XCHAOS: ehm, mistrovske dilo manipulace? Kdo se citi byt manipulovan, ma muj soucit, ale ono je to presne ono jadro pudla, proc to maji cyklisti tak tezky a proc je nikdo nema rad.
Fakt cislo jedna je, ze e-biky jsou uz dnes deleny do dvou kategorii - ty silnejsi maji spz, ty slabsi nikoli.
Fakt cislo dva je, ze ty silnejsi nesmi jezdit po chodniku, nicmene po nem presto jezdi.
Fakt cislo tri je, ze smrtaky byly uz i s tema slabejma, a hlavne i s normalnima kolama. A potom takovy ty pripady kdy porazej babicku, ktera si zlomi kycelni krcek coz v tomhle veku casto bejva rozsudek smrti. To ze cast z nich pote proste ujede jim na popularite moc nepridava.
Fakt cislo ctyri je, ze vsichni cyklisti - at uz ti na normalnich kolech nebo na tech elektrickych - jsou pro vsechny ostatni nevypocitatelnou hrozbou protoze maji tendenci proste neridit se dopravnima predpisama. To se vztahuje na nejakou procentualni cast z nich, ale pokazdy kdyz policie jednou za cas udela nekde kontrolu i treba jenom jestli zastavej na cervenou, tak na konci dne je nekolik set pokut. Proc to tak je nevim, ale kdyz v aute do takovyho individue najedu, nebo kdyz to ono individuum do myho auta napali, tak jsem nakonec vinnej ja (jsem v silnejsi pozici a mel jsem davat pozor). Jsou to milacci.
Legrace je, kdyz vyrazej z mesta a prijedou tam kde bydlim. Ja bydlim v takovy malebny krajine u jezera, takze vsichni ti kdo nekam jedou pro radost na vylet driv nebo pozdeji jedou kolem myho baraku. Jezdej mi tu oldtimery, motorky, hejna mladiku na mopedech a cyklisti, samozrejme. Silnicka ktera mi tu vede kolem domu je strma, uzka, diky mnoha serpentinam a vegetaci neprehledna. Vsichni to chapou a jedou podle toho - krome cyklistu. Je to fenomen, vzdycky o vikendu kdyz jedu domu se vylozene plizim skarpou krokem, a stejne se pokazdy v zatacce vyriti hejno cyklistu (A specialni pripad jsou cyklistky, ty nekoukaj dopredu protoze jedou tri vedle sebe a klabosej) ktery se z kopce ritej prostredkem a moje zjeveni vnimaj jako neco naprosto necekanyho a nepripustnyho. Uz se mi stalo ze na me pokrikovali a hrozili pesti, ponevadz mi na posledni chvili museli uhybat na svoji pulku silnice. Fascinujici, neni liz pravda?
Existujou i smrtaky cyklistu, samozrejme, a i tech pribejva. Tady je nutny rict ze jde hlavne o tri druhy nehod. Prvni je ta kde jsou pricinou oni sami - vjedou nekam na cervenou, nedaj prednost atd. Kdyz jedu na motorce tak mam helmu a ochranny hadry, a presto vim ze jsem lovna zver a ze kdyz mi tohle udela nekdo v aute tak jsou to moje kosti o ktery tu jde. Tenhle elementarni pohled na vec cyklisti postradaj, coz je zajimavy.
Druha pricina je fakt, ze i kdyz na kazdym nakladaku jsou neprehlednutelny nalepky ve formatu A3 na kterych stoji informace o mrtvejch uhlech, kde ridic nema sanci nekoho videt, presto se neustale dejou smrtelny nehody zpusobeny prave tim. Klasika: nakladak zastavi na cervenou, ma blinkr doprava. Vedle nej se do tech zbejvajicich 80cm vmackne cyklista a po zeleny vyjede rovne. Naposledy asi pred mesicem v Baselu, dvacetileta holka.
Treti pricina jsou smrtaky hlavne duchodcu na elektrokolech, ktery neumej vcas zastavit a nekam to napalej, nebo vyjedou ze zatacky, nebo je prehlidne ridic auta kterej neodhadne jak rychle se blizej.
Co se prakticky vubec nedeje jsou nehody kdy auto na uzky silnici pri predjizdeni cyklistu nekam vytlaci - proste se to nedeje. Naopak se deje ze za cyklistou smajdajicim 15kmh do kopce je kilometrova kolona, ponevadz tesne za nim jede autobus kterej ho kvuli uzky silnici nemuze predjet. Srovnatelna situace s nejakym traktorem vypada tak, ze traktor kazdejch par set metru nekam vyjede na krajnici a kolonu pusti, cyklista ale neco takovyho samozrejme neudela, to je pod jeho uroven :)
Me se tahle problematika v podstate netyka, do mesta jedu tak jednou dvakrat za rok, coz vnimam jako veliky zivotni privilegium. Ze to jednoho dne nejakej upocenej slapalek napali v zatacce do myho auta beru jako neco u ceho pouze nevim kdy se to stane, jsem pojistenej, mam kameru a ve volvu se nemam ceho bat. Ale se zajmem sleduju jak se tahle situace vyviji, a pozoruju ze hlasy ktery chteji aby vsechny dvoustopy vozidla bez rozdilu tu znacku mely jsou stale vic slyset. Uvidime :)