• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TILTWarrior diet - názory, zkušenosti, fotky
    Jezte jako válečník! (postupně budu doplňovat)

    Způsob stravování podle Oriho Hofmeklera, která spočívá v rozdělení dne na dvě fáze - 20 hodin undereating a 4 hodiny overeating. Tento způsob stravování vychází z pradávných časů, kdy muži válečníci a lovci ráno vyrazili do boje či na lov a celý den přežívali pouze na tekutinách a plodech, které našli někde v přírodě - ovoce, ořechy, kořínky. Až večer po návratu domů následovala bohatá hostina.

    Kniha ke stažení např. zde: http://uloz.to/x4APDL1/ori-hofmekler-the-warrior-diet-pdf

    Undereating fáze striktně neznamená, že nic nejíte, jen omezíte přísun potravy na přijatelné minimum a vybíráte jídla s nízkým glykemickým indexem. K snídani si mlžete dát nějaký protein, např. vajíčka. Dopoledne potom kus zeleniny, na oběd hrst oříšků a odpoledne kousek ovoce. Díky nízkému přísunu potravy, má tělo prostor se detoxikovat. V této fázi byste měli pít hodně tekutin - např. zelený čaj nebo čerstvé džusy.

    V overeating fázi se konečně můžete pořádně najíst. Dopřejte si v této fázi kvalitní maso, ryby a hodně zeleniny. Nemusíte se omezovat pouze na potraviny s nízkým glykemickým indexem, takže i brambory, luštěniny, kukuřice atp. Po celodenním hladovění je tělo připraveno si v této fázi z potravy vzít maximum.

    Výhody: nemusíte se přes den starat o jídlo, téměř žádná časová náročnost, nemusíte si počítat přijatou energii v jídle, budete se cítit mnohem lépe

    Nevýhody: narušení sociálního života - oběd, pro někoho může být těžké celý den nejíst

    Tento způsob stravování rozhodně není vhodný pro všechny. Pokud byste se necítili po pár dnech dobře, je dobré přejít na standardní stravování a vyzkoušet nějakou jinou dietu.
    rozbalit záhlaví
    TILT
    TILT --- ---
    SIVER: To skvelý! :) s tím hladem přes den to vychytáš.. vedeš si deník? Možná by to nebylo špatný.. psát si tam co jsi snědl, jak ses cítil přes den, jak jsi sportoval, kdy jsi šel spát a vstával.. potom by se dalo zpětně třeba analyzovat, proč míváš někdy pocit hladu i přes den. :)
    SIVER
    SIVER --- ---
    zatim pecka pres mesic na warrior diete, tělo se začíná rýsovat, mám v poho energii na cvičení, spravilo se zažívání. jen občas je prostě hlad přes den, který ale rychle přejde.
    SIVER
    SIVER --- ---
    TILT: jo ještě bych žral a pak za tři hodiny mám zase hlad :-D
    TILT
    TILT --- ---
    SIVER: Jo dobrý :)
    Osobně jsem třeba jedl těch příloh méně. Dejme tomu 100g brambor/ryže za den stačilo.

    Tvl to mi chceš říct, že po 20h bez jídla si dáš 350g masa, 450g zeleniny, tri vajicka a 200g brambor a pak máš ještě pocit hladu? :D
    SIVER
    SIVER --- ---
    ALONSY: IF znám ;)
    SIVER
    SIVER --- ---
    TILT: díky za vyčerpávající odpověd.

    Tak nějak to jedu. Když je hlad dávám protein, přes den piju bcca s glutaminem, či si dám hrst borůvek.

    Jinak hodně piju dám si kávu a lžičku kokosového oleje Toď vše. po cvičení večer následuje tzv přežírání, které mi začíná 18:00 někdy 18:30 do 22:00 či 22:30. Dneska sem měl třeba pro představu.

    První jídlo po cvičení protein
    Poté následoval 250g steak s 250g brokolicí
    po 1,5 h tři vajíčka s 150g rajčaty na másle
    a zhruba po 1 hodině 200g brambor s paprikou 50g a s 100g steakem
    za končeno jablkem.


    Akorát mám divné pocity na žaludku když to s nim jako pořád jakoby hlad tak nevim :-D

    uvidíme po čase jestli se to zlepší

    Takhle by to mohlo nějak vypadat ne?
    TILT
    TILT --- ---
    SIVER: Valil jsem to před pár lety, pak jsem vysadil čistě z pohodlnosti. Váha mi zůstala, nicméně teď jsem po zranění dělší dobu nedělal žádný sport a pár kilo na mě přistálo. Plánuju znovu s WD začít. Na WD jsou v podstatě důležitý následující faktory:

    - pravidelnost - každý den mít hlavní chod (večeři) ve stejný čas
    - v době hladovění (undereating) žádný cukry (slazený šťávy, džusy, ovoce)
    - v případě velkýho hladu při undereatingu se doporučuje během dopoledne 1 kus zeleniny, v době oběda hrst ořechů (mandle) a odpoledne 1 kus ovoce
    - sport je asi nejlepší zařadit na ráno - zbavíš se cukrů z večeře a nebo odpoledne tak dvě hodiny před začátkem overeatingu. Před odpoledním sportem si můžeš dát proteiňák.
    - po večeři jít spát nejpozději do dvou hodin

    Jinak večere (overeating) jsem začínal zeleninou - do sytosti. Po chvilkové pauze jsem si začínal připravovat nějaký maso (nejlepší je ryba) a většinou bez přílohy (o to větší porci jsem si dělal :)). A pokud jsem v závěru měl ještě hlad, tak jsem si uvařil třeba rýži s hráškem, brambor s vajíčkem nebo jenom knackenbrot se syrem či kus ovoce.
    /bohužel jsem si poměrně často skočil ještě i na pivo, čimž jsem celou dietu dost degradoval/

    Ráno je výborná hned po probuzení sklenka čisté vody s citronem.

    Rozfázovaný jsem to měl mám pocit nějak takto:
    6:00 - 7:00 Budíček a voda, prostor pro sport
    11:00 Ořechy
    13:00 Kus zeleniny
    15:00 Kus ovoce
    16:00 Prostor pro sport
    18:00 - 22:00 Overating
    22:00 - 0:00 Jít spát
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SIVER: Jestli se ti nedaří jen zbytek, tak nějakej přerušovanej půst by zabrat měl. Je to i přímo součást paleo, najdeš to snad i na Mark`s Daily Apple a tak.
    SIVER
    SIVER --- ---
    zdravím jede tu někdo aktuálně tenhle styl stravování? jsem dva roky na paleu a chci přejít na WD formou paleo jídel. Nerad snídám, rád večer jim a spí se mi lépa s plným břichem. Jo a rád cvičim na lačno, takže mě to hodně láká. Důvod je i že se mi nedaří shodit zbytek tuku, stagnuju už rok...
    ONEHEART
    ONEHEART --- ---
    koukám, že tu ještě nikdo nezmínil chia semena, doporučuju pogooglit. Imo ideální denní zobání..
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    TILT: hele u me docela v poho... mozna je to jednak tim, ze nemam posledni dobou travit vanoce s familii (ziju mimo CR, vzdycky se na neco vymluvim), dalsi vec je to, ze mezi svatkama chodim rad do prace (pac tam nikdo neni;)), takze i presto ze sme se i tak prezirali s pritelkyni doma behem obou vikendu (a pouze zde volnych dni 25.12. a 1.1), nedelalo mi problem v pracovni dni ject svuj klasickej rezim (WD, posilovna) ...
    co se tyce vahy, tak se asi drzim +/- na konstatni vaze ... nevazil sem se teda asi 3 tejdny, mozna asi mirne nabiram, nicmene doufam ze tuk to nebude.. posilku jedu spis na masu nez na hubnuti... aspon teda podle slov pritelkyne hubnu v obliceji a i ten beerceps de prej dolu ;)

    co se tyce jidelnicku, tak oproti WD se snazim vydatne snidat abych mel energii na posilku po poledni... pred posilkou a po dam naky ovoce (vetsinou banan) a semtam polystyren (spis po) ... + teda do sebe cpu naky ty bezny sportovne-posilovaci sracky (ale zas teda rozumne, nakej ten proteinovej napoj, bcaa, isotonic a nazdar)
    vecery sou klasicky ve znameni fer dlabance s nakou flakotou, jak uz sem uvadel, zelenina jako priloha a poradnej steak :P
    TILT
    TILT --- ---
    ONEHEART: Jo paráda, na fb kouknu, diky. Jinak jsem z Olomouce :( nicmene zitra jedu do Prahy, tak se snad stihnu zastavit v nejakem tom obchode.
    ONEHEART
    ONEHEART --- ---
    ruský obchody jsou skoro všude, nevím odkud jsi, ale v Praze na žižkově v koněvově, husitský a okolních ulicích jich je jak hub. Konkrétně jeden hned vedle zastávky tram lipanská. Hlavně si nekupovat loupanou (ale tu v ruských obchodech snad ani neznají, ta hrozí právě v supermarketech)!! V otrubách je živin nejvíce.

    každej, koho znám a zkusil to, si život bez pečiva dost pochvaluje, tak tím si asi taky dost prospěješ.

    ještě bych upozonil na velmi výrazný kvalitativní rozdíl mezi běžným pšeničným pečivem a žitným pečivem, které je nesrovnatelně zdravnější a výživnější.
    přítelkyně fotřík, potravinovej chemik, založil na FB žitnou kampaň
    https://www.facebook.com/zitnecentrum?fref=ts
    doporučuju. Má tam super články a tipy na produkty z žita.
    TILT
    TILT --- ---
    ONEHEART: S tou pizzou a hambáčem máš pravdu, ale musím oponovat v jedné věci - nedávám si to na prázdnej žaludek. A dobrej hambáč výživnej určitě trochu je - hovězí maso a plno zeleniny (a houska). A teď už stejně nejím pečivo vůbec a když si dám hamburger, tak vyjím vnitřek a housku nechám. A jak píšeš, když už se přežrat, tak si vybrat něco dobrýho.

    Pohanku bych vyzkoušel, máš nějaký tip na ruský obchod, kde bych ji sehnal?
    ONEHEART
    ONEHEART --- ---
    TILT: celej den hladovíš, abys pak do sebe dostal burger nebo pizzu. Nic proti doma udělanýmu masu. Ale houska, osmahlá cibulka, dresing a olej, to musí být na prázdnej žaludek strašná bomba. Těžko stravitelná, téměř nevýživná. Pizza je zas jen zlepšená ochucená "houska". Zaplácne, ale máš z toho prd.
    Obecně je na trávení zbytečná zátěž kombinovat pečivo a maso.

    Naopak si ymslím, že když už se přežrat, tak něčím dobrým. Sice se říká, že n spánek je fajn se přežrat, protože pak ten deficit energie z náročného trávení těžko stravitelných kombinací jídel člověk "přespí", ale ta energie pak musí někde chybět druhý den. Možná proto ta únava.

    zkuste místo klasických příloh věci jako je pohanka nebo naklíčený oves/žito/mungo. Kvantitativně to zasytí stejně, kvalitativně je uplně jinej level.
    (pohanku shánět v ruských obchodech, to co prodávaj v supermarketech pod stejným názvem je hnusný a rozvaří se to ne kejdu)
    TILT
    TILT --- ---
    Vánoce mi totálně zruinovaly WD. Přes Vánoce jsem se pěkně rozežral a ted mám problém se dostat zpět do normálního WD režimu a navíc se necítím celkově moc dobře. :(
    Váha sice +/- stejná, ale příští Vánoce budu chytřejší :)
    TILT
    TILT --- ---
    INDIAN: Wow paráda! Taky jsem začlenil posilovnu :) 3x-4x týdně + 1x týdně nějaká aerobní činnost (běh, squash). Hlavní věc, co se teď snažím částečně v rámci WD hlídat, je dostatečný příjem bílkovin.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    ja sem ted momentalne mezi 12-14kg dole, c cimz sem maaaximalne spokojenej ;) ... postupne zacinam prechazet na vyvazenejsi rezim, pac sem zacal s posilkou a nak me to docela chytlo, takze ted uz jedu 4 treninky tejdne a logicky tak potrebuju doplnovat energii .. nicmene porad este "nejim" a sem tak nak porad v ramci WD, ponevadz ty energie mam porad dost (celej den sedim u kompu)... ale je jasny ze s timhle rezimem ze sebe moc nedostanu, takze se ted momentalne pidim po nakym vhodnym jidelnicku, kde bych moh najit nakej kompromis
    TILT
    TILT --- ---
    DOKKTOR: Ono není taky špatný, se do toho režimu WD dostávat postupně. Nejdřív začneš jedním dnem v týdnu, pak dvěma atd. Čistě jen proto, aby si na to tělo zvyklo. Jestli jsi začal hned hladověním a večer ses nacpal, je možný, že tělo protestovalo :)

    Celý den nic nejíst, to taky není u WD úplně striktní. V klidu můžeš přes den jíst - ráno jogurt (nebo ty vajíčka), sváča mrkev, oběd oříšky, odpo proteinový nápoj nebo ovoce. Důležité je pít a večer se pak pořádně najíst - a můžeš v nějakém decentním množství i sacharidy! Teda konkrétně polysacharidy - kukuřice, rýže, brambor. To pomůže tělu čerpat energii v průběhu následujícího dne. Nechceš přeci spadnout do ketonické diety.

    Nicméně u WD bys měl v podstatě balancovat na hranici mezi ketózou a stavem, kdy tělo spaluje cukry. Před večeří by ideálně tělo nemělo mít k dispozici žádný cukr z předchozí večeře a mělo by tedy spalovat tuky - ideální čas na sportovní aktivitu :)

    A jak píšeš s tou buchtou.. co jsem tak pochopil, funguje to to asi tak, že když tělo příjme potravinu s vysokym GI, začne produkovat velké množtví inzulínu, aby zvýšenou glykemii snižilo. Problém je v tom, že po krátké době nastane okamžik, kdy zůstane v tělě přebytek inzulínu a tělo si žádá další cukr = hlad.

    Jinak gratuluju k 10kg snížení váhy za 2 měsíce, to je paráda. ;)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ze začátku jsem to tady zevrubně proletěl a řekl si, na to asi něco bude, tak jsem to zkusil. po dvou nebo třech dnech "hladovění" jsem byl s prominutím tak v hajzlu, že trvalo asi dva týdny, než se mi organismus zase srovnal - nemám na mysli nejaké ble ble špatně z ketozy, ale vysloveně, ukrutné bolesti břicha a křeče střev, tak jsem zase vycouval, že to neni nic pro mě.
    nicméně inspirován tema tabulkama s glikemickým indexem a psaním o ketoze a taky zkušenostma kamaráda, jsem vysadil veškeré cukry, převážně ve formě škrobů tj. veškeré pečivo, brambory, rýži, no vlastně veškeré přílohy. jídelníček jsem nijak neomezoval ve smyslu kvantity, akorát místo brambor si dám k hlavnímu jídlu zeleninový salát, místo rohlíku si dám se sálemem mrkvu apod. takže ted můj jídelníček v ideálním případě vypadá
    snídaně - vajíčka, slanina, prostě neco tučného, co na dlouho zasytí
    oběd - maso se zeleninou nebo třeba tvaroh s marmeládou nebo luštěniny - ale když dám ráno víc vajec, tak nemám hlad až třeba do tří, čtyř hodin, takže oběd nejak vlastně neřeším.
    večeře - tvaroh nebo sýr se zeleninou, vajica, bůčky, podle toho, co se jedlo přes den a jak mám "hlad". spíš to večer už nehrotím a dám si, co je - každopádně pečivo už ee.
    pokud mám přes den hlad tak lupnu banán nebo jabko, ale spíš ne, tři jídla denně takto bohatě stačí a tím, že nejí sacharidy, tak vlastně nemám hlad (kdž posnídám buchty - do této doby naprosto pravidelná snídaně - tak mám do dvou hodin hlad a ten se pořád stupňuje)
    výsledek - za dva měsíce 10 kg dole, z drtivé většiny za dlouhé roky u komplu pečlivě vysezená pneumatika, nemám hlad a cítím se o dost "lehčí" a svěžejší.
    takže podle mě celá finta spočívá ve dvou věcech
    1) nejest sacharidy - nejsou akutní pocity hladu
    2) stavou naprogramovat tělo na pálení tuků
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam