Pár myšlenek, které mě napadly po přečtení diskuze, kterou jsem tak trochu způsobil :)
1) Umělá inteligence by nás možná dokázala po důkladnější analýze poskládat v nejefektivnější lidi - pokud předpokládám, že vyřeší problém transplantace jakéhokoli orgánu / části těla - případně by mohla umělá inteligence selektivně vybírat mezi genetickým materiálem např. při umělém oplodňování... a tak "šlechtit" lidi tím, že by záměrně vybírala jedince s určitými vlastnostmi, které bychom preferovali my nebo AI. Je to etické? Může to způsobit problémy?
2) Když jsem zmiňoval ovlivnění AI chemicky, měl jsem na mysli celou škálu druhů působení, některé z nich bychom asi uměli napodobit i u elektronické AI např. snížením napětí a frekvence proudu nebo velikosti RAM (opiáty), zvýšením frekvence CPU (stimulanty), změnou propojení hw (psychedelika) až po ty mírnější jako jsou scripty, malware apod.
2b) Jestli by se to AI líbilo a záměrně by to vyhledávala by asi taky záviselo na tom, jestli má vědomí a dokáže poznat, co způsobilo onu změnu a jestli má možnost se znovu uvést do tohoto stavu.
(Mimochodem viděli jste díl Futuramy, kde Bender fetuje elektřinu? Tak a teď jsem prozradil, kde jsem na tu otázku přišel :))
3) Tak, jako se dají ovládat zvířata elektrodami zapojenými přímo do mozku, tak by je nemuseli ovládat lidi, ale AI a hypoteticky velmi dobře napojená AI by tedy měla mít zprostředkovány i dojmy, které mají tito tvorové např. po konzumaci zkvašeného ovoce? :)
4) IMO nemůžeme vyloučit, že budoucí počítače ve vzdálené budoucnosti nebudou na organické bázi nebo nebude běžné propojení elektroniky a lidského mozku a pak je zde možnost synergie naší inteligence a AI, ale taky to může být souboj inteligencí :)
5) Jak by se "cítila" AI, kdybychom ji přenesli z normálního počítače např. na super počítač? A co třeba kvantový počítač?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvantov%C3%BD_po%C4%8D%C3%ADta%C4%8D
6) To, co považujeme za "lidské" nebo "nelidské" obvykle souvisí s naším kulturním vnímáním a ostatně ačkoliv na celé planetě žijí lidé, kteří si jsou svým "HW vybavením" velice blízcí (DNA se liší v necelém %?), tak vnější projevy a normy chování se často diametrálně liší... právě vlivem kultury - to je taky tak trochu to, že si myslíme A, ale společenství nás donutí udělat B :)
7) Bude mít AI svou vlastní "nelidskou" kulturu nebo jen převezme "naši" :)