DIFF3RENT:
- velmi neodolne a pochybne pusobici konstrukce, nekryty displej, chybejici weather sealing, hodne plastu
Plastovy je spodni dil a tlacitka. Cos konkretne cekal od CSC za 25k?
- nesmyslna ergnomie - prilis mnoho tlacitek, jejich spatne umisteni, porad neco omylem, neprehledne menu
Vidis no, ja si tyhle fotaky kvuli "mnoho tlacitek" kupuji. Do menu nechodim, protoze prave chci pouzivat tech "mnoho tlacitek" - pripadne pod tlacitkem "Q" mas jedno z nejlepsich "menu" na svete.
Prijde mi, ze sis z nepochopitelnych duvodu koupil fotak, pro ktery vubec nejsi cilovka. Proc? Pulty jsou plne fotaku vsech druhu a barev.
- u svetelnych skel lehounke clonove krouzky s 1/3ev krokem (= nemoznost s tim hybat o par clon "po pameti")
Co se tyka svetelnych skel, mam 3 ze 3 ktere se vyrabeji (23, 35, 56), odpor je tak akorat pro me. Pouze 14mm f/2.8 je znamy lehkym clonovym krouzkem, pry to tak chteli na UWA, ja bych teda dal vetsi odpor. 1/3 ev krok to nastesti ma, nevim jaky krok by sis predstavoval.
- nekdy opravdu hodne pomale ostreni
Muze byt, hodne zalezi na konkretnim objektivu.
- zasekavani obrazu v hledacku pri ostreni ci namacknuti spouste
Obcas ano.
- porad jeste dost viditelne "pixely" v hledacku
Nejsou videt ani na X-T1 coz je stejny EVF s vetsi uhloprickou (kvuli lepsimu sklu pred EVF). Hledacek v X-T1 je hodnoceny jako jeden z nejlepsich hledacku vubec, ty mas totez s mensi uhloprickou, takze jeste mensimi pixely. Slysim prvne o tom, ze clovek bez lupy v ruce ma dost ostry zrak na to, abych byl schopen na tom hledacku uvidet pixel a navic natolik zretelne, ze mu to vadi.
- nemoznost videt scenu pri navolene clone dokud nenamacknu spoust ci ae-l
Vetsina digitalni fotaku si musi s clonou pomoct, aby mohla ostrit a merit. Nize pises ze mas zkusenost s high-end DSLR, tak i u nich si musis vynutit nahled clony. Stejne tak u Nexu o kterem pises nize a snad u vseho digitalniho, co mi kdy proslo rukou a nemelo to nasazeny manualni objektiv.
- pomaly zapis na pametovou kartu, jde to udusit i bez zbesileho cvakani (foceni deju, reportaze)
Porid si rychlou kartu. V X-T1 ktera neni o tolik rychlejsi nez X-E2 nepozoruji vetsi problem se SanDisk Extreme Pro 64GB, ale planuji rychlejsi kartu... az budou v CR.
- srovnavam tedy s kvalitnim manualnim analogem ("omka", f-kove nikony nebo i fm3a, leicy m6/m7...) nebo drazsimi hi-end dslr (ktere jsou v mnohem dotazenejsi, ale bohuzel velke a tezke), takze jsem mozna narocnejsi, nez bezny kupce fuji.
Tak to je parada ze levny Fujifilm snese srovnani s high-end DSLR.
samotna obrazova kvalita je vzhledem k formatu vyborna, ale nejsem pixel-peeper a verim na nutnost prace v temne komore a u digitalu ve photoshopu, takze pro realne foceni nevidim az tak velky rozdil proti treba nexum od sony.
Mel jsem Nex-5, Nex-5n, Nex-7. S dovolenim vidim zasadne lepsi vystup u Fujifilmu, ktery je dan (neprekvapive) hlavne mnohem lepsi nativni nabidkou objektivu, alespon pro to co ja bezne fotim.
rozhod ne ten fotak a objektivy mam rad, ale cekal jsem za bezmala 70 tisic mnohem, mnohem vic.
X-E2 stoji 35 tis v kitu s 18-55, normalni CSC spotrebka. Prekvapujeme ze vyse pises u Leica M a high end DSLR a najednou je 70 tis za fotak a hromadu objektivu problem.