• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: Tak třeba: Máš ve městě jednu firmu, která svoje zisky investuje do nemovitosti. V určitém okamžiku je to pro ně výhodnější než to uložit do banky. Nemovitosti prodávají, pronajímají a současně je i využívají pro potřeby firmy. Je to tedy něco jako uložený milion v bance. A ta firma zas nevyhodí prachy jen tak, prověří si tu lokalitu a možnosti dalšího rozvoje. U nás ve městě je firma co kupuje některé nově postavené byty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: tu spekulativní investici do neobydlených bytů moc nechápu. Třeba to co se děje v některých čtvrtích v Londýně si neumím vysvětlit. Ta investice se může vyplatit jen pokud ostatní hrají stejnou hru jako ty, ale vydělá na ní jen zlomek lidí. Hromadně to hodnotit je krajně nevýhodné, nehledě na chátrání neobydlených domů. Cena lokality vrůstá s "nenabídkou" jen v omezené míře na úkor ostatních.
    Ta hodnota té ceny je pouze imaginární. Kdyby chtěli všichni v té lokalitě (i v delším časovém horizontu) ty nemovitosti prodat, dostanou se v průměru pod cenu, za kterou by to prodali bez těchto spekulací. Už jen kvůli tomu, že v takovém místě budou postupně odcházet služby.
    Pokud má někdo nějaké vysvětlení co mi uniká, budu mu vděčný.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: asi byly moc malé :-) zase Číňani mají tendence investovat do bytů a držet je spekulativně, no.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: takovejch už Čína má, ale nevím o žádném, kde by se ty lidi nakonec přestěhovali. Většinou je najdeš spíše pod heslem ghost town :-D
    Některé z nich už dokonce demoliční čety likvidují a berou zpátky použitou ocel.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Čína plánuje na „zelené louce" megapoli o velikosti tří New Yorků - Seznam Zprávy
    https://www.seznam.cz/...elikosti-tri-new-yorku-29697?seq-no=4&dop-ab-variant=&source=article-detail
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kolik městského prostoru jsme vyklidili autům:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    [ JVMLOK @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ]
    Chinese company 3D prints 10 houses in a day with construction waste
    http://www.dezeen.com/2014/04/24/chinese-company-3d-prints-buildings-construction-waste/
    Chinese company 3D prints 10 buildings in a day using construction waste
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: no, co k tomu dodat :-) zrovna dnešní leteckou dopravu pokládám za dost dystopickou.. kdysi se očekávalo, že létání umožní právě větší decentralizaci, ale vlastně opak je pravdou... úspory z rozsahu se projevují na všech levelech, u všech typů dopravy.. :-/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Čína staví největší letiště na světě, podívejte se - iDNES.cz
    http://cestovani.idnes.cz/...cine-v-roce-2019-f6c-/kolem-sveta.aspx?c=A161010_171816_kolem-sveta_hig

    Letiště jako samostatné město, taková dopravní utopie :-) Takové město bez obyvatel, průchoďák, kudy lidé cestují nebo kam chodí do práce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: zní to zajímavě, ale už jen věta Na těchto farmách pracuje 50 vesničanů a 300 jejich sousedů a vyprodukují 2 % rýže a obilovin, které město spotřebuje naznačuje, že nějaká ta ekonomika (směna) či politika (dotace, dary..) ve hře asi přeci jen bude...

    Něco jsem o tom zaslechl, nebyl jsem tam, počítám, že místní to prostě tolerují jako jeden z mnoha Ášrámů (Indie je v zásadě nábožensky tolerantní, a tedy i absenci náboženství, pokud se neprojevuje konvertováním okolních obyvatel, prostě nejspíš pokládají za formu náboženství... ta tolerance je tam velmi specifická ... co je sere, je konverze, protože nižší hinduistické kasty pochopitelně mají sklony vzít roha skoro ke komukoliv :-))
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Úžasné město bez politiků, náboženství a peněz - Energie života
    http://www.energiezivota.com/energie-zivota/764-uzasne-mesto-bez-politiku-nabozenstvi-a-penez
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Taky názor: V dějinách civilizací se města často ukázala být faktorem jejich zániku. Život v nich je pohodlnější a otupuje obranyschopnost. Nejsou soběstačná: potravinově, surovinově ani z hlediska energetických zdrojů. Domnělá větší svoboda života v nich je poutána neviditelnou závislostí na okolním světě. Města ho vysávají a je zpravidla otázkou času, kdy se s postupující klimatickou změnou stanou luxusními centry uprostřed pouští.
    Matěj Stropnický: Nuda taková, až probudí aneb Principy neturistického rozvoje Prahy
    http://www.euro.cz/...icky-nuda-takova-az-probudi-aneb-principy-neturistickeho-rozvoje-prahy-1304426

    Jako s neudržitelností rostoucí individuální dopravdy souhlasím, ale ... ehm.. stát se radním, abych městský život v podstatě kritizoval? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    hehe :-) na to, že to má být libertariánský projekt, mi tam nějak chybí neregulovaná automobilová doprava :-))
    [ LKA @ Věci Veřejné - jste takovej větší frajer s koulema a přitom nevypadáte jako hipster, ]
    Liberland may be the world's first sovereign nation powered by algae | Inhabitat - Green Design, Innovation, Architecture, Green Building
    http://inhabitat.com/liberland-may-be-the-worlds-first-sovereign-nation-powered-by-algae/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: jako ale to je právě to: já fyzicky ty lidi ve městě ani tolik nepotkávám. debatuju s nima u netu, ten bych měl i na venkově. co mi tady vlastně drží? (no, mě konkrétně: dobrá možnost prodat net někomu, kdo ho zatím ještě nemá tak kvalitní.. ale i tohle dřív nebo později skončí, asi...)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KEIKIN: Možná je to tím, že je potřeba si uvědomit proč ty města vlastně začali vznikat (když pominu obranné účely, které dávno jsou pasé), tam města sdružovali "profese" lidí, které byli potřeba minoritně a na vesnici by se ti lidé neuživili. Jenže dnes už díky nepoměrně lepší dopravní situaci toto také neplatí. V zemědělství které patří vesnicím dřív pracovalo 70% lidí, ale dneska už to nejsou ani 2%.
    Takže toto srovnání je dosti liché.

    Pravdou je, že schopní jedinci se mají mnohem větší možnost dostat do města, než ta intelektuálně slabší část lidí, ale opačně je to stejné. Jen s tím rozdílem že ve městě je to město spolkne.

    Jediné co městské inteligenci nahrává, je fakt, že jsem jezdí lidé studovat a dost často zde zůstanou. To se ale týká opravdu velkých univerzitních měst. A vzhledem k přístupu našeho státu ke vzdělání které jde ke dnu už to snad brzy ani nebude výhoda.

    Nechtěl jsem vytvářet flame, ale píšu to právě z toho důvodu, že je potřeba si uvědomit, co dnes pro nás ty města znamenají (opomíjím skupiny obyvatel kteří by prostě jinde žít nechtěli a naopak-to jsou obojí extrémy). Nejde o soběstačné žití kde je vše ideální, ale jde o to že se zde sdružují minoritní skupiny obyvatel a profesí. Jiný přínos jako takový města nemají.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN:
    CUKI: popravdě, nezaložil jsem tenhle klub proto, aby se spolu (malo)město, velkoměsto a úplný venkov hádali o inteligenci :-) (projevem inteligence je dokázat vyhnout se online trollingu, podle mě :-)

    pokud kritizuju společnost na maloměstě (což v mém pojetí zahrnuje klidně i okresní města v ČR), tak kritizuju ten společenský mechanismus a organismus - neviním rozhodně jednotlivce, že se do toho narodili nebo jsou nuceni z jiného důvodu se toho účastnit. ale stačí se podívat třeba na výsledky voleb (preference Babiše, apod.) nebo na spoustu jiných drobných náznaků...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: jj. Brasilia je tu rozhodně ontopic :-) přihodím si - Chandrigar, Indie, Le Corbusier:

    (projížděl jsem tamtudy vlakem, ale blbec jsem v tý době nevěděl, že to stojí za vidění...)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Ale poďme k topicu:

    Brasilia - 1/3 Monument der Moderne wird 50 (Architekt Oscar Niemeyer)
    https://www.youtube.com/watch?v=v-9Aa51tTNI
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: ale já to samozřejmě generalizuji. Většinou ti lidé, co pochází z okolí toho okresního města a vystudovali vš, tak mají práci spíše v tom městě než na vesnici. To platí pořád, samozřejmě z vyjímkou vesnic v okolí velkých měst, tam už to beru jako předměstí...
    CUKI
    CUKI --- ---
    "kde se zabydlí ti nejchytřejší z těch vesnic kolem" To si děláš doufám srandu. Jak můžeš třídit inteligenci lidí dle toho jestli bydlí na vesnici nebo v okresnim městě? Takové věci už dávno neplatí. To by pak ti lidé kolem Boleslavi měli být rádi, že vůbec žijou, protože jejich inteligence by hraničila s tím aby jejich vůbec mohli pohybovat svým tělem...

    Zrovna v těchto průmyslových městech žije několik generací lidí, kde je jasný vliv budoucích pracovních pozic, který dlouhodobě potírá intelekt, protože v 95% případů se jedná o pracovní pozice kde není třeba myslet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam