• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    FUZZSTORTION: dal jsem si načas :/ a nakonec objednal vyprodejovou X-S20, tak jsem zvedavej, prechod od Sony RX100 bude asi znatelnej :). Jeste na bazaru vemu XF 18-55 mm f/2,8. To by mi do zacatku mohlo chvili vydrzet.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    I used the TINY Fujifilm X-M5.
    https://www.youtube.com/watch?v=UDNAACIWELk
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    X Summit CLAY Studio 2024/ FUJIFILM
    https://www.youtube.com/watch?v=ribTjnwD0Uw
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Fujifilm X Summit October 14: Unveiling Fujifilm X-M5, XF16-55mmF2.8 II and XF500mmF5.6 - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-summit-october-14-unveiling-fujifilm-x-m5-xf16-55mmf2-8-ii-and-xf500mmf5-6/
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Tak se zase Jonas Rask po delší době znovu připomenul. U Fotoškody prozatím bez info o dodání.

Exploring the TTartisan 75mm f/1.5 Lens: A New Classic – jonasrask | photography
    https://jonasraskphotography.com/2024/09/25/exploring-the-ttartisan-75mm-f-1-5-lens-a-new-classic/

Na bajonet Fuji X není, pokud vůbec někdy bude, ale s redukcí pro M42 aspoň na GFX, eventuálně se focal reducer pro APS-C. Ale jako hračka k vánocům? No, proč ne. :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    PLUTO: X-E bych ale moc nesrovnával s X-M, to jsou odlišné větve z hlediska zaměření (pokud pominu střeva). X-E je osekaný X-Pro (a takto byl prezentován), kdežto X-M1 představoval tehdejší populární trend kompaktů s možností výměny objektivů a focením "na japonce" s zadním LCD a vyklápět jej. Akorát byl v rámci rodícího se X systému vůbec prvním - přitom nabízel i plnohodnotné materiály šasi.
    A ta X-A (jen necelý půlrok snad) řada vznikla jako jeho levnější varianta a zřejmě X-M řadu pohřbila, protože v době uvedení (2012-2013) to představovalo o cca 100 USD levnější alternativu. Protože celoplast a protože dostupnější beyer maska na snímači narozdíl od ostatních tehdejších Fuji X modelů s X-Trans maskou.
    A kupříkladu teprvé potom všem např. vznikla populární řada X-T (2014).
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    FUZZSTORTION: Mě právě ta řada X-M nedává smysl, když nastoupila řada X-E.
    Podle mě už uživatelé X-M přešli buď na X-E nebo někam jinam. Píšou tam o Thajsku, kde to frčelo, ale taky o tom, že dneska mobily jsou už jinde.
    Právě proto mi to nedává ten smysl :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    PLUTO: V komentářích čtu, že to má/může být reakce na třeba Nikon Z30, cokoliv podobné od Sony nebo s odřenýma ušima a přivřenýma očima na S9 od Panasonicu. Fuji A řada byla zrušena před pár lety a X-M řada se dočkala jen modelu X-M1 - pro tyto majitele to tedy může být super upgrade. :-)))
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    FUZZSTORTION: Ty jo, ta X-M5 mi přijde jako strašně zbytečná věc. Má to vůbec smysl od Fuji se zabývat touto řadou?
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    REPORT: Fujifilm X-M5 Release in October: 26MP, 4K/120p, Cheap Build Quality and Made in Thailand - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/report-fujifilm-x-m5-release-in-october-26mp-4k-120p-cheap-build-quality-and-made-in-thailand/
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Fujifilm X-Pro4 (X-Pro5?) Coming with Improved Hybrid Viewfinder (and What I Hope it Will be) - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-pro4-x-pro5-coming-with-improved-hybrid-viewfinder-and-what-i-hope-it-will-be/

X-Pro řadu stále živí naděje a šuškandy. :-)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NIMROD_: Inu, na ekv. cca 28mm u 4:3 nejsem moc navyklý, budu teď více zkoušet 35mm s GF 35~70.
    Víc mě to baví s GF 30/3.5 (ekv. cca 24mm) - jak tomu bylo kdysi u 16/1.4 či později s jeho menší 2.8 verzí.

Myslím si, že "vítězstvím" by byl design GFX kompaktu, který bude z hlediska š., v. a h. i váhy nepatrně menší než 100SII s 50/3.5, popř. s RF tělem 50R. Ten rumorsovaný objektiv může být vysouvací, po vypnutí "zajede" zase částečně do těla.
    U GF 35~70 se to musí dělat ručně - délka 9,5 cm po vysunutí z tubusu na ohnisko 35mm a po složení je délka objektivu zhruba 7 cm.
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    FUZZSTORTION: tak že by hrozilo, že mám buď moc novou 50r, nebo vyměněný volič? to by bylo fajn :-)
    myslím si, že je to rozumně zvolené ohnisko i světelnost. stále jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne, kam až ztlačí vnější rozměry
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NIMROD_: Nemůžu to už dohledat, ale pokud se pamatuji dobře, tak od určitého výrobního čísla mají ty novější šarže 50R problém s nespolehlivým voličem vyřešený. Bohužel, to není věc, kterou vyřeší eventuálně nějaký malý opravný firmware. U těch problematických šarží byl volič vadný v podstatě od vybalení. Opravit se to dá, ale to bych řešil v rámci nějaké další vady nebo poruchy.
    .
    .
    .
    Tak dle Fujirumors bude mít chystaný GFX kompakt v r. 2025 pevný objektiv ekv. 28mm, což je u GF skla ohnisko někde u 35mm (např. GF 35~70). Světelnost zatím nepotvrzená spekulace f/3.2 (ekv, DoF f/2.5).
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    FUZZSTORTION: děkuju. no, doufám, že mi ten otočný volič bude ještě nějakou chvíli sloužit, je pro mě podstatně pohotovější, ale asi to bude i o zvyku, že jo
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NIMROD_: Citlivost mám na tom malém tlačítku Fn 1 hned vedle ovladače kompenzace expozice.
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    FUZZSTORTION: mně by ten volič kolem spouště scházel, mám tam citlivost. kde ji nastavuješ ty?
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    VACA: U mě více "hrozí", že si pořídím druhé 50R tělo jak se mi to povedlo z bazaru Fujifota před dvěma lety. Po kratší diskusi s Marcelem za 47 tisíc Kč s roční zárukou a pětisty cvaky. Jako klasicky u některých ostatních 50R - trochu zlobí "přecitlivělý" otočný volič okolo spouště závěrky. Byly dny, kdy venku pracoval správně (chladnější počasí na 100%, ve vedrech naopak, uvnitř baráku jak kdy...) Což jsem vyřešil tím, že jsem odebral jakoukoli jeho funkčnost. Stejně jsem někdy nechtěně o ten volič zavadil, ikdyby byl v pořádku. Po letech s X-Pro2 jsem si na ten otočný volič na 50R ani nějak nemohl zvyknout - když už tak jej měli umístit někde v prostoru, kde je logo Fujifilmu - jako třeba na tom X-Pro2.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    NIMROD_:
    Fujifilm to Release This All New Digital Camera in 2025 - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/fujifilm-to-release-this-all-new-digital-camera-in-2025/

Tak ten chystaný "kompakt" nemusí být RF mustru, nicméně by Fuji mohl najít inspiraci např. v aktuálním FF Panasonicu DC-S9. Bez hledáčku a třeba s málo světelným malorozsahovým vysouvacím zoom objektivem ála GF 35-70. Tam už je šance, že pak tento GFX kompakt bude menší než aktuální GFX 100S mustr. :-)
    Chceš-li RF mustr a hledáček s ním, tak se to začne zase více blížit sestavě 50R s 50/3.5 nebo s GF 35-70, což samo o sobě je docela fajn použitelné i pro jízdu na kole v 8-10L baťůžku. :-)
    NIMROD_
    NIMROD_ --- ---
    FUZZSTORTION: že by oprášili rf design, tomu vlastně asi reálně vůbec nevěřím. jsem i dost skeptický co se týče kompaktní gfx, protože mi uniká, k čemu by to reálně bylo dobrý. museli by se velikostně dostat někam k leice q, aby mi to dávalo smysl, ta mi přijde hraniční pro kompakt
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam