• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: Tak to muzes dostat ikdyz treba jses mimo vyznaceny stezky... je to defakto to stejne. Porusujes rad daneho uzemi. Rad, ktery vymysleli a sepsali kompetentni lide k tomu urceni. Pokud te treba v KRNAPu ochrance chytne mimo stezky, muze ti dat pokutu 10k. Pokud budes mimo stezky jeste litat, preda to ze zakona polici a ta to preda UCL a muzes dostat dalsi... to je proste funkce pravniho statu. Bud to budes respektovat, nebo to budes porusovat (pak ale musis ocekavat, ze kdyz te chytnou, tak dostanes trest), nebo se s tim pokusis neco udelat a zakon zmenit :)


    KURE: soihlasim vsak, ze pokud litas nekde v CHKO mimo lidi, tak je to do urcite miry vic v pohode, nez kdyz to posilas na Karlstejne nad lidi. Nicmene jak pisu nahore, pokazdy porusujes pravidla, ktera sepsali k tomu urceni kompetnentni lide.


    KEL: ona i ta louka je nejspis CHKO :) takze tam ti je pripadny souhlas majitele k nicemu, vzhledem k tomu, ze zvlaste chranene uzemi je povazovano jako HOP a tedy nejdulezitejsi je vyjimka od UCL a vsechno ostatni je druhotne. respektive vyjimku nedostanes bez souhlasu...

    Nicmene obecne se litani nekde na louce bez souhlasu majitele faaakt neresi a jsem si jistej, ze by to nikdo neresil a pokuta by za to rozhodne zadna nebyla :)

    Samozrejme, ze by se ta pravidla dala nastavit mnohem mnohem lepe. Jak ze strany ochrancu (od kterych ovsem v tomto smeru neni absolutne vule a chteji to naopak mit co mozna nejprisnejsi, aby se v tech uzemich defakto nedalo absolutne nic delat - a to nejen co se dronu tyce), tak ze strany UCL. Bohuzel ten proces zmeny je velmi zdlouhavy a narocny a nikomu se do toho v poslednich letech vzhledem k evropsky regulaci nechtelo, nebot by to byla jednak ztrata casu a druhak dojita prace.

    V soucasnosti se pripravuje implementace jednotne legislativy a je velka snaha, aby se do toho zapojila co nejsirsi verejnost. Vic by se melo vedet nejak na prelomu roku. Nicmene uplne velky manevrovatelny prostor tam udajne neni vzhledem k evropskym narizenim. Ale zatim jak rikam je to teprv ve vyoji a jeste to neni sesumirovany tak, aby to bylo publikovatelny k pripominkam.

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KEL: tohle je proste peklo!! kvuli kokotum ...
    KEL
    KEL --- ---
    Já mám třeba chalupu v Brdech a naivně jsem si myslel, že dron v CHKO není problém. Takže jediný místo, kde tam můžu lítat, je louka za vesnicí, což jaksi chápete, se rychle kreativně vyčerpá. A to ještě ta louka někomu patří, takže tam možná taky lítat nemůžu. :))
    KURE
    KURE --- ---
    MHO: jasne, svym způsobem, i když vypustíš drona na karlštejně, uděláš si selfíčko, 30s záběr a odjedeš, šance na to že tě chytnou je mizivá. ale to nechci řešit.

    I na ty krajinky, ty zajímavý, jsou valnou většinou v CHKO...

    je jasný že "upytlačit" záběr někde na liduprázdnym kopci, byť technicky na zakázanym místě, je daleko méně špatně než můj příklad nahoře, což by byl dost hazard kdyby se dron splašil. přesto mě to stve :(
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MHO: jenze to je prave to, ze to uz se bavime o tom, jak to obejit tim, ze je to nenapadny. Ale postihnutelny to proste bude, zkratka ti hrozi, ze te potka nejakej ranger nasranej a napari ti flastr x tisic, coz je teda nemile :(
    ale jo, souhlas, mas pravdu.
    MHO
    MHO --- ---
    KURE: Hele to hodně záleží na tom, co fotíš. Já mám drona jako foro nástroj krajinek při cestování z netradičních úhlů. A akční kameru z nahledu.

    Na to je to to super a regulace s tím nic nemění. Není problém se do omezení vejít.

    Navíc ten dron typu mavic není nijak nápadný a pokud létáš trochu mimo, nikoho neobtěžujěš a nikdo si tě nevšimne.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KURE: jj, fundamentalni dilema ve svete dronu. Sere me ALE chapu. Ach jo, bohuzel...
    KURE
    KURE --- ---
    MHO: poněkud nešťastný pokus o popis kinetické enegrie.

    mě nejvíc sere, že můj záměr mít drona jako foto nástroj je uplně v prdeli, protože ta omezení de fakto znamenají, že létat se nesmí nikde kde je cokoliv co má cenu vidět/fotit/natáčet. :(

    ale zároveň chápu nutnost regulace bo lidi jsou kreténi. :/
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: jj, dostat bura flastr ze natacis v prirode kopecky je nejnizsi uroven, chapu :)
    asi jinej kraj, chlape .))
    TOMMYKNOCKER
    TOMMYKNOCKER --- ---
    PPNEKK: Mne to dela taky. Ale i za letu, pokud stojim na miste, tak se nekdy toci. Packy jsem kalibroval a leva nejde uplne na 100%, pripadne musim vynalozit vetsi silu. IMU jsem kalibroval nedavno a poprve a zatim jsem jeste nelital. Doufam, ze to pomuze. Jinak pujde na reklamaci.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    PPNEKK: nekolik moznosti. Jak pise MHO bud mas trochu pohnute packy - pak je treba nakalibrovat je.

    Kompas s timto ale nema co delat.

    Spis bych to pripadne videl na rozhasenou IMU jednotku. Ono celkove neni od veci jednou za cas delat kalibraci IMU :)

    MHO
    MHO --- ---
    PPNEKK: Zkusil bych:

    - kalibraci ovladace (https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=DK0R46QPeag)
    - kalibraci kompasu
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    Netusite cim muze byt,ze se mi občas mavick air po vzletu zacne pomalinku otacet do prava okolo sve osy?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: realne se pokuty pohybuji v radech tisicu, takze to je opravdu na te nejnizsi urovni :) samozrejme ten, kdo lita nad tri sta tisicovym davem, v bezletovych zonach atd. tomu bych narval exemplar a prste nazdar bazar. Neznalost neomlouva :) Ale kluci na UCL ikdyz se nemusi zdat, tak jsou opravdu vcelku rozumni :) ;)

    Ta webovka je imho zatim dost nestastna. respektive je podle mne velmi nedodelana a spoustu veci tam chybi. nevim, zda to urady potrebovaly vypustit asap a budou to teprv doplnovat, nebo jaky tam byl background... rozhodne mi chybi anglicka verze, ktera by byla velmi potreba.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MHO: ty jo a ted si vem, kdyz shodis z trista metru lednicku, to musi vazit jako autobus plnej americanu! a ted si vem kdyz shodis z tristametru autobus plnej americanu!

    hele, ja to beru tak, ze to fakt pruser je, protoze verim tomu, ze 70% lidi na tyhle planete jsou vypatlany hovada, co myslej prdeli misto mozku, takze je potreba je regulovat, jinak bysme se coby lidstvo sebevznitili. Ale zas bych neprehanel vysi preventivnich trestu. Pokud nekdo neco spacha, tak bych ho klidne zavrel, stejne tak jako si pujde sednout kdyz to samy udela v aute, ale pokud kua nekde litam v lese, kde se to nesmi a nikomu nic nezpusobim a jenom me chytne nejakej policajt, tak bych mozna zklidnil hormon co se tyce vyse trestu nebo pokuty. Tohle je jedna z veci, ktera me na tom sere. Je jich samozrejme vic.
    MHO
    MHO --- ---
    DRAGON: Dost mne rosekal ten článek co tam linkují.

    https://www.libereckezpravy.cz/...icka-liberecti-studenti-vyvinuli-pro-drony-unikatni-padak-vynalez/

    To je strašný blábol. Cituji...

    "Počty dronů rapidně vzrůstají, pořizují si je různí lidé stejně jako auta nebo zbraně, takže je jen otázka času, kdy se něco přihodí,“ konstatuje pětadvacetiletý člen start-upového týmu

    „Když se dron o váze kilo a půl zřítí z výšky sta metrů, váží při dopadu asi jako lednička.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Vše o létání s drony na jednom místě | LétejteZodpovědně.cz
    https://letejtezodpovedne.cz/
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    B3DA: no taky pekny, ty jo.. tak hlavne ze se neznicil moc;) jinak teda ta setrvacnost je previt, ale on za to nemuze, letel rychleji nez mel dosah senzoru, takze nestihal, ale ten rev motoru, co se z ty koruny stromu ozyval, kdyz vyrovnaval vsemozny dotyky tech vetvi, to nebylo pekny ...
    B3DA
    B3DA --- ---
    DRAGON: zaflekoval to teda slusne. ale urcite byla i poradna porce stesti, ze si nebrnknul o nejakou tlustsi vetev..
    takhle to dopada bez tech bocnich senzoru :) stopnul jsem to o par desetin pozdeji, nez bych mel a setrvacnost je svine :) ale nakonec byla jen trosku ohnuta vrtule za kterou se povesil
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ale musim rict, ze me mile prekvapilo, jak to samopraci brutal vychytal ten dron, zalit tam v hrozny rychlosti a rikal sem si, ze fer, tak asi vyzkousim DJI Care a ono nic, on ty nejak zvladnul a hoveroval tam v korune stromu, to je jako velkej thumb up !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam