• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEAPOCKETBOOK - čtečka e-knih a typy, triky, doporučení aneb občas jedem bez kabelů
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    kdyz uz sme u toho Kindle konverteru ... dali to nekdy k dispozici ven? Kindla nemam a nemam jak to zkusit nakolik ten jejich konvertor fakt umi ruzne zbesilosti v sazbe ... docela by me to zajimalo. Kdyz ja testoval kdysi davno kindla, tak ta konverze byl na beznou beletrii uspokojiva, ale ne dobra... spis podprumerna - Calibre to zvladal lepe... to se to opravdu tak moc zlepsilo? rad bych to zkusil...
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JYRKA: Díky za reakci. Tu příhodu s digitální demencí jsem zmínil z jediného důvodu - abych ilustroval, že to, co bylo pro vydavatele obtížně řešitelné (a nevyplatí se jim to), nějaký pirát zvládnul ve velmi solidní kvalitě - a nejspíš jen z enthusiasmu a bez nároku na odměnu :)

    K zasílání do čtečky - souhlasím s tím, že ten postup (tedy poslání mailem) je stejný, ale mechanismus je zcela jiný. Amazon to, co pošlu, vždy konvertuje a reformátuje (protože sama čtečka toho mnoho neumí, Amazon tu supluje touto službou). PB to doručí tak, jak jsem to poslal. Navíc - v Amazonu ty knihy zůstanou v cloudu navždy včetně pozice čtení. Když jsem si včera zaregistroval Oasis se stejným kindlím účtem, jen jsem pokračoval kde jsem skončil s PW2.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Ano. Ale word ctedocela dobre, na rozdil od Kindle
    IDLE
    IDLE --- ---
    JYRKA: No ale pocketbook jen zasílá, nekonvertuje přitom, ne?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    OXYMORON: Schválně jsem se na to podíval. Tu digitální demenci vydal Host v roce 2014. Tou dobou stál InDesign a jeho schopnost udělat solidní ePUB za starou belu. A žádnému nakladateli se nevyplatilo jít jinou cestou a knihu přesázet. U nás tou dobou začínala Grada se sazbou složitějších ePUBů, to samé Melvil. Fakt se nedivím, že ta kniha nebyla - a už nebude, protože končí práva a nikdo do toho investovat nebude.
    Nové vydání by nejspíš znamenalo i vydání v solidní podobě. Host to umí udělat a přípravě eknih věnuje hodně času a úsilí.
    Jinak k tomu zasílání knih: ten postup, který jsi popsal, je v podstatě platný i pro PocketBook. Jen to tam zasíláš přes jinou službu.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    FERRYH: Víš - já jen rád a hodně čtu. Těm věcem kolem formátů nerozumím a myslím, že jako pouhý bloody fucking čtenář ani nemusím, stejně jako uživatel fénu nemusí být elektrikář :-)
    Vůbec jsem netušil, že výroba ebooku je tak náročná záležitost. Používám hodně Whispersync - tzn. pošlu si třeba wordový dokument včetně embedovaný grafiky a tabulek (např. něčí diplomku k prostudování) na kindlí účet, amazon to naformátuje do AZW/AZW3 a pošle mi to do čtečky. Obvykle do minuty. Výsledek je skvělej, nic se nerozpadá, celej dokument drží hezky pohromadě.
    Možná si vzpomínáš, že někdy v minulosti jsme spolu řešili knihu Digitální Demence, kterou jsem si na palmech koupil ve variantě 'PDF do čtečky'. Číst to v podstatě nešlo. Palmknihy se ale zachovaly velmi seriózně a nabídli vrácení peněz(což jsem odmítl) a proběhla o tom debata, že tu knížku nelze do formátu pro čtečky převést právě kvůli tabulkám a grafice.
    Ty jsi mi tehdy někde sehnal verzi ve wordu - předpokládám že ne zcela oficiální :-) a poté, co jsem si ji poslal do čtečky a amazon ji převedl do AZW, šlo to číst včetně grafiky a tabulek úplně v pohodě.

    Od té doby si myslím, všechny ty řeči vydavatelů o problémech převodu jsou je výmluvy těch, kterejm se do toho nechce, nebo to neumí.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    vis ty co? ja stejne myslim, ze za vsechno muze nedokonalej standard (a software) sazeni e-booku ... on ani ten epub verze 3 neni nijak oslnivej format... a to nemluvim o tom jak kostrbate se ten epub musi vyrabet z uz relativne dobre pred-vysazene predlohy... :O(
    e-book sazba proste teprve CEKA na svou Venturu... natoz neco vyspelejsiho druhe treti generace... :O)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    OXYMORON: nojo no.. asi bych jim mel teda zacit delat servis podporu pro ceskou rep.. :O)) (misto Jyrky...)
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    FERRYH: Představ si - doporučili mi totéž, co jsi doporučil ty, tedy použít alternativní prohlížeč.

    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Nemůžu si pomoct, ale co jsem porovnával formáty, tak mobi toho umí podstatně méně než epub. V dostupných nástrojích je na tom epub také lépe(nepočítám služby, kdy své materiály svěřuji komusi na internetu).
    Čtečka která neumí epub tedy u mě nemá šanci.
    Ekosystému dávám přednost ve vlastní režii.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    FERRYH: Díky tobě i JYRKA: - ePub to zvládá opravdu daleko nejlépe. Ta čtečka se mi líbí, má 7.8 palce, je tenoučká a lehká, taky display je hezky jemnej. Můj problém tedy spíše leží v tom že jsem uvěřil slibům výrobce o podpoře formátů a taky tomu, že nebude třeba nic konvertovat. Tu lež ohledně podpory formátů nechápu - vždyť ji každý odhalí hned, jak čtečku začne používat. A důvěra vůči tomu řešení je rázem v sakrech. Asi bych ocenil lepší podporu formátů na úkor scrible, šachů nebo sudoku, kupoval jsem si to primárně kvůli čtení. Ale to asi každej :-)

    No - už jsem si objednal Kindle Oasis, je sice o facku menší a dvě facky dražší, ale jsem na Kindle zvyklej a celej ten ekosystém kolem něj, včetně obchodu .... funguje. Na PB končí pokus o otevření obchodu chybou 404 kdesi na palmknihách. A readrate na mne mluví rusky. Ale tohle je z mý strany opravdu poslední ublinknutí tím směrem :-) díky všem, kteří mi napsali.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Používat FBReader je dost zbytečný. Veškerý validace se dělají proti Adobe Readeru, stejně tak výroba knih je v Adobe software. FBReader má sice mraky funkcí pro geeky, ale na normální čtení bych doporučoval jet standardní čtečku Adobe.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    OXYMORON: me zkusenosti s PB (mam lux 2) jsou teda o mnoho lepsi nez u tebe... pravda - zasadne veskere ebooky nejdrive projedu Calibre a to i ty co jsou nativne prodavane jako epub a melo by to teda byt v PB naprosto ok. Nevyhovuje mi totiz, ze nakladatele/distributor u tech prodavanych ebooku strida velikosti pismen v hlavnim textu u kazde knihy a ja pak musim u kazde knihy zvetsovat ci zmensovat text - a Calibre to v mem nastaveni vzdy docela slusne unifikuje - tolik teda jako prvni tip pro Calibre, co by ti mohl pomoci - prekonvertovani v calibre do epubu a to i kdyz uz to je epub nativne...
    Dalsi vec ktera u nejakych podivnosti muze pomoci: zkus prepinat mezi otevrenim ebooku v PB pomoci adobe-readeru a FBreaderu ... nativne ten PB otevira tusim vse v tom adobe-readeru... FB by mohl nektere veci nacitat lepe... v PB se to dela tak, ze na ebooku v adresari podrzis prst az se ti objevi volba Otevrit pomoci: a tam si vyberes ten FBreader misto nativniho Adobe.
    Nekomu pak take vyhovuje CoolReader - umele dosazenej do PB ... me nevyhovoval jelikoz moc meni podobu/sazbu ebooky oproti originalu, tak jsem si na nej nikdy nezvykl... nekdo na nej neda dopustit...
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JYRKA: Slibům, vyjádřeným takto explicitně obvykle věřím :-) :PocketBook Inkpad 3 zvládá všechny běžně používané formáty e-knih včetně ePub, PDF a Mobi. Celkem Inkpad zvládá min. 13 ebook formátů, což je skvělé. E-knihu stačí do Inkpadu jen nahrát jako na běžný externí disk a číst. Nemusíte se pachtit s převody mezi formáty nebo instalovat do počítače speciální program.
    Každá druhořadá čtečka na androidu to zvládá nejen slíbit, ale i dodržet :-(
    Nicméně jsem zvědavý, co mi napíšou, slíbili reakci do 36-ti hodin.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    OXYMORON: Mobi je odjakživa proprietární formát Amazonu. ePUB je standard. Připadá mi to tak nějak jasné, ale to je dáno moji historií, nemusí to opravdu vědět každý.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JYRKA: Škoda že to nepíšou v popisu :-)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Nativni format pro PocketBook je epub, ostatni je nouzovka.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    IDLE: Hlavním problémem toho posledního příkladu není ani tak velikost fontu jako skutečnost, že obsah dvou stránek tvrdošíjně renderuje do jedné. Jakoby zapomněl odstránkovat. A taky to, že se dva po sobě jsoucí řádky nadpisu překrývají, což vypadá děsně.
    Stejně to vypadá v Calibre. Takhle (viz. níže) to vypadá v Sumatra readeru. Prakticky stejně to vypadá v jinejch aplikacích pro čtení knih. Nic se vzájemně nepřekresluje a je to bližší zobrazení na tom Kindlu. V knize samotné bych tedy asi chybu nehledal.

    IDLE
    IDLE --- ---
    No třeba u té poslední fotky je zjevné, že Kindle prostě velikost písmen ignoruje, takže pak nehrozí, že by se mu texty překrývaly. Ale pak už nepoznáme, jestli je chyba v knize nebo v interpretaci.

    Problém tabulky a chybějícího obrázku je trochu jiná kategorie a námitky chápu.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    IDLE: Jen ještě dodám, že stejná kniha otevřená v Calibre, nebo aplikaci pro Android (např. MoonReader) zobrazuje ty věci správně - tzn. stejně jako na Kindlu.
    Už jsem psal na podporu, přiložil fotky, uvidíme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam