• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BLANITCHKA: kdyz vidim ty synopse, tak pokud neni 90 % sdeleni blbost, zahodit... nedogmaticke tvrzeni je Je to fajn, ale vsechna tvrzeni o uza prospesnosti pro zdravi jsou lzi.
    Vonave oleje voni a to je prijemne, prijemnejsi nez prujem nebo dane, takze to mene stresuje. Dobrej sex taky. Ale to i hrnek kakaa a hrani si s kotatkem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRASECI_SOIREE: tak hardcore otužilci se otuzuji průběžně, zejo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAERO: no dlouhodovbou nevíme, ale to že na otužování není třeba platit seminář a shánět led do vanu už jaksi ví všichni uživatelé soc. sítí.

Ano - do marketingu instruktorů wimhofovy metody to trošku háže vidle.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ZUZKAOU: bohuzel nevime jestli ma vetsi dlouhodobou uspesnost fotka nebo wimhofaci.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JUTA: Me se libi v kombinaci s homeopatiky to slovo "potence". Kdepak homeopatika, to je sila!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    JUTA: Na homeopatické červy je to ale to nejlepší, co můžou zvolit :o)
    JUTA
    JUTA --- ---
    Z diskuze o Invermectinu jako léku podporujícím léčbu kovidu, která se samozřejmě zvrhla na tipy jak se diskutující odčervují už leta, protože paraziti jsou všude. Pobavila mě tato paní:

Jarka Malá Zug běžný wermox moc účinný není.pan doktor Staněk dával caniverm,ten je tableta na 10 kilo váhy.a zopakovat ještě jednou.to funguje.ja používám homeopatické odčervení,to je kombinace čtyř druhů homeopatik v potenci 9ch,deset dní po době,vždy po dvou kuličkách.

Homeopatcké odčervení to mě tedy fakt dostalo :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAERO: no tak evidentně s tím víc lidí začne kvůli té fotce a část z nich u toho vydrží.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ZUZKAOU: tak me prijde ze to je celkem ok. kdyz pominu ty kecy o imunite. opravdu spousta lidi dnes vleze do te vody jen pro tu fotku, chlubeni se pred prateli, a za par let budou ujizdet zase na jine 'modni' zdravotni vlne. nejprv 'vsichni' posilovali, pak 'vsichni' behali, ted se 'vsichni' prece otuzuji...
    a naucit se otuzovani postupne muze mit vysledky - treba to pak zvlada vic lidi?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Wim hofovci se vztekají, že se lidi otužují bez toho, aby jim za to platili :-D

Fotkou v ledovém jezeře si pohladíte ego, zdravotní benefity z toho ale nezískáte, říká instruktor Wim Hof metody | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://domaci.ihned.cz/...go-zdravotni-benefity-z-toho-ale-neziskate-rika-instruktor-wim-hof-metody

Kdo se neotužuje, jako by nebyl. Nebo to tak alespoň vypadá z mnohých fotek z polozamrzlých jezer na sociálních sítích. Z otužování se stal v Česku obrovský trend. Špatně zvládnuté otužování může ale člověku spíše ublížit. "Fotka v jezeře je samozřejmě pohlazení pro ego, ale pokud bych měl z otužování získávat nějaké zdravotní benefity, tak to není o tom se jít čtyřikrát za zimu ponořit do ledové vody," upozorňuje lektor a instruktor Wim Hof metody Jakub Chomát .

Na sociálních sítích to v poslední době vypadá, že kdo se neotužuje, je skoro vyvrhel společnosti. Co říkáte na to, jak se fenomén otužování rozšířil, a je to dobře? Nemohou si tím někteří lidé, kteří to jen zkouší, i ublížit?
    Já to vnímám ve dvou rovinách. Jasně, pokud do toho jdu hrrr, tak je to krátkodobý zážitek pro fotečku a můžu z toho mít i nepříjemné prožitky jako nekontrolovatelný třes a podobně. Na druhou stranu jsem ale rád, že popularizace tématu otužování přichází. Pojďme více do přírody, pojďme za sebe převzít zodpovědnost, to je dobře. A chce se mi věřit, že ačkoliv je to z části módní vlna, tak určité spektrum lidí to nadchne a začnou se třeba i více vzdělávat. Přihlásí se na nějaký kurz, něco si o tom přečtou, podívají se na Wima Hofa, který je velký propagátor nejen otužování, ale má vypracovanou celou metodu. Obecně tento trend podle mě přinese více pozitiv než negativ.

Jak vy tu vlnu pociťujete? Máte větší zájem třeba o kurzy? Dokážu si představit, že než bylo otužování módní, tak si lidé museli více cestu k němu hledat sami a složitěji a byli více odhodlaní se pustit třeba do kurzů. Nebo i nyní už vás kontaktují až ti, kteří se tomu chtějí opravdu věnovat?
    Ano, je to tak. Když už se někdo rozhodne investovat nad rámec všech dostupných informací zdarma, tak už chce od toho něco víc. Ozývají se mi lidé, kteří si koupili knížku, zkusili něco nebo přečetli knížku Wima Hofa. Nebo mě kontaktují lidé, kteří se stali členy facebookové skupiny a něco zkusili, ale nebylo to ono. Oni ale cítí, že by jim otužování mohlo dát něco víc, a docházejí k tomu, že by jim pomohlo mít někoho, kdo je tím provede, a celý ten zážitek pro ně bude lepší a bezpečnější. Takže ti, kteří chtějí na můj workshop, si už chtějí rozšířit poznání nebo naopak opravit nějaké chyby, které si myslí, že dělají.

Co by měl člověk vědět před tím, než se začne otužovat? Je to vůbec bezpečné skočit do ledového jezera a udělat si tam tu fotku?
    Teď jste popsala takovou extrémní variantu, která, myslím, že není vhodná pro drtivou většinu populace. Je to samozřejmě pohlazení pro ego, ale pokud bych měl z otužování získávat nějaké zdravotní benefity, tak to není o tom se jít čtyřikrát za zimu ponořit do ledové vody. Ať chceme, nebo ne, je to pro naše tělo stresor, a pokud se několik desítek let svého života chladu vyhýbám a žiju v nějakém teplotním komfortu a najednou jdu do takového šoku, tak je to velký dodatečný stresor. Já jsem naopak zastánce toho, že méně je více a v otužování to platí dvojnásob. Pokud vnímám zdravotní benefity, které otužování přináší, tak ideální start jsou chladné sprchy, ale důležitá je hlavně postupnost a laskavost. A z toho titulu, když se podívám na nějakou star v magazínu a jdu taky skočit do přírodní vody, a v horším případě ještě úplně sám, tak to opravdu není dobrý nápad a zdravý postup. Takže za mě - pokud chce člověk opravdu změnit třeba svou zimomřivost nebo zlepšit imunitu, tak by mělo jít ego stranou a měl by si zkusit nastavit postupně návyk. Třeba těmi chladnými sprchami nebo si dávat ruce do lavoru s vodou a ledem.

Jak ale začít? Jak se donutit k ledové sprše třeba každé ráno? Skočit do ledového rybníku jednou za zimu je v tomto kontextu jednodušší.
    Tady jsme u té laskavosti. Laskavá forma, jak začít chladné sprchy, je, že začnu tou svojí komfortní teplotou, ale na závěr si dám třeba na 15 vteřin chladnou. Což první týden nemusí být úplně ta nejstudenější, co mi z kohoutku teče, což v těchto dnech může být voda z vodovodního řádu okolo deseti stupňů. A jakmile vylezu ze sprchy, tak se rozhýbu, můžou to být dřepy, kliky… A další týden už dáme 30 vteřin… A postupně prodlužuji interval chladné a učím se postupně v té studené vodě uvolňovat. Pro některé ženy je i 30 vteřin moc, takže jim říkám, ať otužují ze začátku jen nohy nebo paže... Ale zařadit to tam, a to opravdu pravidelně, a pozorovat, co mi to dělá. V tu chvíli už musím začít pracovat i s nějakým svým mentálním rozpoložením, což je mimo jiné jeden pilíř Wim Hofovy metody - práce s nastavením mysli. Protože už ten chlad ve mně spouští různé vzorce, strachy, obavy, abych náhodou nenastydl, neměl omrzliny, ale tím, že to dělám po té teplé sprše a jen krátkou dobu, tak by nic takového nemělo přijít a získávám bezpečný zážitek. Je to spíše o nějakém mentálním diskomfortu v té situaci a o uvědomění si, že se s tím mé tělo dokáže srovnat. Mysl se proto snažíme zklidňovat.

V čem je Wim Hofova metoda specifičtější než to, že se jen otužuju, na co se soustředí?
    Otužování a vědomá práce s chladem je jen jeden ze tří pilířů jeho metody. V podstatě jeho metoda směřuje k tomu, abychom skrze vědomou práci se svým tělem - vystavování se chladu, práce s myslí a dechové techniky - získali větší kontrolu nad svým zdravím a posílili imunitu. Pro svou metodu má vypracované i vědecké studie, které dokazují, že například jeho dechové techniky působí protizánětlivě, čímž mohou pomoci v celé řadě autoimunitních onemocnění. Posilují i imunitu. Díky jeho metodě jsme si například schopni zvýšit počet bílých krvinek. Spousta tradičních otužilců má takový koncept, že to chodí do vody vytrpět, protože pak přijde ten hezký pocit a zároveň vnímají, že když přijde doba respiračních onemocnění, tak jsou odolnější. Ve Wim Hof metodě pracujeme s dechem a myslí a učíme se uvolňovat v té diskomfortní situaci, kterou si chladnou vodou přivodíme. Krom benefitů, které přichází se samotným otužováním, tak trénujeme nejen fyzickou, ale i mentální odolnost. Jinými slovy - učíme se pracovat jinak se stresem, než jsme zvyklí, uvolňovat ho z těla skrze dechovou techniku a vědomou práci s myslí i v tom chladu.

Proto je důležitá ta postupnost? Abychom stres z toho otužování zvládali?
    Ano, my tím mikrodávkujeme hormetický stres. Ten je pro nás dlouhodobě prospěšný. Jde o stres v malých dávkách, kdy tělo vystavujeme novostem a necháváme ho adaptovat, a tím si budujeme odolnost. Kdybychom ale právě skočili rovnou do ledové vody a šli na to hrrr, tak do našeho běžného stresového typu fungování v západní Evropě jen dodáváme další dávku stresu, se kterou se bude naše tělo dlouho vyrovnávat, což už pro něj může být příliš. Proto je lepší a chytřejší začít postupně. Je to jako s kterýmkoliv tréninkem, je potřeba jít postupně, krůček po krůčku.

Na co se soustředit, když s otužováním začnu? Jak poznám, jestli to dělám dobře, nebo špatně?
    Důležité je rozvíjet dovednost vnímání signálů vlastního těla. To je věc, kterou nás nikdo bohužel neučí, ani ve školách, ani v práci... Proto my používáme práci s myslí i chlad, abychom se znovu naučili vnímat podněty svého těla. Ty mohou být ale specifické, a proto je opět důležitá ta postupnost. Postupně se bezpečně zorientovávám v informacích svého těla. Je to nová dovednost vnímat své tělo, vnímat, jak se dneska má. Na tělo působí spousta vnějších vlivů, takže to není tak, že každý den je chladná sprcha pro mě stejná. Mají na mě dopad různé pracovní či osobní okolnosti. Teď samozřejmě i pandemie. To také může zrcadlit, jak se dnes bezprostředně mám. A podle toho si přidávám a ubírám. Nedá se říct, že pokud nevydržím pod chladnou sprchou během tří týdnů čtyři minuty, tak dělám něco špatně. Nejdůležitější je: uč se vnímat své tělo, rozpoznávat jeho signály, kdy už je to dneska dost, a když se vystavuješ chladu, tak pracuj na tom, aby ses uvolnil, prodluž dech a hlavně výdech.

Takže uvolnění v ledové sprše docílíme hlavně tím, že se začneme soustředit na dech? Nebo máte ještě jiné tipy, jak přestat myslet na to, že na mě teče ledová voda a "bolí to".
    To je celá Wim Hofova kapitola "práce s myslí". Já obecně doporučuji nic nenegovat. Neříkat si v ledové sprše: "Je to teplé". Tím se dostávám do vnitřního rozporu. Ale ladím se mentálně na důvěru ve své tělo, že má vše potřebné k tomu, aby to zvládlo. Aby se zvládlo vypořádat s chladem a aby se pak i dokázalo zase zahřát. Takže ladit myšlenky na tuto dovednost, na důvěru ve své tělo a dlouhým výdechem pomoct tělu se uvolnit. Já ještě před sprchou zaměřím pozornost do svého těla a uvolním si jednotlivé partie. Typicky tělo má tendenci ukládat stres do ramen, krčí se nám nahoru k uším. Takže vědomě si je projdu a uvolním si je už předtím. A pak, když už se vystavuju tomu chladu, tak už jen navážu zklidněním dechu, prodlužuju výdech. Ono to jde prvně třeba deset vteřin a pak to jde lépe a lépe.

Jak zjistím, že jsem už připravená jít do toho ledového jezera? A to tak, abych si neublížila.
    Rozhodně bych doporučil nejít do ledového jezera sám. Je to základní bezpečnostní prvek, člověk nikdy neví, a proto vždy doporučuji chodit ve vícero lidech. Aspoň se budete soustředit i na to otužování a nejen na tu fotku :) Je to ale opět individuální. U někoho to může být po dvou týdnech chladných sprch a někdo to nebude cítit ani po čtyřech. Doporučoval bych to zbytečně nepřepálit. I v tom jezeře už bychom měli být schopni ladit to, co ve sprchách. Uvolnit se, zklidnit dech.

Jakub Chomát
    Podnikatel, člověk který zažil osobní vyhoření - nadvakrát opouštěl “zlatou klec korporátního života a slibné kariéry”. Nyní učí lidi vědomě zacházet se svou energií, měnit nefunkční vzorce chování, efektivně zacházet se stresem a zlepšovat si zdraví a celkově tak kvalitu života. Lektoruje antistresové semináře, je certifikovaným instruktorem Wim Hof metody a poskytuje i individuální coaching.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Zaujala mě docu minisérie Unwell na netflixu- aromaterapie, tantra, půsty, včelí jed, ayahuasca.

https://www.netflix.com/title/81044208

:)

není dogmatický ani jedním směrem.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JESTEDMAN: A to sdělení by ti měli naservírovat na stříbrném podnose a s famfárama, abys to viděl? Já na to Přeočkujte se někdy po čtyřicítce narážím snad deset let.

XBAHNO: to ví taky úplně každej, že vakcíny nejsou bezva kšeft ani trochu. Je to tak proregulované, že to ty firmy vyrábějí za náklady a kousek, to, co není někde v nějakém početném civilizačním okruhu povinné a nekupuje to WHO, je dost riskantní investice, protože vakcína proti lymské borelióze, teda, jednomu typu, byla, ale zabilo ji, když antivaxxeři a vypatlaní pisálci vytahali to obvyklé Po očkování proti borelióze zemřela stoletá důchodnykě v Connectitutu, sdílejte, než to zmažou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XBAHNO: třeba tady:
    https://www.mediconas.cz/cs/kalmetizace
    se tváří, že děti ockuji furt. Ale dej vědět, co zjistíš, je teda pravda, že si vybavuji něco o výpadku zásobování TBC vakcínou před nějakou dobou.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    JESTEDMAN: No praveze neni, nebo alespon nebyl. Jak se vakcinujou jenom deti, tak je ta vyroba dost optimalizovana na nejaky predikovany mnozstvi a neumi jednodusse navysit kapacitu vyroby. Takze navic je par tisic davek, ale milon davek nikdo ze supliku nevytahne a v nejake kratke dobe ani nevyrobi.

TRISSIE: Checknu, jestli to tedka jde, nejakou dobu to neslo - dopadl jsem stejne jako
    GOR: - nejste rizikova skupina, trhnete si nohou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GOR: pokud má TBC rodinný příslušník, tak se očkuje na pojišťovnu.
    Jinak jako samoplátce, a protože se očkujou děti, které už by teoreticky mohly být nakažené, tak to dělají kalmetizační stanice, kde mají zázemí na to, udělat nejdřív test na protilátky a pak teprve očkovat. Teda aspoň takhle to bylo, když jsem nechávala očkovat na TBC syna.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    XBAHNO: proč je tedy nenaočkují MMR, té je snad dostatek ne.
    GOR
    GOR --- ---
    XBAHNO: S BCG je to vubec divocina. Kdyz se nam narodil potomek, dostali jsme informaci, ze ockovat proti TBC je nepovinne. Tak jsme to chvilku rozebirali, vzali jsme v uvahu informaci od tchana, ze vsichni ridici autobusu mladsi 50 let jsou u nich puvodem ze statu SSSR, a tak jsme dosli k zaveru, ze bychom ditko naockovat meli. Jake bylo nase prekvapeni, kdyz nam pediatr sdelil, ze TBC se v podstate ockuje jen tehdy, pokud mel TBC rodinny prislusnik, tj. at si trhnem.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    JESTEDMAN: Tlak na preockovani neni a ani nemuze byt, protoze neni cim. Me to zajimalo, kdyz tu bezela ta vlna tech spalnicek a tak jsem vznesl dotaz na hlavniho hygienika, proc tedy tu rizikovou skupinu (jako treba detsky lekare) nejdriv testujou na protilatky(coz stoji asi 900Kc) a pak preockovavaji(cca 700Kc) jen ty, co maji nizkou hladinu protilatek. Ocekaval jsem nejakou sofistikovanou odpoved, ze treba je zajima statistika kolika lidem ta imunita vyvane, nebo ze se za kazdou cenu snazi eliminovat i tak nizka rizika ockovani, ale ne, duvod je ten, ze testy na protilatky umi sekat jak Bata cvicky, zatimco dokoupit vakcinu neni kde, protoze vyrobce je nastavenej na nejakejch 120k davek rocne a dodat 1M v radu mesicu proste neumi a i navyseni mu bude cinit velky problemy.
    A obecne, vakciny asi nebudou tak super kseft, protoze tahle situace se tyka i treba BCG vakciny. Jak se prestalo ockovat plosne, tak je tezky nechat naockovat neindikovany dite "protoze mi to prijde rozumny".
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESTEDMAN: děti jsou z hlediska šíření nemocí rizikovější skupina*, proto je důležité očkovat je. Dokud (donedávna) byla proočkována celé dětské populace, tzv. dětské nemoci se nešířily ani mezi dospělými, kterým to očkování postupně "vymizelo".

*Děti se stýkají ve větších a těsnějších kolektivech a ze školky a školy nemoc donesou domů k mladšímu sourozenci, který na ni může i uhynout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam