsak, ze pokud litas nekde v CHKO mimo lidi, tak je to do urcite miry vic v pohode, nez kdyz to posilas na Karlstejne nad lidi. Nicmene jak pisu nahore, pokazdy porusujes pravidla, ktera sepsali k tomu urceni kompetnentni lide.


    KEL: ona i ta louka je nejspis CHKO :) takze tam ti je pripadny souhlas majitele k nicemu, vzhledem k tomu, ze zvlaste chranene uzemi je povazovano jako HOP a tedy nejdulezitejsi je vyjimka od UCL a vsechno ostatni je druhotne. respektive vyjimku nedostanes bez souhlasu...

    Nicmene obecne se litani nekde na louce bez souhlasu majitele faaakt neresi a jsem si jistej, ze by to nikdo neresil a pokuta by za to rozhodne zadna nebyla :)

    Samozrejme, ze by se ta pravidla dala nastavit mnohem mnohem lepe. Jak ze strany ochrancu (od kterych ovsem v tomto smeru neni absolutne vule a chteji to naopak mit co mozna nejprisnejsi, aby se v tech uzemich defakto nedalo absolutne nic delat - a to nejen co se dronu tyce), tak ze strany UCL. Bohuzel ten proces zmeny je velmi zdlouhavy a narocny a nikomu se do toho v poslednich letech vzhledem k evropsky regulaci nechtelo, nebot by to byla jednak ztrata casu a druhak dojita prace.

    V soucasnosti se pripravuje implementace jednotne legislativy a je velka snaha, aby se do toho zapojila co nejsirsi verejnost. Vic by se melo vedet nejak na prelomu roku. Nicmene uplne velky manevrovatelny prostor tam udajne neni vzhledem k evropskym narizenim. Ale zatim jak rikam je to teprv ve vyoji a jeste to neni sesumirovany tak, aby to bylo publikovatelny k pripominkam.

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KEL: tohle je proste peklo!! kvuli kokotum ...
    KEL
    KEL --- ---
    Já mám třeba chalupu v Brdech a naivně jsem si myslel, že dron v CHKO není problém. Takže jediný místo, kde tam můžu lítat, je louka za vesnicí, což jaksi chápete, se rychle kreativně vyčerpá. A to ještě ta louka někomu patří, takže tam možná taky lítat nemůžu. :))
    KURE
    KURE --- ---
    MHO: jasne, svym způsobem, i když vypustíš drona na karlštejně, uděláš si selfíčko, 30s záběr a odjedeš, šance na to že tě chytnou je mizivá. ale to nechci řešit.

    I na ty krajinky, ty zajímavý, jsou valnou většinou v CHKO...

    je jasný že "upytlačit" záběr někde na liduprázdnym kopci, byť technicky na zakázanym místě, je daleko méně špatně než můj příklad nahoře, což by byl dost hazard kdyby se dron splašil. přesto mě to stve :(
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MHO: jenze to je prave to, ze to uz se bavime o tom, jak to obejit tim, ze je to nenapadny. Ale postihnutelny to proste bude, zkratka ti hrozi, ze te potka nejakej ranger nasranej a napari ti flastr x tisic, coz je teda nemile :(
    ale jo, souhlas, mas pravdu.
    MHO
    MHO --- ---
    KURE: Hele to hodně záleží na tom, co fotíš. Já mám drona jako foro nástroj krajinek při cestování z netradičních úhlů. A akční kameru z nahledu.

    Na to je to to super a regulace s tím nic nemění. Není problém se do omezení vejít.

    Navíc ten dron typu mavic není nijak nápadný a pokud létáš trochu mimo, nikoho neobtěžujěš a nikdo si tě nevšimne.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KURE: jj, fundamentalni dilema ve svete dronu. Sere me ALE chapu. Ach jo, bohuzel...
    KURE
    KURE --- ---
    MHO: poněkud nešťastný pokus o popis kinetické enegrie.

    mě nejvíc sere, že můj záměr mít drona jako foto nástroj je uplně v prdeli, protože ta omezení de fakto znamenají, že létat se nesmí nikde kde je cokoliv co má cenu vidět/fotit/natáčet. :(

    ale zároveň chápu nutnost regulace bo lidi jsou kreténi. :/
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: jj, dostat bura flastr ze natacis v prirode kopecky je nejnizsi uroven, chapu :)
    asi jinej kraj, chlape .))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam