TRN: myslím že z tohohle se můžu trošku odrazit ... podle mi pojem "svobodného rozhodnutí" velmi úzce souvisí s pojmy "dobro" a "zlo" ...
Tvůj příklad s pistolí a s hladem se mi teď docela hodí ... ono totiž v životě se nerozhodujeme jenom o jedné věci s tím že bysme abstrahovali od věcí souvísejících .. ale rozhodujeme se v celém spletenci souvislostí ...
tak například ... můžu se rozhodnout ukradnout jídlo a může se rozhodnout to jídlo neukradnout ... ukradnout trochu jídla je zlo, neukradnout je dobro ... potud OK ... teď zkusíme přidat velký hlad ... riskovat svou vlastní smrt či poškození vlastního zdraví v důsledku velkého hladu je zlo, neriskovat to je dobro .... a teď pokud si nemůžu opatřit jídlo nějakým "dobrým" či "indiferentním" způsobem a krádež je nejméně zlý způsob ze všech mých možností, jak si jídlo opatřit ... ukradnout trochu jídla je menší zlo než riskovat svou vlastní smrt či poškození vlastního zdraví v důsledku velkého hladu ... tedy pokud mám velký hlad tak ukradnout jídlo je zároveň malé zlo a zachování si vlastního zdraví je zároveň velké dobro, takže v součtu je to dobro ...
otázka pistole (zachování si vlastního života je jedno z největších dober) je ještě markantnější ...
myslím že svobodná vůle těžko může existovat bez reflektování dobra a zla .... a tím pádem se do hry dostává svědomí ...
ufff - pro tuhle chvíli od mi stačí ;-)