• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: U nás v těchhle situacích vůbec nejlíp funguje cíleně si domluvit "pravidla hry" před odchodem. Vysvětlit, že jdeme někam, kde nebudeme sami, pokud tam chceme jít a zúčastnit se, musíme jít stejně jako ostatní, atd... Totéž dělám, když jdeme někam, kde je potřeba být zticha a neprojevovat se (prohlídka zámku třeba). Je potřeba probrat to těsně před akcí a prostě vysvětlit, že teď a tady je okolnostmi vyžadován jiný modus operandi, než v jakém fungujeme běžně. Ony si to ty děti samy neuvědomí, ale to neznamená, že by chtěly záměrně dělat naschvály.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    KOTENCE: A nepomáhá takové to přiblížení průběhu? Půjde nás tolik, bude tam ta a ta, půjdeme tam a tam? Nebudu plně s tebou, ale .....( Domluvit si nějaké pauzy spolu,...)?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TORUVIEL: To je jasny, to u nas plati taky. Ale mne nevadi fnukani, mne vadi sabotaz. Treba se rozebehne na druhou stranu a tam se drzi stromu nebo si lehne na zem a dela, ze spi. Imo ji sere, ze musi jit se skupinou a ja nejsem ochotna diskutovat, coz jindy klidne sem, kdyz jdem jen tak krizen krazem lesem.
    NEMESISS: Tak to je prirozenej dusledek. Asi to tak budu muset udelat. Ja ji rikam, ze nebudeme s ostatnima chodit, kdyz to takhle vsem kazi, ale asi by to potrebovala rovnou zazit.
    V tom je zase blby, ze ostatni rodice cekaj, i kdyz na ne volam, at jdou bez nas...
    Minule mi jedna maminka opacila "ze ji snad nebudu honit po lese, ne?" a nastvane cekala dal. Evidentne mi tim chtela naznacit, ze si mam sjednat poradek. Ale jak? Bud muzu dite dohnat a pak ho kopat pred sebou a nebo nic nezmuzu, kdyz nechce jit.
    Imo by nejlip zafungovalo, kdyby ostatni dlouho necekali a nechali nas tam. Nebo naopak cekali tak dlouho, nez se uklidni, ale toho jsou schopny jen nektery moje kamaradky. Ty autoritativni se naserou, ze se nechavam vlacet a zdrzovat ditetem a ja se v ty situaci pak necejtim dobre.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KOTENCE: vsimla jsem si, ze dcera je vic ufnukana s nami rodici. Onehda jsme byli na vylete a cestou do kopce fnukala. Pak si ji vzal za ruku kamarad a najednou ani nepipla. Oni deti se pred cizimi vice snazi, zvlast kdyz je ten nekdo treba chlap.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NEMESISS: v praxi to u nas znamenalo, ze v prubehu cca posledniho pul roku nastalo 2x obdobi, ktere trvalo cca 2 tydny ci o neco mene, kdy jsme se stranili akci s kamarady a trajdali po venku sami. Viktor je narozdil ode me vyrazne extrovertni a lidi kolem sebe hodne potrebuje. dost se pak jeho chovani "zlepsilo"... jinak mi prijde, ze sem ho dost precenovala do chapani urcitejch souvislosti, sice mu to vzdycky palilo, ale co se mezilidskych vztahu tyce, tak ted uz treba vim, ze donedavana nechapal, ze mladsi deti ne vzdy umi mluvit, coz bylo zivnou pudou pro mnoho frustraci, kdy on ocekaval reakce, jez se mu nedostavaly...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KOTENCE: u nas pomohlo proste po nejake takove pro me me obzvlast "vydarene" akci rict, ze proste teda chodit nebudeme, protoze me to prilis vycerpava a nemam sanci si to vubec uzit. fakt pro me byvalo mnohem pohodlnejsi ho nekde vypustit samotnyho a nic neresit. snazila sem se, aby to nepochopil jako trest (ani jsem to tak nezamyslela, proste to doslo do stadia meho totalniho vycerpani a znechuceni, taky me sralo, ze to delaval vyhradne za MOJI pritomnosti, s tatou nebo babickou byl v pohode), ale jako prirozenej dusledek, nicmene je jasny, ze ta hranice mezi 2 vyse zminenyma je dost tenka (a obecne mam s timhle dilematem ve vztahu k synovi problem)..+mluveni ve stylu, "respektuju, ze Te k tomu neco vede, ale ja uz to nedavam"
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Opakovane se dostavam do stejny situace: jdeme ve skupine deti a rodicu na prochazku a moje ctyrleta se seka. Nechce jit, zdrha na druhou stranu a vsemozne sabotuje program.
    Tezko snasi, kdyz neni stredem pozornosti, a asi i citi, ze mi to dost vadi. Kdyz zrovna nejsem ve svy respektujici bubline, tak je to hodne neprijemny a mam tendenci na ni moc nebrat ohledy a jednat ve prospech skupiny (jakoze jsem netrpeliva a nutim ji poslouchat).
    Napadaj vas argumenty nebo fraze, ktery by mi pomohly?
    Klidne ji kus nesu nebo neco, ale potrebuju, aby pochopila, ze kdyz chce jit s ostatnima na vylet, musi se podridit vetsine.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Beseda s Krkavčí matkou: Rodičovství jako cesta k sobě samotnému
    https://www.youtube.com/watch?v=vsMSQdml0zA&t=3358s
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    U nás taky funguje systém včasného varování - začínám se zlobit, jsem naštvaná dnes už bude lepší když budeš hodny abych nemusela křičet protože já křičet nechci, já si chci hrát
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Theo (4): Mami neres to Granko a dej lasku!
    ... jeste par let a to dite nakonec vybudi empatii i u mne :) (normalne nemam, nemam tu maminkovskou povahu)
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    KAMPA: Já jsem u nás doma zavedla pravidlo, že jakmile začnu být na holky nepříjemná, křičet nebo prostě nějak jinak nezvládat emoce, tak mi má Lada říct, mami zastav se nebo mami stop. Mám to jako takovou brzdu a celkem to funguje, ale asi to nebude univerzální ráda, jelikož dítě musí být celkem dost vnímave a bystré, aby to pochopilo a hlavně si to pamatovalo. Lada to použila párkrát, kolikrát ji můj hněv ani nijak nezasahne a nemá potřebu to říkat. Občas mi dá pěknou zpětnou vazbu, když mi řekne, mami klidně křič, stejně jsme furt kamarádky :-)
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    KAMPA: Mne navic prijde, ze i to dite se z toho muze poucit a poznat, ze proste i mama ma sve hranice a meze a kdyz je nekdo opakovane porusuje/neposloucha/dela naschvaly, tak proste i ta hodna, chapava mama jednou vyleti.

    Ja nase kluky (4 a 6 let) varuju a prosim, kdyz citim, ze jsem treba unavena, z neceho smutna nebo rozladena, ze v dany den nemam prilis trpelivosti a ze bych uvitala spolupraci. Vetsinou chapou a zaridi se podle toho.
    A pak obcas prijde den, kdy se treba nasklada vypjatych udalosti vic nebo za vic dni a pak to jede. Nasleduje vysvetleni a ujisteni, zda uz je zase dobre (na obou stranach) a presne mam pocit, ze deti na to zapomenou daleko driv nez ja, ktera zpytuju svedomi jeste par hodin potom.

    Nebrala bych to tragicky - jak pise Inushka - neni to pochopitelne idealni, nicmene dokud clovek neni zamerne zly a proste "jen" vylitne, treba (za)rve a nasledne vysvetli a omluvi se, tak to tak proste brat. I ta maminka ma narok obcas seknout tlapou a nenechat si libit uplne vse.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    KAMPA: Nebuď na sebe tak přísná, jsi člověk s emocemi, ne bezchybný stroj. Jedním výbuchem celý vztah a výchovu nezkazíš, zvlášť když se potom omluvíš a vysvětlíš. Aspoň doufám, protože jinak už buch měla zkaženo dávno všechno. Ne že bych na to byla hrdá, ale bouchám dost často, zejména v situacích, kdy jsou požadavky dětí vzájemně neslučitelné, já se cítím pod tlakem nebo jsem nevyspaná (což je s miminem skoro pořád). Důležité mi přijde dávat si pozor na to, JAK vybuchneš. Já si hlídám, abych ani v největším vzteku nezpochybňovala svou lásku k dětem (neříkala jim věci jako "nesnáším tě, zkazilas mi život" a abych neútočila na jejich osobnost ("jsi zlá holka") a citlivá místa a citově nevydírala ("jestli si to neuklidíš, poletí to z okna" - oblíbený mojí maminky :-D). Snažím se, abych opravdu ventilovala jen své emoce ze situace.
    Zrovna dneska u nás takový krátký výbuch proběhl, dost kvůli blbosti (jídlo, na plýtvání jídlem, protože si děti něco poručí a pak to nechtějí, jsem háklivá). A víš co? Jorika mě chvíli nechala křičet, já pak odešla do ložnice s tím, že se jdu převléct (to jsem jí řekla) a když jsem se vrátila zpět, ona se na mě usmála a zeptala se: "Už dobý?" Já jsem jí popravdě řekla, že ne, že se pořád zlobím. Ona mě chvíli jen pozorovala, pak přišla, sedla si vedle mě, pohladila mě zas se zeptala: "Už dobý?" A jo, bylo. A mně došlo, že vlastně udělala přesně totéž, co dělám já, když chytne vzteka ona.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    KAMPA: Mně se to stávalo hlavně, když jsem byla nevyspalá nebo rozhozená z něčeho jiného. Takže s omluvou šlo i vysvětlení, proč se mi to stalo. Nevím, jestli je to k něčemu, ale syn ví, že to má stejně. A on je schopný si na to dávat pozor a je pro něj argument i pro to, aby šel spát ve svůj čas, když někdo někde (kamarád, bratranec) ještě nemusí.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    KOTENCE: no mne to jako prislo, ze po tom co jsme se objaly a omluvily, tak uz byla v pohode, usmivala se, najednou vsechno slo uplne jak po masle a ja tam uplne vyrizena, ubrecena...
    ja jen, ze tohle bylo proste pres caru - u me teda. takhle nasrana sem nebyla hodne dlouho.


    YMLADRIS: no ja se zase musim vratit na zacatek....a najit tu spravnou komunikaci s ni, kdyz se blokne. docela nam to ted spolu slo krasne. ani nevim, co bylo spoustec. ja v pohode sem...nevim vlastne , co se stalo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAMPA: pokud zacinam byt ja neprijemna na dite, beru to jako zasadni signal ze ja musim neco v nasem zivote zmenit tak abych byla ja vic v klidu (tim neminim dite donutit poslouchat, ale ja nemam duvod vybuchovat, neni ani valka ani nic, drtiva vetsina z nas ma prostor zamakat na uprave zivotniho stylu a priorit abychom my dospeli bouchat nemuseli)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KAMPA: Nevim, jestli to staci, ale vic asi udelat nemuzes. Nekdy si myslim, ze dite ma takovou udalost splachnutou mnohem driv, nez ja.
    Jakoze nema zadnou slunickovou predstavu a proste jsme se s mamou pohadali a usmirili a jde se dal.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    holky, vcera sem strasne doma bouchla a byla fakt na malou zla, ne samozrejme bez duvodu, mala je dost palicata a ackoliv jsme doma nikdy nemeli liberalni vychovu, tak proste "neposloucha", kdyz nechce. a ja uz to nedala. scena, dostala na zadek rev, plac obou z nas, ona prisla (3 a pul) a omluvila se a objala me, ja ji taky, pak v posteli vysvetleni, proc a co.
    ale ted si pripadam odporne...jak s timhle pracujete? a myslite, ze diteti "staci" omluva, objeti a rict, ze je mi to lito? bojim se, ze se mohlo po tomhle treba neco zmenit...
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    INUSHKA: Barnabáš je náhodou super, to jsem zcela vážně navrhovala (a muž zcela vážně ze stolu smetl)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    INUSHKA: Hele, ono to bude spíš tak trochu vyřizování "starých" účtů. Jeden čas totiž tn.cz šéfoval jeden Hanuš... a u části osazenstva se netěšil přízni, no a právě ta část osazenstva tam zbyla a jeden je nyní šéfem...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TAPINA: existuji i vyzkumy, podle kterych vetsich uspechu v zivote dosahuji lide, kteri maji prvni pismeno sveho prijmeni ze zacatku abecedy (seznamy lidi jsou vsude mozne v cele nasi civilizaci, tridi se vetsinou dle abecedy, a ten kdo je na zacatku vetsinou dostava pozornost jako prvni). takze Analie Analkova musi byt imho zivotni trefa do cerneho :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TAPINA: Jo no analka vycnivat urcite bude. A co je to meritko uspechu ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam