• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: o tom, že města na zelené louce dnes už nevznikají, vykládej v indických nebo latinskoamerických slumech...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    JAZZZ: Problém je, že doba, kdy vznikali města je dávno pryč. Dneska ti nikdo město na zelené louce nepostaví. Městský prostor je determinován minulostí a myšlením "českých" lidí. Fractal cities nezní špatně, já jsem zastáncem spíše jednotlivých zón, které jsou funkčně i esteticky propojeny. A také jsem zastáncem staveb a plánů, které mají předobraz v přírodě - tady včelí úl :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: tady mi prijde zajimavy paradox, ze zivot v paru nebo ve vicemene uzavrene komunite (kamaradu, kolegu, spoluzaku) uvnitr velkeho a odcizeneho mesta muze byt akceptovatelnejsi, nez zivot v prirozene vyrostle komunite vesnickeho typu. evidentne tam neco nefungovalo coz muzou mit na svedomi valky, komunismus, nebo nabozenstvi a spolecenska rigidnost. tady evropska civilizace postrada cirkvi vymycenou "kmenovou technologii", ktera na blizkem vychode nebo v jizni americe nekde preziva (nejvetsim nepritelem vladcu posedlych moci je fakt, ze samoorganizujici se inteligentni dav je k nicemu nepotrebuje). treba s lidmi z byvaleho skautskeho oddilu jsme i po 20 letech kamaradi a vzajemne se podporujeme. kdyby to byl dobre vedeny vedomy proces vazany ke konkretnimu udrzitelne fungujicimu mistu, tak by ty koldomy fungovaly ;) soudruzi proste pozapomeli na spolecensky aspekt a krehkost takoveho souziti, ktere potrebuje odhodlani a peci a neda se naplanovat od stolu.

    klic k reseni vidim v granularite tech mest. tenhle odkaz se zabyva spis dopravou, ale ten clovek to vidi dost podobne jen s tim rozdilem, ze ja bych do huste pocmaranych ploch dal parky a farmy.
    Fractal Cities
    http://chrisbence.com/geometrics/fractal_city/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: všechno hezky řečeno, ale já pozoruju celoživotní "zahrádkářskou" kariéru rodičů.. no a ne, že by to bylo všechno špatně nebo že by neměli i jiné koníčky, ale prostě dobře je na tom vidět, jaké obrovské úsilí by soběstačnost vyžadovala.

    např. když už bych tomu věnoval takové úsilí, tak bych chtěl přeci jen vypěstovat objem, který by pak mělo smysl dovážet do města (např. na nákladním kole) a zásobovat např. čerstvou sezóní zeleninou nějaké smluvní odběratele, apod... ale i pak bych to bral spíš jako doplňkovou aktivitu, protože města se tímhle prostě neuživí.

    každopádně... nic jiného, než "něco alternativního" asi už dělat nedokážu, ale navzdory všemu to bude nějaký způsobem spojené s městem, větším nebo menším... jasně, chtěl bych si zkusit třeba půl roku někde na samotě, správce horské chaty, nebo tak... ale co se malé komunity týče, tak mi prostě rizika přijdou velká... včetně ponorkové nemoci a tak.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    zajimavy klub diky za upozorneni XCHOSi :) btw. dneska jsem koukal na x-meny a padla tam zminka o tobe jiste znamem autorovi domu http://en.wikipedia.org/wiki/Buckminster_Fuller
    zemrel 14 dnu pred mym narozenim, tak jestli funguje reinkarnace, troufal bych si doufat ze mame neco spolecneho :)

    me vzdycky pomaha divat se na veci v ruznych meritcich. spravne jste nakousli, ze lidi zene do mest risk management .. podobne pohnutky zenou bunky do kolonii a organismu.
    na kazde dalsi urovni komplexity vznikaji tzv. emergentni vlastnosti na kterych se system stane zavislym a pro nove vznikle meta-entity se podobny evolucni pribeh opakuje. hierarchicka schemata nemusi byt spatna pokud jsou soucasti nejake scale-free network, ktera reprezentuje ten ekosystem (flora, fauna, ekonomicky system). s velkou davkou nadsazky by se to dalo shrnout tak, ze hlavniho predatora jednou sezerou cervi a hlavni vladce odvolaji obcane. udrzitelny stav nemuze byt staticky, ale musi periodicky pulzovat se svym prostredim (tady muze prechod na obnovitelne zdroje sehrat mimodek velkou roli v znovusladeni biorytmu civilizace s rytmem planety). tak to jsem nakousnul na uplne obecne urovni otazku struktury a casove dynamiky toho mestskeho organismu, ktery bychom tu mohli znovunavrhnout. muzeme ho zkusit po evropsku narysovat a spocitat, ale nejefektivnejsi by bylo opravit tu chybu na pocatku, ktera se ukryva v hlavach lidi a nechat ta mesta organicky vyrust. ten moment kdy lide - bunky metaorganismu zacali akceptovat jednani odpovidajici chovani rakovinnych bunek. valky, deforestace nebo dluhova krize jsou jenom symptomy toho problemu a zahlazovat ho pomoci ohybani reality muze jen oddalit moment, kdy vyvre na povrch.

    v zahlavi jsou nakousnute dalsi zajimave aspekty sustainability problemu. ja bych si moc pral, aby mesta budoucnosti fungovala, ale pragmaticky si buduju mistecko na vesnici u sadu a dobre komunity lidi. taky forma risk managementu a kupodivu cloveka zene spis z mesta. vsak to v narode zahradkaru pasivne vzdorujicich s rycem v ruce vyhnivajicimu statu neni nic noveho :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak zrovna dneska jsem se víceméně náhodou na Dni Architektury ocitl v DOX na přenášce Martina Rajniše (mj. projekt obchodní dům Máj, apod.) a zaujalo/pobavilo mi, že na stará kolena dospěl k téměř tomu samému, o čem je tenhle klub -tzn. prohlašuje, že v důsledku Internetu se všichni staneme "nomády" a dnes navrhuje hlavně různé domy a rozhledny ze dřeva...
    HUTARCHITEKTURY
    http://www.hutarchitektury.cz/
    Martin Rajniš – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Rajni%C5%A1

    BTW strašně rád bych někde v Praze viděl od něj např. celodřevěný mrakodrap :-)
    (jinak BTW politicky se s ním zas tolik neidentifikuju, teda kromě toho, že nadává na developery - ale to v Praze asi každý - ale je to v pohodě člověk, přišlo mi)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: ono nejde ani tak o soběstačnost města, jako spíš o jistotu toho, že když dojde k nějakému neštěstí, tak budou okamžitě k dispozici potraviny, voda, úkryty apod. Se podívej na USA, jak lidi začnou po nějakém neštěstí rabovat. Já tyhle základní věci beru jako nutný základ pro veškeré utopistické vize.
    V současné době mám obavy hlavně o výpadky dodávek plynu, blackouty a povodně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: s tou (relativní) zranitelností měst samozřejmě souhlasím. přesto většina lidí uvažuje z hlediska sázky na udržitelnost zásobování a fungování měst... resp. stěhují do domů na předměstí (která jsou na tom z hlediska absence soběstačnosti a současně i úspor z rozsahu vlastně nejůře) a využívaj z infrastruktury měst jen to, co se jim hodí (většinou hlavně pracovní příležitosti)

    pokud někdo dává přednost venkovu před městem, tak musí přemýšlet, jak daleko by se vlastně soběstačnost venkova musela vrátit v čase, aby to ještě byla soběstačnost. zemědělství je hrozně industrializované. něco z toho je opravitelné, ale je tu závislost na pohonných hmotách, dotace do bionafty byly jasně cílené na udržení aspoň potravinové soběstačnosti v případě peak oil událostí (i když většina evropanů by asi radši potraviny dovezla, než aby opustili životní styl dojíždění autem...)

    mě přijde, že kromě pastevectví, např. stáda ovcí nemají skoro energetický vstup, kromě elektrických ohradníků, které utáhne i solární energie, by se zemědělci měli víc zaměřit na sezónní solární energii. na polích je přece hrozně moc místa, a nevěřím, že by nešlo po strništích roztáhnout nějaké FV panely, ze kterých by se kombajny a traktory dobily: v zimě se po polích stejně nejezdí a většina polních prací se odehrává v době, kdy sluneční energie zak nějak z definice k dispozici je. ale to je tady offtopic: tady řeším právě ta města (a jestli někdy budou města potravinově soběstačná, tak spíš skrze příměstské zahrady, vertikální skleníky apod. - i když já myslím, že soběstačná nebudou a městský a venkovský životní styl splyne v nějaký nerozlišitelný mix)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOC256:
    Mandát musí mít osvícení zastupitelé. Tedy občané města, kteří budou vzděláváni v rizicích, které tento svět může přinést. U nás máme protiatomový kryt, který slouží zároveň jako kino. Ovšem nevychytávka je, že se nachází v záplavové zóně Moravy při q100.
    v době krize má starosta města absolutní moc. Stane se z něj vlastně diktátor, vrchní velitel, který rozhoduje o všem. V té době je možnéudělat zásadní věci. Ale to většinou bývá pozdě.

    Kam tím směřuju ? Čím více jsme závislí na městě (na technologiiích, které přináší) tímé méně jsme odolní při výpadku toho soukolí.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KEIKIN:
    KEIKIN:
    a kde vezmes mandat to zrealizovat? Nikde. musel bys to delat bud tajne a nebo se vratit do doby studene valky kde byli vsichni nabreefovani jak je nebezpeci na kazdem rohu... :(

    Chapu te ale je to UTOPIE... :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOC256: A ještě bych začal budovat podzemní prostory, investoval bych do vývoje technologických linek na výrobu kyslíku a vody. A jakmile by se dostavěla tahle "záložní infrastruktura", tak bych teprve pak stavěl aquparky.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOC256: a to je právě ten problém. Málokdo umí předvídat do budoucna. Furt se jen řeší co je teď, reaguje se na aktuální potřeby, ale globální ohrožení nikdo nebere v potaz. Zatím je imho čas na budování, ale přijde doba, kdy tohle bude potřeba.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KEIKIN:
    me se denodenne zadna sobestacnost nedotyka... ano mohu o ni utopisticky snit ale pro denni plouziti to nyni neni... :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOC256: ale jo něco se řeší, hlavně tam, kde je trošku osvícenější vedení, které buduje město v delším horizontu na více než 4 roky funkce. Hajzlíky, které splachují pitnou vodou v Africe nenajdeš :-)

    V záhlaví jsou otázky:
    Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce?

    A pro mně konkrétně by byla jedním z hlavních důvodů proč neodejít právě ta soběstatčnost.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KEIKIN:
    nevim nakolik do toho vidis ale nektere veci se resi... nejake evakuacni plany, atd... kamos dokonce resil pro kazdou vesnici nejaky pristupovy bod pro vrtulniky, atd... je to myslim sirsi nez vidis... nebo z ceho jsi jen tak vycucal ty suroviny a doby pro ktere by se mely drzet? mesic na vodu? - hmm a vis kolik to je treba pro prahu/ostravu? jak chces zajistit ze s ni nebude nikdo splachovat? - leda to distribuovat v cisternach na pridel... neni to tak jednoduche jak se zda... :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOC256: Dá se říci, ano město by mělo mít zásoby základních potravin, které by se ale točili. To znamená dejme tomu za 1 000 000 milon nakoupit a za 900 000 za rok prodat. Mezi základní věci patří dětská výživa potraviny, které mají dlouhou dobu trvanlivosti. Zásobník plynu ne, vody ano, prostě by ta voda co teče dnes tekla přes velké cisterny (taky tak na měsíc, ale jen na pití v případě nouze) Ropná zásoba ano, ale v menší míře na dieselagregáty, sanitky, policajty, hasiče. Tak zhruba na tři měsíce.
    Mír je velmi relativní. Ale spíš bych čekal dříve kalamity, katastrofy a jiné výkyvy.

    A také bych řešil bezpečnost, aktivní zálohy místních, kteří by v případě krize mohli být rychle vyzbrojeni a chránit majetky a zdraví lidí. Hladový dav je nebezpečný.
    Dále města většinou nemají velíny, centra mimo intravilán, odkud by se řídili veškeré práce a koordinace.

    Jako kamchceš cpát ty prachy z veřejných peněz ? Do oprav budov v záplavových zónách ?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KEIKIN:
    zálohy... v jakém slova smyslu? Každé město má mít potravinové banky? Každé město má mít svůj zásobník plynu/vody/PHM/...

    To všechno stojí peníze a z mírového hlediska to nepotřebuješ. nepočítá se že by ta situace byla tak neutěšená, že bys čekal nějakou globální katastrofu či válku... a i v tomto případě... jaká má být kapacita těchto zásobníků? Na týden/měsíc/rok běžného provozu? - co v době katastrofy je běžný provoz?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOC256: jenže zálohy sou třeba, ať je klidně budují nezaměstnaní, vězni apod.
    Naše armáda bohužel ztrácí prapůvodní význam, ale to je téma pro jinou diskusi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KEIKIN:
    vsechny tyto zalohy jsou strasne drahe... a nikomu se nechce jen tak premyslet o tom ze bude investovat do zalohy... stejne jako dnesni nase armada neuvazuje ze by se mela sama branit... 12 stihacek, 3 tanky, ... :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam