• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEAPOCKETBOOK - čtečka e-knih a typy, triky, doporučení aneb občas jedem bez kabelů
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    FERRYH: Představ si - doporučili mi totéž, co jsi doporučil ty, tedy použít alternativní prohlížeč.

    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Nemůžu si pomoct, ale co jsem porovnával formáty, tak mobi toho umí podstatně méně než epub. V dostupných nástrojích je na tom epub také lépe(nepočítám služby, kdy své materiály svěřuji komusi na internetu).
    Čtečka která neumí epub tedy u mě nemá šanci.
    Ekosystému dávám přednost ve vlastní režii.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    FERRYH: Díky tobě i JYRKA: - ePub to zvládá opravdu daleko nejlépe. Ta čtečka se mi líbí, má 7.8 palce, je tenoučká a lehká, taky display je hezky jemnej. Můj problém tedy spíše leží v tom že jsem uvěřil slibům výrobce o podpoře formátů a taky tomu, že nebude třeba nic konvertovat. Tu lež ohledně podpory formátů nechápu - vždyť ji každý odhalí hned, jak čtečku začne používat. A důvěra vůči tomu řešení je rázem v sakrech. Asi bych ocenil lepší podporu formátů na úkor scrible, šachů nebo sudoku, kupoval jsem si to primárně kvůli čtení. Ale to asi každej :-)

    No - už jsem si objednal Kindle Oasis, je sice o facku menší a dvě facky dražší, ale jsem na Kindle zvyklej a celej ten ekosystém kolem něj, včetně obchodu .... funguje. Na PB končí pokus o otevření obchodu chybou 404 kdesi na palmknihách. A readrate na mne mluví rusky. Ale tohle je z mý strany opravdu poslední ublinknutí tím směrem :-) díky všem, kteří mi napsali.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Používat FBReader je dost zbytečný. Veškerý validace se dělají proti Adobe Readeru, stejně tak výroba knih je v Adobe software. FBReader má sice mraky funkcí pro geeky, ale na normální čtení bych doporučoval jet standardní čtečku Adobe.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    OXYMORON: me zkusenosti s PB (mam lux 2) jsou teda o mnoho lepsi nez u tebe... pravda - zasadne veskere ebooky nejdrive projedu Calibre a to i ty co jsou nativne prodavane jako epub a melo by to teda byt v PB naprosto ok. Nevyhovuje mi totiz, ze nakladatele/distributor u tech prodavanych ebooku strida velikosti pismen v hlavnim textu u kazde knihy a ja pak musim u kazde knihy zvetsovat ci zmensovat text - a Calibre to v mem nastaveni vzdy docela slusne unifikuje - tolik teda jako prvni tip pro Calibre, co by ti mohl pomoci - prekonvertovani v calibre do epubu a to i kdyz uz to je epub nativne...
    Dalsi vec ktera u nejakych podivnosti muze pomoci: zkus prepinat mezi otevrenim ebooku v PB pomoci adobe-readeru a FBreaderu ... nativne ten PB otevira tusim vse v tom adobe-readeru... FB by mohl nektere veci nacitat lepe... v PB se to dela tak, ze na ebooku v adresari podrzis prst az se ti objevi volba Otevrit pomoci: a tam si vyberes ten FBreader misto nativniho Adobe.
    Nekomu pak take vyhovuje CoolReader - umele dosazenej do PB ... me nevyhovoval jelikoz moc meni podobu/sazbu ebooky oproti originalu, tak jsem si na nej nikdy nezvykl... nekdo na nej neda dopustit...
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JYRKA: Slibům, vyjádřeným takto explicitně obvykle věřím :-) :PocketBook Inkpad 3 zvládá všechny běžně používané formáty e-knih včetně ePub, PDF a Mobi. Celkem Inkpad zvládá min. 13 ebook formátů, což je skvělé. E-knihu stačí do Inkpadu jen nahrát jako na běžný externí disk a číst. Nemusíte se pachtit s převody mezi formáty nebo instalovat do počítače speciální program.
    Každá druhořadá čtečka na androidu to zvládá nejen slíbit, ale i dodržet :-(
    Nicméně jsem zvědavý, co mi napíšou, slíbili reakci do 36-ti hodin.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    OXYMORON: Mobi je odjakživa proprietární formát Amazonu. ePUB je standard. Připadá mi to tak nějak jasné, ale to je dáno moji historií, nemusí to opravdu vědět každý.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JYRKA: Škoda že to nepíšou v popisu :-)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Nativni format pro PocketBook je epub, ostatni je nouzovka.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    IDLE: Hlavním problémem toho posledního příkladu není ani tak velikost fontu jako skutečnost, že obsah dvou stránek tvrdošíjně renderuje do jedné. Jakoby zapomněl odstránkovat. A taky to, že se dva po sobě jsoucí řádky nadpisu překrývají, což vypadá děsně.
    Stejně to vypadá v Calibre. Takhle (viz. níže) to vypadá v Sumatra readeru. Prakticky stejně to vypadá v jinejch aplikacích pro čtení knih. Nic se vzájemně nepřekresluje a je to bližší zobrazení na tom Kindlu. V knize samotné bych tedy asi chybu nehledal.

    IDLE
    IDLE --- ---
    No třeba u té poslední fotky je zjevné, že Kindle prostě velikost písmen ignoruje, takže pak nehrozí, že by se mu texty překrývaly. Ale pak už nepoznáme, jestli je chyba v knize nebo v interpretaci.

    Problém tabulky a chybějícího obrázku je trochu jiná kategorie a námitky chápu.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    IDLE: Jen ještě dodám, že stejná kniha otevřená v Calibre, nebo aplikaci pro Android (např. MoonReader) zobrazuje ty věci správně - tzn. stejně jako na Kindlu.
    Už jsem psal na podporu, přiložil fotky, uvidíme.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    IDLE: Fotky jsou z Mobi na obou tečkách. Epub, či Word (DOC) se chová stejně.
    IDLE
    IDLE --- ---
    OXYMORON: A jaký je to teda formát eknihy?
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Mohu prosím ještě několik otázek k Pocketbooku ? Jde mi jen o to vyloučit nějaký problém (či špatnou konfiguraci) na mé čtečce. Firmware mám aktuální.
    Zdá se, že i když pocketbook podporuje celou řadu formátů eknih, až na PDF žádný neinterpretuje správně. Jako ilustraci přikládám obrázky - co je Kindle a co PB snadno poznáte, nechal jsem tam brand :-)

    V koutku duše doufám, že mi někdo napíše, že mám někde něco špatně nastaveno. V opačném případě by byla čtečka vhodná pouze pro čtení plain textu.

    Díky moc za názor či radu.

    Chybná interpretace tabulek


    nezobrazuje obrázky


    zmaštění textu dohromady v případě, kdy je na stránce více velikostí fontu
    Titulní stránka není zobrazena vůbec, dvě následující strany jsou zmaštěny dohromady. Pokud je např. první písmeno kapitoly zvětšeným fontem, z řádku je vidět méně než půlka a tudíž nelze řádek přečíst.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    IDLE: Díky za radu, už to funguje. Nicméně vyskytly se další problémy, nechám tu nepodařenou věc dětem :-(
    IDLE
    IDLE --- ---
    CORWEX: Desítky minut už mi přijdou hodně, mám dojem, že většinou to je v minutách. Ale je fakt, že nemám úplně přehled - často něco pošlu do čtečky, když sedím u počítače, a nesynchronizuju to hned.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    IDLE: Dík, o tu dobu doručení mi šlo - při běžné velikosti e-knihy jsem na rychlost stahování jako potenciální problém ani nepomyslel. Při tom posledním pokusu jsem wifi vypnul po několika desítkách minut marného čekání (na druhý den se už teda po opětovném zapnutí stáhly).
    IDLE
    IDLE --- ---
    CORWEX: jestli myslíš rychlost stahování, tak ta mi přijde v pohodě. Ale někdy chvíli trvá, než to vůbec dorazí, to jo.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    IDLE: Funguje ti StP rozumnou rychlostí? Já ho nedávno zase vyzkoušel a vrátil se k tahání přes kabel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam