• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    LAUNCHER: Dík. Každopádně si ho nejdřív někde vyzkoušim.

S tim ISO - zrovna tady jsem si podle testů byl celkem jistej, že by to mělo být lepší

Foťák křížem přes tělo jsem zkoušel, ale rozčiluje mě to. Furt mam pocit, že je otázka času, kdy s nim vezmu o nějakej kandelábr, nemluvě o prodírání se davem:)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALDRICK: Fotak doporucuji nenosit pres krk, ale pres telo (jako kdyz nosis treba tezkou tasku s popruhem).

Na dovolenou bych doporucil dve skla: UWA zoom nebo kit zoom + 35 nebo 23. Pres den zoom a na veceri prime. Do kapsy pres den druhou baterku a polarizak. Pokud jedes na safari, tak jeste super tele (az v 2015 bude) a treti baterku a druhou nabijecku.

ISO vykon bude podobny (kdyz srovnas stejne casy), u Fujifilmu je ale ten sum prijemnejsi, proste jako filmove zrno. A lezou z toho super barvy, skoro na jakekoliv ISO.

Manualni ostreni je vyrazne lepsi, protoze mas pred okem velky EVF.

Autofocus je pomalejsi - ale umi 8fps, ma AF body opravdu po cele plose a na single je presny. Aby AF fungoval, potrebuje hodne svetla. Je v tom bohuzel i trosku nahody, obcas je bleskovy a obcas ho treba potrapi nizky kontrast z protisvetla pri tenke DOF. Ja jsem na CSC vyrostl, takze vim co a jak, ale nekteri lide se s tim po prechodu z DSLR trapi. Spis at se k tomu ale vyjadri lide co maji vice zkusenosti s DSLR.

YMMV.
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    Když už se tu rozjela polemika, tak nahodím svoji přednákupní úvahu k posouzení.

Momentálně mám Canon EOS 600D + Sigma 18-35, Tokina 11-16, Canon 50, Canon 70-300
    Zvažuju X-T1 s 18-55mm, pak bych přikoupil 10-24 a 55-200

Co si od toho slibuju:
    Celkově chci "lepší foťák", a zároveň jsem upustil od klasického APS-Cčkařského pokukování po FF. Větší cihlu už fakt nechci. Beztak převážně fotim s velkou hloubkou ostrosti, takže v tomhle by byl FF kontraproduktivní.
    Nečekam lepší obrazovou kvalitu při focení na minimální ISO, na focení východu slunce nad krajinou si klidně pořád vezmu ten Canon s úžasnou Sigmou 18-35. Ale počítám, že i v tomhle se ten X-T1 víceméně vyrovná (ten širokáč 10-24 vypadá v recenzích hodně dobře), a velký posun očekávám u kvality při vysokém ISO, u ostření auto i manuálního. Takže čekam komplexní foťák na dovolenou, kterej mi umožní obrazově kvalitní krajinky i dobře zaostřené street fotky a portréty, koukatelné momentky i na vysoké ISO...

No a o objemu a hmotnosti se asi nemusíme bavit. Ta Sigma, kterou mám nasazenou tak 70% času, má přes 800g. V batohu mi pár set gramů navíc tolik nevadí, ale jak mi to visí na krku, tak moje záda dost protestujou:P

Postřehy a doporučení vítány.

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DIFF3RENT:

- velmi neodolne a pochybne pusobici konstrukce, nekryty displej, chybejici weather sealing, hodne plastu

Plastovy je spodni dil a tlacitka. Cos konkretne cekal od CSC za 25k?

- nesmyslna ergnomie - prilis mnoho tlacitek, jejich spatne umisteni, porad neco omylem, neprehledne menu

Vidis no, ja si tyhle fotaky kvuli "mnoho tlacitek" kupuji. Do menu nechodim, protoze prave chci pouzivat tech "mnoho tlacitek" - pripadne pod tlacitkem "Q" mas jedno z nejlepsich "menu" na svete.

Prijde mi, ze sis z nepochopitelnych duvodu koupil fotak, pro ktery vubec nejsi cilovka. Proc? Pulty jsou plne fotaku vsech druhu a barev.

- u svetelnych skel lehounke clonove krouzky s 1/3ev krokem (= nemoznost s tim hybat o par clon "po pameti")

Co se tyka svetelnych skel, mam 3 ze 3 ktere se vyrabeji (23, 35, 56), odpor je tak akorat pro me. Pouze 14mm f/2.8 je znamy lehkym clonovym krouzkem, pry to tak chteli na UWA, ja bych teda dal vetsi odpor. 1/3 ev krok to nastesti ma, nevim jaky krok by sis predstavoval.

- nekdy opravdu hodne pomale ostreni

Muze byt, hodne zalezi na konkretnim objektivu.

- zasekavani obrazu v hledacku pri ostreni ci namacknuti spouste

Obcas ano.

- porad jeste dost viditelne "pixely" v hledacku

Nejsou videt ani na X-T1 coz je stejny EVF s vetsi uhloprickou (kvuli lepsimu sklu pred EVF). Hledacek v X-T1 je hodnoceny jako jeden z nejlepsich hledacku vubec, ty mas totez s mensi uhloprickou, takze jeste mensimi pixely. Slysim prvne o tom, ze clovek bez lupy v ruce ma dost ostry zrak na to, abych byl schopen na tom hledacku uvidet pixel a navic natolik zretelne, ze mu to vadi.

- nemoznost videt scenu pri navolene clone dokud nenamacknu spoust ci ae-l

Vetsina digitalni fotaku si musi s clonou pomoct, aby mohla ostrit a merit. Nize pises ze mas zkusenost s high-end DSLR, tak i u nich si musis vynutit nahled clony. Stejne tak u Nexu o kterem pises nize a snad u vseho digitalniho, co mi kdy proslo rukou a nemelo to nasazeny manualni objektiv.

- pomaly zapis na pametovou kartu, jde to udusit i bez zbesileho cvakani (foceni deju, reportaze)

Porid si rychlou kartu. V X-T1 ktera neni o tolik rychlejsi nez X-E2 nepozoruji vetsi problem se SanDisk Extreme Pro 64GB, ale planuji rychlejsi kartu... az budou v CR.

- srovnavam tedy s kvalitnim manualnim analogem ("omka", f-kove nikony nebo i fm3a, leicy m6/m7...) nebo drazsimi hi-end dslr (ktere jsou v mnohem dotazenejsi, ale bohuzel velke a tezke), takze jsem mozna narocnejsi, nez bezny kupce fuji.

Tak to je parada ze levny Fujifilm snese srovnani s high-end DSLR.

samotna obrazova kvalita je vzhledem k formatu vyborna, ale nejsem pixel-peeper a verim na nutnost prace v temne komore a u digitalu ve photoshopu, takze pro realne foceni nevidim az tak velky rozdil proti treba nexum od sony.

Mel jsem Nex-5, Nex-5n, Nex-7. S dovolenim vidim zasadne lepsi vystup u Fujifilmu, ktery je dan (neprekvapive) hlavne mnohem lepsi nativni nabidkou objektivu, alespon pro to co ja bezne fotim.

rozhod ne ten fotak a objektivy mam rad, ale cekal jsem za bezmala 70 tisic mnohem, mnohem vic.

X-E2 stoji 35 tis v kitu s 18-55, normalni CSC spotrebka. Prekvapujeme ze vyse pises u Leica M a high end DSLR a najednou je 70 tis za fotak a hromadu objektivu problem.
    REEFER
    REEFER --- ---
    vcera me x100s pobavila. odlozil jsem ji v pul dvanacty v noci v uplny tme na vsi na strechu auta, omylem zmacknul spoust. naostrila cvakla, k mymu pobaveni poctive drzela pul minuty zaverku a tohle z ni vypadlo :D

DIFF3RENT
    DIFF3RENT --- ---
    (mimochodem, pri mem zpusobu foceni je vydrz baterie vic nez dostatecna - fotim jen s elektronickym hledackem, na nahledy se prakticky nedivam, nic sloziteho nenastavuji... proste pouzivam to jako bezny filmovy rangefinder, akorat se snimacem, a vydrz je v pohode pres 500 snimku = tydenni nebo dvoutydenni fotovylet/dovolena v pohode. indikator stavu baterie je ale velmi nespolehlivy, vetsinou ukazuje plnou a pak najednou sleti dolu.)
    DIFF3RENT
    DIFF3RENT --- ---
    doporucuji si to spis nekde na tyden dva pujcit... osobne jsem z x-e2 velmi rozcarovany

- velmi neodolne a pochybne pusobici konstrukce, nekryty displej, chybejici weather sealing, hodne plastu
    - nesmyslna ergnomie - prilis mnoho tlacitek, jejich spatne umisteni, porad neco omylem, neprehledne menu
    - u svetelnych skel lehounke clonove krouzky s 1/3ev krokem (= nemoznost s tim hybat o par clon "po pameti")
    - nekdy opravdu hodne pomale ostreni
    - zasekavani obrazu v hledacku pri ostreni ci namacknuti spouste
    - porad jeste dost viditelne "pixely" v hledacku
    - nemoznost videt scenu pri navolene clone dokud nenamacknu spoust ci ae-l
    - pomaly zapis na pametovou kartu, jde to udusit i bez zbesileho cvakani (foceni deju, reportaze)

srovnavam tedy s kvalitnim manualnim analogem ("omka", f-kove nikony nebo i fm3a, leicy m6/m7...) nebo drazsimi hi-end dslr (ktere jsou v mnohem dotazenejsi, ale bohuzel velke a tezke), takze jsem mozna narocnejsi, nez bezny kupce fuji.

samotna obrazova kvalita je vzhledem k formatu vyborna, ale nejsem pixel-peeper a verim na nutnost prace v temne komore a u digitalu ve photoshopu, takze pro realne foceni nevidim az tak velky rozdil proti treba nexum od sony.

rozhodne ten fotak a objektivy mam rad, ale cekal jsem za bezmala 70 tisic mnohem, mnohem vic.
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    bolavá záda po nedávné dovolené se zrcadlovkou na krku posílila moje úvahy o přechodu na mirrorless. A pomalu směřuju k rozhodnutí jít do Fuji, hlavně když čtu články, co tu postujete, případně (pointa mého příspěvku) toto:
    http://www.jiriruzek.net/pul-roku-bez-zrcadla.html
    FTN
    FTN --- ---
    To je teda odstrašující příklad. :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Wedding :: Ashley + Michael | K-pture . blog
    http://blog.k-pture.com/wedding-ashley-michael/

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    tak prvni vlastovka z dneska fuji x100

P4INTER
    P4INTER --- ---
    DOTCOM: okey snad se na to bude dat divat mam tam jednu hodne minimal ale bavi me
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    P4INTER: tak to urcite postni!
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    tak sem si dneska privstal (nesnasim tenhle zacatek leta kdy slunko vychazi uz ve 4:30 uff) tak az bude neco na final muzu postnout pokud nekoho bude zajimat :-)
    x100 a zas nejaky ulety z moji hlavy

DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    LAUNCHER: no chapu taky sem v lehkem desti fotil s x100 a modlil se :-D
    no ja prave moc nevedel jak to je no de o to ze muzu mit jetou x-e1 a zajimalo by me kolik to vydrzi tzn dobry info ze to vlastne nemusim resit kolik ma nalitano :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Co se toho namoceni tyka, tak jsem trikrat fotil v mirnem desti s X-E1 + 35mm f/1.4 a nic se nestalo, fotak zije a objektiv take. Ale tohle urcite nezkousejte doma :-) protoze nic z toho neni weather sealed. Jestli jsem mel stesti nebo to docela vydrzi, to si netroufam odhadnout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam