• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLINIKAKLIniKA
    DAHY
    DAHY --- ---
    MASOO: Ja to chapu. To bylo mysleny zcela ironicky.
    MASOO
    MASOO --- ---
    DAHY: PP je bohate sponzorovano, to neni nase cesta
    VOJTEK: presne tak

    SPIPI: kez by bylo tolik lidi, kteri by chteli neco obsazovat, pripominam, ze ve chvili zasahu 9.12. nas tam bylo osm....... zakladni kolektiv neni o tolik sirsi, aktivni podporovatele (nemyslim ted demonstranty ze soboty) se daji pocitat na desitky...

    TLOUDEV: tesat

    JAKUBV: to vidim jako nejvetsi problem ja, zoufala neinformovanost a ignorace lidi...

    KARAMBA: dik! jeste to proctu v klidu, az tu uklidnim vasne ohledne zapalenyho pocicejniho auta

    !!!!!!!!
    SIMSALABIM: anarchisticka solidarni akce to ma hozeny jinak, rozhodne jim ale nedekujeme, protoze tahle podpora neni z te, co bychom chteli a potrebovali
    TWORBO: boj muze mit ruzne podoby a my se stale domluvit snazime, dnes je jednani na magistratu....
    !!!!!!!!!

    NEENA: zatim ano

    TLOUDEV: asi existujou, ale samozrejme se transparetne neprofiluji na webu
    TLOUDEV: zajimave
    SIMSALABIM: tehle domnenkam, ktere nejsou potvrzene, bych se rada vyhnula

    TAKZE INICIATIVA KLINIKA SE NEHLASI K PROTESTU Anarchisticke solidarni akce
    je to jejich zpusob, ale me osobne se zda ponekud nestastny
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    TLOUDEV: taky sem nic nenasel a podle odusevnelosti a provedeni skutku bych si klidne taky tipnul na zakuklence s odznakem...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ADAMIRA: Vznikaj zanikaj... Muj zpravodaj z ministerstva vnitra mi asi pred dvema lety rikal, ze na rozdmychavani nepokoju a vubec tyhle spinavy akce, snazici se zdiskreditovat "statniho nepritele", se dovazej lidi ze zahranici, kteri zde nejsou identifikovatelni (z Madarska atd), tedy nehrozi, ze by je pak mohl nekdo z rad nepratel statu identifikovat a nejak obtezovat, ikdyby byly zverejneny nejake nahravky atd... Zkratka aparat pro vytvareni podobnych incidentu zde existuje a hraje predstaveni plne v rezii sveho chlebodarce.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    ADAMIRA: to byla ovsem Sit Revolucnich Bunek
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TLOUDEV: imho tahle skupina uz na krku jedno policejni auto ma, nekdy po zacatku roku, napsali o tom pak text delsi nez to auto, ale taky se mozna pletu, tyhle anarchoneco akce denne 2 zanikaj a jedna vznika.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SIMSALABIM: hmm, tak nejak zadnou skupinu Anarchisticka Solidarni Akce se mi nedari vygooglit. Ani neuvadej zdroj... videl bych to na policejni particku (PS VB - Pitomec Stoji Vedle Blbce ;-))
    NEENA
    NEENA --- ---
    KARAMBA: je pravda, ze za klinikou nestoji zadny pravni subjekt (spolek, obč. sdružení, nic?)

    SIMSALABIM: stydim se, krasne jim podepisuji predstavu o aktivistech - recidivistech :(
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    boj pokracuje. ne snazime se domluvit:) kapisto?
    SIMSALABIM
    SIMSALABIM --- ---
    ?? BRAVO!!! Tohle urcite pomuze k lepsimu medialnimu obrazu, k tomu, aby se i obycejny lidi postavily na nasi stranu... :(

    http://www.novinky.cz/...i/356374-aktiviste-bojujici-za-byvalou-kliniku-zapalili-policejni-auto.html

    Nevim nakolik je to novinkova novinarina, ale to podle me vetsinou lidi, ktery novinky ctou nerozlisuji...
    KARAMBA
    KARAMBA --- ---
    Odpověd ÚZSVM na otevřený dopis (viz níže):
    Vážený pane XXX,

    Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) netoleroval dřívější stav objektu. Budova bývalého zdravotnického centra v Jeseniově ulici trpěla již od roku 2012 činností vandalů, kteří vnikali do objektu a poškozovali jeho vybavení. ÚZSVM však podnikal na zabezpečování budovy veškerá možná opatření a na ochraně budovy spolupracoval s Policií ČR, která ji pravidelně kontrolovala. Dále je zapotřebí uvést, že ÚZSVM objekt převzal teprve v červnu 2012 od nájemce firmy S. D. I., s.r.o. Informace, které se objevily v médiích v souvislosti s nelegálním obsazením budovy, že ÚZSVM již 5 let zanedbává povinnosti spojené se správou uvedeného objektu, se tudíž nezakládají na pravdě.

    ÚZSVM je povinen řídit se zákonem č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích a dalšími zákony. V současné době se dokončuje převod objektu na Generální inspekci bezpečnostních sborů. O převodu příslušnosti hospodařit s objektem jedná ÚZSVM s inspekcí již od června 2014 a uskuteční se pravděpodobně již počátkem příštího roku. Po převodu a plánované rekonstrukci objektu nebude muset inspekce platit nájem, který v současné době za dislokaci hradí.

    Iniciativa Klinika není právním subjektem, ale pouhým neformálním sdružením občanů. Nelze s ní proto uzavřít žádný právní vztah (např. smlouvu o nájmu). Tisková prohlášení osob označujících sebe sama za iniciativu Klinika ve smyslu, že ÚZSVM s nimi nechce jednat o možnosti pronájmu budovy, ať již dlouhodobém nebo krátkodobém, jsou tedy zcela bezpředmětná a zavádějící.

    ÚZSVM se v žádném případě nestaví proti existenci komunitních center napomáhajících k rozvoji občanské společnosti a sousedské pospolitosti. Odmítá však, aby tato zařízení vznikala protiprávně obsazováním budov v majetku České republiky.

    S pozdravem
    Mgr. Ing. Robert Hurt
    v z. vedoucí samostatného oddělení Komunikace
    ____________________________________________

    Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
    Rašínovo nábřeží 390/42, 128 00 Praha 2
    Telefon: 225 776 532
    Mobil: 737 281 302
    e-mail: robert.hurt@uzsvm.cz

    Původní dopis:
    Dobrý den,
    tímto bych chtěl vyjádřit podporu občanské iniciativě v objektu "Klinika" (Jeseniova 60, Praha 3). Jsem přesvědčen, že o objekt bude postaráno lépe než tomu bylo v předchozích letech a že aktivní iniciativu ze strany převážně mladých lidí je třeba podpořit, abychom rozvíjeli živou kulturu a kultivovanost, což jsou hodnoty, které se mnou jistě sdílíte. Osobně jsem se byl v Klinice přesvědčit, že zájmy a cíle iniciativy jsou nezištné a bohulibé. Jsem si vědom, že dlouhodobá udržitelnost projektu je diskutabilní, nicméně považuji za správné, šanci to zkusit lidem z iniciativy dát a i v případě neúspěchu mohou všechny strany, tedy aktivisté, široká veřejnost a volení zástupci, jen získat.
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    SPIPI: tak jinak řečeno je, pokud vím, většinou problém v dost otrockém čtení zákonů, kdy se nerespektují i nálezy ÚS a celkově i ve společnosti v malém ponětí o tom, co v ústavě je. ono by se dost pravíčáků dost zděsilo, kdyby zjistilo, že je vlastnické právo v ústavě omezeno a že třeba v německu je to omezení ještě silnější
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    TLOUDEV: no to muselo být asi trochu složitější (politická strana nesmí být v rozporu s ústavou, legalizace trávy není protizákoná - legalizace je proces, který vede k ... pokud dojde ke změně legislativy), ale rozumim kam tím směřuješ..

    Ale obecně může dojít i k situaci - změně - precedentu dřív, než se změní zákon anebo ta změna zákona je vyvolána právě společenským zájmem, tou změnou vnímání danýho fenoménu.. v evropským právu je teď třeba taková situace s ohledem na právo uzavřít manželství stejně pohlavních párů, který Evropská úmluva o ochraně LP explicitně nedeklaruje, ale principiálně se tak začíná vnímat a k samotné změně Úmluvy v této věci třeba nikdy nedojde nebo dojde až ve chvíli, kdy na to přistoupí většina zemí Rady Evropy.. v případě změny vnímání squatingu to může být u nás podobný, byť samozřejmě tohle konkrétní srovnání kulhá, zkrátka k tomu musí být vůle dívat se na daný problém skrze jiné hodnoty - kde stojí veřejný zájem třeba (?). Jako ve státě, kde se nadřazuje soukromé vlastnictví nad mučení a nelidský zacházení je to ale ještě na dlouhý lokte..
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SPIPI: o tom (kdo rozhoduje, kdo vyklada..) se hadat nemusime, to je z logiky veci jasny. Clanek je sice blabol, ale ver, ze jeho ctenost i "relevance" bude pomerne vysoka.
    Pouze jsem chtel podotknout, ze situace se stale toci v kruhu. Pamatuji se, jak jisty Vasek Linkov chtel zakladat stranu za legalizaci, ktere vsak neschalili stanovy proto, ze legalizace travy je protizakonna, a tedy nelze, aby byla v programu strany... Vidim tam velkou paralelu - chtit primou akci squatovat objekty je protizakonne - tedy to neni legitimni cesta ke zmene zakona. Bez squatovani vsak nebude zadny tlak k jakekoli zmene, a tedy neni duvod zakon menit. Zde vidim zakopaneho psa ja.
    DAHY
    DAHY --- ---
    VOJTEK: V pohode. Ja si je srovnam sam :)
    VOJTEK
    VOJTEK --- ---
    DAHY: to jsou dve naprosto odlisny veci, ktery se nedaji srovnavat, pokud o polisu, je tady na to auditko kdyztak
    DAHY
    DAHY --- ---
    VOJTEK: Kazdopadne je myslim zajimavy tyhle dva na jednu stranu podobny a na druhou velmi rozdilny projekty porovnat.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    TLOUDEV: ten článek je z právního hlediska dost přehnanej, jak z kapitalistickýho rudýho práva.. můj názor na to, proč to dopadlo jak dopadlo je ten, že policejní špičky všem, kdo ve výkonu moci hrají nějakou roli, nakukaly, že lidi z iniciativy jsou společensky nebezpeční lidé a celý se to tim zablokovalo. Samozřejmě k tomu přispěl ten prvotní fakt "obsazení", který jeden může chápat jako akt občanský - symbolický, tedy legitimní anebo jako akt trestního činu vůči soukromému majetku - jako třeba ve svém článku pan Fér.

    Je tady zkrátka strach z toho, že pokud by to stát pronajal třeba za symbolickou korunu, tak jako to dělá v x jiných případech, tak že se s podobnýma iniciativama roztrhne pytel a kde kdo bude chtít něco "obsadit".. problém v zákonech ani tak není, jako spíš v samotnym přístupu k věci, v jejich výkladu a aplikaci a snaze ze strany státu přistoupit na řešení, který by bylo pro obě strany přijatelný.

    Jakmile ale v jakémkoli případě výkonu dominuje represivní složka moci, tak se dá těžko něco dělat. V tom je imho celej ten zakopanej pes - kdo o tom v důsledku rozhoduje, kdo vykládá zákon a kdo situaci posuzuje.
    VOJTEK
    VOJTEK --- ---
    DAHY: to je trochu jinej typ utoku na system, ale i tam budou problemy s autoritama...PP neni firma, ani obcansky sdruzeni ackoliv je to prostor, kterej funguje i na komercni urovni (v bitcoinech)...akorat v tomhle pripade bude uradum trvat trochu dyl, nez najdou cestu jak prudit, protoze je neco novyho neznamyho. ale za timhle ucelem to tak nejak vzniklo, takze se s tim asi pocita a samozrejme s financema je jednodussi se branit
    navic teda co se tyce zdroju tech financi, neni to nic s cim by imho lidi s kliniky chteli mit neco spolecnyho...
    DAHY
    DAHY --- ---
    TLOUDEV: Meli si vzit priklad z nedavno otevrene Paralelni Polis. Ta je financne zajistena velmi dobre a take nabizi zajimave alternativni vyziti. Vypichnul bych napriklad nedavnou prednasku o Ayn Randove.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam