jinak teda ta část s hnitím je nejvarchlatější, bo jsem tam tam tak volně definovala hnití jen z patologického hlediska na živočišné produkty (nutno naznat že se to objevuje ve veganských textech) a vlastně si vůbec nejsem jistá jak se ten termín používá třeba právě v zemědělství, když siláž nezesilážuje, ale shnije. Doufám že platí, že k tomu je potřeba vzduch
Pozor na nevhodné kombinace potravin | Doktorka.cz
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/pozor-nevhodne-kombinace-potravin/
Pkud jsou bílkoviny přijímány společně s cukry, dochází k jejich hnití a rozkladu na řadu ptomainů a leukomainů, které jsou nevyužitelné a účinkují jako jedy. Enzymatické trávení poživatin je připravuje pro využití v organismu. Bakteriální rozklad jejich využití v organismu znemožňuje. První zmíněný proces nám poskytuje živiny, druhý nás zaplavuje jedy.
Jak je to s masem? :: Petr Pavlíček
https://www.petr-pavlicek.cz/products/jak-je-to-s-masem-/
Maso je jednou z nejméně využitelných a nejhůře stravitelných potravin, neobsahuje vlákninu, neposouvá se ve střevech a hnije tu. Víte, proč s přibývajícím věkem roste břicho? Je to, jak chlapi s oblibou říkávají, pivní bříško? Kdepak, to se ve střevech hromadí ztvrdlé výkaly, kalové kameny. Málokdo ví, že průměrný člověk mezi 40-60 lety má ve střevech zbytečný odpad rovnající se pěti až sedmi procentům své hmotnosti!
Nadýmání a hromadění střevních plynů? | Poznejte příčiny!
https://www.detoxikace-organismu.info/nadymani
Chronické nadýmání může mít dvě příčiny: jednou je takzvané nadměrné polykání vzduchu (aerofagie), když při dýchání nebo během jídla polkneme příliš mnoho vzduchu. Druhou je proces hnití ve střevech, když trávicí enzymy potřebné ke strávení potravy buď chybí, nebo jsou přítomny jen v malém množství. Proto trávení potravy probíhá v tlustém střevě formou bakteriálního rozkladu, v důsledku čehož se tvoří střevní plyny. Rozborem složení odcházejících plynů můžeme zjistit, o jakou příčinu jde. V prvním případě je složení plynů: dusík, kyslík a oxid uhličitý, zatímco v druhém případě: oxid uhelnatý, vodík a metan.
V druhém případě neprobíhá trávení jídla v žaludku nebo v tenkém střevě správným způsobem, tehdy dochází v tlustém střevě k nežádoucímu procesu kvašení. Trávení jednotlivých živin probíhá pomocí nesprávného trávicího enzymu a na nesprávném místě. Kvůli bakteriím a kvasinkám vzniká hnilobný proces, přičemž jako vedlejší produkt vzniká metan, oxid uhličitý, vodík, atd.
I přítomnost parazitů ve střevech vyvolává nadýmání a křeče v břichu. Hlavní příčinou je to, že přemnožené parazity narušují procesy trávení a mohou způsobovat zánět střev.
Poruchy trávení (syndrom dráždivého tračníku, Crohnova nemoc, divertikulóza) také v mnoha případech vyvolávají nadýmání. V tomto případě můžeme zácpu označit za příčinu vzniku nadměrné plynatosti, neboť ve střevech se nacházejí fekální bakterie, které způsobují bakteriální rozklad.
a dál už to přehrabávat nehodlám.