MERTLAS: @Nevim, ze kdy mas tohle vyjadreni... ze včera.
@Avsak ty jako pilot dronu mimochodem musis zajistit, ze se tve zabery nepouziji komercne. Pokud se tak stane, tak bys spravne mel pozadovat nahradu za zneuziti tveho autorskeho dila - coz uz je brano jako komercni vyuziti. Nezalezi, jakou "uplatu" za to mas. Jestli 0,-Kc nebo milion. Castka nerozhoduje.
Na to přesně jsem psal kámošovi ať se zeptá když už to bude řešit. Odpověď byla:
Záleží tedy, zda jejich využití z Vaší strany slouží k zajištění Vaší podnikatelské činnosti ke které máte oprávnění a v případě poskytování záznamu dalším subjektům, zdali je toto poskytování, resp. provoz, realizován za úplatu.
Já z týhle věty teda chápu že pokud by nastala situace, že by se domáhali subjektu kterej používá tvůj materiál pro komerční účely aby řekl kdo to točil a za kolik a on by řekl že já a poskytnul sem mu to zdarma. (čili ne za úplatu). Částka 0 je definice slovního spojení "není za úplatu" podle mě teda. Úplata 0 Kč neexistuje.
Ty jako pilot můžeš materiál darovat nebo prodat a pak už přece nemusíš projíždet celej kybernet a hlídat jestli se tvoje video někde používá. Věta "musis zajistit, ze se tve zabery nepouziji komercne" je nesmysl. Ty hlavně musíš zajistit že ty konkrétně ty záběry nepoužiješ komerčně (že je neprodáš když nemáš letecký práce).
Když je legální cestou daruješ tak přece už neni v tvojí moci někomu nařizovat kde a jak je má použít.