DOKKTOR:
To, že věrchuška se chová jako smečka debilů, ještě neznamená, že covid je rýmička.
Ad bezpečnost: to se testuje hned v první fázi, že tě ta očkovací látka nezabije a dělá se to tak, že se prostě zvětšuje dávka a zároveň se sleduje, co to s člověkem dělá. Že nevíme, co to udělá za rok, dva, sto - no, to nevíme, co s náma udělá dnešní brambor k obědu. Ale víme dost dobře, jak tu očkovací látku a její komponenty organismus zpracuje, z čehož se dá dostatečně spolehlivě soudit, že s pravděpodobností limitně se blížící nule ti po očkování neupadne noha dodatečně, za 20 let. Prostě neexistuje plausibiliní mechanismus, jakým by se to mohlo přihodit. A vysvětlit,, proč neexistuje, no, zatímco Uááááá, vono je to neznámé, nebezpečné a nedůvěryhodné, prokažte mi opak, je výkřik na 20 vteřin, tak naučit se, jak to funguje, je v podstatě několik let studia a naučit se to vysvětlovat těm, kdo se to naučit chtějí, taky není triviální. A přesvědčit ty, co přesvědčení být nechcou, prostě přesvědčit nelze.
Z biologického/lékařského hlediska to očkování (1) neškodí (2) přinejmenším snižuje těžkost průběhu nemoci. A kdybych si měla vybrat mezi bolavým ramenem a covidem ve formě dvoutýdenní těžké rýmy, nebo nebolavým ramenem a rizikem 1:1000, že skončím na ARO na umělé ventilaci a následně s trvale poškozeným zdravím, tak to bolavý rameno a těžká rýma mi přijdou jako lepší volba. Podotýkám, že jsem astmatik, takže dýchací cesty mám poněkud opotřebené životem a poslední, o co stojím, je zápal plic, byť nějaký lehký. Měla jsem ho jednou a, jako, ne, děkuji, raději očkování.
Z hlediska Systému je taky levnější zaplatit těch 12 eur za očkování, než.... naposled jsem byla 8 dní ve špitále okresního formátu a jenom samotná hospitalizace stála asi 2000 za den. To je asi 80 eur de facto za hotel a myslím, že v místním hotýlku by bylo i levněji.
Co se cestování týče - to je politické rozhodnutí, za to vakcína nemůže, to patří spíš do kategorie Vláda je vůl a navíc si myslím, že ono se to časem změní. On o ty uzávěry nikdo moc nestojí.
A že holt není předem zaručeno, jak moc bude nákaz, jaké budou mít průběh a podobně? No, ani biochemici nemají křišťálovou kouli.