• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    MHO
    MHO --- ---
    QWWERTY: do té komunity jsem patřil. A máš pravdu - lítalo se s pěkně velkýma potvorama. Zažil jsem osobně když jeden model vletěl na modelářském lešti zboku do nějaké dodávky typu transita a nadělal nepěknou paseku.

Ale k Tvé otázce. Co si pamatuji, lítali jsme většinou na modelářských letištích nebo někde na akci po předchozí domluvě. Letiště měly vymezenou plochu do výšky se moc nelétalo, protože prostě na 100 metrů blbě vidíš co letadlo dělá. Lítat mimo moc nešlo - i to malý RC letadlo vyžadovalo pár desítek relativně rovné louku pro start a přistání. A taky to dělalo docela bordel.

Je pravda, že některá modelářská letiště byla paradoxně blízko sportovním letištím. Třeba u Kladna se přes to modelářské přistává na sportovní (přistávalo - nevím jak je to teď), což mi nikdy nedávalo moc logiku. Protože modely byly zhusta ve výšce přistávajícího sportovního letadla
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MERTLAS: ted se zeptam naprosto blbe jako clovek co o tom nic nevi
    "prvni pravidla byla delana v dobe, kdy ty stroje vazily kila"
    afaik byla v CR vzdycky velka komunita RC modelaru. at uz se bavime o bezninovych modelech/svazarmu/80's nebo post-2000 kdy byly bezne elektro-modely od malych po velke leteadla
    jasne, nebyl bezne dostupny support pro VTOL/hovering (pokud se nebavime o RC helikopterach) nebo semi-autonomni rezimy + zadny stream obrazu, takze cloveka limitoval primarne LoS
    ale to fakt neexistovala zadna drivejsi regulace/pravidla provozu ze kterych by se dalo iterovat?
    MHO
    MHO --- ---
    MERTLAS: ač nerad musím s Tebou souhlasit. Nerad v tom smyslu, pro mne jsou modely koníček, neživím se tím, ale od mala modelařím. První RC letadýlka jsem stavěl ještě se spalovacími motorky někdy v 80kách. A FPV drony mne pak dost chytly.

Reálně jsem pravidla nikdy moc neřešil - lítám na louce, někdy jinde v přírodě. Ty testy jsem si udělal, ale že bych měl modely polepený štítkama, to moc ne. Nebo, že bych někde nahlašoval lety. Výška 120AGL tak hodně orientačně. Pracuji s tím, že lítám mimo exponovaná místa, kde nikoho nezajímám. Navíc jak si to člověk staví sám, tak je zvyklý, že drony prostě padají a havarují. To je denní chleba FPV pilota, takže by mne nikdy nenapadlo lítat nad něčím, kde můžu způsobit škodu.

Ale jak se drony dostaly do ruky postupně všem, tak tohle lítání za bukem přestává fungovat. Dřív lidi přišli a koukali co to je. Když jsem jim ukázal brejle, byli většinově nadšený. Dneska jsou drony - oprávněně - otrava.
    THUNDERBIRD
    THUNDERBIRD --- ---
    Zdravím ve spolek. Ještě jednou díky za pomoc, už lítám druhý den a je to paráda.
    Mám dotazy, když na místě točím vlevo, poskakuje mi obraz, když plynule obkružuju předmět, děje se to méně, ale děje. Všiml jsem si stejného problému i na videu z dronu Mini 4 (stejná kamera jako má můj FLIP). Je to normální u všech DJI nebo je to otázka nastavení? přijde mi, jako by to chtěl nějak stranově dorovnávat gimbal... Je mi to dosti nepříjemné.
    Druhý dotaz, Dron je registrovaný u DJI (mám i dvouletou DJI care), mám na něm nalepený registrační kód. Je nutné dron ještě někde registrovat podle SN?
    Třetí: Můžu si DJI aplikaci nainstalovat do telefonu, který běžně používám? (jsem trochu paranoidní) Dříve jsem četl, že na lítání borci raději používají jiný telefon kvůli bezpečnosti... Děkuju :-)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: tak ono to turbulentni obdobi je z duvodu snahy o unifikaci pravidel napric evropou... nechme stranou klasicke "mysleli to dobre, ale nevyslo to". Bohuzel se seslo dohoromady nekolik faktoru jako obrovsky a strasne rychly rozsiereni dronu, s tim spojene neskutecne zlevneni tech stroju a tedy jejich prilisna dostupnost, boom, na ktery legislativa jedoduse nebyla pripravena a uprimne to necekal vubec nikdo, strasne rychly posun technologie tech stroju (prvni pravidla byla delana v dobe, kdy ty stroje vazily kila a nikdo neocekaval, ze se budou tak rychle zmensovat a zlehcovat) atd... Informovanost si myslim, ze nebyla mala. Oproti dobe, kdy jsme zacinali my a Doplnek X si clovek musel horkotezko dohledavat (ostatne ze zacatku mnozi, kteri se dronama zivili, tak dostali pokutu, protoze ty informace nebyly tak jednoduse dohledatelny jak dnes). Dneska uz jednoduse nikdo nemuze rikat, ze pravidla nejdou dohledat... Jdou a velmi jednoduse.

K tomu ty EU pravidla musely implementovat jednotlive zeme a kazde to trvalo jinak dlouho atd atd.... Priznavam, ze i nam to trvalo si ty zmeny zazit a dostudovat a kontrolovat je... ale proste pokud nekdo chce delat nejakou cinnost, zvlast takto specifickou, tak nemuze byt uplne hloupy a ty pravidla si umet dohledat... opet to je spojeny s tou snadnou dostupnosti tech stroju, kdy si je bohuzel muze koupit fakt uplne kdokoliv a to je proste spatne. A vim, ze na to mam trochu vyhraneny nazor, ale je to jen ciste ze zkusenosti. Nicmene zijeme v konzumni spolecnosti, kde ma pravo si kdokoliv koupit cokoliv (s nadsazkou mysleno) a musime se s tim popasovat :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MERTLAS: Souhlas, pravidla a znalosti by měli být mnohem větší. Na druhou stranu rychle se měnící pravidla ohledně dronů a často naprosto nesmyslně informovanosti a tím i bezpečnosti neprospívá.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Drony at chcete nebo ne jsou predevsim letadla. To, ze v nich nesedite a jsou v dnesni dobe lehky a maly nic neznamena. Pohybujete se s nimi ve vzdusnem provozu, ktery ma sva velmi jasna a velmi striktni pravidla, casto psana krvi, protoze se vzdy neco menilo a zprisnovalo prave proto, ze nekdo zarval.

Bohuzel jdou tyto prostredky dnes koupit jak rohliky, aniz by clovek musel predem projit vycvikem a ten, ktery existuje je bohuzel docela nedostacujici (a potvrzuju si to dnes a denne ctenim ruznych dotazu ve vetsine FB skupin), protoze lidi si udelaj jen zakladni testy, nebo to posilaj do vzduchu rovnou, aniz by si uvedomili, ze jsou soucasti mnohem vetsiho prostoru, kde se pohybuji predevsim pilotovane stroje. Nedavno jsem sem psal, ze bych provoz dronu hodne omezil a jeden z duvodu je take tento... Klidne bych zavedl mnohonasobne tezsi zkousky uz pro Open kategorii, nez jsou ted. Klidne na urovni zakladniho pilotniho kurzu. Ale samozrejme by muselo pripadne fungovat i vymahani nedodrzeni takovych podminek pro to, aby to nutilo lidi tato pravidla dodrzovat a nemeli tendence si dovolit jen tak koupit dron a hura jit do vzduchu tak, jak tomu je dnes.

Vzduch je rozdelen do urcitych trid, ktere mohou vyuzivat ruzne stroje a smi do nich ruzni piloti. Zde je zakladni cleneni vzdusneho prostoru. https://aim.rlp.cz/vfrmanual/actual/enr_1_cz.html

A proc zrovna 120m? Zjedodusene receno, protoze pilotovane stroje by se mely drzet minimalne prave nad touto hranici a niz by bez vazneho duvodu nemeli sklesavat. Je tedy mala pravdepodobnost, ze v prostoru do teto vysky ohrozite pilotovane stroje, ktere v pripade problemu nemuzou jen tak zastavit na krajnici a jit za svodidla. V pripade problemu ve vzduchu byva dalsi destinaci tvrdy naraz... Samozrejme predpokladem je dodrzovani predpisu z obou stran a samozrejme tak, jako jsou nezodpovedni jedinci mezi dronarema, tak jsou tez nezodpovedni jedinci mezi pilotama. Pro drony je 120m AGL v drtive vetsine naprosto dostacujici vyska a neni potreba chodit vys a pro letadla to je dostatecna vyska k tomu mit cas s letadlem v pripade problemu manevrovat a pripadne ho co nejbezpecneji dostat na zem...

Tedy pokud nekdo hleda duvod, proc je to a tamto pravidlo pro drony zavedeno, je treba hledat prave v pravidlech pro velke letectvi.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SPECZ: jako já ti rozumím! to ne že ne ;)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    ANARCHY: DRAGON:
    Ok, mozna to neni stejna osoba, dohloubky jsem to nezkoumal - ale kdyz si tu vyslouzi hrst minusu v kratky dobe po dve ID ktery sem do ty doby nenapsaly ani carku, tak to pusobi trosku zvlastne, a mozna jsem se nechal malicko unest.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Hele zas tady nemusime kazdymu nadavat, ok? Chapu to u arogantni trojnuly, ale tohle je zbytečný.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    SPECZ: IMHO to on není, ale to je asi jedno...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    JIMX: Kdyz je nekdo blb, nepomuze mu ani pouzivani vice ruznych nicku, stejne se hnedka prozradi :-)
    BASIK
    BASIK --- ---
    Je to tak, pokud je debata "proc zrovna 120 metru", tak mi ten odstavec prisel naprosto vsevysvetlujici a jeste to dava smysl :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    TVRDY_CHLAST: ma smysl predstirat, ze to psal on?
    viz "mas k dispozici internet" a najdes i zbytek clanku, ze ktereho to je - https://www.droneblog.com/how-high-can-you-fly-a-drone/
    TVRDY_CHLAST
    TVRDY_CHLAST --- ---
    BASIK: Would you mind to write it down in czech please? Your english does not make sense to me... sorry...
    BASIK
    BASIK --- ---
    TVRDY_CHLAST: The basis for the 400-feet rule is that most manned aircraft activity usually starts at 500 feet. While airplanes and helicopters start off much closer to the ground during takeoff, that shouldn’t pose a problem for drone operators because drones aren’t allowed to fly near airports anyway.
    TVRDY_CHLAST
    TVRDY_CHLAST --- ---
    DRAGON: Tak proč potom těch 120m jen do výšky a né i do dálky, to nedává smysl...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TVRDY_CHLAST: protoze cim vys, tim mas vyssi pravdepodobnost proximity s nejakym leticim prostredkem, napriklad. Navic 250 metru uz je opravdu vzdalenost, kdy ho nemuzes v takove vysce videt okem, to je imho dalsi vec, co zvysuje riziko nejakeho pruseru.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    000:
    Takhle blbě ty plachý zvířata může cíleně stresovat jen tupý hovado.
    TVRDY_CHLAST
    TVRDY_CHLAST --- ---
    DRAGON: Čili logicky mi z toho vychází, že z 250m toho samozřejmě uvidíš víc. Takže otázka zůstává stejná, proč jenom 120m?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam