LINKOS: apropos: ona decentralizace a z ni plynouci vypadky (ac mam dojem, ze jejich pricina zde je uplne jina, ale to je na delsi diskusi nekde jinde) je uplne jine tema, nez co jsem se snazil naznacit. vy tu probirate temata, jako napr. automatizacve rizeni dopravy. ted to vem z pohledu, ze vybudujes takovy system, prejdes na nej, a ten system ti nasledne zkolabuje. z libovolne priciny. at uz vypadek proudu, nebo zasahem IT 'odbornika'... jde mi o jedinou vec: zda tato reseni maji moznost 'undo', tedy navraceni se k poslednimu funkcnimu stavu. mam dojem, ze tohle docela lide opomijeji, at uz se jedna o sw vyvojare (ve vztahu k uzivateli, samo ze pro sve ucely ma kazdy svuj revizni system), nebo o mobilni telefony (jak dlouho probihalo testovani zdravotni nezavadnosti mobilu? nijak, ze? a zkus dnes rict, ze je jejich elektromagneticke pole zdravotne zavadne - myslis, ze je nekdo vypne?) a mimochodem, jsem zvedav, az jednou zemre vyvojar nejakeho toho 'smart' reseni dopravy, jak dlouho bude tento system jeste funkcni? pobezi 'samospadem', nebo se v nem nekdo dalsi vyzna? tyhle otazky jsou mozna predcasne, ale je dobre je mit pri navrzich na pameti. a mam leckdy dojem, ze nektere projekty dotovane verejnym rozpoctem jsou sice hrozne 'smart', ale vubec neresi jine stavy, nez funkcni v idealni podobe. mysli si, ze se nejedna o podnetny prispevek, ale Memento Mori...