• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

    Na fuji X pouzivam

    65 hlasy od 51 respondentů

    rozbalit záhlaví
    COYOT
    COYOT --- ---
    FUZZSTORTION: Tak to ovládání se dá kousnout , ale právě u X-T4-5 se mi líbí, ty přímý voliče .. na 200 sem si iso taky nastavil tam kde jej maj 4ka a 5tka .. foceni nějakých těch závodu bude spíše okrajová věc .. nehledě na to, že X-H bude dražší , k tomu dražší rychlý karty .. půjdu cestou X-T5tky a jak říkáš .. navíc je hezčí , zvlášť ta stříbrná
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    COYOT: Tak je to kategorie foťáků pro rekreační dovolenkové focení. Model X-A7 tuším vychází z X-T200 (nebo v opačném pořadí) - rozdíl je jen v hledáčku navíc u X-T200. Střeva stejná.

    X-H2s je high-end, vyloženě už cílený na WL, BIF a náročný sport.
    X-H2 bych bral v případě, že PASM styl ovládání a větší grip jsou podstatnější než mustr X-T řady. PASM má i X-T200, tak možná by ti vyhovoval více z hlediska ovládání.
    X-T5 je zase pro změnu takový všestranný, menší (i oproti X-T4). A vypadá prostě dobře i na pohled.
    Snímač, střeva a výkon mají X-H2 a X-T5 totožný.
    COYOT
    COYOT --- ---
    FUZZSTORTION: Hmm tak rozdíl je vidět na první dobrou . S 70-300 sem spokojenej i na x-t200 .. jen ten pohyb uostrit trvá moc dlouho a tady evidetne pomáhá o několik řad lepší x-t4 .. tak teď už si jen tu 5tku zapůjčit na ostestováni .. jen s tím asi počkám do doby , než na ni budu mít , abych ji pak hned nechtěl 😅
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    COYOT: Ukázky, jak si předchozí X-T4 s 70-300 docela dobře vede při focení ptáků (je to rozsáhlé, s tabulkami statistik...), je to srovnání s 100-400, ale to není tak podstatné.

    Fujifilm 70-300mm vs 100-400mm - The Full Comparison - Mirrorless Comparison
    https://mirrorlesscomparison.com/x-mount-lenses/fuji-70-300mm-vs-100-400mm/
    COYOT
    COYOT --- ---
    Ahoj, když se tady vede diskuse ohledně rychlosti ostření ve spojitosti s upgradem fotaku , tak se taky poptám na zkusenosti , po roce a půl používání x-t200 začínám narazet na nějaký technicky limity daný nejnižší řadou.. zvláště u fotek kdy fotim pohyb .. nejvíc se při foceni věnuju krajině , city scape, občas street, někdy zvířata , kytičky .. proste tak nějak život kolem sebe .. ale jezdím taky na závody horských kol , kdy po dojezdu mám třeba 2-3 hodiny čas na to dojit na zajímavý misto a udělat par fotek závodníků .. a pokud chci zůstat u Fuji, a ja chci .. dává mi smysl si chvíli počkat a pak vzít na bazaru X-T5tku .. X-H2S mi přijde zbytečná .. a k současný 70-300 vzít 50-140 když to bude s rychlosti ostření bída u ty 70-300 .. Máte někdo z vás zkusenosti s kombem x-t5 a 70-300 na sport ?
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Fujifilm X100 VI for PHOTOGRAPHY review IN-DEPTH
    https://www.youtube.com/watch?v=K5eFlEPYpq4
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NOISEGATE: Možná budeš z X-S10 zklamaný, pokud jde o rychlost AF při focení batolete, poměr správně a nesprávně zaostřených fotek může být diskutabilní. X-S20 sice není na focení vrabců za letu, ale poskutuje už slušnou výkonostní rezervu při AF.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    FUZZSTORTION: dík, ta x-s10 se dá se slusnym setakem poridit uz okolo dvacky bez DPH, to mi prijde super cena. Baterka me zase tak netrapi, nepocitam ze s tim budu fotit tolik, mrknu jeste po bazarech, nespecham na to, bude to muj prvni lepsi fotak, doted jsem mel jen Sony RX100, ale zacal jsem fotit nasi relativne cerstvou ratolest a ten fotak je na nej proste pomalej :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NOISEGATE: X-S10 je už čtyři roky stará technologie, vyhlížel bych na bazarech X-S20. Asi nejzásadnější u "20" je novější typ baterie s větší kapacitou (dle CIPA 325 vs 750 snímků na jedno nabití), slot pro kartu podporuje už UHS-II (X-S10 jen "-I"), snímač má svižnější vyčítání dat, foťák disponuje větším bufferem a IBIS je zase o jednu hodnotu lepší.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    YELLOWKNIGHT: jak jsi nakonec dopadl s x-s10? Trochu se porozhlížím po novém foťáku a x-s10 mi padl do oka. Dík
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    FUZZSTORTION:

    Fujifilm X100V vs X100VI: What's the difference and should you upgrade?: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/articles/7032129983/fujifilm-x100v-vs-x100vi-differences-upgrade
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    FUJIFILM X100VI "Volím si tebe!" (recenze)
    https://youtu.be/5cbawe5HUxg?si=eMQ8JocTfsxfJ9z9
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    FUZZSTORTION: To už je slušná kamera :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    PLUTO: Já to míval na X-Pro2, ale přídavnému gripu jsem se prostě nevyhnul. Na krku nebo rameni to ani moc nepřipadalo v úvahu (dle mých preferencí). Takže pro aktivní delší focení jedině v kombinaci s poutkem na zápěstí. Tady ještě v kombinaci s micem od Sennu - na občasné klubové krátké videa. To byly časy... :-)

    PLUTO
    PLUTO --- ---
    14 dní dozadu jsem si pořídil 16mm 1,4 na svou XE3.
    XE3 je tedy k tomu robustnímu sklu trochu menší, když ji mám na krku tak má tendenci jakoby přepadávat dolů. Ale teda výstup z ní je teda oproti f2 objektivů znát.

    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    CLOJSTER: Asi zalezi s cim se to srovnava, s X100 je to robustnejsi, bracha ma ten fullframe od Sony a me to prislo vicemene podobny.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    BEREGOND: Tak porid xe4 a mas lehci fotak typu xpro a objektivy si nechas. V kombinaci s nejakym pancake je to topovka (mam xe3). Ale ja teda zas pokukuju po xpro - je to hodne velke telo?
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    FUZZSTORTION: jo no, jenom proste to xpro s 23mm je porad o ctvrt kila tezsi a vetsi cihla nez x100. Me by nejvic chybel ten 35mm 1.4 to i kdybych si na x100 koupil tu redukci nebo orezaval tak to nebude mit ten charakter. Ale zase by se mi ten fotak vesel skoro vsude :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    BEREGOND: Zredukoval bych objektivy - případně si udělal rešerši, jaká ohniska nejvíce zastupují foto archív a vyřadil jeden či dva objektivy. 16/1.4 je výborný, ale je velký a těžký - bych měnil hned za 2.8 verzi.

    Pokud hodně kropuješ během zpracování fotek, tak více mpx se bude hodit. Pokud tiskneš větší formáty (např. A4+ nebo A3) ze snímků, které byly pořízené s ISO nad 6400 a zároveň se jedná už o docela silné výřezy, tak novější snímač na vysokých ISO hodnotách může být (ne vždy, záleží na fotce) zklamáním.
    Ale je otázkou, jestli po aplikaci např. DeepPRIME X v PureRAW to bude ještě podstatné. Jakože tato metoda je vysoce efektivní, pokud nevadí, že v extrémních případech to někdy působí jako z uhlazeného vosku, dá se pak kompenzovat přidání dodatečného zrna (grain, silver grain atp.).

    Nebo se jít do jiného systému.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Ja trochu premyslim jestli se nezbavit xpro-3 a nevratit se s VI ke X100 rade. Mam 23mm F2 a 35mm 1.2 a 16mm 1.4. Kdyz se k tomu dostanu jsou to skvely objektivy ale nedari se mi je mit s sebou pokazdy kdyz je potreba. Je ten snimac dobry duvod k upgradu, nebo tim clovek ziska spis vic sumu?
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    První z vlaštovek typu "...to not upgrade..."

    7 Reasons to Not Upgrade to the Fujifilm X100VI
    https://www.thephoblographer.com/2024/02/20/7-reasons-to-not-upgrade-to-the-fujifilm-x100vi/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam