• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    LALINA
    LALINA --- ---
    Porad premyslim, jak se AI lisi od lidi.
    A nad tim, jestli vubec clovek kdy bude schopen vyvinout tak komplexni zarizeni, jako je lidsky mozek. Je-li to vubec na kremikove bazi mozne, nebo bude muset prejit na organicke materialy...
    A pokud by to dokazal, byly by obe bytosti - tvurce i jeho vytvor -na stejnym levelu, ve stejnym svete....coz je pro me prazvlastni vec....ale jevi se mi, ze by to slo..
    HARDY
    HARDY --- ---
    N0NECZ: Díky, s podobnou myšlenkou si hraju už déle, souhlasím s tebou, jen bych to asi jinak formuloval.

    tohle bude trochu OT, co se týče umělé inteligence, chci jenom maličko doplnit tvůj příspěvek. Přečti si tento krátký úryvek, úvodu z knihy ekonoma Ludwiga von Misese - Lidské jednání, ve kterém z metodologických důvodů odmítá přístup, že myšlenky a jednání jsou pouze důsledkem fyziologických pochodů. Přiznává ovšem, že někdy v budoucnu by mohli přírodní vědy odhalit tvorbu myšlenek, do té doby musíme uvažovat oba přístupy - metodologický dualismus.
    Napsal to v roce 1949.
    Já s tím musím souhlasit. Věřím, že jsme pouze složité stroje a myšlení je, jak ty říkáš složitý softwere, a nic jako vlastní vůle není. Na druhou stranu pro jakékoliv další rozvíjení myšlenek, filosofie je to naprosto zbytečný závěr, protože se na něm můžeme akorát zastavit a jenom čekat na biology a chemiky, než nám to vysvětlí.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KHAN: jasně:))) každopádně bych se na to mphla vymlouvat:))
    I'm sorry, I'm just a simple chatbot: ))))
    KHAN
    KHAN --- ---
    LALINA: Nebo jsi to ty :DD
    LALINA
    LALINA --- ---
    BILYHAVRAN: třeba zjistíme, že SATAI je nejnovější verze chatbota:))
    LALINA
    LALINA --- ---
    SATAI:
    psychologie a konkureční tenze mezi různými stupni AI je zábavné čtení:)) ano, nejspíš se ani tudy k nekonfliktní společnost nedostaneme:)))

    Omezenost a neomezenost zdrojů je zajímavá věc, sama nevím, jestli sjem v tomto ohledu utopista nebo distopik, na najití nových - myslím skutečně nových - technologií na získávání energie jsme měli už dost času a pozdává se mi, že nějak není zájem, že dokud máme ropu a fisilní palivo (a ano, atom) tak není zájem výrobu energie rozšiřovat nebo vědecky vyvíjet dokonalejší způsoby. necjci sem zatahovat konspirační teorie, ale přesto se mi zdá, že někde někdo (něco) nechce, abychom se v tomto směru pohnuli přiíiš dopředu.
    Takže pokud by tento zájem brzdit skončil, asi by to šlo celkem rychle a s energií by problém být nemusel.

    mnohem větší problém vidím v tom, že by nastaly boje o uznání "lidských práv" pro AI a důsledky z toho plynoucí a mohlo by se klidně reálně stát, že "technicky" dokonalejší bytosti (čerta, že nemají vlohy pro Mozarta) by postupně úplně vytlačili čistě organické humanoidy.
    BILYHAVRAN
    BILYHAVRAN --- ---
    SATAI:
    SATAI: asi sem se fakt nacpal do auditka, do kterýho nepatřím - nějak tomu, co si napsal, nerozumím ... ;-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    a za tou technologickou singularitou by následovalo něco, co někdo označuje jako "kvantový skok" - tedy totální změna paradigmat v různých oborech (já bych klidně řekla, že ve všech - včetně změny biologické konfigurace člověka a možná nejen jeho)
    Prostě si nějakou skutečně reálnou technologickou singularitu moc neumím představit.
    Jistě, vývoj (čehokoli) je nespojitý, ale to neznamená, že by někdy takhle fatálně skončil a začal úplně jiný...anebo jsem ten termín jenom špatně pochopila...
    SATAI
    SATAI --- ---
    LALINA: technologie se vyvijeji cim dal rychleji, az najednou delaji vzuuuuum kolem zmateneho pozorovatele ;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    jo aha..... technologie se vyvíjejí čím dál rychleji, až se zroutí do bodu nula...(?)
    LALINA
    LALINA --- ---
    SATAI: co je to technologická singularita? já znám jenom tu astrofyzickou.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ono když budu úplně upřímná, tak mi při čtení té Tvrdého disertačky přišlo, že pánové, ať už to byli studovaní inženýři nebo filozofové či matematici či všechno toto dohromady, tak se nad rámec kavárenské diskuse o AI ( v angličtině, sic!) dostávali jenom sporadicky:)))
    Ono vědou lze nazvat mnohé, ale mnohé z toho, co přednesli a snesli na stoh uvah o AI, bylo na úrovni kavárenských spekulací a navíc ještě i omezené osobními polívčičkami, které si přitom přihřívali:))

    Ale pravda, byl to jenom (poměrně bohatý a obsáhlý) výcuc, nečetla jsem ty dobré muže celé a v originále.)
    LALINA
    LALINA --- ---
    SATAI: :))) realizovat se :)))
    no, řekněme, že se na tom nechci realizovat, ale prostě mě to zajímá:)
    SATAI
    SATAI --- ---
    LALINA: nemyslím, že by se člověk v tomhle tématu mohl nějak realizovat nad rámec kavárenského tlachání bez angličtiny :-\
    SATAI
    SATAI --- ---
    LALINA: určitě netvrdím, že co program, to inteligence
    LALINA
    LALINA --- ---
    SATAI: vytiskla jsem a přečtu co nejdříve, už se na to těším!
    LALINA
    LALINA --- ---
    SATAI: tak to jsem v loji, protože neumím anglicky:(((
    Nemáš nějakej ekvivalent v češtině?
    LALINA
    LALINA --- ---
    SATAI: to je otázka pojmu "inteligence"... je opravdu program možno nazvat inteligencí? Já vím, že dneska se jako inteligentní označují i telefony, ale nevím:))
    Takže se sem konečně taky dostává otázka pojmu inteligence a jejích kvalit, jakostí a levelů.......No byla to jen otázka času:)

    jasněže stroj má program, ale to z něho (v mých očích) ještě nedělá inteligentní entitu. Program má i moje automatická pračka:)
    OK, naučím se striktně používat místo pojmu "stroj" něco jednoznačnějšího - AI, SW nebo HW.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SATAI
    SATAI --- ---
    LALINA: "neinteligence stroje" mi nedava smysl. Stroj bez programu je proste kus zeleza (A nekonecna paska ;) ), ma smysl resit jenom celek stroj + program (nebo jenom program, pokud ten HW pod nim zanedbame jako nepodstatny detail)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam