• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    MARSHUS: hele ve sve podstate cipy sou tam skoro vsude stejny krom x100 ta ma vic filmovej feel. ale jinak x-t1 ma srovnatelnej s x-e1 skoro kdyz to vemu trochu nadnesene :-)
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    hele a vizuální kvalitou z nich kterou? xt-1? když už nebudu fotit formule.

počítám cca s 35mm a pak asi seťák (plus redukce z EF mountu)
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    RATTKIN: ceeece nevim je to pomalu jak kdyby si tu psal o tom ze sis koupil novy ferari :-D ale v pohode treba jim to pomuze.

jinak k ty debate jasny fuji AF neni dokonalej mam x100 a ted nove x-e1 s x100 sem fotil na svatbe a nemel sem problem je to jen o tom si trochu zvyknout. od ty doby co ji mam sem svoji zrcadlovku u foceni nemel.
    poznatek co mam u DSLR me stve ze se mi af obcas chytnul trochu jinam jak u me staricke D80 tak u d7100 atd tzn neostra fotka u fuji tenhle problem nemam proste bud zaostrim kam chci a je zaostreno presne a nebo proste nezaostrim (tam sem zaostril cvakl a bylo to obcas mimo :-/) kazdopadne ma to svoje mouchy ale co v technice mouchy nema :-) ja xka miluju proto jak sou maly sexy a hlavne to co z nich leze od ty doby co je mam premyslim jinak a hlavne nad pp uz nemusim travit tolik casu :-)

jinak jara foti s x100 a ted x100s
    pavel x100 a x-t1
    a oba vam reknou dost podobnou vec co ja :-) ale nechci mluvit za ne
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    jak vás tak poslouchám, (čtu) tak se do toho vložím. Měl jsem 5 let nikon d300s, který má prý autofokus jako d3, a objektiv sigma 50mm 1,4, která měla rychlý usm, mnohem rychlejší než třeba nikon 50mm 1.8 a nebo než canon 50mm 1.8 (měl jsem před tím dva roky canon 350D).
    Fotil jsem hlavně s těmi 50mm, další objektivy jsem moc nepoužíval. Nejsem žádný profi fotograf ani jsem nefotil tančící černochy v dole, ale děti večer klidně.

Teď mám Sony A6000 a autofokus určitě není výrazně horší.
    Má to nevýhodu, že se ostřící bod posouvá pomalu, respektive je jich tolik, že trvá dlouho než se přejede z jedná strany na druhou, tak jedu na střed, ale to je věc menu.

A6000 má navíc 24mpix senzor který sony dělá pro nikony od 3300d po 7000d nebo tak nějak.
    klidně se na to koukněte, fuji jsem nikdy v ruce neměl, ale třeba vám to pomůže
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    foťáky bez nejrychlejšího AF na světě už dneska nikdo nevyrábí, ne?:)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BERNIE: To jsem rikal o X100 pane, jeta za ~10k s 23/2 sklem.

Na DPReview jsem kazdy den, nevim co kdo pise treba pod recenze, ale forum X systemu je jednoznacne. Lidi to maji radi, ale slaba mista jsou dobre znama.

Oznacovani za trolla jsem tam pravda videl, stejne jako na forech Nikonu, Leica, Olympusu a nevim kde jeste. Jsme dospeli, predpokladam ze umime filtrovat co cteme.

Kecy v reklamach Fujifilmu s dovolenim neresim, stejne jako je neresim v reklamach ostatnich Photo i jinych brandu. Bych neresil nic jineho...
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    LAUNCHER: bavili jsme se tu o rychlost AF a o vykonu AF ve spatnem svetle:). Psal jsem svuj osobni nazor, ktery jsem si udelal na zaklade dlouholeteho foceni se zrcadly a trilete zkusenosti s X systemem, k probiranemu tematu, cloveku, ktery fotil se 7D a tim padem ma podobne srovnani, jako ja.
    Nikomu netvrdim, ze potrebuje super rychly AF. Podle marketingu Fuji je ale AF X-T1 nejrychlesi na svete, ne? *)

Ja nemam problem pouzivat dva systemy. X-T1 mam rad z podobnych duvodu, jako Ty, ktere jsem ostatne vyjmenoval.
    A s tim cpanim, ze X fotaky jsou nejlepsi ... kdo nedavno psal, ze X100s je nejlepsi fotak za dane penize na foceni koncertu? ;)

Obecne prave celkem casto vidim, ze Fuji a lide, co podlehli marketingu firmy, tvrdi vsem ostatnim, ze Fuji X je nejlepsi na vse na svete. A treba na DPR casto vidim, ze kdyz nekdo projevi jiny nazor a poukaze na nedostatky, je kamenovan, oznacovan za trola a podobne.
    Jsem rad, ze tady se muzeme bavit konstruktivne, bez takovych excesu :)

*) s objektivem Fujinon XF 14 mm, predostrenym na vzdalenost 50 cm, ostricim na vzdalenost 55 cm se zapnutym High Performance Modem, jedinym kontrastnim bodem uvnitr AF obdelniku, temnym pozadim, intenzitou svetla dosahujici intenzity svetla poledniho slunce, s toleranci mereni 1s, idealne na obezne draze Zeme s nulovou gravitaci.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MIKEKT: Nechci byt na nikoho zly, ale X-mount neni idealni pro lidi, kteri potrebuji koupit co nejlevneji. Jsou veci, ktere v dohledne dobe AF CSC nebude oproti DSLR umet (a obracene) - toto plati dvojnasob u postarsi X-E1.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BERNIE: Cela komunita naprosto otevrene mluvi o problemech a udiv vzbudil i manager Fujifilmu, ktery o problemech jako jediny mluvil otevrene pro DPReview. Na Fujirumors jsou pravidelne i seznamy vsech znamych problemu.

Osobne pro me je X rada hezky maly fotak, ktery sebou muzu brat do prace, protoze me neobtezuje velikosti ci nevzhlednosti a ktery plodi obdivuhodne vysledky. S AF jsem naprosto spokojeny, viz nearanzovana fotka nize. Nic akcnejsiho me neceka - fotit s tim sqaush micek v pohybu nepotrebuji. V idealnim svete bych si koupil Leica M s AF, ale ta AF nema a ja si nemuzu dovolit ztratit Leicu. Zaroven jsem fakt happy, ze to zmacknu a vyleze mi z toho tohle, coz je presne co potrebuju a jsem z drtive vetsiny fotek stastny a spokojeny (jsem amater, ktery si rad zaznamenava zivot a cesty po svete). Pro me teda asi super.

Pokud ale potrebujes ultra rychly AF, nechapu proc sis X-T1 koupil a dvakrat nechapu, proc uz jsi ho davno neprodal, kdyz Ti ten fotak nevyhovuje. Je to jen fotak, tak o co jde..?

Nikdo Ti necpe, ze je X-T1 nejlepsi fotak, tak ty nam prosim zase necpi, ze kazdy potrebuje rychlejsi AF, nez ma X-T1. Diky za pochopeni :-)

MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BERNIE: diky za dlouhy shrnuti. Mam z toho podobny pocit. Dva systemy bych momentalne neuzivil :) proto torchu "nahlas" premyslim co s tim. Je dost pripadu, kdy se mi zrcadlovka nechce tahat, ale rad bych z takovych akci mel slusny fotky (hodilo by se neco jako x-e1). Na druhou stranu porad existujou situace, kdy je zrcadlovka k nezaplaceni. Ted jsem akorat prodal 7D a premyslim o 70D, ktera ma par veci navic a torchu mensi a lehci a nebo se vykaslat na canon a zkusit proste na chvili fuji a uvidi se jestli bude "stacit" na vetsinu meho foceni. Muzu mit ted novy set x-e1 za 16500 s 18-55, ale co jsem tak pochopil tak uz je to vybehovy model. Bude mit takovy fotak nejakou rozumnou cenu treba za pul roku nebo za rok? :)
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    MIKEKT: obecne napsano - bojim vzit Fuji na foceni rychlejsi akce ve slabsim svetle. Nechci tvrdit, ze to nejde, ale chybi mi komfort pri foceni. Vedomi, ze kdyz namacknu spoust, fotak opravdu zaostri tam, kam chci a udela to rychle. Kdyz fotim se 7D, muze byt polosero, polotma, fotak porad zaostri i s levnou 50/1,8. Muzu zapomenout na techniku a venovat se plne tomu, co se deje. obcas nekde neco prenastavim, zvolim jiny ostrici bod. vse je snadne, intuitivni.
    S X-T1 si nejsem jisty, ostreni je pomale, spousta fotek mi utece. Kdyz chci neco prenastavit, tapu prsty po tele fotaku a mnohdy se musim podivat, co zmacknout, dat oko od hledacku.
    Nedokazal jsem treba nafotit tanec-kankan. Svetlo nebylo uplne spatne, ale v kombinaci s rychlym pohybem tanecnic byly vysledne fotky nahodne, nikoliv promyslene a vyfocene v tom spravnem okamziku. Porad se pri foceni soustredim na to, jak limitacim X-T1 predchazet, kam umistit ostrici pole, aby mel AF dost kontrastu, ale zas aby pod nim nebyla dve kontrastni mista, ruzne daleko, protoze pak je ostreni nepredvidatelne. Da se ostrit manualne, myslim, ze v dobrem svetle je manualni ostreni s Fuji to nejjednodussi, co jsem kdy videl a zazil. Mas spoustu pomucek, ktere pro spravne zaostreni muzes pouzit. Ale jak neni dost svetla, jsou i ty pomucky celkem na nic. Oramovani kontrastnimi carami? Nefunguje spolehlive, jsou zvyraznena i neostra mista. Zvetseni obrazu? Ve spatnem svetle hledacek tak moc sumi, ze je i zvetseny obraz celkem k nicemu. Tohle zvetseni taky strasne komplikuje poskladani kompozice, protoze mezi stiskem spouste a chvili, kdy fotak spusti, je kurevsky dlouhej lag. Takze je potreba odzvetsit a pak fotit. Ostati pomucky mi prijdou nepouzitelne.

Tezko se to popisuje, ale myslim, ze clovek, ktery leta fotil se zrcadlovkami a Lkovymi skly, v blbych podminkach, rychlou akci, me pochopi hned, jak vezme Xko do ruky a zacne fotit.
    Deje se neco necekaneho, rychleho? Zvednu 7D, namirim zhruba tim smerem, podrzim spoust a mam fotky. S Fuji skoncim vetsinou zvednutim fotaku, protoze kdyz zmacknu spoust, nic se nestane a mam prd:).

Vzdy, kdyz vidim firmou Fuji sponzorovane vykriky komercnich fotografu o tom, jak prodali celou svoji FF vybavu top zrcadlovek Nikon, koupili si Fuji X a jsou perfektne spokojeni, chce se mi smat. Vetsinou si pak nekde na stejne strance prectu, ze pro komercni foceni pouzivaji stredoformatovy Hajzblad, nebo nejaky jiny superfotak:). Co vubec nechapu je agresivita nekterych Xfandu, kteri nejsou ochotni priznat ani nejmensi nedokonalost svyho fotaku. Pripominaji mi lidi, co propadli Apple, nebo nabozensky fanatiky.

Ja jsem si vzdy kupoval techniku podle toho, jake naroky na ni vynakladaly sceny, ktere jsem fotil. Kdyz jsem zjistil, ze moje 300d uz je moc pomala, moc sumi, koupil jsem 20d, pak 7D a tu mam paty rok a pouzivam na foceni vseho. Chyni mi u ni pekny, cisty obraz pri vyssim ISO. Jedina vytka, co mam.

X100 jsem poridil jako doplnek vice mene na cesty a do hospody, je to kouzelny, krasny fotak.
    Ted mam i X-T1, koketoval jsem s myslenkou, ze Canon uz nebudu nikdy potrebovat, ale proste to tak neni. Na urcite typy foceni je ten fotak pomaly a nespolehlivy. Potrebji delsi ohniska, nemuzu porad ostrit zonove a blejskat.
    Kazdopadne mam X-T1 moc rad, na vejlety, dovoleny, holky, co jsou nahaty, vypadaj u toho skvele a moc se nehejbou, broucci prdele, proste pohodovy foceni, kdy mam dost casu. Obrazova kvalita je moc dobra, i kdyz zrovna 18-55 neni uplne nejlepsi a nejostrejsi sklo. Pokud jsi treba zvykly na Lkova skla, ktera jsou mnohdy levnejsi, nez ta od Fuji, asi budes zklamany. Nicmene pevna ohniska Fuji umi.

LAUNCHER: Ohanis se akci, ktera je mnohdy rezirovana, svicena zablesky, ktere trvaji tisiciny vteriny, kdy se da dopredu zaostrit manualne, kdy fotograf stoji na miste a ma hafo svetla, takze muze zaclonit na f 11 a zaostrit metr a pul pred sebe a mit vse ostre, atd. Ne pokazde je to tak snadne. Typka ve vzduchu na skatu s nekonecnou DOF vyfotim i mobilem, na kinofilm, na lomo.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MIKEKT: "na neco treba placeneho nebo akcnejsiho to asi nebude"

http://fujifilm-x.com/photographers/en/
    Photographer - JARASIJKA
    http://jarasijka.com/
    Paul Schlemmer info@pavels.cz 777 152 723 - Paul Schlemmer
    http://pavels.cz/
    Atelijér - fotograf Tomáš Javorek Brno - Atelijér - fotograf Brno
    http://atelijer.cz/
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BERNIE: prave se rohoduji jestli poridim dalsi zrcadlo nebo prejdu na fuji. Na domaci cvakani by to bylo asi v pohode, ale na neco treba placeneho nebo akcnejsiho to asi nebude. ctu clanky a chci si jeste vyzkouset ten 18-55, se kterym bych zacinal, ale je to tezky rozhodovani. Kdyz vemu kombinaci 7D + 11-16 + 50mm a x-e1+ 18-55 + 14mm tak je tam rozdil cca 500g. Uvazoval jsme i o rx100, ale prijdemi zase zbytecny mit doma zrcadlo a kompakt. X-e1 je neco mezi :) Ted uz to jenom rozlousknout :) mozna zkusim na nejakou chvili x-e1, ale objektivy od canonu si zatim necham a kdyz tak se vratim zpet k zrcadlu
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    MIKEKT: ja mam x-t1 a 18-55 a s rychlosti AF jsem hodne nespokojeny. V dobrem svetle se to jeste tak nejak da, ale jak se zeseri .. brrr:(.
    Se 7D se neda srovnat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER: Jojo, to je taky dobry. Portrety a landscape taky takhle cvakam.
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    LAUNCHER: ja na fujinach ostrim jedine pres MF ale automaticky , prijde mi to rychlejsi spolehlivejsi a hlavne treba u x100 mam celej rozsah bez nutnosti prepinat na macro :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MIKEKT: XF zoomy jsou rychle v dobrem svetle. 14 trochu pomalejsi totez. 35 a 60 nebudou nikdy uplne rychle, protoze nemaji moc rychlou konstrukci/motorky, presto na X-T1 umi (pozitivne) prekvapit. XC skla jsem nikdy nezkousel, 18 mi prisla pomerne rychla, ale bude ji limitovat f/2 svetelnost na slabsim svetle. 56 a 23 tahaji docela tezka skla, taky imho nikdy nebudou uplne rychle.

Obecne zalezi co potrebujes, me 35 na X-E1 uplne stacil, X-T1 jsem porizoval vlastne jen kvuli velkemu hledacku. Ja jsem ale zacal s Nexem, nezto ty jsi zda se zvykly na DSLR.

Vypni si prisvetlovani, zvetsi si velikost AF bodu. Pripadne muzes na fotak nasadit nejake silne kontinualni svetlo, pak to bude s 18-55 na sirsim konci ostrit rychle a spolehlive :-)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Tak tady mam na stole pujcenou x-e1 s 35/1,4. Neni to spatny jen me oproti 7D trochu vadi pomalejsi ostreni. Jak jsou na tom ostatni skla? treba 18-55 nebo treba 14mm? Je to stejny nebo lepsi? Premyslim, ze fuji vymenim za canon. Na vylety a domaci cvakani to asi bude lepsi nez zrcadlo.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Docela uvazuji, ze bych prikoupil X-Pro1. Se mi proste vzhledove libi. Hrozna skoda akorat, ze ji nedelaji i jako black/silver. Mozna ale bude chytrejsi pockat na Photokina, jestli v dohledne dobe nebude X-Pro2.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam