• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

    Na fuji X pouzivam

    65 hlasy od 51 respondentů

    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SAAYURI: Jestli chces 23mm, jsi si opravdu jista ze chces 23mm a opravdu milujes 23mm, tak si usetri spoustu casu a kup si X100F. Ten fotak je narozdil od ostatnich skladny (malo z toho kouka objektiv, coz je pro skladnost zasadni) a tim si prudce zvysis sanci, ze ho budes nosit sebou. Navic je moc hezkej.

    Pokud si chces koupit 35mm a neco na krajinky, tak 35/1.4 a neco na krajinky. Primlouval bych se za 14/2.8 nebo 16/1.4.

    Pokud chces usetrit a nevadi Ti manualni ostreni, pak Samyang 12mm f/2.

    Ale ja jsem extremni fanousek pevnych skel, takze nejspis udelas lepe s 10-24mm f/4.

    Pokud by se v tech krajinkach meli vyskytovat i lide a mas rada tenkou DOF, tak urcite 16/1.4.

    Pro zacatek bych vic nez dve skla nedoporucil.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    FUZZSTORTION: Diky, velice vycerpavajici :) ta 90 pro muj ucel urcite nebude :) takze bud 23, nebo 35... asi si to pujdu nekam vyzkouset :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    LAUNCHER: Chodím s 90f2 do Dolní oblasti Vítkovic teď každý den, protože "dvojka" a "čtyřka" (vys. pece, které nechrání už nic z hlediska památkářů) se momentálně demolují. Je to oplocené, takže k lecčemu se nedostanu snadno. Tohle ohnisko mi tam teď celkem vyhovuje. Včera mě tam za oplocení tajně ale pustili konečně, ale už byla skoro tma. Uvidím v neděli dopoledne, prý se tam mám ukázat znovu. Tak potáhnu všechna skla s sebou. :D
    A jinak kamarádku fotím s tímto ohniskem. Učím se tedy aspoň. Ale už to není pro mě nějak brutální ohnisko. Zvykl jsem si a práce s ním je lepší a lepší.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FUZZSTORTION: Oldies goldies:

    USES AND APPLICATIONS OF 35mm LENSES - Luminous Landscape
    https://luminous-landscape.com/uses-and-applications-of-35mm-lenses/

    90mm je strasne dlouha, s tim fotis snad ptacky v ptaci budce na zahrade :-D
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Pro světelnost, kresbu i bokeh jsou dobrá prémiová skla s "dírami" f1.4 či f1.2 od Fuji. Vyloženě skvělá skla jsou 16f1.4 (nejostřejší, někdy zrádný bokeh), 23f1.4 (klasika, dobrý bokeh, příjemné ohnisko na street a enviromental portréty) a 56f1.2 (popř. APD, léty osvědčená klasika na portréty, produktové a firemní focení). Sklo 35f1.4 je "nejslabší" z té 1.4/1.2 řady.
    F2 řada (23mm/35mm/50mm) je také slušná. Resp. nejnovější přírůstek 50mmF2 je nejpovedenější (ostrost, bokeh, kresba), ihned v závěsu 35mmF2. 23mmF2 má měkčí kresbu... všechny dominují v rychlosti ostření, skladností a odolností vůči dešti a prachu.
    Vskutku břitvoidní ostrost, nejlepší bokeh a rychlost ostření svede 90mmf2, to je momentálně referenční pevné sklo pro X systém Fuji. U tohoto skla bych jen vyčetl o něco malinko menší světelnost (příklad: v temném klubu se dvěma bodovými světly u podia a sklem s f1.2/f1.4 mi stačí ISO 1600-2500, u skla s f2 jedu s ISO k 4000 až 6400 dle možností intenzity osvětlení a mé pozice). 90mmF2 také je WR, skvělý na ven, podzim, zima atd., nevýhodou je jeho větší rozměr a váha. Ergonomicky je však skvělý a má stejný průměr 62mm jako 23f1.4, 56f1.2.

    Na focení v malých temných klubech preferuji dvojici 23f1.4/56f1.2.
    Na ven po práci a cokoliv co tam je dvojici skel 16f1.4/90f2 (někdy místo 16f1.4 vezmu 23f1.4 dle počasí).

    Pro mě osobně nej "trinity+one" je sestava: 16f1.4 / 23f1.4 / 56f1.2 / 90f2
    Jen se to trochu už pronese v batohu. Pro fotku se však musí trpět. ;-)

    U Fuji je dobré, že v podstatě neuděláš chybu s žádným sklem. Je to vždy jen o tom si správně vybrat na ten svůj účel a záměr focení.

    35mmF2 mi leží v šuplíku. 23mmF2 mě nezaujal.

    Zoom skla neznám. :-) Tož tak.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    SAAYURI: 18-55 je dobra, ale 23/1.4 je v porovnani s ni skvela..23/2 jsem v ruce nemel.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    PETUL_KA: No ta 18-55 je podle recenzi nejlepsi, takze kdyz bych kupovala setak, tak urcite tenhle. Ale zase, 23... mmm! no, kouknu na to a promyslim! :) dekuju :)
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    LEHUOK: Jasne, styl foceni je jedna vec, ale chci skvelou svetelnost, uzasnou kresbu a dobrej bokeh, to se zakladakem (u zecadlovek) neudelam ani omylem :)
    Mam jeste 12-20, a moc to prave nevyuzivam.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOTCOM: Gratulace pane :-)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    se musim pochlubit :)

    foceno s X-T1


    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    SAAYURI: fujifoto.cz ma obvykle naky slevovy kody v ramci fuji klubu. kdyby ses nahodou rozhodla kupovat telo bez setu, tak bych odkoupila 18-55, v setu s x-e3, kterej chci kupovat je z nakyho duvodu o 2k drazsi... ja muzu koupit v setu 23/2, kdybys mela zajem, ale kdovi kdy bude dostupny.
    LEHUOK
    LEHUOK --- ---
    SAAYURI: Nevim jak ostatni, ale pokud nemas ustaleny styl foceni, pojal bych to tak tak ze bych koupil setak nebo neco univerzalnejsiho, a pak zkoumal v cem me to limituje. Casem pak setak prodat a koupit objektiv pro ten ucel.

    Momentalne mi plne vyhovuje 18-135, navzdory tomu ze to neni prilis popularni objektiv, mam v planu poridit 8-16mm az vyleze
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Ahoj :) Mam dotaz - chci vymenit Nikon d7000 za Fuji. Mela jsem pujcenou na tyden xpro2 s fujinon 35mm a bylo to perfektni, jen je xpro2 mimo moje financni i casove moznosti. Rozhodla jsem se tedy pro x-t20 a mam par dotazu - kde je nejlepsi koupit Fuji? Je to fuk, nebo nejaky autorizovany prodejce s vyhodnejsi cenou? Ma cenu porizovat ji s nejakym setakem? Stoji za to? Nebo je to spis jak u zrcadlovek, takze nejakej levnejsi ne moc dobrej plast? Jaky objektiv vyuzivate nejcasteji? Vzhledem k tomu, ze jich moc neni, premyslim, ktery pro ne pouziti vyuziju nejvic. Mam ted 30/1.4 a jsem zvykla s ni fotit, miluju tu kresbu a bokeh, ale posledni dobou fotim vic i krajinky, a tam se ta 30tka moc nechyta.
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    LAUNCHER: treba v NYC jsem mel skoro porad nasazeny WCL, na street i architekturu, tam bylo 35 siroke. A nebyl problem, z tech 24mpx se da bez problemu i orezavat. Ale jak rika launcher, ty predsadky maji lehce opticke vady, ktere na prime u fuji nikdy neuvidis. Ale tisknu z toho i 90x60 cm a neni problem. Pocet fotek, ktere by byly zkazene kvuli fotaku je v podstate nula, temer vzdy je to tim, kdo to ovlada:-)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    UNREALONE: v podstate nepouzivam, nenaucil jsem se to. Naucil jsem se spolehnout na EVF ve smyslu WYSIWYG
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    RATTKIN: jj četl jsem něco na jeho blogu. Spíš se ptám na zdejší zkušenosti :-)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    UNREALONE: the strobist přešel na Fuji kvůli leaf shutter
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    UNREALONE: To nema hledacek a f/2.8 na APSC je na me prilis tmave.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    LAUNCHER: něco takového má ta X70 ne? Taky mě napadlo, že by nemuselo mít špatné mít ji jako druhý foťák do kapsy.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    UNREALONE: Zase si pomuzu tema mobilama - pokud maji jeden fotak, maji ho ~28 nebo sirsi a dobre vi proc to delaji. Kdyby bylo na X100 tech 28mm, nereknu pul slova proti :-)

    Myslim ze se to jednou na nejake pristi generaci stane a tesim se na to :-)

    Ale i do te doby si s X100T uziji spoustu zabavy :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    LAUNCHER: tak to mi je jasné, že s dlouhým sklem široký záběr nevyfotíš :-D Nevadí může znamenat, že nevejde a nevadí ti to :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam