• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: tak zase v lineárním městě ušetříš za MHD, stačí ti jedna linka :-) sice nefungujou, ale reálně, spousta čtvrtí nebo i celých měst bývá roztažených podél jedné hlavní třídy. Příměstské osídlení se často slévá do lineární souvislé řady vesnic např. podél příměstské trati (podél dálnice je hlukový koridor a sjezdy nebývají na každém kilometru, takže ty tenhle efekt nevytvářej). Prostě tam, kde ta komunikace existuje, se ti často vyplatí rozmisťovat osídlení podél ní, protože nemusíš stavět nové cesty. Tam, kde cesta zatím neexistuje a je tam dost prostoru, je to naopak neefektivní a vyplatí se vzájemná blízkost (menší výstavba komunikací, menší ujetá vzdálenost)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    BLOWUP: za každého konceptu se dá něco vzít. V Rusku a na Ukrajině pár měst takto vzniklo.
    A taky se dá pár opatření zavést tam, kde defacto lineární město už existuje:

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KEIKIN: linearni mesta nefungujou, to se vi uz nekolik desetileti. Posledni ztroskotanej pokus tohohle druhu je Neom.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: já jsem založil založil klub Preppers. Města tak jak je známe nejsou udržitelná v případě zhroucení (např. blackout). Ta vize o udržitelnosti je pro mne o vytváření právě toho zázemí města. Jak jsi psal - ty chatky v okolí se dají vytápět z centrálního zdroje. Pojďme tvořit podzemní svazky sítí. Produktovody, potrubní pošta, optika, dešťová či pitná voda, teplo. Já bych se orientoval více pod zem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: Ano, ale v IT a Internetu přibývá remote profesí. Spousta lidí pracuje na home office... (Přesně proto jsem tenhle klub založil...)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: drží tě práce. Když si vpráci od rána do večera, potřebuješ jen někde přespat. A je jedno jestli jsi ve 4m2 nebo v 5 + kk.
    Takže proč dojíždět z horní dolní že, práce je základ a tobě stačí matrace a wifina ne ? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: mě přijdou humánější minidomy v přírodě, v podstatě chatové kolonie. Ale problémem je topení... a taky to, aby z toho nevznikly v podstatě sluny,

Podle mě důstojné bydlení je tak od 12m2. To může být i příjemné, protože to člověk nestihne zakrámovat a netráví čas úklidem. Pod 12m2 si to umím představit stěží, no na 6m2 by se dalo přežít. Ty 4m2 jsou extrém, to jsou "obytné koupelny" a ty "klece", tedy v podstatě herberky, zamykatelné palandy... to je moc, i když asi lepší, než ulice.

V některých hostelech jsem ale zažil palandy nabízející velkou míru soukromí - ne klece, ale spíš kóje - a kdyby to jinak nešlo, dovedl bych si to představit. Aspoň to lidi nutí vyjít ven do veřejného prostoru, před kterým se lidé ve velkých bytech dokáží schovat.

U takovéhohle typu bydlení je na místě ptát se, co lidi v těch městech drží. Já mám třeba v Praze v zimě obrovský problém s dýcháním. V podstatě chronický zánět průdušek....
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: i tak, tyhle rakvobyty se sdílenými koupelnami by možná v našich podmínkách dočasně řešily bytovou krrizi. Např. nájem 5k plus energie by si pak mohl dovolit skoro každý vydělávající
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: dnešní hongkong je nic... tohle bylo něco:
    Kaulungské opevněné město – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Kaulungsk%C3%A9_opevn%C4%9Bn%C3%A9_m%C4%9Bsto
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: známe, Neom. Je to trochu nesmysl, i když získat tím stín pro vnitřní osídlení je v hrubých rysech fyzikálně správný přístup. Je to spíš dystopie, když si člověk představí, jak se Saúdi chovají třeba k ženám, proti tomu ještě Dubaj je liberální multi-kulti. Semknutost toho města a nemožnost ho jednoduše opustit mi přijde klaustrofobická. Podle mě oni nemohou nalákat nikoho, aby v jejich typu společnosti někdo žil dobrovolně, tak vymýšlejí město jako past...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    PALEONTOLOG: je naivní si myslet, že by existovala něco jako obydlená arabská zeď (jedna čára v pustém terénu). Z obo strany by se časem přifařily karavany, chatičky - k čemuž stejně dojde (kočovníci nevymřeli)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KEIKIN: to by v arabii melo smysl jako pristupovka k megapolis, ale samonosny to neni kvuli vnitrni logistice. jinak s tim problem nemam
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    PALEONTOLOG: reálné to je, ne však v původním rozsahu.
    Jinak, četli jste na idnesu o nanobytech ? Doporučuji tu fotogalerii projet:
    iDNES.cz – s námi víte víc
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/hongkong-byty-nemovitosti-cena-nanobyty-krize.A210105_164915_eko-zahranicni_jla/foto/LUH889e10_profimedia_0223886821.jpg
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    predpkkladam, ze to planovany liniovy mesto v saudsky arabii znate :) tak to je nerealna utopie, treba :)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: já si myslím, že právě ta doprava dneska bude determinovat vznik nových utopií. Dle mého právě u těch fousů (dopravních tepen) z měst.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: jugoslávský brutalismus je pojem.. především ale postavili sérii válečných památníků uprostřed často zcela liduprázdných hor, to vypadá hodně jako sci-fi kulisy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: nejdelší panelák je někde na Rujáně... Hitlerovo rekreační středisko pro odboráře... 3 km
    Prora - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Prora

No, dnes tyhle superstruktury vnímáme spíš jako dystopii... kromě fanoušků brutalismu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: no tak on žánr postapo je inspirovaný právě touhle fantazií, řekl bych :-) celá evropský atarověk středověk bylo egyptské postapo, středověk zase římské postapo ... je to velmi konvenční civilizační žánr, stačí si vyrazit na urbex do tuzemský opuštěný průmyslových areálů :-)

jako tenhle klub je asi víc než o dopravě o tomhle... že lidi se cpali do měst a někoho napadlo "hmm, kam dát tolik lidí... tak jim postavíme obrovský panelák!"
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Tohle vypadá zajímavě:
    ZDROJ:
    MoMA vystavuje utopistickou betonovou architekturu tehdejší Jugoslávie – DesignMag.cz
    https://www.designmag.cz/udalosti/76252-moma-vystavuje-utopistickou-betonovou-architekturu-tehdejsi-jugoslavie.html#&;gid=1&pid=4

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KEIKIN: jde mi o ten pocit monstrozity, jinak je to nefunkcni urbanismus

XCHAOS: jednou na to budou v postapo svete dost cumet a vypravwt o tom legendy a myty
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    PALEONTOLOG: jestli myslíš tohle, tak to pro mne není utopie, ale zvěrstvo:

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KEIKIN: se prijed podivat do bohnic ke krakovu, tam je jeden z nejdelsich panelaku v cesku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam