• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAPINA: dáváš absurdní příklad. Doktor má samozřejmě širší možnosti, může třeba předepsat širokospektrální antibiotikum místo penicilinu, může předepsat dodatečné pomocné léky, které pacient nutně nepotřebuje. A ne všechno je angína, na řadu nemocí existuje celá řada účinných látek, ze kterých může vybírat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PATISLAV: A ty si to představuješ tak, že pacient by potřeboval penicilinové antibiotikum, ale v akci byly kortikoidy, tak dostane ty? Když jdeš na do supermarketu pro papriky a brambory a mají v akci tuřín, tak si přineseš ten? Nejdřív se rozhoduje, z jaké skupiny léčiv pacient něco potřebuje. Pak která konkrétní účinná látka je pro něj nejvhodnější. A pak který přípravek s tou látkou je dejme tomu zrovna třeba výhodný, ale to už je pacientovi jedno, jestli dostane výrobek od firmy A nebo ten stejný od firmy B.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MOIRAIN: doplnil bych, že prolomení patentovaného výrobního postupu je hlavní náplní výzkumných oddělení generických firem, jelikož tenhle patent asi z nějakého důvodu vyprchává později než patent na samotnou molekulu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    CDR: maximální doba ochrany patentem je 20 let, v případě léčiv 25 (,5) roku o které se prodlužuje SPC, o dobu, po kterou probíhalo registrační řízení (závorka platí pro pediatrická léčiva a počítá se to na dny, takže patent na léčivo xyz může mít maximálné délku platnosti například 20 let 1 měsíc a 15 dnů
    dá se chránit i způsob výroby, takže přestože konkrétní sloučenina už chráněna není, může být chráněn nový způsob její výroby, případně se dá chránit pro tzv. druhou indikaci, kdy se přijde na to, že to vymysleli na nadměrnou kučeravost vlny, ale ono to třeba léčí bradavice, ve speciálních případech lze chránit i režim podávání či způsob podávání (injekce, prášek, mastička)
    (do léčiv nedělám, tohle je zhruba všechno, co o patentování léčiv vím)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESTEDMAN: mělo by se to vyšetřovat a soudit a sedět. Ale není to důvod je strachu z antibiotik nebo očkování
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VYHULENY_UFO: tak ten farma byznys je ale specifickej tím, že narozdíl od firem, který na to maj vyčleněnýho "nezávislýho" člověka, nějakýho nákupčího atp., doktoři jedou na sebe a jsou v podstatě ve střetu zájmů. Věřím, že většina z nich předepisuje nejvhodnější lék, ale ze strany farma průmyslu jsou motivováni k předepisování léku, který je zrovna v akci (rozuměj, repovi za něj vyplácí bonusy).
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    MAR_TINA: já jako pacient vnímám, že mě poškozuje i ruinování státního rozpočtu

    přijde mi, že tu naznačuješ, že když jde "jen" o prachy, tak to přece není společensky nebezpečné
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PATISLAV: tak system slev funguje vsude. napriklad v mym byznysu jsou to obchodni partnerstvi. bronzovy, stribny ci zlaty partner, kazdy ma jiny marze. a ty chces byt vzdy ten nejlepsi partner, protoze mas nejvetsi marze... ironicky napsano: me prekvapuje, ze to ve zdravotnictvi funguje stejne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESTEDMAN: ale že mají magnetickou rezonanční v každém okresním městě a neumí ji ovládat, tě nepoškodí.
    Rozhodně nikdo nepredepisuje Léky, které tě udrží nemocného. Lidi jsou nemocní dost.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Na druhé straně je logo Krematorium zvířat Brno

    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    MAR_TINA: no podstata lobby je taková, že jde většinou jen o prachy, poškození pacienta může být až druhotný efekt
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GENTIANA: Můj veterinář má na dveřích kafilerie decentní obrázek malého katafalku se zvířecíma tlapkama vyčnívajícíma zpod roušky. Já fakt nevím, jestli je to přiměřené, divné, nebo co vlastně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Lobby existuje. Možná ruinuje státní rozpočet, ale neni to nastavené na poškození pacienta. A jestli máte léky na depresi už 10 let, co takhle se zajímat o terapii?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: foto prosím
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Můžu vám prozradit něco o té farma lobby, jestli chcete. Nevím, co se děje na úrovni pojišťoven, tam to možná bude peklo, ale na úrovni lékáren se používá systém slev, farma se jednoduše snaží přesvědčit lékárníka slevou. Sleva se vyplácí při určitých prodejích. U doktorů podobně, ale existuje tam přece jen jedno šméčko, kterým se obchází zákon. Lék se zařadí do falešné (myšleno zbytečné) studie, jejíž výsledky nikdo nikdy nezpracuje. Za účast ve studii se doktorovi vypíše odměna.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GENTIANA: Radši nechtěj vědět. Mají trošku svérázný smysl pro humor.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    TAPINA: s obrázkem zpopelněné kočičky?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ale konflikt zájmů / korupce ve vyšších lékařských kruzích je přece prokázaný, jak píše Omni, je snažší a efektivnější zkorumpovat nadřízeného než tlačit úplatek všem jeho podřízeným. viz Prymula v Hradci
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    TAPINA: To je ale morbidní, doufám, že ho nemáš v ordinaci :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GENTIANA: A to kdyby se ještě veřejnost dozvěděla, že mi dalo hrneček zvířecí krematorium! :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam