• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    CUKI
    CUKI --- ---
    "kde se zabydlí ti nejchytřejší z těch vesnic kolem" To si děláš doufám srandu. Jak můžeš třídit inteligenci lidí dle toho jestli bydlí na vesnici nebo v okresnim městě? Takové věci už dávno neplatí. To by pak ti lidé kolem Boleslavi měli být rádi, že vůbec žijou, protože jejich inteligence by hraničila s tím aby jejich vůbec mohli pohybovat svým tělem...

    Zrovna v těchto průmyslových městech žije několik generací lidí, kde je jasný vliv budoucích pracovních pozic, který dlouhodobě potírá intelekt, protože v 95% případů se jedná o pracovní pozice kde není třeba myslet.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CUKI: no jedno to není. Město s 20k tisíci je většinou u nás jakýmsi okresním městem, tedy místem, kde se zabydlí ti nejchytřejší z těch vesnic kolem. Tedy obyvatelstvo v těchto maloměstech není městského typu. Je pravda, že čistokrevnej pražák už bude časem taky ohrožený druh, ale přeci jen ten rozdíl v hlavách a myšlení lidí tam je...A neberme Boleslav, tu bych řadil k PRaze jako předměstí :-)))
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: to je takový věčný flejm, co je lepší jestli vesnice nebo město. Ideální je imho kombinace, protože život na vesnici znamená dojíždění, dojíždění a ještě jednou dojíždění. KDyž si to tak vemeš, tak si ten vesnický život vychutnáš jen o víkendu. Takže být ve městě s dětmi nemusí znamenat nutně odstřižení od chrámu přírody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    já myslím že pokud město zajištuje většinu "potřeb" obyvatel tak je to velkoměsto. Je jedno jestli má 20k nebo 60M lidí. Prostě je to samostatná jednotka, která !omezuje" část svých obyvatel v pohybu a tak žijí vesměs jenom uvnitř a to je problém.
    Jinak většina Pražáků má kolem mnohem víc přírody než člověk z Boleslavi, tam široko daleko není nic než zasr. rovina beton a pole. Až dál na SV a SZ začínají lesy a něco zajímavýho.
    Navíc v Boleslavi většina lidí žije jen z města a montuje ty plechový nesmysly.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    jo a deti tehle megamestkych ekolidicek si mysli,ze vajicka vyrabi v supermarketu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: i Praha je vesnice, proti městům jako Berlín, Paříž... to klidně přiznám bez mučení.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: ja zapomel ze jsi arogantni prazak :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: no ano.. maloměsto :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: "Boleslav je už příklad maloměsta", podle tebe je skutečně okresní město s 45000 obyvateli, jedno z páteřních měst čeké ekonomiky "maloměsto"? Jinak je to asi polovina aby bylo město velkoměstem.
    "to eko-myšlení se týká velkoměst, kam vede několik čtyř až šesti proudých dálnic s pravidelnými kolonami aut, apod." opět, jak můžeš takhle paušalizovat?
    "jinak ale nemůžeš popřít, že čerstvě přistěhovalý vesničan ve velkoměstě uvažuje jinak, než třeba obyvatel města v 3. generaci" V čem se to podle tebe má projevovat?

    KEIKIN: vzhledem k tomu, že se probírá i život na vesnicích atd. tak mi to přijde ohromné zploštění, brát na vědomí jen města nad milion. Naopak i na menších městech může docházet k zajímavým věcem.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: Tady se opravdu bavíme o městech kategorie Praha výše. Toto zúžení předmětu diskuse proběhlo již na začátku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: no ano, Boleslav je už příklad maloměsta, kde je příroda hned za humny a lidi jsou hrdí na svůj kousíček (uklizené :-) civilizace uprostřed.... to eko-myšlení se týká velkoměst, kam vede několik čtyř až šesti proudých dálnic s pravidelnými kolonami aut, apod.

    nevím, co je na tom demagogického.. jsem z demagogie obviňován, ale není to prostě fér. lidi jsou občas idioti, jako v tom případě, co říkáš s náměstím. jinak ale nemůžeš popřít, že čerstvě přistěhovalý vesničan ve velkoměstě uvažuje jinak, než třeba obyvatel města v 3. generaci, jehož prarodiče ještě topili v kamnech uhlím, apod. (a maloměsta jsou kategorie sama o sobě, popravdě... popravdě jedním z důvodů existence tohoto klubu je určitá skepse k maloměstské mentalitě a k věcem, co v takovém prostředí bublají pod povrchem... je příznačné, že lidi asi sní spíš o životě na samotě, možná v malé komunitě nebo naopak o tom ztratit se v anonymitě velkoměsta... všechny prostředí mají svoje vlastní patologie...)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: :-) vidis a mel za to ze demagogicka temata do debaty jsou spis tvuj obor. Vtipne ty tvoje jednostrane soudy,treba o te plevelneho vnimani stromu. A o te ochranarske peci ve mestech. Mas tam jeste nejakej jinej vtip? Predstav si,ze v Boleslavy kdyz se delalo nove namesti tak lide si prosadili,ze tam nebude jediny strom. Proc? Protoze z toho pada bordel jmenem listi.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: řešení je už dávno vymyšleno. Přesazování již vzrostlých stromů:
    Přesazování stromů | Historie
    http://www.treespade.eu/Historie.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN:
    LINKOS: na sídliště se často stěhovali přistěhovali z venkova, kteří prostě mají k přírodě úplně jiný vztah, než lidi ve městech.

    na skutečném venkově (vlastně už kousek za Prahou) jsou stromy vnímané tak trochu plevel... pár let nesekáš pravidelně louku, a už tam máš náletové dřeviny a za chvíli les. tzn. příroda je tam invazivní síla, která se umí prosadit, lidské artefakty chátrají (trouchniví, rezaví, zdi se rozpadají mrazem), zarůstají, je tam třeba neustálé vynakládání úsilí, aby se "civilizace" udržela a zadržela postup přírody.

    ve městech je tohle vcelku naopak a plocha zabraná civilizací je ve vztahu k ostrůvkům přírody v dost obráceném poměru. samozřejmě si tu vážíme každého stromu, protože než doroste nový, tak v létě bude citelně chybět každý kousek stínu, apod.

    samozřejmě ve městě je problém i to sdílení prostoru, to, že každý má jiný názor. uspořádání se soukromými domy a soukromými pozemky/zahradami, kde majitel je absolutní vládce, ve městech moc nefunguje - je docela možné, že v hlubokém socialismu vysadili strom na městském pozemku a teď se diví, že jim do toho město kecá... jinak ale na úroveň osvětlení v bytě jsou určité normy a samozřejmě pokud je to fakt tak kritické, tak by nějakou "bumážku" asi sehnali i dnes, a dokázali, že město porušuje nějaké své povinnosti v péči o tu zeleň.. je to nejspíš bouře ve sklenici vody, prostě někdo vytáhl marginální příklad protože chce demagogické téma do debaty...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: A to by ses divil. Lidi dělají furt stejné chyby. Chtějí, aby strom rychle vyrostl , ale pak očekávají, že ho setnou.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: tak asi pred 40 ci kolika lety to sazeli o tom nepremysleli. To ale preci neni duvod aby museli lidi zivorit v seru. To s tim psem je trochu jinak,spise by to byl agresivni pes co skodi lidem,nez stary presluhujici. O mnoho starych stromu se lide staraji. Nikomu nevadi stari stromu,ale to ze jsou na nevhodnem miste a mam takovy dojem,ze tam znovu uz takove nevysadi.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LINKOS: No já na to mám trochu jiný názor. KDyž si koupíš psa a už ho pak ve stáří nechceš, protože smrdí a je celkově na nic, taky ho neodstřelíš. PRostě lidi si za to mohou sami. Bohužel ke stromům se přistupuje, jakoby to ani nebyly živé organismy.
    Minimálně je to jeden z důvodů, jak plánovat nové výsadby. Je potřeba nad tím i trochu přemýšůlet a nejen práskat smrky k panelákům.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: nedavno ukazovali v bedne jak lidem u domu prerostli stromy,ktere sami pred lety sazeli,lide si stezovali,ze maji v dome tmu,ale myslim mistni odbor zivotniho prostredi jim je nechtel dovolit kacet. Nekdy jsou na uradech idioti
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    :-)
    The Future Of Roads Could Mean Cars Not Having To Stop At Intersections
    http://futurism.com/videos/future-roads-mean-cars-not-stop-intersections/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEIKIN: jo,to je přesně to co si většina obyvatel města může dovolit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam