• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: dostupnost energie, o tom ale města právě jsou! třeba keltská opidda často zanikala poté, co se vykácel všechen les v dosahu denní chůze (tedy nebyla to zemědělská centra, ale řemeslnická: třeba když si tam měl nějaké kovárny s výhněma, nebo hrnčíře, nebo cihláře.. tak to byly zřejmě kvanta dřeva, často navíc v podobě dřevěného uhlí...). prostě místní keltská ekonomika byla závisla v dosahu levného dřeva (dost možná nošeného ručně - tedy i ženy, děti, apod.), a pokud bys do ní zahrnul dopravu dřeva z větších vzdáleností (např. povozy), tak by to zřejmě buď nebylo udržitelné (koně jsou relativně energetické náročné, a když tě někdo drží v šachu tím, že ovládá senovod ze sousedních čistě zemědělských oblastí... no hrůza...), nebo tam byl zase háček v tom, že opidda se stavěla v kopcovité krajině, aby šla vojensky hájit, a nebyla optimalizována na snadnou dopravní obslužnost (právě naopak).

takže jeden z parametrů utopického města pro mě je: nesmí být závislé na nějakém plynovodu (dřevovodu, senovodu, whatever) ze vzdálených oblastí, které nejsou přímo pod kontrolou obyvatel města. min. energie (když ne potraviny a suroviny) by se měla brát z místních zdrojů (a když vidíš, jak všichni přimalovávají k mrakodrpům větrníky, solární panely, zelené fasády, trubky se sinicema,apod., tak je vidět, že ten pocit je dnes většinový.. ale fakticky ty zdroje pro stávající životní styl nestačí, a je to spíš takový "cargo cult" - tedy "namalujeme tam navíc větrník a budeme taky zelení")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MIKATCHOU: nevytratila... ale je otázka, jestli je to schopnost, nebo diagnóza :)

já jsem hodně viděl souvislosti všeho se vším, když jsem hodně hulil konopí a tak podobně. dnes si rád odpočinu od vnímání širších souvislostí a radši si postavím solární kolo (nebo založím politickou stranu, nebo tak :-)

MIKATCHOU: super. neztrácej ho, prosímtě :-) my ostatní tu místo světové revoluce začneme řešit, kolik se dá na jižní fasádě mrakodrapu vypěstovat rajčat (a jaké jsou alternativy k zásobování měst kamiony přes půl zeměkoule)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    XCHAOS: ale ono se to vážně nevylučuje, ty ty věci vidíš moc sektorově... ))) z naší společnosti se vytratila schopnost vnímat věci jako komplex, ve kterém všechno souvisí se vším .)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KOC256: no tak to je asi stejný jako kdyby ses mě zeptal, jaký vliv má klima na úrodu v českém zemědělství, sorry, fakt si nemůžu dovolit tady ztrácet čas...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MIKATCHOU: v podstatě ano... nevím, proč by městská utopie neměla zahrnovat i představu zisku.

nevidím jako problém zisk jako takový, ale spíš prostředky, které jsou využívány při jeho dosažení (dejme tomu, že spekulativní držení pozemků či neobývaných budov se nám může nelíbit: ale to nic nemění na tom, že i obývané budovy nakonec generují zisk, rozestavěné budovy generují zisk stavebním firmám, apod.)

víceméně tímhle dál ukazuješ, že další klub byl potřeba, protože mě fakt jde třeba o stavby, které využijí minimum energie a budou maximálně využívat místní zdroje - a nejde mi o nějakou ideologickou lustraci činností, kteří obyvatelé dělat (co když půjde o "zisk" manuálně pracujícího umělce-živnostníka, prodávajícího velmi draho a obchodujícího nejen se svými díly - a nebo naopak o "mzdu" nějaké byrokratické krysy, byť v soukromé korporaci? prostě celá debata že mzda je ok a zisk je špatně mě přijde, že je tu úplně offtopic...)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MIKATCHOU: Nejsem v tomto zadny profik, ktery chce rozpoutat diskuzi. Jen se na to divam pohledem zaujateho lajka... Jaky ekonomicky vliv ma vliv na stavbu/podobu mesta. Nejaky priklad u nas? ...abych se vratil k predesle tezi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XCHAOS: Stehovani IT a dalsiho cos zminil mimo mesto nesouvisi s nejakym utekem ale s dostupnosti energii, vhodne geo lokalite, atd. Nehledej v tom to co v tom neni... Stejne tak u logistickych center...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    XCHAOS: a když se nějaká kniha jmenuje "Cities for people, not for profit" tak ti to konotuje že autoři nerozumí ekonomice jo? Zajímavý způsob uvažování. O ekonomice měst toho psala hodně taky Jane Jacobs, když píše o smrti a životu velkých amerických měst tak je to zejména v návaznosti na americkou ekonomiku... ach jo
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    XCHAOS: haha, tak jestli třeba David Harvey nerozumí ekonomice, tak v tom případě zahradník nerozumí petrželi... David Harvey je jeden z mejch uplně nejvíc "influential" autorů, zkus si ho vygooglit... to samé Saskia Sassen... no nic, evidentně má koláž nezafungovala .)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MIKATCHOU: fakticky ale možná to zkoumali lidé, kteří zas tolik nevěděli o technice a ekonomice, která k životu ve městě patří? (protože to není jen psychologie, sociologie a "třídní boj"...). funkcionalisti město chápali jako "stroj na bydlení".. fascinováni stroji na výrobu produktů v tehdejších továrnách... ale méně už brali v úvahu, že je to současně i stroj na zpracování informací (posledním pokusem o únik z města jsou serverové farmy cloudů a sociálních sítí apod., které fakticky přesouvají všechna naše data nejen do jiného města, ale fakticky často i někam úpně mimo město).

z měst je dnes mimochodem outsourcované téměř úplně vše: nejen výroba, ale i skladování rostoucí části informací (nejen městských obyvatel). nejen, že jsou dávno otevřená a nechráněná hradbami, ale současně se tam toho míň a míň doopravdy děje (vyjímkou je zábava, kultura a politika... ale může fungovat společnost, kde většina obyvatel měst nedělá vůbec nic bezprostředně užitečného?)

možná tam nějaký průnik s tvým klubem je, ale já jsem ani po letech pořádně neprokoukl terminologii, kterou používá tvůj kmen (a i kdybych něco tušil, netroufnu si to zatím používat v textech, které veřejně publikuju).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JORIM: nevěřím :-) i když, fakticky jsem doma všude, kde mám rychlý Internet. ale na chatě mám rychlý internet i vodu ohřátou solárním panele na střeše, a i když tam třeba mám šanci být sám (většinu času jí využívají rodiče), tak tam většinou víc jak 3 dny nevydržím (a to jen v létě). ale uvidím letos...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Pokud jste brňáci, tak by vás mohlo zajímat tohle :)
    https://www.facebook.com/events/630826483660414/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular
    Témata jsou bezbariérový přístup (konečně) vzduch a kola, a s tím bebzar přístupem se mi nějakou haluzí podařilo propojit lidi "z venku" s lidma "z ústavu". Což byl dycky můj velkej sen, a teďka sleduju že to tahání za nitky se vyplatilo, a už to jede samospádem, aniž bych do toho musela tolik vrtat a padat únavou na hubu :D
    JORIM
    JORIM --- ---
    Well, v mém případě je to jednoduché. Ideální město ze kterého bych nechtěl utéct na venkov má pouze dvě vlastnosti: 1) Nejsou v něm lidi. 2) Není v něm městská zástavba.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    IESE 'Smartest' Cities in Motion Index - Business Insider
    http://www.businessinsider.com/iese-smartest-cities-in-motion-index-2014-5
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    sorry, esteticky se koláž moc nevyvedla, jde spíš o jakýsi pokus naznačit, že to, o čem se tu chcete bavit, má nějaké teoretické a poměrně už dost prozkoumané pozadí... ty knížky na obrázcích jsou jen maličký segment toho, co už po světě vyšlo
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    zkusím své myšlenky, nebo aspoň myšlenkovou platformu, z níž vycházím, vyjádřit pomocí koláže z obálek knih :)

MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KOC256:
    XCHAOS: hoši (dívky?) nevím bohužel moc kde začít, urban geografii studuju už 6 let a nějak nevím, jak vám to, co jsem vystudovala, naservírovat v jednom statusu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SDN33: Praha je bariérová jak prase. Brno :) A do prahy si zajet na akci busem s děckama, co mě znaj a přes případný schody mě vytáhnou či sundaj, dle potřeby.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    SHEALA: jenže jediný místo, kde je fakt reál zaběr kultury celoplošně je praha...takže vlastně říkáš, že by ses neodstěhovala z prahy :-))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Rozhodně z města na vesnici nechcu, v městě mám ten bezbar přístup ke kultuře jakej chcu, lepší. Jediná vesnice kam bych se byla ochotná nastěhovat, by byla nějaký lázně jako luhačovice, ale i to by bylo pro mě hardcore, do pražskej klubů by se mi dopravovalo fakt hodně blbě :) A luhačkách jede max techno a systémy, na to sem už stará.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam