bod, v kterém vzniká vědomí je samotná myšlenka. po myšlence a dle její kvality, začne energoinformační pole, což je předstupeň nějaké hmoty růst. a růst je již vědomá záležitost... pak se stane, že byla myšlenka jen sobecká / nikdo další z entit tuto nemá/ růst energoinformačního pole se zastaví a energie se začne pomalu uvolňovat z5 do zdroje... pokud je to myšlenka nesobecká, tudíž prospěšná a konstruktivní, například slovo bůh, bible, víra, zdraví, jídlo, atd... tak sami vidíte, jakou váhu - hmotnost - potažmo hodnotu může takový energo-inforamční pole - kolem myšlenky, slova nakonec i činu nabít. takže vědomí vzniká z mylšenky. už "jeden atomek vědomí" / podle mě nějakej foton, nebo neutrinum, stopro něco kolem světla a éteru / je shopný přebrat si vědomost dle své úrovně energie. takže když někdo vynalezl šroubovák s určitým pocitem, aby mu usnadňoval práci, šroubovák je do jisté míry vědomá věc. hledáte ale vědomí ve smyslu lidské bytosti, ani ne humanoidní rasy, jak mě tu někdo káže o alienech, že jsou to vetřelci? a odku a kam? :)) jakoby byl vesmír Tvůj? :) taky mě napadá, co když opodál existuje planeta Zjara, větší a podobná jako Země, krásnější s vyspělejší civilizací a technikou, která již dávno AI disponuje... A ty lidé budou mluvit česky i anglicky, budou vypadat dost podobně, ne-li stejně, ale budou větší a menší, zdravější a veselější, jakoby trochu pro nás pohádkoví... Prostě Vám chci říct, že představa že jsme jediné lidské bytosti - lidé ve vesmíru, člověci či nadčlověci je trochu zavádějící a tudíž AI ve Vašem slova smyslu chápání nemusí být AI svého významu a hodnoty. Pak máš popletené neznámé a matici nevyřešíš...