• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    BERUSKA_CA: Možná by se ještě líp vyjímal v [ Aštar akbar! ]
    TOM
    TOM --- ---
    Kluzné soli v bílých krvinkách...
    Elixír života za pár kaček, který mění životy
    https://terezakramerova.cz/elixir-zivota-za-par-kacek-ktery-meni-zivoty/
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    BERUSKA_CA: *Prave*
    KAERO
    KAERO --- ---
    BERUSKA_CA: "jste v tom sp⭕️lu. Jsme jednota. Jsme coop" - to je nejaka reklama na malobchodni retezce? a nekoupil nahodou Coop starou Jednotu?
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    CORDESCU: Ja prace myslim, ze i vysinuta hlava do mediciny patri.
    CORDESCU
    CORDESCU --- ---
    BERUSKA_CA: tohle mi, popravde, taky prijde, ze sem uplne nepatri. nejak tam nevidim nic k medicine (ale sereblitky nesleduju, tak netusim, jestli klus nekde nepropaguje kojotiny za carou)
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    FB Tomase Kluse:

    7 dní jsem teď bez jídla a teplé vody trávil ve tmě. Bylo to očistných a důležitých 168hodin života, protože jsem nabral dech. Doslova. Dech svatý.

    Když jsem byl ve tmě poprvé, hledal jsem vysvětlení pro vlastní bolesti. Hledal jsem toho teda víc, jako třeba zubní kartáček, láhev z vodou a cestu ze záchoda. Všechno dopadlo dobře, našel jsem (se).

    Do Místa v srdci, kde jsem teď v Poustevně týden trávil ( teda spíš netrávil ), jsem jel s určitými zkušenostmi, nadšením, ale především jasně stanoveným plánem meditačních praxí.

    Jak jsem si tam tak byl a když nemeditoval, tesknil ‍‍‍, tak o to víc meditoval; začalo mi tmavé projekční plátno ukazovat obrazce z mé hlavy a byla to občas docela síla, jakože jsem byl chvíli ve sklepě se zborceným stropem, pak v proutěné chatě, následně v místnosti s mozaikovou zdí a takový pecky. Zprvu to člověka trochu vyděsí, jako, jestli už to není to, co říkali ti, co říkali “kámo, tam ti hrábne”, ale dech, dech mě vždy v nepříjemném haluzení přivedl zpátky k sobě.

    Jediné, co jsem “nevydejchal”, byl sloup uprostřed pokoje, který tam od třetího dne prostě byl a já ho pak už začal respektovat

    Uvědomil jsem si, jak důležité je v dnešní době umět zastavit a nejde-li to na dýl, alespoň těch 21 minut denně, jak říká Jeho Svatost “Meditujte, meditujte, meditujte”.

    Poznáte totiž, kolik procesů se za “běžného provozu” odehrává ve vaši hlavě a že je pochopitelné, že prostě “občas ujedu, vybouchnu, selžu, zapomenu, něco přeženu, zazdím..”. Naše doba je pro naši mysl časováná bomba, přitom jde o tak fascinující tvůrčí nástroj! Jen najít klid pro jeho užívání.

    A o tom jsem tam přemýšlel, že bych ho vám všem moc přál, abyste viděli sami sebe jako umělce a svět jako plátno, které podepisujete.

    V té pusté samotě jsem si potvrdil, jak důležitý je pro člověka druhý člověk, řečený též bližní. Došlo mi,že jediným rešením ( přestřihnutí drátku časovače ) je přechod k altruistickému fungování společnosti, kde si budeme všichni navzájem pomáhat, protože soutěživý systém, kde prakticky každý je tak trochu soupeř, díky němuž přicházíme o něco, co jsme mohli mít. Systém orientovaný na neustálý růst a výkon nás dřív nebo později donutí se navzájem požrat. A to si nezasloužíme.

    A proto zpět k dechu. Je totiž naším prvotním pojítkem se vším, co jest. Vzduch je nám všem společný, všichni ho potřebujeme, všechny nás prostupuje, a to bez ohledu na sympatie, prostě to tak je. Nekažme si ho, mysleme na sebe ❤️️ Zkuste si obcas při nádechu představit s kolika lidmi jste v tom sp⭕️lu. Jsme jednota. Jsme coop

    Krásný den; krásný všechny dny, v úctě, T

    #soucitjelek #dechsvaty
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    NATAKA: dialog na podobne tema muzes vest s nekym, kdo se v problematice vyzna. ten Kohoutuv rozhovor byl pro nejakou mutaci idnesu ala "samadoma", takze pro naproste laiky. myslim, ze jeho zamerem bylo predevsim odradit lidi od extremu a motivovat je k jakemusi vyvazenemu zivotnimu stylu.
    polemika na tema pustu, odbouravani glykogenu, glukoneogeneze z amynokyselim, tvorba ketolatek, inzulinova rezistence a podobne se muze vest na odborne platforme mezi lidmi s potrebnym vzdelanim elementarni fyziologie, kteri maji idealne i nejakou zkusenost s exmerimentalni medicinou.
    jsem dokonce toho nazoru, ze na podobnou diskuzi neni vetsina klinickych lekaru vcetne sportovnich lekaru (pokud nepracuji v nejakem serioznim odbornem ustavu) odborne dostatecne vybavena. armada vyzivivych poradcu pak uz vubec ne.
    ja jsem si po precteni toho clanku schvalne trochu pogooglil na pubmedu a je sakra tezke z tech v naproste vetsine velmi malych experimentalnich studii na lidech a nepomerne vice studii na mysich vyvodit nejake zavery. preci jen i ta skolni fyziologie z lekarakych fakult je hrube zjednoduseni. rada zdanlive elementarnich poznatku se v realite zakladniho vyzkumu nejevi vubec tak jasna jako na strankach ucebnic. naprosto jina liga je pak aplikovanani tech principu v praxi nerkuli v ramci nejakych kontrolovamych zaslepenych studii.
    pro ilustraci, v mem oboru se vehementne resi, zdali pacienty hydratovat primarne fyziologickym roztokem, bikarbonatem nebo necim uplne jinym. velke randomizovane studie na toto tema maji stovky citaci a jsou zhusta diskutovany na mezinarodnich kongresech. takze i takova temer banalnost jako infuze tekutin neni dosud vubec jasna. dokazes si, doufam, predstavit, jak komplexnim problemem pak mohou byt ty biologicke pochody spojene s pustem.
    to, ze si ty nekde na netu prectes, ze glykogen se odbourava za 12 nebo 48 hodin je naprosto irelevantni. k tem cislum se clovek dostane skrze leta a desetileti experimentu. kohout z pozice experta dava expertni rady, kterymi se snazi predevsik neublizit. v neodbornem tisku neni dle meho ani nic jineho mozne.
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    ZUZKAOU: třeba tady HARDY: "víte, že mám ráda tu čínu, tak koho by to zajímalo, tak na tenhle problém je X." Což mě teda vždycky fascinovalo, jak to u ní asi tak kognitivně funguje dohromady. - se nad tím zkus zamyslet, fetišisto.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NATAKA: tak jinak - jsi tu OT. Není tu zájem s tebou vést dialog. Tohle je fetišismus na šarlatány. Neděláš tu osvětu, jen potvrzuješ proč je fetišismus na šarlatány tak zábavný.
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    ZUZKAOU: třeba mě nejde o image, ale o diskusi... tak trošku mě sere, že spousta chytrých lidí, které tady vidím nejsou schopní konstruktivního dialogu. Třeba není všechno alternativní úplně špatně a třeba tam je dokonce něco k inspiraci pro vaší "opravdovou" práci.
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    "Ne. Když je organismus v půstu, začne se adaptovat na nižší energetický příjem, takže hubnutí nepůjde tak rychle. Jakékoliv léčebné hladovky naordinované za účelem hubnutí jsou strašně nefér."
    - tělo se začne adaptovat nejdřívě během třetího dne půstu. 24 či 48 hodin půst žádnou adaptaci nezpouští - IMHO protože ještě nezačala ketóza.
    "Nejprve tělo spotřebovává vlastní zásoby cukru. Jenže ty stačí na pouhých dvanáct až čtyřiadvacet hodin. Na začátku hladovění, tedy než si organismus zvykne na snížený příjem energie, spotřebovává bílkoviny z vlastního těla."
    - IMHO nejdříve 24 hod po úplném vytrávení (a to trvá samo o sobě 12-24 hod). Opět tedy 24-48 hod půst nevede ke ztrátě svalové hmoty.
    "A k tomu všemu si tady ještě máme hrát s nějakým půstem, o kterém budeme říkat, že je zdravý? A budeme na to téma vydávat články a knížky? Když připustíme, že hladovět je zdravé."
    - Ano, je zdravé alespoň několikrát do roka úplně vytrávit. Je zdravé vyčerpat své "bezpohybové" zásoby a vytvořit nové. Je zdravé udržet vůli a klidnou hlavu i když jsem v tělesné nepohodě. Je zdravé odstranit závislost na rychlých cukrech.

    24 hod bez jídla = v podstatě jen dotrávit
    48 hod bez jídla = začíná opravdový půst, glikogen vyčerpán
    72 hod bez jídla = přechod do úsporného režimu, pálení tuku a současně bílkovin těla
    ... a dál už jenom pro piloty, kteří sami vědí :-)
    NATAKA
    NATAKA --- ---
    ZUZKAOU: pěkný rozhovor, ale řekl bych, že slova pana doktora tu platí pro "běžnou" populaci co se moc nehýbe, baští chipsy u TV a svém těle ví pramálo... pro lidi co si hlídají balanc, hýbou se je tam pár "omylů" neb si to pan doktor nikdy nevyzkoušel. Myslím, že sportovní doktor by to viděl maličko jinak...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Půst vám nezaručí zdraví ani dlouhověkost, říká gastroenterolog - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...vi/pust-hubnuti-dieta-gastroenterolog-pavel-kohout.A190124_153950_zdravi_job
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    HARDY: prave proto, ze spc je vsim, zajimalo me, jak se farmaceuti popasuji s ebm. dik za podrobnou odpoved.
    HARDY
    HARDY --- ---
    FLAVIGNY: ale ty jsi v lékárně ze zákona vázaný na registrační dokumentaci, to že je nějaká evidence je hezké, ale SPC je modla a pokud je cokoliv off label, musí to být vyznačeno.
    A nějaká výuka kritické interpretace studií? Kde žiješ? Jasně, že jde projít farmačkou, aniž bys jedinou studii viděl a skoro bych si tipnul, že s tím jaká je jazyková vybavenost studentů takových bude nemalý zlomek. Lékárnici čtou akorát brožury, který nafasujou na akreditovaných komerčních akcích.
    Na druhou stranu - abys mohl být při takovém čtení kritický, musíš mít základy statistiky a prakticky rozumět designu. Statistika se sice už vyučuje povinně, ale zase dost teoreticky. Jedna věc je to umět odvykládat na zkoušce a chápat aplikaci. No a to se prostě člověk naučí praxí při diplomce, v rámci zaměstnání nebo postgraduálu, chtít to po studentech běžně nemáš šanci pro důležitější záležitosti jako čtyři semestry botaniky.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    HARDY: tou otazkou jsem narazel na ten obcasny rozpor mezi spc a aktualni evidenci, ktery se v klinicke medicine objevuje docela casto. a zajimalo me prave, jak se u vyuky farmaceutu nebo pak i ve farmaceuticke praxi pristupuje ke kritickemu hodnoceni vysledku klinickych studii.
    protoze ted z lekarske praxe se mi zda, ze byt se na medicine ebm vsichni ohaneli, tak jsme bohuzel nebyli moc vedeni k tomu, ty data ze studii spravne kriticky interpretovat - "bylo to publikovany v nejmu nebo lancetu, tak to musi byt pravda..."
    ty telefonaty z lekaren zname vsichni. a ikdyz te casto zdrzuji, jsem za ne rad, protoze mi znaci, ze se pri vydeji leku nekdo zamyslel. no a priznejme si, ze pri preskripcu delame nekdy chyby vsichni.
    HARDY
    HARDY --- ---
    FLAVIGNY: já asi nerozumím otázce, protože představa odpovědi, že se neuplatňuje, je zas profesionální deformace tohohle klubíku. Ve zkratce se dá odpovědět tak, že EBM se do lidí tlačí napříč předměty, zejména kvůli tomu, aby rozuměli a znali regulační záležitosti.

    Když to trochu rozvedu a pominu lékařský a chemický předměty, který jsou obdobný jako na jiných VŠ, a zamyslím se jenom nad těma ryze farmaceutickýma (který teda začínaj nejdřív ve třeťáku), tak se pořád dokola vtloukaj vyhlášky o správných praxích (na každou je státnicová otázka), celý jeden předmět je o informačních databázích a ze třech písmen SPC ti udělaj univerzální odpověď na úplně všechno. To se pak do praxe asi snaží předat nejdůkladněji, že co se týče léčiv, tak podle správný lékárenský praxe můžeš (a v rámci dispenzačního minima musíš) říkat jenom to, co je v SPC, a když nevíš, tak se do něj koukni. V reálný praxi to teda funguje tak, že prvních pár let voláš doktorům, když dávkujou mimo SPC, oni jsou na tebe akorát nasraný, protože je nějakej chytrolín z lékárny chce poučovat a dávkování si zdůvodnějí, a postupně se přestaneš zajímat.

    Na komunikaci tam je jedna dost kontroverzní ženská (Dr. Matušková, měl jste-li někdo čest), která principy dispenzační praxe (rozuměj: jak někomu natlačit příprodej) zaváděla u Dr. Maxe. Ta si vytvořila pomocí SPC mapy, které jí umožňují, když někdo přijde s nejčastějšími problémy a Rx léčivy říkat pravdivá tvrzení a pomocí prodejních hlášek připrodat vhodný doplněk stravy. Genialita spočívá právě v tom, že ona to má všechno opravdu podle EBM, takže se tomu nedá nic vytknout. Studenti těsně před absolvováním, plni ideálů ji pak nemají rádi, protože se jim příčí ta nátlakovost s jakou ona na lidi působí. Například její legendární hláška, jak správně připrodat femibion k těhotenskému test je, že se zeptáte klientky "jestli plánuje" a případně doporučíte "ještě o měsíc počkat", protože "pro prevenci rozštěpu neurální trubice se má užívat měsíc před početím." V praxi pak teda ti samí kritici začnou vydávat podle pozitivních listů často bez žádný logiky, ale to už je kapitola sama pro sebe. Nicméně tohle je dost okrajová záležitost několika seminářů, která stojí a padá s osobou vyučujícího, nic systémového.

    Jedna zapálená propagátorka TČM a homeopatie tam je (a zrovna v sekci farm. péče), ale musím jí nechat fakt, že při výuce to striktně odděluje a alternu do ní netahá, resp. omezí se na hlášku typu "víte, že mám ráda tu čínu, tak koho by to zajímalo, tak na tenhle problém je X." Což mě teda vždycky fascinovalo, jak to u ní asi tak kognitivně funguje dohromady. A to mi připomnělo, že pak je ještě druhý volitelňák - TČM, ale z toho maj prdel už všichni asi bez výjimek, nicméně tam pro kredity chodí půlka ročníku.

    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    HARDY: jak se vubec pri vyuce farmacie uplatnuje evidence based pristup?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam