• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Ale bez ironie...
    Hod si do googlu query "phenomenology artificial intelligence"

    Have fun
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Ty ses tak zazrala do kritiky vzdelanosti, ze jsi uplne minula zakladni poznatky one fenomenologie. Vztah mezi obektem, ideou a pojmem a jak s tim lidska mysl pracuje, coz je princip primo aplikovatelny do toho jak pracuje s poznavanim a abstraktnimi koncepty AI. Vylila vaničku i s dítětem. Loloino, diky, cau.
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK:

    Fenomenologie je filosofický směr, založený Edmundem Husserlem ve snaze o pevnější a určitější založení filosofie, aby se tak mohla stát také pevným základem pro vědecké zkoumání skutečnosti vůbec. Husserl sám ji charakterizoval jako „novou popisnou metodu a z ní vzešlou apriorní vědu, jež se má stát hlavním nástrojem pro přísně vědeckou filosofii. Její důsledné uplatnění by mělo umožnit metodickou reformu všech věd.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    s největší pravděpodobností budu vypadat jako ignorant a pitomec - neboť nemám žádného titulu, který by mi mohl zajistit vážnost u přísných vědců, ale tahle definice by se mohla také popsat slovy: zoufalá a marná snaha o nalezení a zabezpečení jistot, bez nichž pánové s aktivní levou mozkovou hemisférou nedokážou bezpečně vědecky bádat v rámci dobře ohraničených jistot ve světě, kde neexistuje absolutně nic stálého a jistého.
    Je to prudce úsměvné, ale jak říkám, mnoho pánů, kteří už nemusí zabezpečovat svoji rodinu tvrdou manuální prací a monou se věnovat blbost...pardon - kvadratuře kruhu, perpetuu mobile nebo existenci yetiho.
    Je to úsměvné jenom potud, pokud se fenomenologie opravdu nedostane ke slovu a nevyrobí nějakou axiomatickou vědu, podle které omezí veškeré další hledání a bádání, to by byl asi (dočasný) konec skutečné vědy:)

    ještě k té definici fenomenologie: bádání a vytváření v tomto rámci jistě zabere mnoho životů různých lidí, hodně času a peněz a jistě se nad tím dá bádat donekonečna, ale já jsem spíše praktik, a tak když to jde, jdu raději rovnou, než bambilionem oklik.
    Dokonce se dokážu i vzdělávat :) a poznatky konzultovat s tím, co je ve mě jako poznání (fuk, kde s jak se to tam vzalo). A když slyším takovouto dfinici, vidím úplně jasně, že taková práce je zbytečná a marná, zcestná, protože je tu poznání několik tisíc let staré a já nepotřebuju na každou blbůstku přijít sama za cenu dlouhých oklik.

    Lao´ c říká

    "TO nejměkčí pod nebem
    překonává to, co je pod nebem nejtvrdší."

    jsou různé překlady, ale všechny mluví o tom, že co je měkké, měnivé a tvárné, je silnější a životaschopnější, než to, co je pevné a tvrdé. Na jiném místě Tao te ting říká: co je pevné a tvrdé, to patří smrti, co je jemné a chvějivé, patří životu.
    A taková je i moje bezprostřední bytostná zkušenost.

    na co se teda snažit vyrábět další rigidní a zcela pofidérní jistoty , dokonce axiomatické? Po této cestě se dá jít dlouho, ale je to cesta smrti (a falše) a k životu (pradvě) tě nikdy nepřivede.

    anebo byl podle tebe Lao´C jenom nějaký pseudospirituální pomatenec?;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: aha... tedy filozofie = vědecký způsob práce s fakty, ano?
    já myslela, když jsi psal "způsob práce s fakty", že filozofie je styl práce.
    ale ta definice přeci platí na veškerou vědeckou činost, nejen na filozofii,
    čiliže filozofie tedy není objekt, jakoby materie, s kterou lze pracovat různými způsoby, ale je to pracovní metoda? A když ji použiju na filozofii, je to tedy potom filozofie filozofie?
    Mno já nevím, to se mi nějak nejeví...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    :) Mj i soudobá filozofie řeší otázky, které zásadně konvergují s vývojem AI
    Fenomenologie – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Fenomenologie
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    LALINA: jak nerozumím? "hledání poznání pomocí rozumu, experimentu a ověřování všeobecné platnosti závěrů."
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: filozofie je způsob práce s fakty? já nějak nerozumím.. mohl bys tedy připsat další rovnocenné nebo prostě jiné způsoby práce s fakty, abych to líp pochopila?
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: a přesto jsou toerie, které i takto prověřeny, najednou přestaly platit a byly nahrazeny jinými:)) ale jo, ok, je to klopotná cesta vědy, nemám nic proti tomu,(pokud věda nechce omezovat či zesměšňovat jiné formy a způsoby poznávání.)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    LALINA: Dle mého je filozofie způsob práce s fakty.
    A ne, ověřování všeobecné platnosti závěrů je přesně to, co dělá vědu vědou. Teorie jsou ověčeny a výsledky musí být opakovatelné. Po formulaci obecně platné teorie probíhá úporná snaha o její falzifikaci. Až pokud se to nepodaří, je teorie přijata jako součást paradigmatu a dá se s ní dál pracovat. To je základ toho, jak věda funguje. Teorie, které se podaří vyvrátit, byť na základě jednoho důkazu svědčícáho o neplatnosti, prostě nejsou připuštěny.
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: neřekla jsem, že každý je filozofem

    a ne proto, že má životní postoj, ale proto, že je podle mě nedílnou součástí lidského života zabývat se otázkami, které si vzala pod svá křídla filozofie a že lidi se jimi prostě zabývají, každý podle toho, jaký je, jaké má vědomosti, pocity, zkušenosti, intuici a tak dále.
    Mnoho lidí dokonce taky v životě používá rozum, dělá experimenty a ověřuje si všeobecnou platnost závěrů, aniž by tušili, že naplňují atributy vědeckého postupu:))
    Mnoho lidí prožívá filozofii stejně jako svoje dýchání a nikdy by je ani nenapadlo o sobě říkat, že jsou filozofové.
    Filozof podle tvého je člověk, který si z dýchání udělá předmět svého bádání.
    Čili filozofie je buď stav ducha nebo profese.
    Když se člověk profesionálně zabývá filozofií, říkají mu filozof (někdy ovšem nepříliš oprávněně), ale já jsem mluvila o filozofii - tedy o čemsi, co je součástí každého lidského života.

    btw: hleání všeobecně platných závěrů...není náhodou právě toto kámen úrazu, na kterém věda pořád zakopává? ;))))
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Řekl bych, že mezi filozofy je a bylo i dost žen, a chápu tvůj pohled, že každý, kdo má nějaký životní postoj, je proto filozofem. Já to vnímám jinak, vnímám filozofii jako hledání poznání pomocí rozumu, experimentu a ověřování všeobecné platnosti závěrů. To životní postoj nevyžaduje, spousta lidí má pravdu, protože ji prostě má, bez ohledu na to, co pánové co neměli co na práci, napsali do svých knih. Bylo by hezké žít v dobých před prvním psaným slovem. Aspoň tu chvilku, co byl člověk naživu, mohl prožít na 100 procent.
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: jo)
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: Filozofie není jenom věda:) Zase omezuješ nějaký fenomén na vědu a tím mu bereš jeho celistvost.
    Od té doby, kdy první člověk zvedl hlavu a podíval se dlouze na hvězdy, je s ním filozofie. Jsou to otázky, které si kladou malé děti, existenciální, etické i humanistické, otázky kdo jsem já a co je svět, co je vesmír, jak to vzniklo, co bude po smrti. Filozofii měla každá babka, která ani neuměla číst, filozofií se zabývali tuláci, blázni a vlastně kde kdo.
    Ale pánové, kteří neměli co na práci, se věnovali těmto otázkám naplno a sepsali mnoho knih a z těchto přemítání utvořili vědu (vůbec je zajímavé, jak páni jistého druhu udělají vědu z čehokoli, je to asi nejaký jejich mem nebo gen, že udělají vědu i ze zavařování švestek.:)
    A tak pánové jako mičurinci začali pěstovat filozofii jako květinu a jistě došli mnohých dobrých pokusů i omylů a patří jim za to dík a obdiv, ale filozofie jako taková je esence bytí, esence života a každej jednotlivej život by ji měl obsahovat, přestože ho to neživí.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    LALINA: Mj. sobecký gen a teorie Memu, která na to elé navázala, je zásadním kamenem který je potřeba brát v potaz při diskuzi o AI, jestliže se totič jedná o hru memů, posouváme se dleko za hranice prostého soupeření biologických druhů, a dostáváme se do roviny soupeření a v podstatě evoluce informací nebo komplexních abstraktních vzorců. Takže AI prostě přebere louč kosmické expanze od lidí omezených fyzickou/biologickou schránkou a bude pokračovat v podstatě rychlostí světla tak daleko, jak jen dosáhne nosná vlna signálu.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    LALINA: Filozofie, milá Lalino, je věda. Pramáti všech věd včetně matematiky. Dokonce i etiky.
    Samozřejmě není možné o AI mluvit jenom na základě toho, co bylo už řečeno nebo napsáno. Jenomže začínat pořád znova a znova od nuly taky není úplně přínosné.
    „Jsme jako trpaslíci na ramenou obrů. Náš pohled může obsáhnout více a vidí dále než jejich. Ovšem ne proto, že by náš zrak byl pronikavější nebo naše výška větší, nýbrž proto, že nás nese a vyzvedává mohutná postava obrů.“
    Poznání v sobě syntezuje otevčenost, zvědavost, touhu, ale taky vůli, sebekázeň, vytrvalost a tvrdou práci. A to mluvím jako člověk kterej na bakaláčský titul potřeboval 10 let, protože ho pořád něco odvádělo pryč, nemám na to sitzfleish. Ale mám hlubokej respekt k těm, kteří se nenechají rozptylovat od své vize kažkou pičovinou a vytrvají, dokud nedosáhnou poznání, které posouvá vpřed nejen je, ale i ty, kteří jsou jim ochotni naslouchat.

    Koneckonců možná AI naprosto předefinuje vědu, která povede k jeho stvoření, a dokáže, že k jejímu stvoření došlo vlastně omylem :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: hm, pán je rottweiler, takže s ním asi společnou řeč těžko najdu:))
    mimochodem někde jsem pochytila, že teorie sobeckého genu byla vyrácena jinou prací, která dokazuje, že geny a vůbec všechno, spíš staví na spolupráci, že před bojem individualit dávají přednost kooperaci, ale jinak o tom prd vím, celé mi to přijde skutečně jako politickovědní aréna, kde se rvou psi a mlátěj se po čumákách knihama, který napsali, než seriozní učené diskuse.
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: proto jsi tady, abys přidal svůj věrtel do mlýna a já věřím tomu, že zdejší osazenstvo nesemele zrno na plevy, myslím, že tu máme určitou úroveň. Možná je hodně pod tvojí, ale s tím už asi nic neuděláme, každý se snažíme, jak můžeme, nikdo tu ze sebe nedělá přeborníka a génia a upřímně: jsme na diskusním serveru, ne někde v učebně a přesto se tu dokážeme učit a přemýšlet, objevovat, takže asi můžeme ty povzdechy nad obecnou nevědomostí klidně vynechat:))
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: takže jsou i lidi, kteřé nevěří ani tomu ani onomu? čemu věříš ty?
    Když jsem volila druhou možnost, myslela jsem tu holou vědu, protože i bez duchovna je to velice obsáhlé téma (ačkoli jsme ho vlastně pomaličku už vyčerpali)
    ale nejde mluvit o AI jenom vědecky, vždycky se ti do toho už s podstaty věci vmontuje filozofie, etika a to už jsem hnedle trochu jinde a děláš to tady taky a děláš to dobře, takže - nechme věcem volný průběh, nezahánějme ani okultisty a spiritisty, možná že mají co říct, čím inspirovat, možná někdo řekne jedno slovo a to nám ťukne na nějakou naši myšlenku a my se s ní najednou dokážeme posunout dál... co ty na to?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    LALINA: btw urban legend.
    A ano. Je dobré nebýt dogmatickým zastáncem jednoho pólu a mít něco z obou břehů. Vědění i víru v jeho nedokonalost. To je podnětná myšlenka. Co je v téhle diskuzi poměrně častým jevem je naprostá absence toho prvního.
    LALINA
    LALINA --- ---
    JVMLOK: něco jako ten čmelák?

    "Což mi připomíná, že dle fyzikálních zákonů, tj. poměru hmoty těla, plochy křídel a frekvence mávání, nemůže čmelák vůbec létat. Ale protože to neví, v klidu si létá."

    je to přeci úplně logické, že vědění svádí ke kostnatění a zaostávání. Mnohem lepší je přístup "vím, že nic nevím". Ten umožňuje mít otevřené všechny brány.

    jak tak život jde, snažíme se vždycky o zlatou střední cestu, která zahrnuje oba póly, ale ne v podobě extrémů.
    Je moudré vzít do hry všechno a být si vědom toho, že se jenom blížíme nějaké pravdě, že vždycky bude proč o objevených věcech pochybovat a vždycky bude prozíravější nepočítat s nimi jako se 100% jistými.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam