• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MERTLAS: Ne ještě do nedávna C0 nesměla mít kameru. V obě kdy jsem kupoval drona i v době kdy jsem dělal testy to tak bylo. Jak má dron kameru kategorii C0 nesplňuje. Ostatně label C0 jsem dostal až poštou po nové legislativě.

Nebo to nějak špatně chápu?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: s kokotinou souhlasim. Nikdo to v realu nerespektuje. Fakt neznam nikoho, kdo by to resil.

Tyjo snazim se uvedomit si, jestli jsem nekdy vubec cetl o tom, ze by C0 nemohla mit kameru 🤔 Je to mozny, ze to bylo pred uvedenim prvniho Miniho, protoze se nemyslelo, ze se to technologicky dokaze narvat kameru do neceho tak lehkyho.... ale fakt netusim... Naopak mam ale pocit, ze od chvile, kdy se celosvetove urcila ta "bezpecna" vaha 250g pro temer nulovou birokracii pro litani, tak to byl plan DJI udelat dron takovy vahy s dobrou kamerou... Ale od prvni verze EASA, kterou jsem cetl, tam vzdycky bylo manipulovano s terminem kategorie C0, kdy neni potreba registrace jen POKUD nema kameru 🧐

Co se zpetneho dohledani tyce, tak samozrejme neni nic takovyho mozny. Respektive do budoucna by melo mit UCL tu moznost v ramci dronview, kam jsou lety potreba zanaset a kde je to spojene s tvym registracnim cislem. Ale opet se dostavame k tomu, ze drtiva vetsina lidi je nezodpovedna a nic tam vubec nedava (nekteri dokonce ani nevedi,l ze nejaky dronview existuje, idkyz osveta v tomhle neni dle meho mala a RLP respektive letejtezodpovedne.cz jsou na vsech velkych FB skupinach a casto tam prispivaji), cast to tam dava data jen neurcite (mysleno, ze tam jebnou kruh pres pulku Prahy a nazdar - nadnesene) a jen mala cast lidi (vetsinou to jsme my, co letame uz fakt dlouho a jsme zodpovedni) to tam zanasi opravdu tak, jak se to ma. Tedy vcetne presneho polygonu atd...

Ty jako jednotlivec mas moznost to rozporovat jen dvema zpusoby. Samozrejme v dobe letu zavolat policii a doufat, ze prijedou zavcasu a pilota najdou, zajisti dukazy a predaji to na UCL do spravniho rizeni, nebo najit to video nekde na webu a resit to bud pres UOOU nebo tak nejak a doufat, ze se to podari vyresit, pripadne poslat podnet s odkazem na danen video na UCL a opet doufat, ze to zacnou resit. Maji na to az dva roky zacit dany podnet resit a muzou resit podnety az pet let zpetne.... Realne je imho sance mala, ze to resit budou...
    CUKI
    CUKI --- ---
    MERTLAS: opačně kategorii C0 vylučovala kamera, což už zase neplatí :-)
    GDPR je největší kokotina jakou kdy někdo vymyslel. Nic se nezměnilo (prakticky své údaje z daných subjektů neodstraníš, jen spousta papíru navíc.

BTW když už je vše registrováno a tvůj let se zaznamenává. Je nějaká možnost jednotlivce, kterému se nepozdává přelet nad jeho nemovitostí si dohledat kdo to byl i to nějak dál řešit? Podle mě nikoli.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MERTLAS: Však to tam i sami píšou (ta osobní potřeba ale samozřejmě může být i jiná než uvedená - např. video do rodinného alba):
    Ke zpracování osobních údajů, na které se obecné nařízení nevztahuje, je možné
    zařadit následující formy využití kamer umístěných na bezpilotních letadlech:

...

- využití kamerového systému na bezpilotních letadlech pro osobní potřebu, tzn.
    pro monitorování prostor vlastněných nebo užívaných výlučně fyzickou osobou
    nebo jejími rodinnými příslušníky, které zachycuje pouze tyto osoby (po dohodě
    s nimi);
    Uvedené ovšem nezahrnuje neomezené zpřístupnění takových záběrů
    (obsahujících osobní údaje) například na webu.

Zkusím se zeptat kolegy, který se zabývá poradenstvím ohledně GDPR, aby to zkusil trochu rozvést, jinak beru, že to tu je asi spíš offtopic, takže to tu dál nebudu zaplevelovat svými úvahami...
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ANARCHY: rikam, nemam v tomhle smeru zas takovou erudici, abych byl dobrym oponentem, tak se nebudu poustet do vetsich diskusnich dobrodruzstvi :) Nicmene tady je metodika primo od UOOU: https://uoou.gov.cz/media/publikace/dokumnety/doporuceni-uoou-ke-zpracovani-osobnich-udaju-prostrednictvim-zaznamu-z-kamer-bezpilotnich-letadel-aktualni.pdf
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MERTLAS: Já jsem si poměrně jistý, že se GDPR nevztahuje na fyzické osoby které pořizují a zpracovávají záznamy pro osobní potřebu, GDPR se ohání hodně lidí, ale málokdo opravdu ví, na co se vztahuje - ale na tohle ne, je to tak napsané přímo v tom nařízení, nic ohledně toho jakým zařízením ty záznamy pořizuje, se tam neřeší.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ANARCHY: jj jsem si jist :) viz https://letejtezodpovedne.cz/k_uzitecne/FAQ a odrazka "registrace provozovatele" a podorazka "Musim registrovat svuj dron". Nemam ted moc cas dohledavat to primo na letejtezodpovedne, ale tady je pripadne neofiko prvni odkaz na gogole: https://www.gdpr.cz/drony-kamery-a-zase-to-gdpr

opet se totiz dostavame k tomu, ze drony nejsou kamera jako jakakoliv jina a nahlizi se na to trochu jinak... Je to v prvnim pripade letadlo bez pilota na palube nesouci zaznamove zarizeni a tedy na to plati jina pravidla, nez na fotak nebo mobil. Priznam se, ze jsem tuhle tematiku nikdy nestudoval nejak extra podrone (a ve svem okoli neznam nikoho, kdo by se v tom do podrobna v praxi vyznal), ale vysvetluju si to predevsim tim, ze s normalni kamerou nemuzes nenapadne litat kilometry daleko a nedokazes s nim zaznamenat to, co z dronu, aniz by te nekdo videl. Jasne dlouhy sklo atd, ale nedokazes s tim naletet nad objekt atd... Ale pokud tu je nekdo, kdo se v oblasti GDPR vyzna a dokazal by to nejak rozumne vysvetlit, tak si naopak rad udelam rozhled v tomto smeru ja. :)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MERTLAS: Sorry, ale fakt si jsi jistý tím GDPR? Proč by kvůli němu byla potřebná registrace? Foťáky ani kamery taky nikde neregistruješ...
    Navíc GDPR se vztahuje jen na komerční využití záznamů obsahujících nějaké citlivé osobní údaje - na fyzické osoby zpracovávající osobní údaje pro osobní/soukromou potřebu se GDPR nijak nevztahuje - viz.:
    Na jaké činnosti Obecné nařízení nedopadá?

Z působnosti Obecného nařízení jsou vyloučeny činnosti fyzické osoby [viz článek 2 odst. 2 písm. c) Obecného nařízení], při kterých jsou zpracovávány osobní údaje výlučně pro osobní či domácí činnost.

Co je GDPR - Ochrana osobních údajů
    https://mv.gov.cz/gdpr/clanek/co-je-gdpr.aspx
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: bylo vzdycky prezentovano, ze bude urcite ptrechodne obdobi, to bylo celkem turbulentni, to jo, ale ted uz to je doela ustaleny...

NErozumim, co mas na mysli "C0 s kamerou nikdy nebude"? jakoze nikdy nebude potreba registrace? To si imho spatne cetl. Ihned od zacatku bylo jednoznacen jasny, ze vsechny drony, ktere maji zaznamove zarizeni, tak bude nutna registrace provozovatele. Tam nebylo o cem, protoze GDPR. Pokud zaznamovy zarizeni nemas, tak zanou registraci nepotrebujes.

Kazdopadne zrovna co se kamer tyce, tak bych pravdila taky zjednodusil... cely GDPR je trochu pritazeny za vlasy a stejne to nikdo nedodrzuje... Ale pravidla GDPR byly imho delany hlavne kvuli velkym korporacim a ne malym subjektum. Nicmene to je imho na jinou debatu... :)

Boom sice opadl, jakoze ten rust poctu lidi vlastnicich dron nestoupa tak rychle, ale porad ho ma mnohonasobne vic lidi, nez by bylo zahodno :)

FPV se do tech 120m dostanes uplne v pohode taky, ze ano :) a mnohem dynamicteji... a opet... s richodem DJI FPV, Avaty nebo Nea se ten pocet lidi, co muzou jednoduse letat timto stylem, rapidne zvysil, protoze to ma vsemozny fail safy a pokud to rozmlatis, tak to posles do DJI a poslou ti novej stroj. nemusis nic pajet, montovat a podobne :) Takze to je opet o te jednoduchosti dostupnosti tech stroju :)

TVRDY_CHLAST: tva neznalost jinych jednotek je opet dukaz toho, ze lidi mimo letectvi jsou s nadsazkou "mimoni" :) Protoze v letectvi se historicky pouzivaji prave stopy (feety) a od urcite vysiky jsou to letove hladiny. A pokud se o letectvi aspon bazalne nezajimas, tak jsi ztracen :) (nicmene i ja priznavam, ze s prepoctama vzdycky strasne bojuju a pokazdy nadavam, proc to neni v metrech nebo kilometrech za hodinu jak pro normalni lidi :D ). Kazdopadne presne pokud zacinas s nejakou specifickou cinnosti (a dronarina, potazmo obecne letectvi specificka cinnost je a vyzaduje opravdu velke studijni usili), tak je potreba nejdriv silne patrat sam, googlit, hledat, zjistovat si a pak se dotazovat, pokud necemu neporozumis. Samozrejme zadny uceny z nebe nespadl (coz je v ramci debaty o letectvi taky docela oxymoron :D ), ale je potreba vyvinout urcitou vlastni snahu aa usili :) Ale zaroven druhym dechem dodam, ze za me zadny dotaz neni spatny a pokud bude davat hlavu a patu a nebude tu po tisici ten stejnej (tak jako tomu byva na FB, kde jsou lidi absolutne lini hledat a tam uz jsem vicemene vzdal jakokoliv snahu o sirsi osvetu), tak ti tady radi odpovime! :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    TVRDY_CHLAST: Tak jestli pro tebe je "Základem pro pravidlo 400 stop je, že většina pilotovaných letadel obvykle začíná ve výšce 500 stop. Zatímco letadla a helikoptéry startují mnohem blíže k zemi během vzletu, nemělo by to pro provozovatele dronů představovat problém, protože drony stejně nesmí létat v blízkosti letišť." nepochopitelny text, tak asi nema cenu ti neco vice vysvetlovat. Cti pomalu a dukladne a treba vickrat. nakovec to snad pochopis. prvni veta nese odpoved. ta druha je doplnujici informace proc ta odpoved staci i u letist.
    AODHFIN
    AODHFIN --- ---
    TVRDY_CHLAST: já teda když začínám s nějakým hobby, tak se určitě jako první věc nebudu snažit zpochybňovat základní regule. A už vůbec ne ve chvíli, kdy někdo jinej zrovna předvádí, jak na ně zvysoka se*e a ostatní mu to dávají sežrat. Řešit proč a jak vznikly a jestli by se to třeba nemohlo předělat, už je zjevně vyšší dívčí, když prosté "je to 120m protože 150m už jsou letadla a bum je špatný" nestačí.
    THUNDERBIRD
    THUNDERBIRD --- ---
    DRAGON: Parada, diky, kouknu na to.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    THUNDERBIRD: nastuduj si zaverku a fps, ma to urcity pravidla, abys mel plynuly obraz, tohle poskakovani obrazu kdyz otacis dronem je presne to, co to ma za vysledek kdyz jedes Auto misto manualniho rezimu. Kdyz to prepnes na manual a nastavis spravne ratio mezi fps a shutterem, nebude ti to delat (svetlo se resi filtrama). Youtube je plnej navodu kdyztak.
    TVRDY_CHLAST
    TVRDY_CHLAST --- ---
    Tvle tak ja jako začátečník se na českém diskuzním foru slušně zeptám proč je strop 120m a přesto, že se tady většina diskutujících prezentuje jako vševědoucí, jediný Mertlas mi to byl schopen jasně vysvětlit...

Mimochodem, i tu angličtinu sem si hodil do gugl translejt, ale po přečtení toho překladu, že letadla začínají na výšce 500 stop a helikoptéry startují mnohem blízko k zemi během vletu... sem ztoho jako laik taky nebyl zrovna chytrej, tak sem slušně napsal že tomu nerozumím a že jestli by to nešlo česky... nato dostanu odkaz na ten samý gugl a ještě nadané do dementů a blbů.... doufám, že místní namachrovaní frajeři až budete začínat s nějakým hobby a bude se doptávat na info dostane se vám stejného zacházení...
    A děkuji Mertlasovi za vyčerpavající odpověď <3
    MHO
    MHO --- ---
    QWWERTY: do té komunity jsem patřil. A máš pravdu - lítalo se s pěkně velkýma potvorama. Zažil jsem osobně když jeden model vletěl na modelářském lešti zboku do nějaké dodávky typu transita a nadělal nepěknou paseku.

Ale k Tvé otázce. Co si pamatuji, lítali jsme většinou na modelářských letištích nebo někde na akci po předchozí domluvě. Letiště měly vymezenou plochu do výšky se moc nelétalo, protože prostě na 100 metrů blbě vidíš co letadlo dělá. Lítat mimo moc nešlo - i to malý RC letadlo vyžadovalo pár desítek relativně rovné louku pro start a přistání. A taky to dělalo docela bordel.

Je pravda, že některá modelářská letiště byla paradoxně blízko sportovním letištím. Třeba u Kladna se přes to modelářské přistává na sportovní (přistávalo - nevím jak je to teď), což mi nikdy nedávalo moc logiku. Protože modely byly zhusta ve výšce přistávajícího sportovního letadla
    CUKI
    CUKI --- ---
    MERTLAS: Nějakou chybku bych toleroval ale já se snažil informace získat z materiálů psány je to teď takto od xy to bude takto a pak to najednou bylo jinak a za dalších pár měsíců se to úplně překopalo. Například C0. Psalo se o tom, že C0 s kamerou nikdy nebude a ejhle je to tam. Tak vadí kamera-ztráta soukromí nebo ne? Tohle se vědělo už roky. Obecně bych pravidla v určitých ohledech zmírnil a v určitých ohledech zpřísnil. Testy jsou IMHO o ničem a materiály k nim dost špatný (v době kdy jsem dělal test).

Jinak podle mě ten boom už odpadl. Spousta lidí prodává jednou létaný dron, protože je to nechytlo.

FPV kategorie je imho dost samostatná kapitola. Asi nikdo nelétá 120m vysoko, ale spíše kolem překážek. Nebo?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MERTLAS: ted se zeptam naprosto blbe jako clovek co o tom nic nevi
    "prvni pravidla byla delana v dobe, kdy ty stroje vazily kila"
    afaik byla v CR vzdycky velka komunita RC modelaru. at uz se bavime o bezninovych modelech/svazarmu/80's nebo post-2000 kdy byly bezne elektro-modely od malych po velke leteadla
    jasne, nebyl bezne dostupny support pro VTOL/hovering (pokud se nebavime o RC helikopterach) nebo semi-autonomni rezimy + zadny stream obrazu, takze cloveka limitoval primarne LoS
    ale to fakt neexistovala zadna drivejsi regulace/pravidla provozu ze kterych by se dalo iterovat?
    MHO
    MHO --- ---
    MERTLAS: ač nerad musím s Tebou souhlasit. Nerad v tom smyslu, pro mne jsou modely koníček, neživím se tím, ale od mala modelařím. První RC letadýlka jsem stavěl ještě se spalovacími motorky někdy v 80kách. A FPV drony mne pak dost chytly.

Reálně jsem pravidla nikdy moc neřešil - lítám na louce, někdy jinde v přírodě. Ty testy jsem si udělal, ale že bych měl modely polepený štítkama, to moc ne. Nebo, že bych někde nahlašoval lety. Výška 120AGL tak hodně orientačně. Pracuji s tím, že lítám mimo exponovaná místa, kde nikoho nezajímám. Navíc jak si to člověk staví sám, tak je zvyklý, že drony prostě padají a havarují. To je denní chleba FPV pilota, takže by mne nikdy nenapadlo lítat nad něčím, kde můžu způsobit škodu.

Ale jak se drony dostaly do ruky postupně všem, tak tohle lítání za bukem přestává fungovat. Dřív lidi přišli a koukali co to je. Když jsem jim ukázal brejle, byli většinově nadšený. Dneska jsou drony - oprávněně - otrava.
    THUNDERBIRD
    THUNDERBIRD --- ---
    Zdravím ve spolek. Ještě jednou díky za pomoc, už lítám druhý den a je to paráda.
    Mám dotazy, když na místě točím vlevo, poskakuje mi obraz, když plynule obkružuju předmět, děje se to méně, ale děje. Všiml jsem si stejného problému i na videu z dronu Mini 4 (stejná kamera jako má můj FLIP). Je to normální u všech DJI nebo je to otázka nastavení? přijde mi, jako by to chtěl nějak stranově dorovnávat gimbal... Je mi to dosti nepříjemné.
    Druhý dotaz, Dron je registrovaný u DJI (mám i dvouletou DJI care), mám na něm nalepený registrační kód. Je nutné dron ještě někde registrovat podle SN?
    Třetí: Můžu si DJI aplikaci nainstalovat do telefonu, který běžně používám? (jsem trochu paranoidní) Dříve jsem četl, že na lítání borci raději používají jiný telefon kvůli bezpečnosti... Děkuju :-)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: tak ono to turbulentni obdobi je z duvodu snahy o unifikaci pravidel napric evropou... nechme stranou klasicke "mysleli to dobre, ale nevyslo to". Bohuzel se seslo dohoromady nekolik faktoru jako obrovsky a strasne rychly rozsiereni dronu, s tim spojene neskutecne zlevneni tech stroju a tedy jejich prilisna dostupnost, boom, na ktery legislativa jedoduse nebyla pripravena a uprimne to necekal vubec nikdo, strasne rychly posun technologie tech stroju (prvni pravidla byla delana v dobe, kdy ty stroje vazily kila a nikdo neocekaval, ze se budou tak rychle zmensovat a zlehcovat) atd... Informovanost si myslim, ze nebyla mala. Oproti dobe, kdy jsme zacinali my a Doplnek X si clovek musel horkotezko dohledavat (ostatne ze zacatku mnozi, kteri se dronama zivili, tak dostali pokutu, protoze ty informace nebyly tak jednoduse dohledatelny jak dnes). Dneska uz jednoduse nikdo nemuze rikat, ze pravidla nejdou dohledat... Jdou a velmi jednoduse.

K tomu ty EU pravidla musely implementovat jednotlive zeme a kazde to trvalo jinak dlouho atd atd.... Priznavam, ze i nam to trvalo si ty zmeny zazit a dostudovat a kontrolovat je... ale proste pokud nekdo chce delat nejakou cinnost, zvlast takto specifickou, tak nemuze byt uplne hloupy a ty pravidla si umet dohledat... opet to je spojeny s tou snadnou dostupnosti tech stroju, kdy si je bohuzel muze koupit fakt uplne kdokoliv a to je proste spatne. A vim, ze na to mam trochu vyhraneny nazor, ale je to jen ciste ze zkusenosti. Nicmene zijeme v konzumni spolecnosti, kde ma pravo si kdokoliv koupit cokoliv (s nadsazkou mysleno) a musime se s tim popasovat :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MERTLAS: Souhlas, pravidla a znalosti by měli být mnohem větší. Na druhou stranu rychle se měnící pravidla ohledně dronů a často naprosto nesmyslně informovanosti a tím i bezpečnosti neprospívá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam