• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XCHAOS:
    ano ale to neznamena utek...

    Jinak to co pises na konci je presne jak pises... budeme mit na strese sqele slunecni kolektory ktere ve finale bylo tak strasne energeticky narocne vyrobit ze se nikdy nevyplati... ...ale jsou zelene...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: dostupnost energie, o tom ale města právě jsou! třeba keltská opidda často zanikala poté, co se vykácel všechen les v dosahu denní chůze (tedy nebyla to zemědělská centra, ale řemeslnická: třeba když si tam měl nějaké kovárny s výhněma, nebo hrnčíře, nebo cihláře.. tak to byly zřejmě kvanta dřeva, často navíc v podobě dřevěného uhlí...). prostě místní keltská ekonomika byla závisla v dosahu levného dřeva (dost možná nošeného ručně - tedy i ženy, děti, apod.), a pokud bys do ní zahrnul dopravu dřeva z větších vzdáleností (např. povozy), tak by to zřejmě buď nebylo udržitelné (koně jsou relativně energetické náročné, a když tě někdo drží v šachu tím, že ovládá senovod ze sousedních čistě zemědělských oblastí... no hrůza...), nebo tam byl zase háček v tom, že opidda se stavěla v kopcovité krajině, aby šla vojensky hájit, a nebyla optimalizována na snadnou dopravní obslužnost (právě naopak).

    takže jeden z parametrů utopického města pro mě je: nesmí být závislé na nějakém plynovodu (dřevovodu, senovodu, whatever) ze vzdálených oblastí, které nejsou přímo pod kontrolou obyvatel města. min. energie (když ne potraviny a suroviny) by se měla brát z místních zdrojů (a když vidíš, jak všichni přimalovávají k mrakodrpům větrníky, solární panely, zelené fasády, trubky se sinicema,apod., tak je vidět, že ten pocit je dnes většinový.. ale fakticky ty zdroje pro stávající životní styl nestačí, a je to spíš takový "cargo cult" - tedy "namalujeme tam navíc větrník a budeme taky zelení")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MIKATCHOU: nevytratila... ale je otázka, jestli je to schopnost, nebo diagnóza :)

    já jsem hodně viděl souvislosti všeho se vším, když jsem hodně hulil konopí a tak podobně. dnes si rád odpočinu od vnímání širších souvislostí a radši si postavím solární kolo (nebo založím politickou stranu, nebo tak :-)

    MIKATCHOU: super. neztrácej ho, prosímtě :-) my ostatní tu místo světové revoluce začneme řešit, kolik se dá na jižní fasádě mrakodrapu vypěstovat rajčat (a jaké jsou alternativy k zásobování měst kamiony přes půl zeměkoule)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    XCHAOS: ale ono se to vážně nevylučuje, ty ty věci vidíš moc sektorově... ))) z naší společnosti se vytratila schopnost vnímat věci jako komplex, ve kterém všechno souvisí se vším .)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KOC256: no tak to je asi stejný jako kdyby ses mě zeptal, jaký vliv má klima na úrodu v českém zemědělství, sorry, fakt si nemůžu dovolit tady ztrácet čas...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MIKATCHOU: v podstatě ano... nevím, proč by městská utopie neměla zahrnovat i představu zisku.

    nevidím jako problém zisk jako takový, ale spíš prostředky, které jsou využívány při jeho dosažení (dejme tomu, že spekulativní držení pozemků či neobývaných budov se nám může nelíbit: ale to nic nemění na tom, že i obývané budovy nakonec generují zisk, rozestavěné budovy generují zisk stavebním firmám, apod.)

    víceméně tímhle dál ukazuješ, že další klub byl potřeba, protože mě fakt jde třeba o stavby, které využijí minimum energie a budou maximálně využívat místní zdroje - a nejde mi o nějakou ideologickou lustraci činností, kteří obyvatelé dělat (co když půjde o "zisk" manuálně pracujícího umělce-živnostníka, prodávajícího velmi draho a obchodujícího nejen se svými díly - a nebo naopak o "mzdu" nějaké byrokratické krysy, byť v soukromé korporaci? prostě celá debata že mzda je ok a zisk je špatně mě přijde, že je tu úplně offtopic...)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MIKATCHOU: Nejsem v tomto zadny profik, ktery chce rozpoutat diskuzi. Jen se na to divam pohledem zaujateho lajka... Jaky ekonomicky vliv ma vliv na stavbu/podobu mesta. Nejaky priklad u nas? ...abych se vratil k predesle tezi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XCHAOS: Stehovani IT a dalsiho cos zminil mimo mesto nesouvisi s nejakym utekem ale s dostupnosti energii, vhodne geo lokalite, atd. Nehledej v tom to co v tom neni... Stejne tak u logistickych center...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    XCHAOS: a když se nějaká kniha jmenuje "Cities for people, not for profit" tak ti to konotuje že autoři nerozumí ekonomice jo? Zajímavý způsob uvažování. O ekonomice měst toho psala hodně taky Jane Jacobs, když píše o smrti a životu velkých amerických měst tak je to zejména v návaznosti na americkou ekonomiku... ach jo
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    XCHAOS: haha, tak jestli třeba David Harvey nerozumí ekonomice, tak v tom případě zahradník nerozumí petrželi... David Harvey je jeden z mejch uplně nejvíc "influential" autorů, zkus si ho vygooglit... to samé Saskia Sassen... no nic, evidentně má koláž nezafungovala .)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MIKATCHOU: fakticky ale možná to zkoumali lidé, kteří zas tolik nevěděli o technice a ekonomice, která k životu ve městě patří? (protože to není jen psychologie, sociologie a "třídní boj"...). funkcionalisti město chápali jako "stroj na bydlení".. fascinováni stroji na výrobu produktů v tehdejších továrnách... ale méně už brali v úvahu, že je to současně i stroj na zpracování informací (posledním pokusem o únik z města jsou serverové farmy cloudů a sociálních sítí apod., které fakticky přesouvají všechna naše data nejen do jiného města, ale fakticky často i někam úpně mimo město).

    z měst je dnes mimochodem outsourcované téměř úplně vše: nejen výroba, ale i skladování rostoucí části informací (nejen městských obyvatel). nejen, že jsou dávno otevřená a nechráněná hradbami, ale současně se tam toho míň a míň doopravdy děje (vyjímkou je zábava, kultura a politika... ale může fungovat společnost, kde většina obyvatel měst nedělá vůbec nic bezprostředně užitečného?)

    možná tam nějaký průnik s tvým klubem je, ale já jsem ani po letech pořádně neprokoukl terminologii, kterou používá tvůj kmen (a i kdybych něco tušil, netroufnu si to zatím používat v textech, které veřejně publikuju).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JORIM: nevěřím :-) i když, fakticky jsem doma všude, kde mám rychlý Internet. ale na chatě mám rychlý internet i vodu ohřátou solárním panele na střeše, a i když tam třeba mám šanci být sám (většinu času jí využívají rodiče), tak tam většinou víc jak 3 dny nevydržím (a to jen v létě). ale uvidím letos...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Pokud jste brňáci, tak by vás mohlo zajímat tohle :)
    https://www.facebook.com/events/630826483660414/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular
    Témata jsou bezbariérový přístup (konečně) vzduch a kola, a s tím bebzar přístupem se mi nějakou haluzí podařilo propojit lidi "z venku" s lidma "z ústavu". Což byl dycky můj velkej sen, a teďka sleduju že to tahání za nitky se vyplatilo, a už to jede samospádem, aniž bych do toho musela tolik vrtat a padat únavou na hubu :D
    JORIM
    JORIM --- ---
    Well, v mém případě je to jednoduché. Ideální město ze kterého bych nechtěl utéct na venkov má pouze dvě vlastnosti: 1) Nejsou v něm lidi. 2) Není v něm městská zástavba.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    IESE 'Smartest' Cities in Motion Index - Business Insider
    http://www.businessinsider.com/iese-smartest-cities-in-motion-index-2014-5
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    sorry, esteticky se koláž moc nevyvedla, jde spíš o jakýsi pokus naznačit, že to, o čem se tu chcete bavit, má nějaké teoretické a poměrně už dost prozkoumané pozadí... ty knížky na obrázcích jsou jen maličký segment toho, co už po světě vyšlo
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    zkusím své myšlenky, nebo aspoň myšlenkovou platformu, z níž vycházím, vyjádřit pomocí koláže z obálek knih :)


    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    KOC256:
    XCHAOS: hoši (dívky?) nevím bohužel moc kde začít, urban geografii studuju už 6 let a nějak nevím, jak vám to, co jsem vystudovala, naservírovat v jednom statusu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SDN33: Praha je bariérová jak prase. Brno :) A do prahy si zajet na akci busem s děckama, co mě znaj a přes případný schody mě vytáhnou či sundaj, dle potřeby.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    SHEALA: jenže jediný místo, kde je fakt reál zaběr kultury celoplošně je praha...takže vlastně říkáš, že by ses neodstěhovala z prahy :-))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Rozhodně z města na vesnici nechcu, v městě mám ten bezbar přístup ke kultuře jakej chcu, lepší. Jediná vesnice kam bych se byla ochotná nastěhovat, by byla nějaký lázně jako luhačovice, ale i to by bylo pro mě hardcore, do pražskej klubů by se mi dopravovalo fakt hodně blbě :) A luhačkách jede max techno a systémy, na to sem už stará.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam